Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Matko mam już 8cm więcej w talii niż przed ciążą 🙈 nie pamiętam jak było w poprzedniej, ale kilogramowo ide podobnie, ale centymetrowo jednak bardziej 🙈 czuję się jak czołg przez te upały, bo wiem że częściowo to ich wina i woda się dużo bardziej zatrzymuje. Też czujecie takie nogi ociężałe? Mam dzisiaj wolne w rpacy, dużo ruchu, bo co chwilę cos ogarniam w domu, poćwiczyłam i zero bólu w plecach, czuję się dużo lepiej niż po 8h siedzenia. Coraz częściej myślę czy szybciej na to zwolnienie nie pójdę, chce zadbać bardziej o siebie, bo teraz kompletnie na to czasu nie mam. Wracam z pracy przed 17,młoda do 21 z hakiem grasuje, a potem padam na pysk i idę spać 🙄
-
MojAniolek:(( wrote:Tez kupilam adapter jakiś miesiąc temu. Insafe taki zielony, dokładnie taki:
https://insafe.store/pl/p/Adapter-do-pasow-dla-ciezarnych-INSAFE-SEATBELT-GUIDE/74
A Ty kochana co wybrałaś?
ja kupiłam besafe.
w poprzednich ciążach mało jeździłam wiec nie używałam adaptera, a teraz codziennie zawieźć i przywieźć dzieci z przedszkola, cos załatwiać z budowa, zakupy itp. i brzuch mi zaczyna przeszkadzać, a poza tym to ze względów bezpieczeństwa, żeby w razie wypadku nie ucisnąć pasem na dziecko. w drugiej ciąży miałam stłuczkę i zostałam na obserwacji w szpitalu, na szczęście nic się nam nie stało. ale teraz gdy dużo jeżdżę to nie chce ryzykować.MojAniolek:(( lubi tę wiadomość
-
Inka witam, mnie okolo 12 -13 tyg-14 tyg też kuło , czasem nawet przez godzine i się martwiłam.
Krolik ja nie wiem jak Ty dajesz radę pracować 8h a potem jeszcze z dzieckiem.
Ja rano mam brzuszek taki na 4 miesiąc , popoludniu na 5 miesiac a jak wiecej pochodzę (aż zakupy po biedrze) to mam jak w 6 miesiacu w dodatku twardy jak skała. Czasem aż mi głupio że w 4 miesiacu zachowuje się jakbym była w 7 😔 chciałabym w tym 2 trymestrze móc chodzić z córką na spacery , na plac zabaw a tak to tylko autem jestem w stanie jechać -
nick nieaktualnykrolik wrote:Matko mam już 8cm więcej w talii niż przed ciążą 🙈 nie pamiętam jak było w poprzedniej, ale kilogramowo ide podobnie, ale centymetrowo jednak bardziej 🙈 czuję się jak czołg przez te upały, bo wiem że częściowo to ich wina i woda się dużo bardziej zatrzymuje. Też czujecie takie nogi ociężałe? Mam dzisiaj wolne w rpacy, dużo ruchu, bo co chwilę cos ogarniam w domu, poćwiczyłam i zero bólu w plecach, czuję się dużo lepiej niż po 8h siedzenia. Coraz częściej myślę czy szybciej na to zwolnienie nie pójdę, chce zadbać bardziej o siebie, bo teraz kompletnie na to czasu nie mam. Wracam z pracy przed 17,młoda do 21 z hakiem grasuje, a potem padam na pysk i idę spać 🙄
Ja na razie tulko wage kontroluje, ktora mimo mdlosci ale przez diete zaczyna szybowac....
Baaaardzo vhce jesc lepiej ale ciazko...
Ale chyba też zaczne się mierzyć, pamietam ze w poprzedniej ciąży jak roslo mi ryzyko wielowodzia kazala mibsie mierzyć raz w tygodniu...tyle ze to juz po fakcie bylo..
Też juz mysle o l4, moja szefowa nie ma litosci dla mnie zapisuje mi ciezkie zabiegi...wracam i czeka dziecko wulkan energii i dom i masa rzeczy, i mimo ze mąż większość robi, to też przydalo by sie jego wesprzeć.... -
Karolcia15031 wrote:Inka witam, mnie okolo 12 -13 tyg-14 tyg też kuło , czasem nawet przez godzine i się martwiłam.
Krolik ja nie wiem jak Ty dajesz radę pracować 8h a potem jeszcze z dzieckiem.
