X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź

A jak to jest z Pedicetamolem - ta dawka dla najmniejszych dzieciaków to 0.6? Jednorazowo? A Później po 4godzinach można powtórzyć?

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paracetamol 10-15mg na kg m.c. Czyli jak dziecko waży 4 kg to jednorazowo możesz podać 60 mg. Maksymalnie na dobę możesz podać 60 mg na kg.m.c. Powtórzyć możesz co 4-6 godzin.
    Pamiętajcie, żeby leki przeciwgorączkowe podawać gdy temperatura jest faktycznie gorączka a nie stanem podgorączkowym. Ja podaje powyżej 38 stopni. Stan podgorączkowy jest dobrym objawem walki organizmu z infekcja.

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i ja temperaturę mierze na skroni.

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek, wcześniej czytałam na szybko a teraz widzę, że to pewnie po szczepieniu chcesz podać a nie z powodu infekcji.

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Kamyczek, wcześniej czytałam na szybko a teraz widzę, że to pewnie po szczepieniu chcesz podać a nie z powodu infekcji.
    Tak zastanawiam się. Powiedzieli nam że gdy wzrośnie do 38stopni. Mierze na czole i ma 37. Na skroni 37.6. i czekam dalej.
    Mam pedicetamol z którego rozumiem że jednorazowo mogę podać 0.6 i później powtarzać.
    Narazie mała usnęła

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak wasze termometry bezdotykowe działają? Jakie macie i polecacie ? U nas za każdym razem pokazuje inną temperaturę a dałam za termometr 200 zł marki braun

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2022, 20:21

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam disgnostic już 6 lat i działa bardzo dobrze.zazwyczaj mierze dwukrotnie temperaturę i zawsze pokazuje taka sama lub o 0.1 różnicy.

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam termometr Sanity, niezbyt drogi ale porównywałam z rtęciowym i pokazuje zgodną temperaturę.

Co do ubierania to u nas póki co body, spodenki i na to taki dresowy kombinezonie, tak do śpiworka. Wg moich rodziców powinnam jeszcze założyć osłonkę na wózek, zamknąć budę a i tak jej buzia marznie🤣 tego oczywiście nie robię chyba, że bardzo wieje.

Inkaa85 lubi tę wiadomość

FNh9p2.png
  • kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2022, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie w zależności od miejsca, np cm różnicy i już jest 0.1/0.2 różnicy. Mam termometr Neno.

Jaka temperatura jest niebezpieczna u takiego małego dziecka?
    I czy u Was po szczepieniu też była?

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2022, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam microlife i mierze na czole, ale to chyba tez zalezy od termometru, gdzie kaza mierzyc. Pamietaj tez, ze takie maluchy fizjologicznie maja yemperature ok 37 nawet czasem wiecej...

• eszanka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie ubierania znalazłam takie grafiki u Zaufaj Położnej:
    b95a8b096fd8.jpg[/url5b414a2367b4.jpg

Termometr mam geratherm non contact, narazie pokazywał taka sama temperaturę mieszalnie od miejsca pomiaru. W szpitalu miała taka sama jak w domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2022, 21:02

qdkkvcqgllcwggq8.png

starania od 08.2019
    👼 11.2019
    08.2020 Angelius Provita, dr MP

04.2021 Puregon, Ovitrelle, Encorton, Neoparin, Accard, Luteina, Euthoryx 25
    04.05 beta 812,6 mlU/ml
    11.05 mamy zarodek 🍀
    25.05 ❤️

"You never know how strong you are until being strong is the only choice you have"
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym według tej grafiki nie ubrała bo za grubo. Choć to jeszcze zależy jaki kto ma śpiwór. Ale nigdy nie zakładałam dzieciom rajstop. Co najwyżej grubsze spodnie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2022, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju, pierwsza odprawa do przedszkola w pojedynkę z dwójką awanturnikow za mna...to bedzie dluuuuugi rok🙈🤣

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2022, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Męczyliśmy się w nocy z gorączką. Po paracetamolu przechodzilo i jak kończy działać wraca. Mała ciągle śpi.
    Ciekawa jestem ile jeszcze się utrzyma. Mamy prawie 24h po podaniu szczepionki.

