Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Nyashka wrote:Olciax, nie biorę kardiologicznych leków, więc nie wiem czy ten lek jest bezpieczny, ale dziewczynyaja rację z tym, że w Internecie wszystko jest zabronione. Wiadomo, najlepiej w ciąży brać jak najmniej leków jak tylko się da, ale czasami trzeba. Ja bym zrobiła dokładnie tak jak pisalyscie: konsultacja z kardiologiem i ginekologiem i podjęcie decyzji o stosowaniu. A badani Ci przepływy na połówkowym?
Żelka, a z czego wynika problem ze znalezieniem ochraniacza? Nie ma takiego rozmiaru czy nie ma takiego jak chcesz? Zastanawiam się ostatnio jak to jest z prześcieradłami i ochraniaczami na materac. Ile tego potrzeba, żeby materac nie był zniszczony jak zdarzy się coś
Taaak, miałam badane przepływy i są ok, natomiast właśnie podczas tego badania wyszły nieprawidłowości u mnie. Kardiolog twierdzi, że jak ich nie wyeliminujemy albo nie zmiejszymy to będzie to miało negatywny wpływ właśnie na przepływy. -
Nyashka wrote:Patka, poszukałam i znalazłam maty nieprzemakalne. Można ich używać cały czas na materac i na to mieć prześcieradło?
Co do ciągnięcia, u mnie w trakcie snu tylko ta macica się stawia czasami albo czuję jakiś dyskomfort na brzuchu i nie mogę się ułożyć do snu, a potem w nocy często się budzę. Nie mam ciągnięcia pachwiny.
Tak u mnie tak znajome robiły, czasem dziecku się uleje, leci ślina albo wyleci coś w niedokładnie zapiętym pampersie. Tylko wiadomo ten podkład tez regularnie zmieniać.
Ja jako alergik na nasz materac mam specjalny pokrowiec, który też właśnie nie przepuszcza wody, ale u tak małego dziecka byłby ciągle prany, więc lepiej te maty podkładać.
No właśnie ja już nie wiem czy to pachwiny czy po prostu grawitacja i tak brzuch mnie ciągnie. Ale jak podkładam poduszkę jest dużo lepiejNyashka lubi tę wiadomość
-
Ogólnie co do wyprawki. Ja przy pierwszym dziecku kupiłam duzo, bardzo zbędnych rzeczy. Wydałam na cała wyprawkę na prawdę ogromne pieniądze. I wiele z tych rzeczy w ogóle się nie sprawdziło.
Np kokon. W ogóle go nie używałam, córka w nocy spała w dostawce w dzień miałam ja albo w wozku albo w koszu Mojżesza albo się tulilysmy wiec lezala na mnie ♥️♥️ Polecam. Ja odpalalam Netflix a ona spała sobie na mnie 🥰
Kupiłam zestaw do łóżeczka kołderka + poduszka. W ogóle zbędny wydatek na bardzo długo, bo córka po rożku, spała w śpiworku bez nóżek później tym z nozkami.
Kupiłam poduszkę antywstrząsowa, fizjoterapeutka zabroniła nam tego używać bo to zbędne nikomu do niczego nie potrzebne, na pewno na pierwsze miesiące.
Łóżeczko stało i się kurzyło, fotel uszak do karmienia tez 🤭 No ale zrobiliśmy małej pokoik marzeń wiec miała. Ale ogólnie teraz wiem, ze wiele rzeczy to był na prawdę zbędny wydatek na te pierwsze miesiące a jednak łącznie z badaniami i całym okresem ciąży tych wydatków jest bardzo duzo.
No generalnie było tego na prawdę duzo, a były właśnie rzeczy, których nie miałam a się przypadały typu laktator typu mniejsze ubranka, mniejsze pampersy i po urodzeniu małej się okazało ze znowu trzeba wyłożyć nie mała sumie by różne rzeczy dokupić. Dokupiliśmy i git, ale potem sprzedałam za grosze rzeczy nie używane 🤷♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2022, 12:39
-
Olciax wrote:Taaak, miałam badane przepływy i są ok, natomiast właśnie podczas tego badania wyszły nieprawidłowości u mnie. Kardiolog twierdzi, że jak ich nie wyeliminujemy albo nie zmiejszymy to będzie to miało negatywny wpływ właśnie na przepływy.
