X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka wrote:
    Malami, wczoraj szukałam właśnie wózków zarówno na chodniki jak i na trudniejszy teren. Ja mieszkam na granicy miasta i wsi, więc potrzebuje wózek do zadań specjalnych. Wszędzie spotkałam się z opiniami że z X Lander X movie jest najlepszy do takich zadań. Miałaś ten wózek i jezdzilaś np po żwirze czy śniegu?
    Na insta jest dziewczyna co się przeprowadziła do Sopotu kupiła go ze względu na plaże i mówi, ze po plazy prowadzi się go jedna ręka!
    Ja nie miałam z nim styczności ale tez już wiele o nim słyszałam w sensie właśnie ze żadne tereny mu nie straszne

South lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    Witam z rana mam takie pytanie organizacyjne jak jest u was bo salon i kuchnie mamy na dole sypialnie na górze pokoik małego będzie koło naszej sypialni ale chodzi mi o ubranka łóżeczka przewijak kosmetyki kupujecie je podwójnie? Bo u nas do sypialni chodzimy tylko spać No ale w nocy też się przebiera maluszka i nie wiem jak to rozwiązać czy kupić wszystkiego po dwa I podzielić góra dół? W salonie maluszek będzie miał swój kącik mamy w literkę L więc dostanie tak jakby tylko i wyłącznie swoją przestrzeń i tu chcem mieć komodę z przewijakiem dla niego łóżeczko a do sypialni planowałam dostawkę No ale co z resztą bo się trochę gubię..
    Ja mieszkam w mieszkaniu, więc u mnie wszystko będzie w naszej sypialni, która potem będzie pokojem dziecka. Akurat nasza sypialnia zawiera tylko lozko, więc nie ma problemu z dodatkowymi meblami jak przewijak, łóżeczko i szafka na ubranka dziecka. Potem będzie gorzej jak będziemy się przeprowadzać do naszego aktualnego gabinetu. Zastanawiam się kiedy ten moment nadchodzi, że dziecko powinno samo spać bez rodziców 🤔

age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Na insta jest dziewczyna co się przeprowadziła do Sopotu kupiła go ze względu na plaże i mówi, ze po plazy prowadzi się go jedna ręka!
    Ja nie miałam z nim styczności ale tez już wiele o nim słyszałam w sensie właśnie ze żadne tereny mu nie straszne
    Nooo ja mieszkam w Trójmieście, więc plaża też wchodzi w zakres trudnego terenu 😃

age.png
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dupa. Miałam wizytę kontrolną tydzień po szwie i jest źle. Szyjka skrócona niemal do zera i od strony malucha rozwarta. Mam leżeć plackiem i wstawać tylko do toalety. Jestem załamana. Ciąża jest za młoda , żeby teraz rodzić. Mały ma 540 gramów.

• Patka123 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka wrote:
    U mnie dupa. Miałam wizytę kontrolną tydzień po szwie i jest źle. Szyjka skrócona niemal do zera i od strony malucha rozwarta. Mam leżeć plackiem i wstawać tylko do toalety. Jestem załamana. Ciąża jest za młoda , żeby teraz rodzić. Mały ma 540 gramów.

Bardzo Ci współczuje :( A masz kogoś do pomocy?

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka wrote:
    Ojej a mówił lekarz co może coś takiego powodować? Miałaś jakieś objawy? Trzymam kciuki żeby maluszek siedział w brzuchu ile się da mam nadzieję że wszystko skończy się dobrze współczuję stresu

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka wrote:
    Żurawinka bardzo ci współczuje, to ogromny stres. Znam przypadek gdzie dziewczyna od 18 tyg ciąży miała rozwartą szyjke co prawda nie skrócona na długości ale leżała prawie do końca tylko, ze lezala z dupka do góry. Tak by dziecko dodatkowo nie napierało na ta szyjke.
    Jesteś w szpitalu czy w domu ? Podali małemu już zastrzyk ze sterydami na rozwiniecie płucek ?? Który ty masz w ogóle tydzień ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2022, 10:57

age.png
    age.png
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej kuzynki znajoma miała podobną sytuacje. Ale leżała w szpitalu już od 19 tc.
    Dostała sterydy na płuca dla małego. Nie mogla nawet spacerować po korytarzu szpitalnym. Tylko łazienka.
    Pielęgniarki jej do stolika nosiły jedzenie i chodziły z Nią wieczorem żeby się wykąpała, włosy umyła. Z tego co pamietam to chyba też jakaś pozycje w ciągu dnia miała inną do leżenia. Codzinnie robili badania. Dość długo leżała w szpitalu ale dziecko i tak było irodzone wcześniej coś chyba okolo 28-30 tyg

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli tylko masz możliwość to poproś kogoś o pomoc. Ja bym chyba moja mame zaprosiła na kilkumiesieczny przymusowy pobyt u mnie

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja starsza miała AZS i chyba uderze od razu przy młodszej w amolienty do kąpieli Latopic a do smarowania Avene Xeracalm balsam.
    Fajny jest Babydream Extra Sensitive z rosmanna (z myszką). Na później (od 6. miesiąca) polecam Babydream Natural, żel 2w1.

