Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Karolcia15031 właśnie dziś myslalam o karmieniu piersią bo pisałam rekomendacje dla noworodków i kobiet na specjalizację i gdyby szpitale spełniały wszystkie zalecane standardy kobiety byłyby lepiej przygotowane do karmienia gdy pójdą do domu.ale większość szpitali w ogóle nie zapewnia kobietom wsparcia czy to przy Kp czy innych problemach.
-
nick nieaktualnyJa sie zastanawialam jak położna sie rozlicza z tych wizyt po porodzie, my mielismy 3, a pozniej na telefon w razie co, a na koniec sie dowiedzialam, ze mam rozpisane wszystkie. Przy okazji wizyty na mani, okazalo sie, ze mama tej babeczki jest polozna w tej samej przychodni, i podpytalam, jak to jest, bo ja dzwonie mam pytania....moja polozna dostala opiernicz...
Ja sie ciesze, ze moja rodzina daleko bo bym dostala depresji od tych pytań....
Teraz zapowiedzialam, ze jesli tesciowie przyjada na czas porodu to do wyjscia ze szpitala ma ich nie być...
Ja chodze prywatnie, wiec nie wiem jak to z ta położną...
Przychodza mi rzeczy grubsze w wyprawki, a lista sie powieksza... -
Z tego co wiem, to po porodzie przysługuje 6 wizyty patronazowych dziecka/mamy w domu na NFZ. Pierwsza 48h po wyjściu ze szpitala (po porodzie trzeba zadzwonić do położnej środowiskowej, żeby wiedziała, że już urodziłaś).
Co do edukacji, to położna mówiła,że NFZ płaci 30zl od ciężarnej/wizyty. Nie wiem, czy tyle samo płaci za wizyty patronażowe.
Położną możecie wybrać sobie dowolną, nie ma regionalizacji - oczywiście w waszej okolicy 🙃 Deklaracje można złożyć online na stronie gov,w wybranej przez Was przychodni albo bezpośrednio u położnej. Wcześniej oczywiście z nią porozmawiajcie, czy nie ma za dużego "obłożenia".
Ja byłam na jednym spotkaniu edukacyjnym i było dużo prywatnego bla, bla, bla... Może na kolejnym będzie lepiej. Jak nie, to zostanę przy YouTube 🤭Starania o pierwszego bobasa od I.2018
II - III.2020 - Clo 😥
X - XI.2020 - Aromek 😥
XII.2020 - cykl naturalny - ciąża biochemiczna 6tc [*] 😭💔
7.I (30dc) beta 68
11.I (34dc) beta 228
16.I (39dc) beta 22
III.2021 - Aromek III cykl 😥
IV.2021 - Aromek IV cykl🍀🥳🥰
11.V (26dc) beta 42
13.V (28dc) beta 114
17.V (32dc) beta 756
22.V (37dc) beta 7831
CÓRKA 31.12.2021 👧🍼❤️
Starania o drugiego bobasa... od VI.2023
VI - VIII.2024 - Aromek 😥
13.IX.2024 - Aromek IV cykl - 1 IUI ❌️
X - XI.2024 - IUI anulowane 🤨
XII. 2024 - IVF ❄️❄️❄️ -
Ja wczoraj miałam wizytę u położnej i słuchała serca detektorem, stwierdziła ze w pewnym momencie serduszko za bardzo zwolniło i wysłała mnie do szpitala pod ktg. Na ktg wszystko w porządku ale oczywiście teraz i tak się martwię… zapisali mnie na usg za tydzień.22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Nynka też do gin chodzę prywatnie. Położoną sobie sama znalazłam. Gdyby nie forum w poprzedniej ciąży to też bym nie wiedziała, że taka Położna i edukacja przysługuje przed porodem. Ginekolog nic nie wspominała.
