Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój jak nie spi to skacze jak na trampolinie po łożysku ( okropne uczucie, mam wrażenie jakby nogi wsadzał do pochwy) albo gmera tak śmiesznie rączkami. Najbardziej lubie jak jest ustawiony poprzeznie.
Co do twardnienia macicy ,zaczyna być to normalne okolo 20tyg ciąży , są to skurcze przepowiadające które pojawiają się kilka razy na dzień , trwają okolo 30sek,nie są bolesne ,nie ma przy tym krwawień.
Ale u mnie wygląda to zupewnie inaczej, macica twardnieje od 8tyg ciązy, teraz jestem w 21+2 i mam tych skurczy około 12-15 na dzień ( nie wiem czy tak dużo to normalne) i czasem czuje przy tym takie nieprzyjemne napieranie. Dodatkowo mam tak że jak chwile postoje i chodzę to cały brzuch robi się twardny , ciężki i bolący (to cgyba jest normalne ale w 8 miesiacu) ale mam też nisko narządy i więzadła mi nie trzymają tak jak powinny. Biorę dużo magnezu ale zbytnio to nie pomaga..wszystko jest normalne do puki szyjka się nie skraca ale tego nigdy nie wiadomo, bo jednego dnia może mieć 5cm a drugiego 2cm -
Karolina95 wrote:Ja rano jak wstaje to mam taką " kulkę " przez chwilę, a przez dzień czasami mam twardy ale tak jak już pisałam tylko bardzo nisko
Ja tez te twardnienia czuje tylko mega nisko, gdzieś na wysokości pęcherza a to dziwne bo macica już sięga do pępka . Rozmawiałam z położna i ona sugeruje ze to skurcze Alvareza a nie BH bo te pierwsze są fragmentami właśnie macicy a BH obejmują cała macice co tez kojarzę z pierwszej ciazy -
Pamietam w pierwszej ciazy od okolo 27tc juz mialam takie twardnienia i stawianie macicy ze sie nie zastanawialam co to jest poprostu myslalam ze tak ma byc. Dopiero w 35tc mialam juz takie skurcze i bole krzyzowe ze wyladowalam w szpitalu na 3 kroplowki z magnezem i sie uspokoilo, bole krzyżowe przeszly ale brzuch dalej twardnial. W 39tc mialam cc chociaz dzidizia byla ulozona glowka w dol ale nie bylo postepu a moja gin nie kazala czekac do 40tc tylko max 39tc. Wogole to twardnienie brzucha czulam jak nadciaga. Nagle mnie zatykalo, ciezko bylo zlapac oddech, widac bylo jak brzuch sie napina i przybiera rozne kształty. To bylo naprawde dziwne. Teraz 18tc i wieczorem mam twardy brzuch jak kamien, a rano ciezko mi zrobic juz zastrzyk z heparyny bo nie moge chwycic skory, a tak sie panicznie boje wracac do robienia zastrzykow w uda eh..
2021.05.05 crio blastki 4BB
5dpt bhcg 20,52; 7dpt bhcg 48,18; 9dpt bhcg 189,84; 13dpt bhcg 1726; 14dpt usg mamy pecherzyk ciazowy
21dpt bhcg 20544,47 mIU/ml prog 12,87
2021.05.29 (23dpt) usg mamy serduszko❤
2021.06.15 usg dzidzia ma 2cm❤
2021.07.08 usg dzidzia ma 6cm❤
2021.08.05 usg dziewczynka 150g❤
2021.09.03 usg ważę juz 330g❤
2021.10.03 usg ważę 700g❤
2021.12.22 usg ważę 2,8kg❤
2022.01.10 3780g 53cm Ewelinka porod cc
Mamy jeszcze 4❄❄❄❄
2021.04.06 transfer blastki 4AB, 9dpt bhcg 0
2020.03.19 Ania 52cm, 3680g
2019.07.29 dzidzia 0,3cm ❤
11dpt bhcg 959, 9dpt bhcg 354, 7dpt bhcg 81,76
2019.07.08 FET 4AA godz 14:00 (EG)
-
Ja mam twardnienia brzucha 2-3 razy dziennie czasem więcej. Widzę wtedy wielka kulkę na powierzchni brzucha😉 idę jutro na wizytę, mam nadzieję, że szyjka będzie ok.
