X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • werni Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dawno mnie nie było u Was. Poczytałam kilka stron wstecz. Widzę że nie tylko ja myślę o wadze małego. W poniedziałek mam wizytę to mam nadzieje ze nabrał ciałka. Staram się też nabiał jeść. Jak nie mleko to serki różne. Dziś był wiejski serek z truskawkami. I jeszcze jogurty. Niestety dopadło mnie przeziębienie ale już powoli przechodzi. Czytałam ze teraz w tym trymestrze można sobie pozwolić na różne smakołyki i więcej jeść.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzieś przewinal mi sie temat książek o dzieciach.

Ja przy 1 ciazy czytalam Karpa ,,najslodse niemowle w okolicy" czy jakos tak brzmial tytul... Rozwija tam teorie 4 trymestru. Tez niektorzy zarzucaja, ze metody, ktore proponuję to taka tresura... Ja nie stosowalam sie do wszystkiego, ale generalnie np nie panikowalam gdy np w 6 czy 8 tyg dziecko było nieodkladalne, bo m.in. dzieki tej książce wiedzialam, ze to taki etap/skol roZwojowy i ze to minie!

Nie mam porownania co do ksiazek Tracy Hogg, bo ich nie czytalam. W każdym badz razie wszelkie drastyczne metody czy to nauka spania czy odstawianie kp autorstwa hogg, karpa czy innych nigdy nie byly u nas wprowadzane, bo zwyczajnie jestem na nie za slaba, a raczej na placz mojego dziecka.

3jgx3e3kie55f15r.png
  • zielonooka7 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana z ciastem marchewkowym w piekarniku 😅 dzisiaj zjeżdżają się goście, więc od rana pełno roboty. Już widzę siebie w niedzielę jak nadrabiam 20 stron forum :p

Emi, Myszk@ ja to bym najchętniej nikomu nie zostawiała córki, ale na czas porodu trzeba. Chyba zostaje mi tesciowa, bo ona już nie pracuje, ale i ona mieszka prawie 5 h od nas, więc pewnie będzie chciała przyjechać wcześniej. Nie byłby to problem gdyby właśnie nie to, że ona próbuje uczyć córkę wszystkiego na siłę. Od 6 msc próbowała sadzac a teraz to córka ma już tylko tydzień na naukę chodzenia, bo jak to dziecko na roczek nie będzie chodziło.

Myszk@ rodzice męża też by chcieli zamieszkać z nami jak teść pójdzie na emeryturę. Jak to oni nam opowiadają jakby nam było z nimi dobrze 😅 a ja nie wyobrażam sobie mieszkania w jednym domu i pewnie myślą, że to ja nie chcę ich tu i są wręcz obrażeni o to. Trudno w odwiedziny jak najbardziej zapraszam, ale 24/h to już co innego. Czasami żałuję, że kupiliśmy duży dom, jakbyśmy mieli mieszkanie to mie byłoby problemu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2019, 08:57

OlaWi, Myszk@ lubią tę wiadomość

2nn3csqv5aa4ewil.png
    w5wqio4pmt9rfpnw.png

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby - kciuki za wagę malej. Oby to tylko raka uroda po mamie. Rak czy inaczej super ze bedziesz pod opieka dr Kajdy - to super specjalistka i jakby co to na Żelaznej sie Toba dobrze zajmą. Nastepnym razem daj mi znac z wyprzedzeniem jak bedziesz w Miiedzyledou, moze uda sie jakies lody umowic?;)

Moja sprawa z przychodnia załatwiona - umowilam sie na rozmowe na wstep telefoniczna z kierownikiem przychodni. Potem jak zadzwoniłam to nie mogla rozmawiac, ale rejestratorka zapytała w jakiej sprawie. Wiec mowie ze chcialam wyjaśnić dziwne zasady zapisów do ginekologa, opisałam sytuacje i nagle znalazło sie miejsce na tego 13.06, 9:30. Mam nadzieje ze cos z tym zrobia, zastanowi ich ta sytuacja. Babka mowila ze moze tamta zaczęła wczesniej niz o 10 zapisywać i dlatego tak sie stało. Ale po przemyśleniu doszłam do wniosku ze to nie mozliwe ze w godzine-dwie zapisała ponad 100 pacjentek normalnie przy tym ogarniając pacjentow w przychodni (cztery czwartki, pacjentka co 15 min, dr przyjmuje 9-19, pewnie z przerwana na obiad choćby i godzine, to Ok 35 os/dzien). Teraz poradziła zebym cisnęła na zapisanie mnie od razu w gabinecie... Tez nie wyobrazam sobie prowadzenia ciazy jedynie w takiej placówce na nfz, ale chodze tak zeby miec częściej kontrole i przede wszystkim zeby pod koniec ciazy moc regularnie zrobic ktg blisko domu. Ze względu na te 2cc chcialabym juz id 36tc byc co pare dni na ktg, bo ponoc Ew problemy z blizna widac na takim zapisie.

