X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Smutnamiss w ciąży te wyniki niektóre wariują, staraj się nie pisać czarnych scenariuszy! Maluch dobrze waży, a to że cię wezmą do szpitala to nawet dobrze w przypadku takich dolegliwości, będziesz pod obserwacja. Trzymamy kciuki i głowa do góry!

Ja mam hamatokryt 39,9 i jest w normie.

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Applejoy Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie przejmujemy się rozstępami w ciąży :) każda je ma. Nie wiem czy obserwujecie Ewkę ch. Ale ostatnio wrzuciła metamorfozę babki z rozstępami na brzuszku (serio podejrzewam ze żadna z nas aż takich nie ma) a na zdjęciu „po” nie były tak widoczne (były blade, jasne). Taka nasza uroda, ja tez mam rozstępy ale zawsze przypomina mi się to co mi mąż powiedział jak mu się tez zaczęły robić rozstępy „już mam żonę, wiec nie muszę się starać żeby być najpiękniejszy, wystarczy ze jestem piękny 😂😂🤷🏻‍♀️„

Miłego dnia dziewczyny, odpoczywajcie bo za niedługo czekają nas bezsenne noce :P

kayama, Limerikowo, Bobby29, werni lubią tę wiadomość

1bab7e35e8.png[/url]
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Dziewczyny, czy któras ma spisane wszystkie formalnosci jakie trzeba zalatwic po porodzie, z terminami, gdzie itp? chodzi o zarejestrowanie w urzedzie stanu, pesel, zgłoszenie do zus, becikowe, 500+ itp. Chciałam to wszystko miec przygotowane taka sciagawka, bo potem to nie bedzie na to czsu ani głowy :)
    ja mam liste taką pod siebie:
    - wniosek o macierzyński i rodzicielski w pracy
    - wniosek do ubezpieczyciela Warta w pracy
    - wniosek do ZNP
    - wniosek o akt ur i pesel
    - mąż zgłasza do ubezpieczenia u siebie
    - wniosek 500 plus
    - becikowe
    - wniosek do żłobka dla Anielki i małej

wszystko mam zamiar załatwić w 2 tyg, bo większość wymaga takiego terminu, a jak mam załatwiać to już wszystko na raz

edit: wnioski które mogłam już wypełniłam, żeby było z głowy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2019, 11:01

kayama, Limerikowo lubią tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Reserved sa przeceny i darmowa dostawa ze sklepu on line. Jest kilka ładnych ciuszkow niemowlęcych z bawełny organicznej :) Zamówiłam bluzę dresową i spodenki dresowe na jesień.

plinka89, Bobby29, werni lubią tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    ja mam liste taką pod siebie:
    - wniosek o macierzyński i rodzicielski w pracy
    - wniosek do ubezpieczyciela Warta w pracy
    - wniosek do ZNP
    - wniosek o akt ur i pesel
    - mąż zgłasza do ubezpieczenia u siebie
    - wniosek 500 plus
    - becikowe
    - wniosek do żłobka dla Anielki i małej

wszystko mam zamiar załatwić w 2 tyg, bo większość wymaga takiego terminu, a jak mam załatwiać to już wszystko na raz

edit: wnioski które mogłam już wypełniłam, żeby było z głowy :)

Dzięki :) A co z tego można załatwić on line? Wnioski masz na papierze wypełnione?

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie mam rozstępów ale podobno mogą się pojawić tuż przed porodem. Jestem przygotowana psychicznie ze po połogu trzeba będzie się wziąć za siebie :/ , jakieś zabiegi, u mnie pewnie usuwanie przebarwień, a to na jesieni będzie akurat. Poza tym muszę zdiagnozować te problemy z zoladkiem, zadbać o przykurczone mięśnie pewnie kontynuacja masaży. Ehh. Kasa pójdzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2019, 11:18