• Żurawinka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leżę u rodziców. Za dwa tygodnie kontrolną wizyta. O sterydach wspomniały lekarz, że podawane będą trochę później. Teraz jestem w 22+1

• Żurawinka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Objawów nie mam żadnych. Jeszcze tydzień temu lekarz zakładał szew na szyjkę długości 2,1 cm, teraz z tego jakieś 0,5 cm zostało. Nie mam skurczy. Nic mnie nie kłuje, mały sobie bryka w brzuchu.

• malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka to strasznie Ci się skróciła w tydzień 😱 obyś wytrzymała jak najdłużej ✊✊✊ współczuję tego leżenia :(

Dziewczyny jak Wy ogarniacie już wyprawkę 🙈 ja jeszcze o tym nie myślę, jakby gdzieś poza mną to było 😅 moja połowa może czas za coś się wziąć 🤷‍♀️

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze.🤞 Musi! 🤞🤞🤞 Ta szyjka może się jeszcze pogłębić? Co może być tego powodem? Lez i odpoczywaj. A jeśli w domu ciężko z pomocą to najlepiej na oddział. Tam zawsze w razie wu ktoś będzie do pomocy.

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka wyglada na typowa niewydolność szyjki prawda?
    Jak szybko rodzilas poprzednie dzieci?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2022, 13:13

age.png
    age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka kupiłaś w końcu ten śpiworek z cottonmoose? Bo ja się skłaniam ku temu moose shine (oczywiście złoty żeby pasował do wózka 😜) ale z tego co widzę po opisie nie jest on zalecany do łupiny. Jednak ze względu na długość posłużyłby może na 36mscy 🤔 Patrzyłam jeszcze na YUKON i on jest mniejszy i dedykowany do fotelika, ale tylko na max 12 mscy. A Ty który model zamówiłaś?

Co do torby to ten wózek który my mamy ma już wszystko na wyposażeniu 😊 jest pojemna torba na stelażu i pojemna torba na ramę. Tak mi się ten wózek podoba że nie mogę się napatrzec na niego 🤣 młody to będzie miał brykę 😁
    Mamy ten model, tylko dopłaciłam żeby stelaż był w połysku a nie w macie. No co, niech Księciunio ma na bogato 🤣 Jeszcze tylko dokupie takie mufki z futerkiem do zestawu, ale to dopiero jak będą mroźne zimy.

Screenshot-20220830-130159-OLXpl.jpg

Co do płynu do kąpieli to koleżanka mi poleciła Mustele. Płyn do prania to chyba zamówie Bobini, w internecie polecany.

A odnoście urządzania pokoju. To w sypialni będzie stała dostawka 90x40 tak długo jak się da, w mojej szafce nocnej będą pampersy i inne rzeczy potrzebne do nocnej pielęgnacji. Będę sobie codziennie szykować ciuszki na przebranie gdyby w nocy była taka potrzeba.
    Poza tym dzidzius będzie miał swój pokój i tam będą wszystkie jego rzeczy. Myślę że jak już będzie powyżej roczku to przeniesiemy go całkiem do jego pokoju. Chyba że mi serce na to nie pozwoli 😀

Na dole w salonie będę miała kosz Mojżesza i kokon do położenia maluszka + dodatkowo wszystkie rzeczy potrzebne do pielęgnacji. Dodatkowo też będzie Bujaczek. Z czasem pojawi się na dole coś a'la kojec ale to jak już maluszek wyrośnie z dostawki i z kosza mojzsza.

Całkowicie rezygnujemy z mebla typu przewijak. Natomiast kupimy jeden przewijak taki do stawiania na komodzie. A z czasem myślę że będziemy maluszka przebierać na wszystkim czym się da 😁 łóżko, kanapa... Tak jak to bywa w praktyce 😊

age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka wrote:
    Bardzo współczuję Ci Żurawinka 🙁 jeszcze że też żadnych objawów nie ma! A robili Ci posiewy w szpitalu prawda? Czytałam, że czasem bakterie powodują takie rzeczy. Jeśli ich nie ma to typowa niewydolność. A szew trzyma? Tutaj na forum jest wątek o dziewczynach z niewydolnością szyjki i czytam go w wolnych chwilach. Jedna dziewczyna miała szew + pessar bo sam szew nie dawał rady. Większość była w sytuacjach krytycznych i udało im się, więc bądź dobrej myśli i dużo leż

age.png
  • South Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mi tez lekarz mówił, ze. Kwatery ale skracanie szybki raczej nie daje żadnych objawów.. Zurawinka, trzymam kciuki, żeby wszystko się dobrze skończyło ✊

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • Olciax Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka wrote:

Żurawina kochana, całym serduchem z Tobą <3
    Kiedyś dużo o tym czytałam i było całe mnóstwo historii ze szczęśliwym zakończeniem. Mocno wierzę, że u Ciebie też tak będzie.
    W wolnej chwili i w miarę możliwości informuj jak się czujesz. Mocno trzymam kciuki i za Ciebie i za młodego

• Żurawinka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wsparcie.
    Powodem jest najprawdopodobniej wcześniejsze łyżeczkowanie, które miałam po poronieniu. Pierwsza ciąża skończyła się o czasie. Urodziłam w 39+3. Te poronienia były później.

‹‹ 234 235 236 237 238 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