Bobby29, werni, Anhydra lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio miałam podobne problemy przy zapisie na usg 28-32tc. Dostałam skierowanie od gina i wysłał mnie do szpitala, gdzie pracuje... To było 7.05. Dzwonię tam, a oni mi, że mogą mnie zapisać na 26.06!!! Podziękowałam i poprosiłam o przekierowanie mnie do takiej placówki, która mnie przyjmie w wymaganym terminie... Oczywiście pani nie mogła mi pomóc... Poprosiłam o połączenie z ordynatorem. Też olał moje "7dni od zgłoszenia" i kazał dzwonić do dyrekcji... No to zadzwoniłam... Następnego dnia miałam telefon, że mają dla mnie termin 16.05 :-) Tylko dlaczego człowiek musi się tk wykłócać, to nie wiem.... Oczywiście zapisałam się w międzyczasie na usg w medicoverze... W enel medzie też mieli dla mnie termin 22.05, ale z tego zrezygnowałam... No i wczoraj byłam na tym usg w medicoverze. Młody ma 1569g i wszystko oki :-) 353g w 2 tygodnie... chyba też jest oki. no ale jeszcze dochodzi błąd pomiarów, bo inny lekarz, inna aparatura....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2019, 09:18

IGA.G, DrzewkoPomarańczowe, OlaWi, Domi_tur, Smerfelinka, emi2016, Sylvka, werni, werni, Chimera lubią tę wiadomość

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linomag 200mg/g, maść, 30g
    6,99 - +

UNIMER BABY, Natrium Chloratum 0,9%, 50 ampułek po 5ml
    10,48 - +

PHARMACERIS S, bezpieczny krem ochronny na słońce dla dzieci SPF50+, od urodzenia, 50ml
    38,29 - +

AKUKU, pływający termometr do kąpieli, submarine, 1 sztuka
    5,88 - +

D-Vitum, witamina D dla niemowląt 400j.m., aerozol, 6ml
    11,99 - +

Tantum Rosa 1mg/ml, 5 butelek po 140ml
    22,49 - +

ZIAJA Mamma Mia, lano-maść, 15g
    9,99 - +

CLEANIC Kindii, Pure (dawniej Baby Sensitive), patyczki higieniczne dla niemowląt, 60 sztuk
    3,49 - +

CLEANIC Kindii, Pure (dawniej Baby Sensitive), płatki kosmetyczne dla niemowląt, 60 sztuk
    5,98 - +

ZIAJA Oliwkowa Travel Size, płyn do higieny intymnej z kwasem mlekowym, 50ml
    3,49 - +

MARION, chusteczki do higieny intymnej z prebiotykiem, 10 sztuk
    3,58 - +

CANPOL, szczotka do włosów z naturalnego włosia z grzebykiem, Newborn Baby, Biały, 1 komplet
    11,88 - +

KATAREK Plus Complete, aspirator do nosa, 1 sztuka + fizjologiczny roztwór soli, 5x5ml
    50,38 - +

AKUKU, podkłady higieniczne jednorazowe, 40x60cm, 30 sztuk
    17,96 - +

BABY ONO, pojemnik na smoczek, morski, 1 sztuka
    7,98 - +

CHICCO, smoczek uspokajający, silikonowy, Physio Soft, od urodzenia, turkusowy, 1 sztuka
    11,98 - +

Bobik DHA, dla niemowląt i dzieci, 30 kapsułek twist-off
    14,95 - +

CANPOL, nożyczki, cążki, pilniczek, 1 sztuka
    10,89 - +

Woreczek do pobierania próbek moczu ZARYS, jałowy, dla chłopców, 100ml, 1 sztuka
    1,98 - +

Femaltiker choco, 12 saszetek
    22,99 - +

CANPOL, pojemniki do przechowywania pokarmu, 4 sztuki po 180ml
    14,89 - +

Magnella, 42 tabletki
    12,88 - +

Femibion Natal 2 Plus, 60 tabletek powlekanych + 60 kapsułek
    81,98 - +

Paracetamol Biofarm 500mg, 50 tabletek
    4,98 - +

Czopki glicerolowe Farmina 2g, 10 sztuk
    4,18 - +

Paracetamol Hasco 80mg, czopki, 10 sztuk
    3,98 - +

Czego mi jeszcze brakuje? i zastanawiam się nad tym smoczkiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2019, 09:36

werni lubi tę wiadomość

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Gdzieś przewinal mi sie temat książek o dzieciach.