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Wiki Dzieki za info. A ile czasu bylas w klinice i ile potem typowej rekowalescencji leżącej w domu? To prawda ze nie mozna nic podnosić ciezkawego przez pol roku?
    W klinice 2dni. Gdyby było dużo krwi w drenach, to przedłużają o 1-2dni. Podczas wypisu dostajesz leki przeciwbólowe (ja nie brałam w ogole) i antybiotyk. W domu oszczędny tryb 14dni (do zdjęcia szwów - zdejmowalam w enel medzie), potem można się kąpać i normalnie funkcjonować. Nosisz pas minimum miesiąc. Ja po 8tygodnaich już biegałam po 2km... (z pasem), po 3/4miesiacach normalnie chodziłam na fitness. Tylko nie robilam wszystkiego na brzuch... po pol roku to już nie pamiętalam o operacji ;-)

Bobby29, Agagusia lubią tę wiadomość

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • MartaMartaMarta Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które biorą acard. Czy Wam lekarze już wyłączyli acard? Właśnie wyczytałam w ulotce że jest przeciwskazany w trzecim trymestrze.
    Choć mamaginekolog pisze że do 34 tygodnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2019, 11:48

Starania ponad 2 lata
    30 lat, AMH 0,88, V Leiden +, NK 15%
    ivf sierpień :( crio wrzesień :( grudzień :)
    w4sqs65gto9pmrq3.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Dzięki :) A co z tego można załatwić on line? Wnioski masz na papierze wypełnione?
    z tego co wiem to 500 plus można przez neta, reszta chyba w formie papierowej. tak mam wypełnione w formie papierowej oprócz podania o akt ur i pesel, i becikowe bo to zrobimy na miejscu albo sciągniemy w wniosek dzień przed. z Anielką pojechalismy z wypełnionym wnioskiem o becikowe a pani mowila ze na stronie nieaktualne wnioski ;p wniosek o urlop, ubezpiecznienie z pracy to mam juz druki, do żłobka też już

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam taki plan (formalności czasem zależą od sytuacji każdej z nas)
    -Rejestracja dziecka -online (czas 21dni)
    -Becikowe -(u nas lepiej złożyć przed kosiniakowym w moim przypadku bo kosiniakowe wlicza sie w dochód na podstawie którego dostaniesz becikowe albo nie...) w urzędzie (na to masz rok czasu)
    -Kosiniakowe w urzędzie (do 3 miesięcy wtedy wypłaca wyrownanie, po 3 miesiącach bez wyrównania)
    -Złożyć w urzędzie pracy podanie ze urodziłam dziecko (po porodzie, pocztą, lub wysłać kogoś z papierami, nie trzeba byc indywidualnie)
    -Zgłosić dziecko do ubezpieczenia
    -500+ -online
    -zapisać dziecko do pediatry

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Ja po Tosi mialam troche rozstępów teraz mam cały brzuch:( Macie jakieś sprawdzone patenty na rozstępy?? Laser?

Ja przy 1 corce tez tylko kilka, za to 2 ciąża to masakra 😪
    Zastanawiam się tylko czy usuwac rozstepy w gabinecie od razu po pologu czy poczekac, az brzuch wroci do wagi sprzed ciazy a wcześniej smarowac sie kremami...
    Co do plastyki to zobacze, bo po 1 ciąży brzuszek byl calkiem calkiem i na pewno bym nie zdecydowala sie na jakies chirurgiczne poprawki. A moze znacie jakies mniej drastyczne metody niz ingerencja chirurgiczna?

3jgx3e3kie55f15r.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do rozstepow to pocieszające jest jeszcze to, ze teraz przy naciagnietej skorze one wygladaja naprawdę strasznie, ale po powrocie do wagi nie jest az tak zle. Przynajmniej takie sa moje obserwacje po 1 ciąży.
    Wiecie ja jak patrze teraz na ten moj brzuch to czasem łapie mega doła, ale w końcu to nie najważniejsze...
    A powiedzcie czy ten rozstep to ma jakieś konsekwencje zdrowotne czy to tylko estetyka?

Applejoy lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaMartaMarta wrote:
    Dziewczyny które biorą acard. Czy Wam lekarze już wyłączyli acard? Właśnie wyczytałam w ulotce że jest przeciwskazany w trzecim trymestrze.

