Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas mały się już nad ranem co chwila kręcił na cyca wiec od paru dni zaczęłam dawać butle i śpi pięknie. Jesteśmy teraz ze znajomymi na wakacjach i maja synka w podobnym wieku, nasz jest kp plus mm i na noc dostaje butle a ich kp. Wieczorem ja mogę sobie posiedzieć bo mały śpi a znajoma musi co chwile do swojego latać z cyckiem. Nie wiem czy to ma związek, być może…22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Inka u nas rozszerzanie diety do bani. Ze dwa tyg temu dałam marchewkę zblendowana ale wgl nie chciał próbować i wręcz zaczął płakać, na drugi dzień to samo. Stwierdziłam ze nic na sile, odczekałam i dzisiaj dałam mu brokuła w kawałkach ale nie kierował go nawet do ust tylko porozgniatal w rączkach… Dałam mu wiec troche na łyżeczce ale tez się krzywił i go podbijało. Wyglada jak by nie był jeszcze gotowy chociaz jak my jemy to się przygląda i oblizuje. Nie bardzo wiem jak ugryźć temat bo córka od początku ładnie jadła, po kilka łyżeczek nowych smaków i zawsze była chętna do tego.22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Robin to super! A po jednym produkcie chyba się daje po to żeby reagować w razie alergii i wiedzieć od czego to może być.. co do zabawek to u nas rożnego rodzaju grzechotki i gryzaki dają radę poki co, mały nie jest aż tak wymagający 😄22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Hej! My już jakiś czas rozszerzamy dietę, co prawda teraz byliśmy w górach więc zrobiliśmy przerwę, jedynie jakieś owoce ze śniadania skubał. Ale tak to dostaje kawałki. Fajnie, że rozszerzamy akurat w sezonie letnim, mamy swoje warzywa. I apetyt u nas dopisuje. Wczoraj np zjadł 6 fasolek szparagowych, niewiele przy tym wyrzucajac🙈
Usłyszałam ostatnio od teściowej gdy dawałam mu maliny że nie powinien jeść surowych rzeczy.i nie wiem czy ja jestem jakąś zacofana czy tak faktycznie jest? Dziewczynki tez szybko dostawały surowe ow0ce i np zielone ogorki. A ogorki Mieszko uwielbia. Mamy swoje więc nie mam obaw że pryskane czy coś.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2022, 20:21
-
Co do zabawy to u nas też różne grzechotki i gryzaki. Czasem pusta butelka po wodzie czy plastikowy kubek. Ogólnie wszystko co nie jest zabawka cieszy się zainteresowaniem. Maly pełza już dosyć sprawnie i bardzo ciągnie go do kabelkow😅🙈
A jeszcze co do jedzenia to mamy już 4 ząbki. Dolne jedynki w całości i górne przebiły się niedawno i jeszcze wychodzą.
W ogóle byliśmy w górach i Mieszko jest super kompanem na wyprawy, głównie spał niesiony w tuli lub podziwiał. Udało nam się zdobyć dwa całkiem spore szczyty z naszą trojeczka😉
Dziewczyny jezdzicie jeszcze w gondoli? Ja jakoś nie mogę się zebrać żeby wyjac spacerówkę a mamy już pierwsze próby siadania za nami i ogólne wygibasy na czworaka, co prawda wózek służy nam ostatnio głównie do drzemek ale chhba czas się przerzucić na spacerówkę na płasko. -
Zapytałam teściowa czemu niby nie powinno się surowych to mi powiedziała że sąsiadki sąsiadka czy ktoś tam dał dziecku z działki jakieś swoje owoce i potem w szpitalu wylądowało. Zakładam, że albo wystąpiła alergia albo było tego bardzo dużo? Nie wiem ale do mnie to nie przemawia i Mieszko zajara ze smakiem nasze maliny, borowki, ogorki i truskawki. Surowe. 😉
-
Inkaa85 wrote:Dziewczyny mam pytanie mm nr 2 wchodzi po skończonym 6 miesiącu czyli od 7 ? Czy od początku 6 miesiąca? Bo się pogubiłam
- 1 dzień: 1 miarka mleka mm2, pozostałe mm1
- 2 dzień: 2 miarki mm2, pozostałe mm1,
- 3 dzień: 3 miarki mm3, pozostałe mm2 i tak dalej.
Ważne jest żeby zacząć rozszerzać dietę dziecka, ponieważ mleko następne ma inny skład/kaloryczność.
Ja zaczęłam przechodzić na mleko następne niecały tydzień przed skończonym 6 miesiącem.