Ja rano mam brzuszek taki na 4 miesiąc , popoludniu na 5 miesiac a jak wiecej pochodzę (aż zakupy po biedrze) to mam jak w 6 miesiacu w dodatku twardy jak skała. Czasem aż mi głupio że w 4 miesiacu zachowuje się jakbym była w 7 😔 chciałabym w tym 2 trymestrze móc chodzić z córką na spacery , na plac zabaw a tak to tylko autem jestem w stanie jechać
Przybijam ci wirtualną piąteczkę 😅
U mnie z wielkością brzucha podobnie. Już ludzie się gapią i pewnie myślą, że jeszcze trochę i urodzę 😅😅 -
Audreyyy wrote:Ja całą poprzednia ciążę nie używałam adaptera, nie przeszkadzał mi pas
Mag_len lubi tę wiadomość
27.04.2020 - ciąża pozamaciczna 😔
24.04.2021 - ⏸ 🤰 -
Moniqaaa wrote:Przybijam ci wirtualną piąteczkę 😅
U mnie z wielkością brzucha podobnie. Już ludzie się gapią i pewnie myślą, że jeszcze trochę i urodzę 😅😅 -
Mag_len wrote:u mnie brzuch tez pokaźny, zwykłe leginsy czy spodenki nie nadają sie już do noszenia, chodzę głownie w sukienkach i musze zacząć rozgląda sie za typowo ciążowymi ubraniami bo z poprzednich ciąż ma ich niewiele, bo rodziłam we wrześniu to całe lato przechodziłam w sukienkach.
Ja też już chodzę w ciążowych ciuchach, masakra 🙈 -
nick nieaktualny
-
Odebrałam pełne wyniki prenatalnych. Ryzyka małe, ale nic mi lekarz nie powiedział, że kości nosowej nie dało się ocenić.... Pewnie byla, ale bobas się tak wiercil, ze nawet jest napisane, ze ciężko do badan i warunki badan ograniczone. Zamiast poczekać, kazać się wyciszyć żeby się ułożyło prawidłowo to zrobił na szybko. Zła teraz jestem. Nie lubię tego lekarza, żałuję, że nie próbowałam do innego się dostać. Za tydzień mam u swojej gin wizyte. Dobrze, ze tydzień przed prenatalnymi ona robiła usg i kość była widoczna, bo bym sie martwiła. Łożysko na przedniej ścianie, nisko. Z młodą miałam na tylnej tez nisko, ale łożysko na tym etapie wędruje więc się nie przejmuje. Z córką na każdym badaniu było gdzie indziej termin porodu na podstawie ostatniej miesiączki, a nie usg 🤦♀️ z córką na prenatalnych miałam dwa, na połówkowe jak mi go znowu dadzą to pierdziele nfz ide prywatnie, nigdy więcej tego lekarza.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2021, 12:24
-
A co do ubrań ciążowych. Mierze dzisiaj rano talie, bo coś się szczuplejsza wydawałam niż wczoraj i 5cm mniej 🤣 chyba to jednak jedzenie wczoraj było. Dziś ubralam krótkie spodenki, w które myślałam, że się nie mieszcze już i nawet nogi wystawiłam na wierzch 🙈 ale myślę już nad ciuchami ciążowymi w poprzedniej ciąży nie potrzebowałam dużo, mialam jakieś stare porozciągane spodnie i dawałam radę, ale pamiętam, że po porodzie szkoda mi było kupować nowych ciuchów i praktycznie nie miałam w czym chodzić. Miednica mi sie po porodzie bardzo zwiększyła, później wróciło wszystko do normy, ale byłam szersza niż przed porodem jednak. Teraz chce kupić żeby były też póki nie wrócę do formy nie chce jak ostatnio lazic byle jak 😅
-
Ja też na razie chodzę tylko w sukienkach, muszę kupić jakiej legisny ja jesien ciazowe. Dziś jak robilam obiad 40min kroiłam i mieszałam to tak mi brzuch cisnoł w dół że kurcze serio boje się iść na spacer..jak tak dalej będzie to depresji dostane bo chcialabym tyle zrobić..za chwile zaczynam budowe domu i to ja zawsze wsztytsko załatwiałam , to ja zawoziłam i odbierałam dziecko z przedszkola między pracą a teraz jak niepełnosprawna.. Dziewczyny czy wam na tym etapie spina sie już macica ? Ja mam dziś 16 tyg a mam tak od 8 😔 i lekarka mówiła że jak tak się dzieje to czas na odpoczynek, to ja chyba 24 powinnam leżeć ..jestem wsciekła . Sorki za te żale ale nie mogę w do.u powiedzieć bo mi auto zainkasują
-
