X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • kayama Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kusza mnie te staniki do karmienia z h&m w przecenie, tylko sie boje troche rozminac z rozmiarem poporodowym. Trzydziecha kupowalas pasujace na teraz czy wieksze?

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż też od niedawna ma opory, odkąd mam naprawdę duży brzuch i Mała się intensywnie rusza...ja za to miewam sny erotyczne, zdarzył mi się nawet taki ze szczęśliwym zakończeniem przez sen :P

Właśnie skończyłam czytać "Po prostu piersią" i bardzo polecam! Zdałam sobie sprawę ile jest mitów dotyczących KP i jak wiele błędów błędów się przez nie popełnia. Już się nie boję problemów z laktacją i nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję :) zastanawiam się nawet, czy moja skłonność do hiperprolaktynemii nie wywoła u mnie nadprodukcji mleka... Z ciekawostek, karmienie piersią przeciwdziała depresji poporodowej.

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Bee_girl Koleżanka

Wysłany: 15 czerwca 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze, ze ufacie swoim lekarzom bo to daje pewność ze sie dobrze postępuje.
    Sama sie bardzo boje szczepień dziecka i nie jestem hiperoptymistka, ze powikłania nie występują. Zdecydowałam sie na krztusiec, bo w pierwszej ciazy tez wzięłam (2016 rok) co jest zalecane w UK i praktykowane od 2002 roku. A teraz na polskiej stronie szczepień także sa takie przesłanki dla polskich ciężarówek ( http://szczepienia.pzh.gov.pl/szczepionki/krztusiec/ lub https://gis.gov.pl/zdrowie/szczepienia-kobiet-planujacych-ciaze-i-szczepienia-w-czasie-ciazy/). W UK na krztusiec dziecko dostaje szczepionke w 8 tygodniu zycia wiec chyba podobnie jak w Polsce, ale nie mowi sie w PL jak łatwo zaraźliwa jest to choroba, czasami przez dorosłych przechodzona bezobjawowo a bardzo niebezpieczna dla maluszków właśnie w tych pierwszych tygodniach. Brzmię jakbym namawiała, nie jest tak, bo wiem ze każdy chce jak najlepiej dla swojego dziecka i właśnie najważniejsze to zgodnie z ta myślą postępować. Chciałam tylko zaznaczyć ze w Pl jest to nowość ale funkcjonuje to juz od paru lat w innych krajach i wyniki braku zakażeń u dzieci matek które wzięły szczepionkę sa obiecujące.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2019, 14:35

Domi_tur, Bobby29 lubią tę wiadomość

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama nie polecam tetry z HubiWorld.

Frida mam takie same przemyślenia po tej książce :) tak jak nie boję się porodu po przeczytaniu "Rodzić można łatwiej" :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2019, 15:09

Bobby29 lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Kayama nie polecam tetry z HubiWorld.

Frida mam takie same przemyślenia po tej książce :) tak jak nie boję się porodu po przeczytaniu "Rodzić można łatwiej" :)

A skąd polecasz ?

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Panna_Justyna Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was planuje opłacić położna do porodu? Albo macie już jakieś doświadczenia? Polecacie?
    Bo dziś mam spotkanie wieczorem i myśle , na co powinnam zwrócić szczególna uwagę jak będę rozmawiać

7v8r3e3kkmc46f7u.png

23.08.2018 [*] Nasza Dziewczynka (11+0 tc)
    23.08.2017 [*] Nasz Chłopczyk (8+5 tc)

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam polozne ze szpitala przydzielone i bylam b zadowolona z fachowego personelu
    za 2him razem trafila mi sie Pani Polozna Dorota Postaremczak ze Szkoly Bociana, prywat. Mama 4 dzieci i super wspominam z nia porod, szczegolnie doping na koncu by wypchnac mala 3750

duzo pomogla mi tez obecnosc meza :-)

Panna_Justyna lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    A skąd polecasz ?

Ja kupowałam jak byla promocja w Smyku ze Smiki i kupowane na sztuki, mam wieloletnie z Motherhood i są niezniszczalne :) z HubiWorld tylko białe przyszły ok, kolorowe są słabe.