Starania o pierwszego bobasa od I.2018
II - III.2020 - Clo 😥
X - XI.2020 - Aromek 😥
XII.2020 - cykl naturalny - ciąża biochemiczna 6tc [*] 😭💔
7.I (30dc) beta 68
11.I (34dc) beta 228
16.I (39dc) beta 22
III.2021 - Aromek III cykl 😥
IV.2021 - Aromek IV cykl🍀🥳🥰
11.V (26dc) beta 42
13.V (28dc) beta 114
17.V (32dc) beta 756
22.V (37dc) beta 7831
CÓRKA 31.12.2021 👧🍼❤️
Starania o drugiego bobasa... od VI.2023
VI - VIII.2024 - Aromek 😥
13.IX.2024 - Aromek IV cykl - 1 IUI ❌️
X - XI.2024 - IUI anulowane 🤨
XII. 2024 - IVF ❄️❄️❄️ -
My już od dawna w spacerówce.
Z lżejszych polecam valco snao baby, lekka, łatwo się składa, ale nie jest to parasolka i do lasu też się nadaje
U nas też rozszerzanie idzie ciężko. Też mi się wydawało że jest gotowy ale jednak nie. Nie jest tym zainteresowany a jak już ma buzi to albo wypluwa albo mu to rośnie z buzi. A jak polknie to się krzywi.
Starszy synek wsuwał wszystko, szybko zaczął jeść posiłki i to sam łyżeczka.
No ale każde dziecko jest inne
Ja podaje papki. Mój synek jeszcze nie siedzi i się na to nie zapowiada. Fizjo powiedział że może nawet usiąść jak będzie miał 8 miesięcy. A wcześniej nie chce próbować z kawałkami dopóki nie będzie trochę bardziej stabilny.
Ja zaczęłam podawać mm2, synek skończył 6 miesięcy ale przez to że on mało co je inne poakrmy to zastanawiam się czy dobrze zrobiłam.
Przez przypadek i podałam mu cała puszke mm2 jak miał 2 miesiące. Myślałam że zamówiłam 1 a jak się skończyła puszka to zobaczyłam że to jedbqk była 2. Przez cały miesiąc tego nie widziałam co mu podaje.
Przejelam się tym wtedy ale to jest po prostu inna kcal.
Aaggaa02 -
U nas rozszerzanie diety trwa już miesiąc (6,5mc). Szybko ten czas leci. Na początku były pojedyncze warzywa i niechętnie córka do nich podchodziła.
Teraz w ramach jednego posiłku podaje jej trzy różne warzywa i chętniej je je. Są w słupkach. Je mi z ręki albo sama je - jak wcześniej nie zmiażdży jedzenia 🙃
Nie je chętnie z łyżeczki- chyba, że jest coś pysznego, np. truskawka.
Sama sobie wkłada nawet łyżeczkę do buzi tylko ją odwraca, więc zawartość łyżeczki ląduje na śliniaku.
Proponuje jej posiłki zawsze po drzemce. Jest wypoczęta. Czasami nawet 2h po mleku. I godzinę później jest wstanie wypić normalnie butelkę mleka.
Nie mam dla was żadnej złotej rady co zrobić żeby dziecko chciało jeść. Trzeba być cierpliwym i proponować różne posiłki.
U nas na topie jest ziemniak, brokuł z masłem, batat, nektarynka i truskawka.Starania o pierwszego bobasa od I.2018
II - III.2020 - Clo 😥
X - XI.2020 - Aromek 😥
XII.2020 - cykl naturalny - ciąża biochemiczna 6tc [*] 😭💔
7.I (30dc) beta 68
11.I (34dc) beta 228
16.I (39dc) beta 22
III.2021 - Aromek III cykl 😥
IV.2021 - Aromek IV cykl🍀🥳🥰
11.V (26dc) beta 42
13.V (28dc) beta 114
17.V (32dc) beta 756
22.V (37dc) beta 7831
CÓRKA 31.12.2021 👧🍼❤️
Starania o drugiego bobasa... od VI.2023
VI - VIII.2024 - Aromek 😥
13.IX.2024 - Aromek IV cykl - 1 IUI ❌️
X - XI.2024 - IUI anulowane 🤨
XII. 2024 - IVF ❄️❄️❄️ -
Dziewczyny co myślicie o tym żeby przenieść się na Facebooka? Bo jakoś średnio tu rozmowa się klei. Ze starszym synem też zaczynałam na forum, a potem część z nas (nie wszystkie) przeniosłyśmy się właśnie na FB. Zrobiłyśmy swoją grupę prywatną i super to funkcjonuje. Znamy się już prawie 6 lat 🙂
Jest przejrzyście, można łatwo odpisać na komentarze i się nic nie zgubi. Jeśli nie chcecie się ujawniać, to można założyć fake konto.
Co o tym myślicie? Wiem, że niektóre pomysł się nie spodoba 😉