X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    Właśnie też myślałam o tych tylko zastanawiam się ile sztuk kupić?
    A tych na bieliznę mam 2x10 chyba powinno styknąć no nie? 🤔 Natomiast majtek mam dwie pary i też zastanawiam się czy wystarczy?

Mi sie nie chcialo prac tych wielorazowych majtek ostatnio, wiec kupilam wiecej, bo pewnie teraz tez bede wyrzucac.
    Ale wiesz zawsze mozna dokupic, na początek pewnie starczy!
    Podkladow na lozko wydaje mi sie, ze 20 spokojnie starcza. Ale jak zostana to tez wykorzystasz, u nas sprawdzily sie nieraz jako podklady do przewijania :)

Sylvka lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majtek jednorazowych mi brak.Jakie kupić.Biorę pod uwagę cc więc chciałabym by były dłuższe i nie podrażniały blizny.Jeśli urodzę vbac to takie też mogą być.

• Bee_girl Koleżanka

Wysłany: 14 czerwca 2019, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dawno mnie nie było ale pochwale sie, ze wszystko nadrobiłam, niezła lektura 😅 u mnie względnie Ok. Mam od początku cukrzyce stwierdzona i na wczorajszej kolejnej kontroli wyszło, ze maluch niestety troche za duzy (obwód brzucha, bo wagowo 68 centyl wiec Ok -2004 gramów). Następne usg 4.07 i będziemy myślec czy indukcja czy cc czy czekamy bliżej terminu. Ciuszki juz mam poprane i poprasowane, zajmują nowa komodę, jeszcze pieluchy tetrowe mi zostały czekam na jakas pogode sensowniejsza bo ciagle pada (mieszkam w UK). Wczoraj wzięłam tez szczepionkę na krztusiec.
    W sumie juz sie mocno nie moge doczekać chociaz imie jeszxze nie wybrane 😂 kompletnie sie nie zgadzamy z mężem, zupełnie inne nam sie podobają,

Bobby29 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2019, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 2 szt majtaskow z siatki od canpol typu szorty
    2x10szt podkładów Bella mama
    I 5szt podkładów na lozko Seni
    Jak bedzie trzeba cos więcej to wyśle mojego po zapasy :)

• werni Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam majtki z campol. Musze dokupić podkladow do majtek i na łóżko.

Edit. Mam z canpola tez podkłady na łóżko 10sztuk

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2019, 20:39

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś rano jak Wam pisałam, ze chłodu z nocy starczy na pare godzin to niezłe popłynęłam 😁. Po godzinie już była sauna 😅.
    Ja sobie nie wyobrażam, ze miałabym stanąć jeszcze przy prasowaniu. Zwłaszcza, ze mam tylko stacje parowa, a co do łaźni w ciąży zdania są podzielone 😁
    Czekam na jakieś załamanie pogody.

Podkładów poporodowych mam 3 opakowania bella mama. Majtek wielofazowych 4 szt, a podkładów na łóżko to mam dwa opakowania po 50 szt. Nie z myślą o szpitalu oczywiście tyle nakupiłam, ale bardziej o stosowaniu ich na przewijaku. W początkowym okresie sporo nam tego schodziło. Do szpitala wezmę pewnie 5-10 szt. W razie W mąż dowiezie.

aadd84dc14.png[/url]
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    ja niestety nie pomoge bo mam podobnie, po posiłkach cukry super (nawet jak sobie pozwoliłam zjeść coś słodkiego np loda) a na czczo mam 99-115 ;/ diabetolog kazał to za przeproszeniem olać, trzymać dietę. mimo trzymania diety, jedzenia późno kolacji, nie jedzienia kolacji, kombinacji róznych cukier na czczo zły
    Ogólnie jak to jest u mnie... po lodach,
    ciastach, 2 komuniach, czyli ogólnie jakichkolwiek posiłkach cukier ok (np po 2porcjach lodów z owocami i bitą śmietaną cukier 95), ale ...następnego dnia rano cukier powyżej 90... jak trzymam dietę bez odstepst cukier 83-88... 2dni temu zjadłam 3-4cukierki od synka i cukier rano 95... także jak widać, to że cukier nie skacze po posiłkach, nie znaczy, że nie wpływa na poranny cukier... A no i ja 2 spacery dziennie zaliczam.... uwielbiam taka pogode i ostatnio robię 15-22tys kroków dziennie :-) Drugi spacer koniecznie między 1 a 2 kolacja... druga już bialkowo-tluszczowa. 1 - zbilansowana... spróbuj ... wlasnie zarqz jem i ide na 2-3km ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2019, 20:21