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • krolik Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2022, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka daleko masz do przedszkola? Autem zawoziłas? Moj maz w pn wrócił do pracy m, starsza została w domu, wczoraj i dziś maz w domu wiec tez ja odprowadził do żłobka. Ja sama się prędko nie odważę i na zmianę bedzie raz w domu, raz maz zawiezie, a później odrobi w pracy spóźnienie. Moja starsza ma obecnie bunt trzylatka plus zazdrość o siostrę i mamoza. Jest ciekawie 🙄

Byliśmy na usg bioderek. Wszystko ok. Zaklepaliśmy też chrzciny. Dziewczyny po sn jak długo krwawilyscie/krwawicie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2022, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krolik my mamy jakieś 10 minut pieszo, ale jechalam samochodem, bo nie mozna wizkuem do budynku wjechać wiec wole taszczyc nosidlo....ogolnie poza nerwami w domu bylo spoko, ale mam kryzys matkowy bo starszak dostal ochrzan bo wymyslal zamiast sie ubierac, mlody ryk a ja nerwy...jak wyszlismy bylo juz elwgancko cala droge.

Tez mialam pytac o krwawienie ale po cc, bo mi sie jakos bardzo ciągnie...

Jak mowilam wierze w skoki i kryzysy laktacyjne, i chyba mam wszystko na raz🙈 zaraz mi dojdzie zazdrosny czterolatek i w ogole bedzie szał...

• Robin27 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2022, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:27

• ŻonaMarynarza Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2022, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do tej pory mam plamienie czasem więcej poleci

🩵🤴
    22.01.2022🤴Ksawery 3330g 54cm 16:20
    31.08.2019👸Zuzanna 3305g 55cm 18:25
    10.09.2016💒
    17.03.2008💞

preg.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2022, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka my też 10 min piechotą, moja strasznie ucieka i nagle potrafi wpaść na jakiś durny pomysł, że tego się boję :/ ale będę musiała w końcu. Takie miałam plany, rano prowadzić, zaliczyć spacerek zakupy i domek 🙄 do tego samo wyjście z nią z domu też nie będzie ciekawe. Nie chcę w nerwach nic robić, bo wiem, że jej teraz potrzeba opanowania i spokoju, sama swoje w środku przeżywa, eh ciężkie życie rodzica 🙈

Robin 18 kwietnia w lany poniedziałek. Mamy przyjezdnych chrzestnych i chcieliśmy zgrac termin pod nich, a wtedy wiadomo, że będą.

ZonaMarynarza u mnie dziś rowne 4 tygodnie i niby już takiw brudzenie, zmienia sie kolor, ale zaraz znowu na czerwono. Już normalne podpaski noszę na szczęście, ale myślałam, ze teraz już będzie zmierzało ku końcowi jeśli chodzi o krew. Nie pamiętam już jak było ze starszą, ale wydaje mi się, że już czerwono nie było 🤔 a jeszcze pare dni temu też więcej krwi wylatywało. Chyba od 2 dni jest mniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2022, 13:00

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2022, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po cc, miesiąc i dalej plamie. Jednego dnia plamie, drugiego dnia nie. Czasem pojawi się krew.

Ledwo żyję. Te noce mnie wykańczają.
    Zastanawiam się czy z 1 synem też byłam aż tak wykończona a on bardzo źle spał
    Nie wiem czy to tez nie rezultat przebytego covidu.
    Jak usypiam dziecko to płaczę z braku sił.
    A że on najlepiej się czuje jak go noszę i przy tym chodzę...

Aaggaa02
‹‹ 298 299 300 301 302 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