Słuchaj się lekarzy Zdrowie dziecka najważniejsze. To że komuś ktoś zalecił coś innego może oznaczać, że po prostu miał inną sytuację. Leków nie bada się na kobietach ciężarnych, ale czasem nie branie ich ma dużo gorsze konsekwencje. Skonsultuj z innym lekarzem, z ginekologiem i zaufaj, że jesteś w dobrych rękach.
-
Olciax wrote:Taaak, miałam badane przepływy i są ok, natomiast właśnie podczas tego badania wyszły nieprawidłowości u mnie. Kardiolog twierdzi, że jak ich nie wyeliminujemy albo nie zmiejszymy to będzie to miało negatywny wpływ właśnie na przepływy.
-
Patka123 wrote:Tak u mnie tak znajome robiły, czasem dziecku się uleje, leci ślina albo wyleci coś w niedokładnie zapiętym pampersie. Tylko wiadomo ten podkład tez regularnie zmieniać.
Ja jako alergik na nasz materac mam specjalny pokrowiec, który też właśnie nie przepuszcza wody, ale u tak małego dziecka byłby ciągle prany, więc lepiej te maty podkładać.
No właśnie ja już nie wiem czy to pachwiny czy po prostu grawitacja i tak brzuch mnie ciągnie. Ale jak podkładam poduszkę jest dużo lepiej -
Patka, Żelka tak tak, macie racje 100%. Dzisiaj niefortunnie jest piątek, ale działam i w przyszłym tygodniu na bank wszystko ogarnę. Dam znać informacyjnie, może kiedyś ta wiedza się przyda - mam nadzieję, że nikomu z tej grupy oczywiście:))
dzięki za wszystkie tipy -
Żelka1990 wrote:Marcysiu a po co ci taka wyściółka w wozku?
Ogólnie to wybij sobie z głowy wszelkie poduszeczki 😀 wszelkie 😉 zima to wkładamy kombinezon i heja z dzidziusiem. Wiosna latem masz prześcieradełko i na to kładziesz dzidziusia na płasko czy to ba brzuszku czy na pleckach ewentualnie jakis kocyk czy otulacz bambusowy do przykrycia w zależności od pogody wiadomo i tyle. Po pierwsze poduszki są nie zdrowe dla takich maluszków, po drugie nawet jak dziecko ciut starsze będzie a będzie ciepło i jeszcze nie będzie w spacerówce to poduszka powoduje ze dziecko się poci. Na co to komu
Nie no pewnie wiem że poduszeczki się nie używa. To tylko foto dla przykładu. Po prostu widziałam że są takie wkłady do gondoli i pomyślałam o nich pod względem takim że jak dziecku coś się uleje czy w ogóle coś nawet nam się poleje do środka to że dzięki temu wózek będzie czysty. U mnie co prawda ten firmowy wkład się w całości wyciąga i można wyprać ale z czasem będzie widać że był używany. W każdym razie tym postem pozbawilas mnie potrzeby zakupu prześcieradła do gondoli na już. 😁 faktycznie takiego malucha to się da do śpiworka i wkład jakoś się uchroni. -
Żelka1990 wrote:Dziewczyny czy wasze dzieci są tez tak altywne przez cały dzien 🙈 mój synek ma jakieś turbo doładowanie 🙈 dzisiaj sobie leżakuje z pupa w górę bo mały bije mnie w szyjke i w spojenie i niestety bardzo to nieprzyjemne 🙈
Ja jestem 2 tygodnie do tyłu, mnie póki co żaden ruch nie zabolał. Ale czasami mam dni, że rusza się jak szalony, czuję wyraźnie ruchy pod ręką A niektóre dni są dużo spokojniejsze. -
No ja używałam gondoli w cybexie przez 6 miesięcy, poza prześcieradełkiem na materacyk nie miałam nic innego w wózku sprzedałam w stanie idealnym.
Spacerówka się brudzi zdecydowanie mocniej, dlatego ja wybieram opcje ściąganej całej tapicerki, siup do pralki i po problemie.