Ja przy 1 ciazy czytalam Karpa ,,najslodse niemowle w okolicy" czy jakos tak brzmial tytul... Rozwija tam teorie 4 trymestru. Tez niektorzy zarzucaja, ze metody, ktore proponuję to taka tresura... Ja nie stosowalam sie do wszystkiego, ale generalnie np nie panikowalam gdy np w 6 czy 8 tyg dziecko było nieodkladalne, bo m.in. dzieki tej książce wiedzialam, ze to taki etap/skol roZwojowy i ze to minie!

Nie mam porownania co do ksiazek Tracy Hogg, bo ich nie czytalam. W każdym badz razie wszelkie drastyczne metody czy to nauka spania czy odstawianie kp autorstwa hogg, karpa czy innych nigdy nie byly u nas wprowadzane, bo zwyczajnie jestem na nie za slaba, a raczej na placz mojego dziecka.

ja dotej pory usypiam 3,5 latkę bo mi jej żal jak mnie woła :D również nie dla mnie metody drastyczne a w tej książcze Hogg Język niemowląt nie doszukałam się takich a może niedokładnie czytałam lub nie przykładałam wagi do wszystkiego :) mnie tam najbardziej zaciekawił jak powienien wyglądać rytm dnia itp.

4c3tvfxm6n339zea.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hogg ma w kręgach bliskoscioeych opinie treserki. Ja żadnej jej pozycji nie czytałam.
    W akcie desperacji kupiłam Karpa Najszczęśliwszy śpioch w okolicy i od razu Najszczęśliwsze dziecko w okolicy czy jakoś tak.
    Przeczytałam tylko tego śpiocha (rozdziały dot. dwulatków) i dla siebie wzięłam tylko wiedzę fachowa na temat snu itp. Metody do mnie nie przemawiają, cześć z nich to typowe metody przemocowe. Ja nie uznaje takich i tez do tej pory usypiamy Julka. Z ciekawości przeczytam pewnie również rozdziały dot niemowląt.
    Wszystko trzeba filtrować pod swoje potrzeby i przekonania.

Bardzo polecam z kolei książki Jespera Juula. Bardziej dla starszych dzieci niż dla niemowląt, ale w sumie od samego początku warto w sobie wyrabiać odpowiednia postawę wobec dziecka.

menka2, plinka89 lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas jak ja usypiam to muszę siedzieć obok dopóki nie zaśnie (do niedawna leżałyśmy razem w łóżku ale już się nie mieszczę więc córka poszła na kompromis że ewentualnie mogę siedzieć na pufie obok - łaskawa się okazała dla ciężarnej matki :D

ale co lepsze jak usypia mąż to nagle się okazuje, że jak to sama mówi, jest już duża i przecież potrafi sama zasnąć i faktycznie każe mężowi wychodzić z pokoju i zasypia sama! :)

4c3tvfxm6n339zea.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Hogg ma w kręgach bliskoscioeych opinie treserki. Ja żadnej jej pozycji nie czytałam.

właśnie wiem i się dziwie - jak doradczyni od chust zobaczyła u mnie tą książkę to widziałam jej zmiesmaczenie i tylko spytała czy czytałam i co ja na to ...

a ja naprawdę twierdzę, że tam nie ma nic złego - tzn. jak dla mnie z każdej metody trzeba brać to co najlepsze - bo ja np. też średnio lubię typowo bliskościowe podejście tzn. podręcznikowe - aktualnie, jestem na etapie czytania/stosowania/uczenia się self-reg i to już bardziej jest dla mnie :)

plinka89, Matyldaaa lubią tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do wit d polecam na recepte devikap. tez bezreceptowe najczesciej sa na olejach i wiele dzieci średnio je toleruje, tzn ich brzuszki. ponadto devikap i vigantoletten nie są suplementami, a lekami :) każdy rodzinny wypisze recepte na devikap, viagntoletten jest bez recepty ale trudnno dostepny i gorzej go podac. devikap jest w kroplach

E_linka2, werni lubią tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja czopków nie biore, nakupiłam przy Anielce i ani razu nie użyłam. jak bedzie się coś działo, mam nieopodal apteke :)