Karolcia15031 wrote:Ja też na razie chodzę tylko w sukienkach, muszę kupić jakiej legisny ja jesien ciazowe. Dziś jak robilam obiad 40min kroiłam i mieszałam to tak mi brzuch cisnoł w dół że kurcze serio boje się iść na spacer..jak tak dalej będzie to depresji dostane bo chcialabym tyle zrobić..za chwile zaczynam budowe domu i to ja zawsze wsztytsko załatwiałam , to ja zawoziłam i odbierałam dziecko z przedszkola między pracą a teraz jak niepełnosprawna.. Dziewczyny czy wam na tym etapie spina sie już macica ? Ja mam dziś 16 tyg a mam tak od 8 😔 i lekarka mówiła że jak tak się dzieje to czas na odpoczynek, to ja chyba 24 powinnam leżeć ..jestem wsciekła . Sorki za te żale ale nie mogę w do.u powiedzieć bo mi auto zainkasują
Nie, nie spina, poprzednio też bardzo rzadko się to działo albo wcale, bo nie kojarzę. Bierzesz magnez? Ja zawsze suplementuje nawet bez ciąży, ponoć ma to znaczenie, ale nie wiem jak duże 🤷♀️ może fizjoterapia uroginekologiczna pomoże, fizjo znajdzie przyczynę napięć, może trzeba się gdzieś porozluzniaćni macica nie będzie się spinac. -
Karolcia15031 wrote:Ja też na razie chodzę tylko w sukienkach, muszę kupić jakiej legisny ja jesien ciazowe. Dziś jak robilam obiad 40min kroiłam i mieszałam to tak mi brzuch cisnoł w dół że kurcze serio boje się iść na spacer..jak tak dalej będzie to depresji dostane bo chcialabym tyle zrobić..za chwile zaczynam budowe domu i to ja zawsze wsztytsko załatwiałam , to ja zawoziłam i odbierałam dziecko z przedszkola między pracą a teraz jak niepełnosprawna.. Dziewczyny czy wam na tym etapie spina sie już macica ? Ja mam dziś 16 tyg a mam tak od 8 😔 i lekarka mówiła że jak tak się dzieje to czas na odpoczynek, to ja chyba 24 powinnam leżeć ..jestem wsciekła . Sorki za te żale ale nie mogę w do.u powiedzieć bo mi auto zainkasują
Ja tak miałam w poprzedniej ciąży, aż czułam jak ten brzuch robił się twardy i miałam problemy ze szyjka 😔
Ale mam nadzieję że w twoim przypadku tak nie będzie i to jest coś innego .Anielka ❤️
-
krolik wrote:Odebrałam pełne wyniki prenatalnych. Ryzyka małe, ale nic mi lekarz nie powiedział, że kości nosowej nie dało się ocenić.... Pewnie byla, ale bobas się tak wiercil, ze nawet jest napisane, ze ciężko do badan i warunki badan ograniczone. Zamiast poczekać, kazać się wyciszyć żeby się ułożyło prawidłowo to zrobił na szybko. Zła teraz jestem. Nie lubię tego lekarza, żałuję, że nie próbowałam do innego się dostać. Za tydzień mam u swojej gin wizyte. Dobrze, ze tydzień przed prenatalnymi ona robiła usg i kość była widoczna, bo bym sie martwiła. Łożysko na przedniej ścianie, nisko. Z młodą miałam na tylnej tez nisko, ale łożysko na tym etapie wędruje więc się nie przejmuje. Z córką na każdym badaniu było gdzie indziej termin porodu na podstawie ostatniej miesiączki, a nie usg 🤦♀️ z córką na prenatalnych miałam dwa, na połówkowe jak mi go znowu dadzą to pierdziele nfz ide prywatnie, nigdy więcej tego lekarza.
Doskonale Cię rozumiem, ja też po prenatalnych tydzień chodziłam wściekła bo trafiłam na lekarza, któremu się spieszyło. Ale ostatecznie mi przeszło, ryzyko niskie i na tym trzeba się skupićPCOS, ANA2, PAI-1 4G homozygotyczny, MTHFR_1298A-C heterozygotyczny, FV R2_4070A-G heterozygotyczny -
Ja tez po prenatalnych, wszystko ok. Termin porodu mi się przesunął na 17 stycznia bardzo ciężko było zmierzyć dzidziusia, nie chciał współpracować jeszcze tylko czekam na wyniki z krwi i po stresie...
Mag_len, Karolina95, Anna Maria lubią tę wiadomość
22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Karolcia15031 wrote:Biorę magne b6 3 tabletki dziennie. Zaczynam się serio martwić bo od obiadu już minelo trochę czasu , caly czas leżę a jak wstane to brzuch nadal twardy