X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze to ja wszystko po 1 porodzie wzielam do domu i wypralam w wysokiej temperaturze i tyle. Mam te piżamy do teraz i mi służą :)

hakorośl, espoir, Nyashka lubią tę wiadomość

• Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie zamierzam nic zostawiać w szpitalu, biorę wszystko do domu i wypiorę co się da. Nie dajmy się zwariować. ;)

hakorośl, espoir, Nyashka lubią tę wiadomość

age.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, nawet jak leżałam na drobne zabiegi to po powrocie do domu od razu wszystko do prania, ja pod prysznic i jest wszystko ok. Ewentualnie można potraktować ciuszki żelazkiem.
    Ludzie co pracują w szpitalu też mają dzieci itd. Jakieś bezpieczeństwo trzeba zachować, ale z głową.

Chociaż sam pomysł, żeby zostawić ciuszki dla innych dzieci w szpitalu też jest ok :)

hakorośl lubi tę wiadomość

age.png
  • hakorośl Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi. Ja tez po dwóch porodach wszystko wyprałam w wysokich temperaturach i używałam dalej, ale po lekturze naszego forum zaczęłam się zastanawiać czy jestem wyrodną matką😜 plus pomyślałam że sezon jesienno-zimowy być może rządzi się swoimi prawami, bo zagrożeń chorobowych jest więcej 😉

3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
    *biochem (luty 2024)
    *poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16

📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
    🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hakorośl wrote:
    Widziałam dziewczyny, ze macie w planach zostawić rzeczy malucha w szpitalu, żeby nie przynosić do domu patogenów szpitalnych, co jest zrozumiałe. A to samo planujecie zrobić ze swoimi rzeczami, typu koszule, ręczniki, biustonosze itd?

Ja to wszystko zabieram, piorę na 40 albo 60, bo i tak prasuję. Jakoś mnie aż tak te patogeny nie przerażają ;]

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po pierwszym porodzie zabrałam i wybrałam na 90 stopni - tak zalecała mama ginekolog jak wtedy ja obserwowałam. Teraz rzeczy małego zostawię, bo chce. Swoje przyniosę i wrzucę na 90 stopni i upiorę. Im mniej zniosę tego świństwa do domu tym lepiej. Chociaż mam nadzieje, ze nasz czas porodów będzie chociaż łaskawszy troszeczkę niż dwa ostatnie sezony.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2022, 20:06

age.png
    age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hakorośl wrote:
    Widziałam dziewczyny, ze macie w planach zostawić rzeczy malucha w szpitalu, żeby nie przynosić do domu patogenów szpitalnych, co jest zrozumiałe. A to samo planujecie zrobić ze swoimi rzeczami, typu koszule, ręczniki, biustonosze itd?
    Hakorośl, dobrze zadane pytanie 😃 właśnie przemyślałam mój pomysł z zostawianiem ubrań dziecka w szpitalu. Przecież swoje rzeczy normalnie zabiorę i wypiorę. Byłam trzy razy w szpitalu do tej pory i nic nie wyrzucałam. A ostatni raz byłam w czasie COVID, więc faktycznie, przesadzam chyba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2022, 20:17

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy chyba źle rozumiecie mój powód zostawienia rzeczy w szpitalu 😀 nie zostawię tam mojej walizki z całym wyposażeniem 😂

Szpital, w którym rodzę zapewnia rzeczy dla dzieci w sensie ubranka, chusteczki i pampersy. Ale już nawiązałam kontakt z dziewczynami, które tam rodziły i powiedziały, że ubranka noo są różne. Nie jest to nic specjalnego, wiele już przeszły. Wiadomo skądś się biorą te ubranka najczęściej albo zostawiane przez rodzące były lub przynoszone. Więc ja, żeby nie trafić na różowe cudowne sprane pajace dla synka bo ja tego nie zniese😂, kupiłam tanie pajace, które tam po prostu zostawię. Bo chce. A przy okazji przyniosę mniej potencjalnych bakterii do domu. Przecież tak samo jak mam zabrać ze sobą rzeczy na wyjście dla dziecka to przyjedzie w nich synek normalnie do domku i będę prała.

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle dziewczyny bierzecie kąpiel czy tylko prysznice ??
    Ja w ciąży z córka to tylko prysznice. Tera już kilka razy brałam kąpiel. Właśnie leżę w wannie i grzeje moje plecy bo fizjo dopiero we czwartek🙈
    Wczoraj i dzisiaj bardzo aktywny weekend miałam i ledwo do łazienki się dotaszczyłam tak plecy bolą 🙈🙈

age.png
    age.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi to się dziecko w szpitalu kojarzy jako otulone w coś szpitalnego, tylko z wystającą głową :P W jakie ciuszki jest ubrane to na odwiedzinach nigdy nie widziałam.