IGA.G lubi tę wiadomość

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Ogólnie jak to jest u mnie... po lodach,
    ciastach, 2 komuniach, czyli ogólnie jakichkolwiek posiłkach cukier ok (np po 2porcjach lodów z owocami i bitą śmietaną cukier 95), ale ...następnego dnia rano cukier powyżej 90... jak trzymam dietę bez odstepst cukier 83-88... 2dni temu zjadłam 3-4cukierki od synka i cukier rano 95... także jak widać, to że cukier nie skacze po posiłkach, nie znaczy, że nie wpływa na poranny cukier... A no i ja 2 spacery dziennie zaliczam.... uwielbiam taka pogode i ostatnio robię 15-22tys kroków dziennie :-) Drugi spacer koniecznie między 1 a 2 kolacja... druga już bialkowo-tluszczowa. 1 - zbilansowana... spróbuj ... wlasnie zarqz jem i ide na 2-3km ;-)
    ja trzymam dietę na loda pozwoliłam sobie raz i to jedną gałkę sorbetu, i raz zjadłam delicje jedną ;p a tak trzymam się rygorystycznie, a cukry zazwyczaj 115... co do spacerów ja nie dam rady, do 14 staram się odsapnąć, bo pozniej non stop biegam za Anielką, także myślę, że ruchu mi nie brakuje. dzisiaj miałam wizyte i cieszy mnie moja waga, z Anielka na tym etapie miałam juz 13 kg na plusie (skończyłam na 16), a teraz niespełna 8 :)

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    ja trzymam dietę na loda pozwoliłam sobie raz i to jedną gałkę sorbetu, i raz zjadłam delicje jedną ;p a tak trzymam się rygorystycznie, a cukry zazwyczaj 115... co do spacerów ja nie dam rady, do 14 staram się odsapnąć, bo pozniej non stop biegam za Anielką, także myślę, że ruchu mi nie brakuje. dzisiaj miałam wizyte i cieszy mnie moja waga, z Anielka na tym etapie miałam juz 13 kg na plusie (skończyłam na 16), a teraz niespełna 8 :)
    Dla chcacego nic trudnego (bo zależy mi na tym, żeby nie dostać insuliny-bo nie będę mogła rodzic u swojego lekarza, więc nawet jak padam na pysk, to i tak idę na spacer na 20minu) ;-) ja jeszcze pracuje i mam 2 dzieci... także ruch ruchem, ale spacer to co innego...
    Ale ogólnie jeśli zrobiłaś wszystko co mogłaś dieta i dalej masz takie cukry, to powinnaś dostać insulinę nocną, jak pisała wwyżej koleżanka... takie cukry nie są dobre dla dziecka...
    Wreszcie was nadrobilam... właśnie miałam więcej pracy w tym tygodniu i jakoś się zeszło... ja jestem w proszku z zakupami... jednak co trzecie dziecko to nie pierwsze :-) Tak mi się przypomniało, że kiedyś czytałam i ... mam podobne podejście teraz... 🤷‍♀️
    Zachowanie matki przy kolejnych dzieciach
    Twoje ubrania:

Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog
    potwierdzi ciążę.

Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da.

Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe STAJĄ się Twoimi normalnymi
    ciuchami.

* * *

Przygotowanie do porodu:

Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.

Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku.

Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży.

* * *

Ciuszki dziecięce:

Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach, koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę.

Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami.

Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego?