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie puchnie, ogolnie nie nam takich skłonności, ale wlasnie nie ciezko mi sue oddycha. Moze to przez to ze mam brzuch wysoko. Mam wrazenie ze czasem maly to kopie prawie ze przy mostku moim.
    Z libido w ciazy to u mnie zawsze rewelacja, za to podczas KP totalna klapa, lacznie z bólem przy kazdym stosunku przez pierwsze pol roku:( korzystamy zatem teraz, srednio co 2 dni, tym bardziej ze szyjka dluga na 4,5 cm nadal.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • joan85 Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2019, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja we wtorek miałam mieć tę szczepionkę na krztusiec ale dziś wstałam z kaszlem (z odkrztuszaniem flegmy) i jednak daruje sobie to szczepienie. Jak wyzdrowieje, to może być za późno (do 34 tc) :(.
    Z seksem to mnie ostatnio mąż wkurza, bo robię zaczepki a on nic, totalna obojętność albo obiecuje, że coś będzie i zapomina. To sobie potem poczeka jeszcze z pół roku jak ostatnio, bo poprzednio też dopiero wtedy zaczęłam mieć ochotę na cokolwiek.
    Co do prania, ja od 3 miesiąca starszaka piorę w żelach non - bio wszystkie ciuchy i zauważyłam, że moja skóra na tym zyskuje. W zwykłych wszystko mnie swędziało po założeniu wypranych ubrań. Dziś muszę dokończyć z młodym kartkę na Dzień Ojca, bo w UK obchodzimy jutro. Dzieci miały w szkole Wrapping Day I pakowały symboliczne prezenty w papier podarunkowy. Nawet nieźle mu to wyszło ;).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2019, 17:16

Limerikowo lubi tę wiadomość

06837800ba.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Ja kupowałam jak byla promocja w Smyku ze Smiki i kupowane na sztuki, mam wieloletnie z Motherhood i są niezniszczalne :) z HubiWorld tylko białe przyszły ok, kolorowe są słabe.

Aaa to mi chodzi o białe :)

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:

Tylko kupuj te lux - o najwyższej gramaturze, mam je i wyfmdaja się być ok (jeszcze nie pralam). Chyba tańsze są na ich stronie babyboom.net.pl - i tam. Możesz wpisać kod na - 10% Kupon2019-1204

kayama lubi tę wiadomość

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:

Ze wszystkich pieluszek, jakie kupiłam, te są zdecydowanie najlepszej jakości:
    https://www.amazon.co.uk/Muslinz-Luxury-Bamboo-Organic-Squares/dp/B01G360ELO

70% bambusa, 30% organicznej bawełny, koszt 15 zl/szt.

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Ja nie puchnie, ogolnie nie nam takich skłonności, ale wlasnie nie ciezko mi sue oddycha. Moze to przez to ze mam brzuch wysoko. Mam wrazenie ze czasem maly to kopie prawie ze przy mostku moim.
    Z libido w ciazy to u mnie zawsze rewelacja, za to podczas KP totalna klapa, lacznie z bólem przy kazdym stosunku przez pierwsze pol roku:( korzystamy zatem teraz, srednio co 2 dni, tym bardziej ze szyjka dluga na 4,5 cm nadal.

No to chyba mamy podobnie, pod tymi względami. Ja mialam problemy z suchoscia pochwy przy kp, dlatego sex nie byl tak udany jak normalnie. Ale u nnie ostatnio poprawilo sie tak kolo 3 mca lub wcześniej, gdy karmienia sie wyregulowaly.
    Za to teraz libido moze i jest, ale jestem tak zmęczona, ze o sexie nie chce mi sie nawet myslec :D

3jgx3e3kie55f15r.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    werni wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/573dffa8a58b.jpg

Przyjechał kurier :) to cześć rzeczy które kupiłam. Za miesiąc kupie resztę. Staniki tez musze kupić.

Widzę, że masz niebieski smoczek i turkusowe etui, u mnie odwrotnie :P tak przysłali. A reszta bardzo podobnie :-)

werni lubi tę wiadomość

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam czytanie z kilku dni. U mnie średnio. Samopoczucie dobre, ale stopy mi spuchły niesamowicie. Od kilku dni jest nieciekawie, co gorsza rano nadal są spuchnięte. Muszę po tym pogadać z ginem. Macie na to jakieś sposoby? Miska z lodowatą wodą, zimny okład oraz trzymanie nóg na wysokości daje tylko krótkotrwałą i niewielką poprawę.

Mały coraz bardziej się rozpycha. Jest aktywny, ale nie jakoś regularnie. Nie wyobrażam sobie spania bez rogala :P

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    Nadrobiłam czytanie z kilku dni. U mnie średnio. Samopoczucie dobre, ale stopy mi spuchły niesamowicie. Od kilku dni jest nieciekawie, co gorsza rano nadal są spuchnięte. Muszę po tym pogadać z ginem. Macie na to jakieś sposoby? Miska z lodowatą wodą, zimny okład oraz trzymanie nóg na wysokości daje tylko krótkotrwałą i niewielką poprawę.