Patka No ruchliwy jest bardzo od dłuższego czasu, ale od 3 dni dokładnie leje mnie po szyjce, nie przyjemne to, żaliłam się nawet mężowi 😝 a dzisiaj bije w spojenie a ja mam z tym przykre wspomnienia 🙈🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2022, 13:28
Marcysia1990 lubi tę wiadomość
-
Hej👋
Olciax jak najbardziej skonsultuj to sobie z innym lekarzem, powiadom gina, będziesz miała opinie różnych lekarzy, oby były spójne ze sobą ✊
U mnie też te dni są różne, raz wścieka się jak mały karateka, inne dni spokojniejsze, z każdym tygodniem te ruchy nabiorą na sile 😊
W przyszłym tygodniu połówkowe, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrzeOlciax lubi tę wiadomość
17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Ja sobie zrobiłam taką całą listę wyprawkową potrzebną na pierwsze dwa miesiące. Później można sobie zawsze coś domówić jak się poczuje potrzebę posiadania tego. M.in też myślałam o takim kokonie, żeby położyć w nim małego na narożniku. Będziemy mieli też ten wiszący kosz Mojżesza i w nim na pewno będę odkładać maluszka. Pewnie jak będę z nim sama to położę go obok siebie i będziemy sobie razem i tak leżeć 😊 Kupiłam taki warkocz pleciony ochronny, jego też można ułożyć na kształt kokonu. Hmm chyba się zastanowię nad kupnem kokona, akurat ten co mi się podoba wcale tani nie jest 🙈
O uszaku też myślałam do pokoju małego 😁 ale chyba bardziej dla dekoracji niż użyteczności. Jednak póki co maly będzie z nami w pokoju więc nie będzie to używane. Pokoik oczywiście od początku urządzamy żeby było pięknie 😁 bardziej to taki fun dla mnie. jedynie łóżeczko dokupimy później bo bez sensu żeby teraz stało i się właśnie kurzyło.
Zastanawiam się nad takimi rzeczami jak: Bujaczek, mata edukacyjna dla leżenia, fotel do karmienia - czy te rzeczy kupować już czy dopiero za jakiś czas?
No i jeszcze widziałam że w tej wyprawce na pierwszej stronie jest ten klin wpisany, czy on się faktycznie sprawdza? Czy kupić go dopiero jak dziecko będzie ulewac? Stosowalyscie go w ogóle?
-
Żelka1990 wrote:Dziewczyny czy wasze dzieci są tez tak altywne przez cały dzien 🙈 mój synek ma jakieś turbo doładowanie 🙈 dzisiaj sobie leżakuje z pupa w górę bo mały bije mnie w szyjke i w spojenie i niestety bardzo to nieprzyjemne 🙈
Mój Maluszek jest aktywny rano i wieczorem, w dzień to po jedzeniu . Zależy jaką ja przybiore pozycje. Czuję kopanie jak leżę albo jak jestem na wpół leżąco. Czasami mam wrażenie jakby mi się zwijał w kłębek z jednej strony i nie mogę się wyprostować bo mi uciska. Do tego czasami mam wrażenie że leży na pęcherzu / jelitach i wtedy mam ten dyskomfort przy sikaniu, czuję jakby skurcz miał mnie zaraz złapać. Ale nie poczułam żadnych bolących ruchów czy coś. I są też wyczuwalne pod ręką, czasami aż brzuch podskakuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2022, 13:38
-
Co do ruchów czuje ale są bardzo delikatne czasami jak leżę na plecach to pod ręką czuje jak się kręci ale są to bardzo delikatne ruchy aż czasami się martwię że są takie..01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Żelka1990 wrote:A ja nigdy nie musiałam go wymieniać 😀 córka nie ulewala, ale tez nigdy nie przesikala ani kupa nie wypłynęła 😀
Zazdroszczę! Mój raz taką walnął kupę, że aż na pół pleców mu wyleciało. Był brudny i on I ja. W tym jak musiałam mu zdjąć bodziaka to jeszcze uwaliłam mu włosy tą kupą więc od razu była kąpiel16.08. Drugi Synuś, pępowina trójnaczyniowa