Ostatnio mało tu zaglądałam bo mieliśmy urlop, trochę się forsowalam ale mam nadzieję, że nie wpłynęło to na stan szyjki, jutro wizyta to zobaczymy co słychać u dzidziula 🙂 -
Ja mam takie twardnienia, ale tylko po seksie i orgazmie. Jak dużo pochodzę to czuję, że mnie ciągnie w dole brzucha, więzadła. Biorę magnez obecnie 2 tabletki Aspargin, przerzucę się niedługo na magne b6. Jem też dużo rzeczy, które zawierają magnez, pamiętajcie, że magnez przyjmowany z żelazem ma słabą wchłanialność, 2h przerwa jest wskazana.
Wczoraj miałam takie kłucia na wysokości szyjki, jakby młoda gmerala, dziś też chwilkę tak bolała. Pamiętam to z pierwszej ciąży, ale na późniejszym etapie, bałam się ze to szyjka się skraca, ale nic takiego wtedy się nie działo. W piątek mam wizytę to się dowiem o co chodzi. Z młodą się wtedy sprawdziło, że to rączką mnie smyrala, bo główka była u dołu i rączkę miała przy niej zawsze na usg, ale teraz to chyba za wcześnie na taką pozycje 🤔kamyczek90 lubi tę wiadomość
-
Aaggaa02 wrote:Lilka, jestem w 20 tygodniu i jest to moja 2 ciąża. Zaczynam się martwić dobrze że we wtorek mam wizytę u llekarza.
Mam też łożysko z przodu ale dziewczyny też z takim łożyskiem pisze ze juz czują ruchy, ja w zasadzie nie czuje nic
Nie przejmuj się za mocno, może na dniach poczujesz ruchy. U mnie tez druga ciąża i to łożysko z przodu naprawdę konkretnie blokuje bo czasem jak używam detektora to słyszę ze młody się rusza albo przesuwa a nic nie czuje. Dobrze ze zaraz wizyta, trzymam kciuki.Aaggaa02 lubi tę wiadomość
22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
weal wrote:Ja tez te twardnienia czuje tylko mega nisko, gdzieś na wysokości pęcherza a to dziwne bo macica już sięga do pępka . Rozmawiałam z położna i ona sugeruje ze to skurcze Alvareza a nie BH bo te pierwsze są fragmentami właśnie macicy a BH obejmują cała macice co tez kojarzę z pierwszej ciazy
Jak powiedziałam lekarzowi o tym to powiedział żeby nospe brać jak będzie bardzo mi to przeszkadzało, jak brzuch nie boli to wszystko jest w porządku. Za bardzo się tym nie przejął więc ja też nie. Ale robię sobie odpoczynki w ciągu dnia jak tylko mam czasAnielka ❤️
-
U mnnie dziś ruszyła budowa domu, z jednej strony strasznie się cieszę bo tyle na to czekałam ale też czuję strach czy to ogarniemy , starsza w przyszlym roku do szkoly , tu maluch będzie a my się bedziemy bawić w wykończenie 😂
Jutro mam wizyte połówkową a w środę prenatalne i znowu stresik jest eh az do porodu 🙉 -
Karolcia15031 wrote:U mnnie dziś ruszyła budowa domu, z jednej strony strasznie się cieszę bo tyle na to czekałam ale też czuję strach czy to ogarniemy , starsza w przyszlym roku do szkoly , tu maluch będzie a my się bedziemy bawić w wykończenie 😂
Jutro mam wizyte połówkową a w środę prenatalne i znowu stresik jest eh az do porodu 🙉Anna Maria lubi tę wiadomość
-
Dziękuję, oj zazdroszcze Ci przeprowadzki 😊
Kamyczek90 my na razie na 20m w trójkę , potem w czwórkę. Niby mamy do dyspozycji salon ale u teściów to i tak nigdy nie poczuje się jak i siebie.
Kurczę chyba przez stałe wypływanie luteiny dostałam jakiegoś podrażnienia albo infekcji , mam lekko opuchnięte i czerwone wargi sromowe. Czy któraś tak miała ? -
Karolcia ja luteiny nie brałam, ale czasami przy upałach miałam, ph w pochwie inne i pewnie dochodziło łatwo do podrażnień. Mi pomagał żel mucovagin i płyn do higieny intymnej z tej samej firmy. Robimy mi się nawet ranki na wargach sromowych, gin infekcji nie widziala. Polecam też probiotyk IntiMe z healthlabs, w ciąży można i super sobie radzi z infekcjami. W zimie miałam lekką infekcje i fin mi fluomizin przepisała właśnie, po 2 aplikacjach było gorzej niż przed, musiałam przerwać kurację, masakrę mi tam na dole zrobił 🙄 ten probiotyk mi wlasnie pomógł, żadna infekcja się już nie przyplątała więcej. Teraz też biorę profilaktycznie.