Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Patka123 wrote:Cześć dziewczyny Gratuluje pozytywnych wizyt
Z moim samopoczuciem różnie, są dni lepsze i gorsze, kiedy znowu wracają mdłości, a oczy same się zamykają.
Na 18 lipca umówiłam się na prenatalne i teraz mam do Was pytanie. Czy każda z Was robi/robiła te dodatkowe badanie Pappa? Nie znam się na tym, czy jest obowiązkowe, ginekolodzy z nfz nic nie mówią... -
Patka123 wrote:
Na 18 lipca umówiłam się na prenatalne i teraz mam do Was pytanie. Czy każda z Was robi/robiła te dodatkowe badanie Pappa? Nie znam się na tym, czy jest obowiązkowe, ginekolodzy z nfz nic nie mówią...
W pierwszych dwóch ciążach mówili mi lekarze, ze PAPP-A zrobimy jak USG wyjdzie słabo, natomiast teraz już wiem, ze to nie jest tylko statystyka trisomii, ale przede wszystkim stężenie białka PAPP-A bardzo dużo mówi też o stanie zdrowia samej ciężarnej, m.in. o funkcjonowaniu łożyska, wydolności w kolejnych trymestrach ciąży. Dzięki niemu dowiemy się o ryzyku ewentualnych powikłań ciążowych, takich jak: cukrzycy ciążowej, nadciśnieniu tętniczym indukowanym ciążą, możemy przewidzieć stan przedrzucawkowy i na tym wczesnym etapie ciąży zapobiegać.
Dlatego w tej ciąży zrobiłam i polecam.3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
Hej dziewczyny 🙂 ja dzisiaj jestem po USG prenatalnym. W badaniu wszystko jest ok. Dzieciaczek kiepsko współpracował przy sprawdzaniu kości nosowej i przezierności karkowej, ale w końcu się udało 😄 tak to wyglądało jakby był obrażony i tyłem się obracał. Pani doktor powiedziała, że to prawdopodobnie chłopczyk. Ciekawe czy płeć sprawdzi się na połówkowym. Wyniki testu pappa wraz z opisem ryzyk będę miała w przyszły piątek. Mam nadzieję, że statystki wyjdą ok i nie trzeba będzie robić NIFTY 🤞
Żurawinka, wichrowe_wzgórza, Natalia95 lubią tę wiadomość
-
Nyashka wrote:Hej dziewczyny 🙂 ja dzisiaj jestem po USG prenatalnym. W badaniu wszystko jest ok. Dzieciaczek kiepsko współpracował przy sprawdzaniu kości nosowej i przezierności karkowej, ale w końcu się udało 😄 tak to wyglądało jakby był obrażony i tyłem się obracał. Pani doktor powiedziała, że to prawdopodobnie chłopczyk. Ciekawe czy płeć sprawdzi się na połówkowym. Wyniki testu pappa wraz z opisem ryzyk będę miała w przyszły piątek. Mam nadzieję, że statystki wyjdą ok i nie trzeba będzie robić NIFTY 🤞
Uparciuch😃 super, że wszystko w porządku, gratuluję chłopczyka,o ile nie zmieni się nic na dole 😃Nyashka lubi tę wiadomość
17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Przez to, że dołączyłam dzisiaj i nie jestem w stanie nadrobić wcześniejszych postów, mam pytanie- czy któraś z Was miała na prenatalnych hypoplastyczną kość nosową? Resztę parametrów mam w normie, robiłam test Neobona dwa dni temu, ale muszę czekać na wynik 14 dni roboczych…3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
hakorośl wrote:Przez to, że dołączyłam dzisiaj i nie jestem w stanie nadrobić wcześniejszych postów, mam pytanie- czy któraś z Was miała na prenatalnych hypoplastyczną kość nosową? Resztę parametrów mam w normie, robiłam test Neobona dwa dni temu, ale muszę czekać na wynik 14 dni roboczych…
-
Żelka1990 wrote:Co to znaczy w ogóle ?3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
hakorośl wrote:O widzę, że idziesz do dr Nocuń! Ja tez chciałam, ale była na urlopie i najwcześniejszy termin był na 5 lipca, a dla mnie to już za późno na usg 1 trymestru. I byłam w dobrym USG, ale u innej pani dr. Do dr Nocuń jestem umówiona na połówkowe. Mało uwidoczniona kość nosowa może sugerować wady genetyczne. Wybrałam to badanie, bo w dobrym USG mają program, do którego kwalifikują się pacjentki z ryzykiem trisomii 1:100-1:300 a ja mam 1:257 ryzyko trisomii 21 pary, po uwzględnieniu testu PAPP-A mam skorygowane na 1:1462, ale i tak chciałam zrobić ze względu na to ryzyko po samym usg. W tym programie test Neobona kosztuje 1200zł zamiast ponad 2 tys.
Ja tez właśnie do dr Nocuń nie dostałam dobrego terminu tylko 14 lipca będę miała 13+5 ale robie teraz właśnie 5 lipca w hi gen refundowane bo się udało załatwić przez ginekologa mojego z NFZ. Bo ja mam dwóch jeden prywatny drugi NFZ 🤪 ja dr Nocuń uwielbiam z córeczka byłam u niej na usg II i III trymestru i jeszcze extra na echo serca -
Żelka1990 wrote:A 5 lipca który masz tydzień ciąży??