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka2 wrote:
    ja dotej pory usypiam 3,5 latkę bo mi jej żal jak mnie woła :D również nie dla mnie metody drastyczne a w tej książcze Hogg Język niemowląt nie doszukałam się takich a może niedokładnie czytałam lub nie przykładałam wagi do wszystkiego :) mnie tam najbardziej zaciekawił jak powienien wyglądać rytm dnia itp.
    my mamy od początku rytm dnia, i od początku Anielka uczona zasypiać w łóżeczku. jak kp karmilam i odkladalam (czasem na nocne kp przyspiałam i spala z nami). czytałam tracy i jak dla mnie za drastyczne metody, ale trochę od niej zaczerpnęłam. wazny jest rytm, czas czuwania miedzy drzemkami (u nas to było kluczem to dłuższych drzemek i przepsanych nocy)

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja staram się znaleźć równowagę, bo też jako rodzic chce mieć chwile dla siebie, a nie usypiać na cycu bo inaczej dziecko sie wybudzi z drzemki, albo nosić w chuście całą drzemkę... rozumiem noworodek, małe niemowle. ale moja koleżanka usypia w chuście 1.5 roczniaka i mowi, że często nie da się odłożyć... i tak chodzi z nim po domu godzine. Anielka ma czas na czułości, wygłupy, ale musi wiedzieć, że mama i tata też człowiek ;d i nie czuje, ze jest skrzywdzona zasypiajac sama. w łóżczku ją zostawiałam po kilku minutach i mowilam dobranoc. teraz ciut gorzej bo moze wyjsc ze swojego łozka i czesto zanim zasnie 3 razy przychodzi do salonu. ale wie, ze jak chce usypiac z mama lub tata to my przyjdziemy. ale sama mowi, ze idzie spac sama

Agagusia lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak jest z wit.d?Nie orientuje się.Syna urodziłam w 2015 i wtedy maluchowi karmionemu kp podawano wit d+k.I o co chodzi ze szczepionką z wit.k w szpitalu,chyba też jej wtedy nie było.

Wysłany: 31 maja 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas przy Julku wszelkie rytuały, uporządkowany rytm dnia zawiodły. Totalnie nie mogliśmy znaleźć na niego „przepisu” 😁.
    W tym tyg wszystkie noce przespane i cytując klasyka „jak do tego doszło nie wiem?”. Nic w naszym życiu się nie zmieniło. Wszystko po staremu, dni wyglądają podobnie. Jedyna zmienna to ten nieszczęsny kleszcz... ale nie sadze żeby nam kleszcz dziecko naprostowal ;).
    Do usypiania kładziemy się z nim i nie ma póki co opcji żeby wyjść zanim zaśnie. W sumie to mi na tym nie zależy bo ja nawet nie zakładałam scenariusza, ze taki maluch sam zasypia 😀

aadd84dc14.png[/url]
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Dziewczyny jak jest z wit.d?Nie orientuje się.Syna urodziłam w 2015 i wtedy maluchowi karmionemu kp podawano wit d+k.I o co chodzi ze szczepionką z wit.k w szpitalu,chyba też jej wtedy nie było.
    nasza lekarka mowila ze do roku czasu wid d codziennie. po roku (chyba ze srodek zimy to dajemy dalej do lata) oznaczamy poziom wit d. Anielka ma teraz bardzo wysoki i od kwietnia do wrzesnia nie dajemy jej. od października znowu sezon jesienno zimowy dajemy

Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    W sumie to mi na tym nie zależy bo ja nawet nie zakładałam scenariusza, ze taki maluch sam zasypia 😀
    u nas Anielka sama zasypia szybciej niz z nami. my ja chyba rozpraszamy obecnoscią :)

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga,pisałaś kiedyś,że szłaś z Anielą innym kalendarzem szczepień.Możesz zdradzić jakim?Czym się różni i przede wszystkim dlaczego taki wybrałaś i jakimi szczepionkami szczepiłaś?

Wysłany: 31 maja 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    u nas Anielka sama zasypia szybciej niz z nami. my ja chyba rozpraszamy obecnoscią :)

No właśnie wszystko zależy od dziecka. Ale przyznam, ze ciut zazdroszczę bo u nas usypianie trwa często godzinę. Nawet jak delikwent bardzo zmęczony. Dla niego spanie to największa kara. Ostatnio walnął mi tekstem: mamo, a może wymyślimy jakaś historie,co? I od tamtego dnia muszę mu zanim zaśnie wymyślać historie, potem on mi wymyśla i tak w kółko panie Macieju. Mąż z kolei bierze go na ciszę 😁. Efekty podobne.

aadd84dc14.png[/url]
‹‹ 750 751 752 753 754 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