Mały coraz bardziej się rozpycha. Jest aktywny, ale nie jakoś regularnie. Nie wyobrażam sobie spania bez rogala :P

Ja unikam siedzenia z nogami w dole. Wczoraj jak tak posiedziedziałam godzinkę, to stopy już nawet z sandałów mi się wylewały 😛 dużo leżę i każdego dnia spaceruję. A tak to chyba nie ma jakiegoś sposobu ;)

Wczoraj mieliśmy sesję brzuszkową 😍 zdjęcia wyszły super 😊 robiliśmy w tym samym miejscu co naszą sesję ślubną :D śmiałam się, że na ślubnej mój mąż był bez obrączki (zapomniał 😉), a na sesji ciążowej ja bez obrączki, bo na palec mi nie wchodzi 😂

trzydziecha, kayama, Limerikowo, werni, OlaWi, Smerfelinka lubią tę wiadomość

• trzydziecha Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Kusza mnie te staniki do karmienia z h&m w przecenie, tylko sie boje troche rozminac z rozmiarem poporodowym. Trzydziecha kupowalas pasujace na teraz czy wieksze?

Zamowilam obwod pod biustem na tetaz a miseczke a pol rozmiaru wieksza niz teraz, doczytalam ze mozna zwracac jak cos wiec najwyzej odesle :)

kayama lubi tę wiadomość

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Dla chcacego nic trudnego (bo zależy mi na tym, żeby nie dostać insuliny-bo nie będę mogła rodzic u swojego lekarza, więc nawet jak padam na pysk, to i tak idę na spacer na 20minu) ;-) ja jeszcze pracuje i mam 2 dzieci... także ruch ruchem, ale spacer to co innego...
    Ale ogólnie jeśli zrobiłaś wszystko co mogłaś dieta i dalej masz takie cukry, to powinnaś dostać insulinę nocną, jak pisała wwyżej koleżanka... takie cukry nie są dobre dla dziecka...
    Wreszcie was nadrobilam... właśnie miałam więcej pracy w tym tygodniu i jakoś się zeszło... ja jestem w proszku z zakupami... jednak co trzecie dziecko to nie pierwsze :-) Tak mi się przypomniało, że kiedyś czytałam i ... mam podobne podejście teraz... 🤷‍♀️
    Zachowanie matki przy kolejnych dzieciach
    Twoje ubrania:

Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog
    potwierdzi ciążę.

Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da.

Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe STAJĄ się Twoimi normalnymi
    ciuchami.

* * *

Przygotowanie do porodu:

Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.

Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku.

Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży.

* * *

Ciuszki dziecięce:

Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach, koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę.

Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami.

Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego?

* * *

Płacz:

Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie.

Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje niebezpieczeństwo, że jego wrzask obudzi starsze dziecko.

Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające zabawki w łóżeczku.

* * *

Gdy upadnie smoczek:

Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu.

Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi.

Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi.

* * *

Przewijanie:

Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie czy brudna czy czysta.

Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.

Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan.

* * *

Zajęcia:

Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacerek, do zoo,
    do teatrzyku itp.

Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer.

Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej.

* * *

Twoje wyjścia:

Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do opiekunki.

Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki.

Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jeśli pojawi się krew. * * *

W domu:

Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko.

Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się, że starsze go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka.

Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi.

* * *

Połknięcie monety:

Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia.

Drugie dziecko: Czekasz aż wysra .

Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego.

* * *

WNUKI: Nagroda od Pana Boga za nie zamordowanie własnych dzieci.
    kurcze mój diabetolog mówi, że nie trzeba insuliny na noc ;/ mówi, że on toleruje taką wartość jeśli trzymam się diety, mam ruch i po jedzeniu jest dobrze. ;/

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    kurcze mój diabetolog mówi, że nie trzeba insuliny na noc ;/ mówi, że on toleruje taką wartość jeśli trzymam się diety, mam ruch i po jedzeniu jest dobrze. ;/

Powiem Ci, że to dla mnie trochę dziwne :( Rozumiem gdyby tak twierdził przy wartości około 90, ale jak przekracza 100 i dochodzi do 110 nawet... :(

wiki2, Limerikowo, joan85 lubią tę wiadomość

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

‹‹ 821 822 823 824 825 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