Ja tez właśnie do dr Nocuń nie dostałam dobrego terminu tylko 14 lipca będę miała 13+5 ale robie teraz właśnie 5 lipca w hi gen refundowane bo się udało załatwić przez ginekologa mojego z NFZ. Bo ja mam dwóch jeden prywatny drugi NFZ 🤪 ja dr Nocuń uwielbiam z córeczka byłam u niej na usg II i III trymestru i jeszcze extra na echo serca
Dzisiaj mam 12+4 z OM na usg mi wyszło 4 dni więcej. Moja ginekolog prowadząca powiedziała, ze mam zrobić koniecznie przed 13 tygodniem.
Ja w drugiej ciąży też byłam na wszystkich prenatalnych u dr Nocuń i miałam dylemat czy lepiej u niej trochę za późno, czy o czasie u innego lekarza i dalej nie wiem czy dobrze zrobiłam. Jednak dr Nocuń ocenia wszystko co widzi, a pani dr u której byłam tylko tyle, ile potrzeba, a jeszcze była zła bo miała opóźnienie i moje dziecko jako kolejne nie chciało się obrócić do badania i jej irytacja rosła. Przez moment nawet trzymałam te dwa terminy i myślałam, że pójdę na dwie wizyty, ale jednak uznałam, ze te pieniądze może można lepiej wykorzystać 😜 zrobiłam też u nich Pappa 2 tyg przed badaniem tak jak mają napisane na stronie, żeby wynik był od razu na wizycie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2022, 16:37
3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
Żelka1990 wrote:Bo ja mam dwóch jeden prywatny drugi NFZ 🤪
A do kogo chodzisz prywatnie?
*biochem (luty 2024)
South wrote:Hakorosl, u kogo byłaś na tym prenatalnym? Możesz napisać na priv ja tez tam ide, ale niestety nie do doktor Nocun
South lubi tę wiadomość
*biochem (luty 2024)
hakorośl wrote:U Dr Stettner-Kołodziejskiej. W pierwszej ciąży chodziłam na wszystkie do dr Anny Deszyńskiej, która widzę, ze teraz też tam robi USG
Właśnie ja miałam do wyboru dr Deszyńską i dr Dudzik i idę do tej drugiej bo bardziej mi pasuje z terminemhakorośl lubi tę wiadomość
-
hakorośl wrote:A do kogo chodzisz prywatnie?
Ja ogólnie będę dzwonić i starać się dostać chociaż 2/3 dni wcześniej do dr Nocuń może się coś zwolni. A ta papę robie w dniu badan prenatalnych ale dlatego, ze ja muszę kombinować opiekę dla córki. Nie mam nikogo na miejscu do opieki. Córka nawet na poczekalnie nie może wejść w tych gabinetach 🙄.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2022, 17:33
-
Marcysia1990 wrote:Dopisałam 😊 Jak ktoś kogoś jeszcze pominęłam to prośba o info. Naprodukowalysmy już tyle stron, że nie jestem w stanie odszukać wszystkich nicków 😄
Ja też proszę o dopisanie
Wg ostatniego USG termin mamy na 22/01
Czytam na bieżąco i lajkuję tylko mało się udzielam
Stresuję się bardzo badaniami prenatalnymi 12 lipca
W pierwszej ciąży nie robiłam PAPPA i byłam 5 lat młodsza..
Było zero objawów teraz książkowe wszystkie..
Trzymam kciuki za Wszystkie Styczniowe Maleństwa i ich Mamusie
Kolorowa27, hakorośl, Natalia95 lubią tę wiadomość
36🤰38 👨🍼
1 ciąża poronienie 11tc
2 ciąża Córka 5 lat 🌸
3 nie ważne kto , byle zdrowe 😊 -
Nutka85 wrote:A to nie jest tak, że te skorygowane dane to są właśnie po "połączeniu" USG i badań krwi?
Przepraszam, nie znam się w ogóle na tym, dlatego pytam. Bo tak mi się zawsze wydawało.
Że te dane np.1:505 to z USG a 1:2523 to USG+PAPPA?
Te pierwsze to chyba takie ogólne, a te skorygowane to takie szczegółowe po wykonaniu USG. To wynik samego USG, wynik Pappa będzie dopiero za ok 2 tyg i będzie kolejne przeliczenie tych ryzyk skorygowanych wtedy. -
Marcysiu długo ten wynik. Koja znajoma robiła w diagnostyce dostała wynik na dzień kolejny. A mi mówili ze jak chce mieć na dzień badania usg to mam tydzień wcześniej przyjść i byłoby super ale kurczę ja nie dałam rady. Wiec zrobie w dniu badania i mam nadzieje, ze uda się bym tyle nie czekała.
-
Długi niestety 🤷🏻♀️ właśnie dziwna mają politykę, chciałam pappe zrobić przed USG, ale powiedzieli, że u nich się robi dopiero jak jest wykonane USG. Mam to w cenie pakietu więc już się zgodziłam 😊