* * *

Płacz:

Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie.

Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje niebezpieczeństwo, że jego wrzask obudzi starsze dziecko.

Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające zabawki w łóżeczku.

* * *

Gdy upadnie smoczek:

Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu.

Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi.

Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi.

* * *

Przewijanie:

Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie czy brudna czy czysta.

Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.

Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan.

* * *

Zajęcia:

Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacerek, do zoo,
    do teatrzyku itp.

Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer.

Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej.

* * *

Twoje wyjścia:

Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do opiekunki.

Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki.

Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jeśli pojawi się krew. * * *

W domu:

Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko.

Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się, że starsze go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka.

Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi.

* * *

Połknięcie monety:

Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia.

Drugie dziecko: Czekasz aż wysra .

Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego.

* * *

WNUKI: Nagroda od Pana Boga za nie zamordowanie własnych dzieci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2019, 21:21

Sylvka, Ania95, baileys, Limerikowo, Agagusia, Smerfelinka, Frida91, joan85, Bobby29 lubią tę wiadomość

1usa3e5e2lf96jem.png

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki😂😂😂 a co jeśli przy pierwszym robisz wszystko jak przy drugim? 😂😂😂

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Wiki😂😂😂 a co jeśli przy pierwszym robisz wszystko jak przy drugim? 😂😂😂
    To pomyśl, co będzie przy trzecim 😂😂😂

Limerikowo, joan85 lubią tę wiadomość

1usa3e5e2lf96jem.png

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki2 - niektóre teksty mi znane, inne nie :D

Wiem, ze to wszystko z przymrużeniem oka, ale w każdym żarcie jest ziarno prawdy. Widze sama po sobie, ze calkiem inaczej podchodze do tego wszystkiego w 2 ciąży. Tez m.in właśnie z opisanych wyżej powodów, nie zdecydujemy sie na 3 dziecko. Rodzicielstwo to mega ciezka praca 24h/d, a ja uważam, ze każdego dziecko zasługuje na to by byc traktowane jak to pierwsze! Ja nie dalabym rady fizycznie i psychicznie podolac przy 3, bo juz sie boje co do bedzie z 2 :D Podziwiam osoby, ktore majac 3 dzieci wychodza z tego calo i żyją na poziomie. Szczerze, nie wiem, ale ich doba jest chyba dluzsza niz moja, albo to ja taki slabeusz...

3jgx3e3kie55f15r.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heheh dobre z tymi tekstami :)

Dziewczyny pytanie. Co używacie na komary ?
    Chce kupić olejek waniliowy ale może coś jeszcze jest dobrego i bezpiecznego?

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2019, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki, uśmiałam sie bardzo, dzieki 😀 Ja juz widze po sobie, ze bede modelowa matka-pierwszego-dziecka, bo mega schizuje🙈

U nas dzis po wizycie bardzo dobre wiesci, Majeczka w 30+5 tc ma juz 1817 g i tydzien wyprzedza wiek ciazy 🙂 Moja szyjka 4,2 cm, co ciekawe lekarz od badan prenatalnych rowny tydzien temu wymierzyl niecale 3,4 cm. Nie wiem wedlug jakich zasad oni to mierza, ze kazdemu inaczej wychodzi... Doktor jak badal przeplywy, to ogladal tez płucka i nam tlumaczyl, ze jak widac miarowe ruchy klatki piersiowej, to znaczy, ze maluchowi jest dobrze w brzuchu, bo inaczej by sie spinal i tak nie oddychal. Nie wiedzialam tego. Młoda na badaniu bardzo kopała doktora, chyba chciala sie przywitac 😀

Dostalam po raz trzeci w tej ciazy skierowanie na przeciwciala gr krwi, HIV, HBs, HCV, toksoplazmoze. Pytalam tez o posiew na gbs, ale powiedzial, ze to dopiero na kolejnej wizycie. Aspirin kazal brac do 32+0 tc, a Clexane do samego porodu.