20.07.22 Prenatalne, pępowina dwunaczyniowa, synek ??
15.06.22 Mamy 💜 i 10 mm Żabeczkę 😻
05.03.2020 39tc , cc rodzi się Szymcio💙 ma 2 lata i 5 m-cy
29.07.19 Serduszko 💖 8tc+1, 17 mm człowieka -
Marcysia1990 wrote:Ja sobie zrobiłam taką całą listę wyprawkową potrzebną na pierwsze dwa miesiące. Później można sobie zawsze coś domówić jak się poczuje potrzebę posiadania tego. M.in też myślałam o takim kokonie, żeby położyć w nim małego na narożniku. Będziemy mieli też ten wiszący kosz Mojżesza i w nim na pewno będę odkładać maluszka. Pewnie jak będę z nim sama to położę go obok siebie i będziemy sobie razem i tak leżeć 😊 Kupiłam taki warkocz pleciony ochronny, jego też można ułożyć na kształt kokonu. Hmm chyba się zastanowię nad kupnem kokona, akurat ten co mi się podoba wcale tani nie jest 🙈
O uszaku też myślałam do pokoju małego 😁 ale chyba bardziej dla dekoracji niż użyteczności. Jednak póki co maly będzie z nami w pokoju więc nie będzie to używane. Pokoik oczywiście od początku urządzamy żeby było pięknie 😁 bardziej to taki fun dla mnie. jedynie łóżeczko dokupimy później bo bez sensu żeby teraz stało i się właśnie kurzyło.
Zastanawiam się nad takimi rzeczami jak: Bujaczek, mata edukacyjna dla leżenia, fotel do karmienia - czy te rzeczy kupować już czy dopiero za jakiś czas?
No i jeszcze widziałam że w tej wyprawce na pierwszej stronie jest ten klin wpisany, czy on się faktycznie sprawdza? Czy kupić go dopiero jak dziecko będzie ulewac? Stosowalyscie go w ogóle?
Dostawka się podnosi pod skosem wiec klin jest zbędny. Poza tym to podnoszenie jest nie zdrowe dla kręgosłupa dziecka. Dziecko ma leżeć na płasko jak ulewa to na boczek najbezpieczniej.
Marcysia do minimum 3 miesiąca życia w ogóle leżaczki są nie polecane przez fizjo. Ja kupiłam 4moms leżaczek za kupę kasy córka lezala w tym dwa razy z wkładka noworodkowa przyjechała fizjo kazała to wywalić 😂 wiec sprzedałam zero leżaczkow. Dla synka mam w planach babybjorn leżaczek ale to właśnie kiedy fizjo już pozwoli. Mata edukacyjna jest super ale sprawdza się już u dziecka takiego kumatego około 4 miesiąca życia.
Fotel uszak to tak jak pisałam, miałam i na nim nie karmiłam 😁
-
Z lekami w ciąży jest ten problem, że słabo się testuje na ciężarnych I raczej wszystko potem wynika z doświadczenia i konkretnych przypadków... Nie mniej - też bym się jeszcze konsultowała z ginem i innym kardiologiem.
Mnie moje laski sprzedały krtaniowe wiruski i chrypię niemożliwie, trochę kaszle, no ale trudno, przejdzie
Żelka, u mnie w nocy też powiało chłodem Myślę, że teraz to tylko taki szok termiczny ;P
Na materac w gondoli kładę cokolwiek - prześcieradło, cienki kocyk, tetrę, no jakieś coś Wkłady wg mnie są kompletnie zbędne, a jak jeszcze wąska gondola to jeszcze tylko miejsce zabiorą.
Nawet jednorazowy podkład się sprawdzi tak naprawdę. Moje nie ulewały w ogóle, ale zdarzyło się, że kupa przeciekła
Matę spokojnie można kupić po jakimś miesiącu. Póki dziecko głównie śpi, leży na plecach i mało co widzi, to wg mnie można odpuścić. Ja dopiero po miesiącu czy 6 tygodniach zaczęłam na podłogę na matę odkładać9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Majowa_nadzieja wrote:Zazdroszczę! Mój raz taką walnął kupę, że aż na pół pleców mu wyleciało. Był brudny i on I ja. W tym jak musiałam mu zdjąć bodziaka to jeszcze uwaliłam mu włosy tą kupą więc od razu była kąpiel