Nie, biore nadal, zgodnie z poleceniem lekarza koncze w najblizsza niedziele jak bedzie 32+0 🙂

My dzis skrecamy łóżeczko, nareszcieeee. Robie tez wielkie pranie zabawek typu Szumis, Mr B czy kura do karmienia i sterylizowanie smoczkow, gryzakow i końcówek do sprzętów elektrycznych. No i prasowanie i pakowanie toreb juz tylko zostanie 🙂

Agagusia lubi tę wiadomość

• Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    Ja mam hamatokryt 39,9 i jest w normie.
    Ja mam 41 z hakiem i ponoc duzo za duzy bo powinien byc ok 35. Do tego leukocyty 15 tys, nie mam stanu zapalnego czuje sie cudownie smigam zero objawow tylko ten strach

27a73b5519.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vampire wrote:
    Hej, w końcu Was dogoniłam. 😁 Ostatnio ciągle 4 dni do tyłu.

Gratuluje udanych wizyt i rosnących maluszków! Moja Mała już ma 1800g i wszystko ok. Tylko szyjka mi się skróciła do 2,6 cm i mam podwyższone leukocyty od kwietnia, czyli 15-16 tys. Internet podpowiada, że to granica normy dla ciężarnej. Moja gin mnie straszy szpitalem, od gina od USG wiem, że jak szyjka jest miękka to i tak trzeba płucka podciągnąć.

Plinka89 gratuluję obrony!! Moja niestety już na po porodzie przełożona, bo przez twardy brzuch nie dałam rady go skończyć. 😊

Anhydra, podziwiam za wytrwałość w szpitalu. Mnie w domu przytłoczyło leżenie, a mam sunie do towarzystwa! :)

Super dziewczyny wyglądacie! Wszystkie piękne i z takimi brzuchami. A pomyśleć, że dopiero robiłyśmy test. Dobrze, że każda jeszcze w dwupaku. Tylko czekać na pierwsze słodkie focie z porodówki. 😊
    Ja tez mam leukocytow 15,2 i mnie kładzie w pon do szpitala, jak dobrze wiedziec ze jest ktos jeszxze z podobnym wynikiem

27a73b5519.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie jeszcze formalności, przy becikowym jest próg dochodowy o czym pewnie wiecie, więc obecnie zarabiajac nawet tylko 2 tys. na osobę, juz nie ma sie na to świadczenie szans.

Dziewczyny na działalności z kolei powinny pamiętać, żeby w okresie pobierania macierzyskiego raz na jakis czas wystawiac fb sprzedażowa, bo inaczej ZUS sie doczepi, ze działalność przez rok była podtrzymywana fikcyjnie. My nie mozemy tak jak pracownice przez 12 mcy nic nie robic. Fv kosztowe nie wystarcza.

Domi_tur, kayama lubią tę wiadomość

• Bobby29 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy slyszalyscie o pieluszkach Bamboo nature? Czy macie opinie na ich temat?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2019, 13:10

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Odnośnie jeszcze formalności, przy becikowym jest próg dochodowy o czym pewnie wiecie, więc obecnie zarabiajac nawet tylko 2 tys. na osobę, juz nie ma sie na to świadczenie szans.

Dokładnie, tylko pamietajcie, ze liczba osob będzie juz wieksza o 1 do podziału :D
    Moze to i oczywiste, ja sie w każdym razie przy 1 ciazy zastanawialam : D

Kayama - nie dziala u mnie darmowa dostawa... Jest jakis kod do Reserved?
    Akurat kolekcje dziecięce maja dosc fajnej jakości, bo z damskimi to roznie bywa...

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos Reserved. Jak tam wygląda rozmiarów ja dziecięca? Są raczej większe, mniejsze, czy takie akurat? Wzięłabym coś bo fajne rzeczy ale nie wiem jakie rozmiary - już teraz nie mogę brać jak leci bo nie chce przesadzić, tylko uzupełniam braki w poszczególnych rozmiarach :)

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie,tj.2tys na osobę ale dziecko też się w to wlicza jako kolejna osoba :)

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
‹‹ 842 843 844 845 846 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