Po wizycie bylismy w Smyku odebrac zamowienie internetowe i okazuje sie, ze stacjonarnie promka 23 % tez wchodzi - kupilam dla Młodej jeszcze jedna piekna tiulowa kiecke "na wyjscia", niech ma w gosci 😁

Limerikowo, werni, Chimera, Smerfelinka, DrzewkoPomarańczowe, Bobby29 lubią tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja uroslam w rodzinie gdzie bylo 4 dzieci
    jestem najstarsza
    uwazam ze kazde dostalo uwage matki, opieke i serce
    rzeczywiscie przy 1ym bobasie sie skacze , sprzata etc wszystko co najlepsze
    dobry jest etap jak bawia sie juz razem i chwila sw spokoju ;-)
    najstarsza corka stwierdzila ze bedzie przynosic dla malego pampery ale przewijac bedzie tata

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a gdzie gryza mocno?
    ost podrozowaly z lasku bielanskiego komunikacja miejska

jak zarly na Piatkowie w Poz w 2016 to przed snem puszczalam elektryczny i wybijal co wieczor po nascie sztuk
    po zasnieciu i tak kilka samolotow nadlatywalo pod szpara pod drzwiami
    pobudka i akcja reczna najskuteczniejsza ;-)

werni lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majtek 2 szt to zdecydowanie za malo, czasem trzeba tez zmienic w ciagu dnia, ja kupilam 5 sztuk. Za to tych największych podkładów nigdy nie zuzywałam 10, juz 3 dnia przerzuciłam sie na mniejsze, choc ja mialam te male wieksze od podpasek - kupowalam Molimed w 3-4 rożnych rozmiarach. Podkładów na lozko 5 starczało, w domu juz nie uzywalam nigdy. Generalnie nastawiłam sie na mega krwotoki po tych porodach a nie bylo tak zle, choc wszystko trwało z 4 tygodnie lacznie. Pierwszy tydzien byl najgorszy, a potem to juz górki:)

Limerikowo, werni lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2019, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zamontowalismy siatki moskitiery w oknach. Nie wyglada to najpiekniej z zewnątrz, ale wisi mi to - moge sobie teraz swiecic swiatlo i miec pootwierane okna i pół robala nie ma w mieszkaniu.

Limerikowo, werni lubią tę wiadomość

• Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baileys to nasze idą równo, moja w 30+3 1890 była. Ciekawa jestem czy już przebiła 2500.
    Dzisiaj w końcu się zmobilizowałam i ścięłam włosy, nałożyłam farbę i w końcu mogę na siebie patrzeć.

OlaWi lubi tę wiadomość

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam na razie 2jke
    dobe zaczynam b roznie od 6 jak budze meza a on nie slyszy alarmu plus mala tupta do mnie i trzeba sie ruszyc po mleko z kaszka lub po 8 to juz gwarantowane 2 panienki na sniadanko, gotowanie co 2gi dzien, roboty domowe, wyjazd na zakupy i spacer

miedzy 2 a 3.30 korzystam ze wspolnej sjesty.czasem usne lub gl czytam a starsza oglada 30min jakas bajke

koncze tez b roznie.jak zdrowe to przed 21 mam je z glowy lub kolo 20 jesli mniejsza nie chce spac na sjescie,zostaje prasowanie z filmem i omowienie spraw biezacych

jak pracowalam to przyznaje 6h snu to rzadki luksus
    odsypialam jak mialam dni wolne

ja jeszcze mam tak ze chodze w nocy sprawdzac..
    starsza czy nie ma koldry na glowie a mlodsza ze mna w pokoju w lozeczku czy jest nakryta
    w ogole w nocy to slysze jak dzieci spia jak oddychaja i czy sie wierca
    mam lekki sen

moja bratowa ktora ma do pomocy tesciowa 7dni w tyg i 2jke dzieci 10l i 6l a czesto powtarza:
    kto ma pszczoly ten ma miod, kto ma dzieci ten ma smrod

nie do konca tu sie z nia zgadzam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2019, 23:01

Agagusia lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
‹‹ 819 820 821 822 823 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