Lilka może detektor się zsunął i coś źle pomierzył. Kiedy masz jakąś wizytę u ginekologa?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2021, 13:31
-
Ja jutro mam wizytę ale też pewnie tylko ktg a za tydzień już mam nadzieję że z usg bo miałam miesiąc temu robione i to chyba będzie też przedostatnia wizyta może lekarz zapisze mnie jeszcze przed samymi świętami a po świętach odrazu na szpital.
Jejku już mam takiego stresa .. to jeszcze tylko 20 dni 🙈Anielka ❤️
-
nick nieaktualny
-
Nynka wrote:O rany Karolina, to za moment!
Ty pierwsza ?
Ja za 12 dni do szpitala ,a za 13 cc 😳🙉
Hm jak ja wyjdę 23 lub 24 to nie chcę żeby położna od razu przyjeżdżała. Zgłoszę narodziny dopiero po świętach, nich przyjedzie raz i jak będzie wszystko ok to więcej nie chcę. Jak sobie przypomnę jej pierwszą wizytę która trwała chyba z 2godziny bo sobie usiadły z moją teściową i kawkę piły u mnie w pokoju a ja ledwo siedziałam po cc..teraz chcę ograniczyć wizytę do minimum, niech zobaczy moją rane, malego niech zobaczy i niech mi się nie wtrynia (za pierwszym razem musiałam na siłę karmić dziecko bo ona chciała zobaczyć..)
-
nick nieaktualnyO rany, ja bym już przeżywała 🙈🤣
Moja położna pamietam, ze mnie nie obejrzala, pomacala chwile cycki, malego obejrzala 5 minut i kawke po prosila!
Najgorsze, ze w przychodni do ktorej chodzimy jest znowu ona! Ale tum razem tez mam zamiar być bardziej stanowcza, a jak mnie wkurzy bede słać skargi. -
Dziewczyny, a nie myślałyście o zmianie poloznej? Właśnie dlatego fajnie jest wypełnić deklaracje przed porodem i spotkać się z taką położoną wcześniej. Wybieramy dowolną, nie musi być z naszej przychodni do której należymy. Warto się zapoznać żeby później takich jaj nie było. Moja poprzednia była na 6 wizytach po porodzie, sprawdzała córkę, mnie, owszem też sprawdzała jak karmie, ale się nie czepiała niczego. Teraz się przeniosła na drugi koniec miasta więc nie chciałam jeździć do niej tam na ktg, dlatego zmieniłam na tą co jest za nią. Też fajna, młoda, miłe wrażenie sprawia. Sprawdźcie czy w waszej okolicy nie ma kogoś innego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2021, 17:40
-
U mnie jest tylko jedna położna która jeździ a w innej orzechodni to już calkiem okropne babsko. Ta moja ogólnie spoko babeczka tylko ja po porodzie też byłam strasznie rozdrazniona i wszytsko mi na nerwy działało.
Ja mam termin z om 3.01.22 a z usg 29.12.21 wiesz co ja wole wcześniej bo boję się że nie wytrzymam i zacznie się w święta a wiadomo jak to wtedy jest..niby spokojnie bo nie ma planowych cc ale chcę żeby był mój doktor a nie ktoś inny. Do tego serio juz walczę o przetrwanie więc się cieszę.
Ja już ostatnie przygotowania, dziś poprałam kocyki, wyczyściłam fotelik, wymyłam wózek, jeszcze tylko mam ostatnią turę prasowania i muszę zrobić miejsce w szafie dla małego. Mężowi przygotuję pościele do przebrania na mój powrót z szpitala. Muszę zrobić jeszcze małe przemeblowanie żeby mieć kołyskę koło łóżka, ogarnąć te grubsze sprzątanie na święta, a stary przed przyjazdem tylko kurze przetrze i podłogi.
-
nick nieaktualny
-
Ja na szczęście mam takiego co sam sobie poradzi, ugotuje, posprząta, dziecko i psa ogarnie. A jak wcześniej trafiłam do szpitala to nawet mnie sam spakował 😁