A tak serio to nawet nie wiem jaki wymóg ma mój szpital. Ale co ma być to będzie, jakoś na luzie podchodzę do tego. Pewnie na wyjście przebiorę w coś swojego i ładnego. Tylko na chwilę, żeby później i tak to wyprać :D

age.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Ja w ciąży z córka to tylko prysznice. Tera już kilka razy brałam kąpiel. Właśnie leżę w wannie i grzeje moje plecy bo fizjo dopiero we czwartek🙈
    Wczoraj i dzisiaj bardzo aktywny weekend miałam i ledwo do łazienki się dotaszczyłam tak plecy bolą 🙈🙈

Ja brałam kąpiele, bo je uwielbiam. Raz chyba przedobrzyłam z temperaturą w wannie i to wtedy byłam na ip, bo miałam ni to skurcze ni to spięcia. Od tego czasu się boję. Ale pytałam się wtedy doktor to mówiła, że można brać kąpiele ale nie za długie i nie w gorącej wodzie.

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się jeszcze nie zdarzyło brać kąpieli w wannie. Uwielbiam moczyć się w gorącej wodzie. Trochę się obawiam że przesadze z temperaturą i coś się stanie. Poza tym ciągle coś i jakoś tak czasu nie ma na moczenie wieczorem, także na razie kończy się na szybkim prysznicu.

age.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Biore prysznice zazwyczaj, ale kilka razy brałam kąpiel pilnując, żeby woda nie była za ciepła (powinna być do 37 stopni). Ja nie lubię takich chłodniejszych kąpieli dlatego zazwyczaj rezygnuje na rzecz prysznica :)

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka123 wrote:
    Mi to się dziecko w szpitalu kojarzy jako otulone w coś szpitalnego, tylko z wystającą głową :P W jakie ciuszki jest ubrane to na odwiedzinach nigdy nie widziałam.

A tak serio to nawet nie wiem jaki wymóg ma mój szpital. Ale co ma być to będzie, jakoś na luzie podchodzę do tego. Pewnie na wyjście przebiorę w coś swojego i ładnego. Tylko na chwilę, żeby później i tak to wyprać :D
    Patka ja córce w 3 dobry zrobiłam chyba ponad 200 zdjęć. Dla mnie to piękna pamiątka zaraz po porodzie. A jako, ze lubię rzeczy ładne to niestety u mnie nie przejdzie byle co 🙈 a nie chce by mąż musiał szukać opieki dla córki by mi rzeczy dla małego przywozić. 😀
    W Ujastku jak rodziłam, po cesarce po zmierzeniu itd córce założyli czapeczkę i zawineli ja w otulacz pojechała do meza. On dał poloznej ubranka, rożek i kocyk. Aaaaa przypomniałam sobie ze zanim ja ubrali to godzinkę ja dogrzewali była w samym pampersie w takim inkubatorze z lampa bo zmarzła. I dopiero po godzince ubrali ja w nasze ubranie rożek + kocyk.

age.png
    age.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak myślałam, żeby i tak wziąć więcej ciuszków, nawet po to żeby jak była potrzeba to przebrać bez wołania pielęgniarki. Też lubię rzeczy które cieszą oko :D Zobaczę w jakim będę stanie i czy faktycznie w tym momencie będzie dla mnie ważne w co jest dziecko ubrane :P
    Chociaż wiadomo każdej z nas życzę mobilności po porodzie no i szybkiego wyjścia.

age.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prysznice ;] Nie mam czasu się pomoczyć w wannie :D Wczoraj tak mi ta kolka przeszkadzała, że wlazłam do mocno gorącej wody, i za 5 min miałam w tej wannie starszą, a po kolejnych 2 młodszą ;] I tyle relaksu :D
    37 stopni to dla mnie zimna woda, więc też z tego powodu wolę szybki, ale jednak gorący prysznic :D

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kocham wannę ale od pozytywnego testu jesteśmy w separacji po porodzie odnowimy nasz związek 😁

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe ja jak wchodzę do kąpieli moja młoda już śpi.

Ja uwielbiam tak samo gorące kąpiele i z tego względu głównie prysznic w ciąży, ale właśnie dzisiaj nalałam pełna wodę wanny takiej nie za gorącej ale cieplej przyjemnej. I tak sobie te lędźwie i krzyże wymoczyłam. Jednak dwa dni pod rząd takich długich spacerów to duzo po tych wakacjach gdzie jednak nie robiłam tych 10 km dziennie. Trzeba stopniowo te km nabijać.

age.png
    age.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    ja w każdej ciąży codziennie biorę normalną kąpiel. leżę sobie codziennie w wannie i to jest mój czas, żeby odsapnąć po całym dniu. nawet nie mam zamiaru z tego rezygnować 🙃

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • karmar Autorytet

Wysłany: 4 września 2022, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę kąpiele, uwielbiam i nie zrezygnowałam. Wodę mam bardzo ciepłą, nic się nie dzieje.

Do szpitala zabieram własne ciuszki. I przy synu i przy córce, ubranka, które mi dla nich dali to bida z nędzą. Dla syna nawet nie pamietam, czy miałam. Córce zabrałam kilka pajacy. Ja generalnie ubranka i ubrania dla dzieci kupuję w lumpkach, na Olx i Vinted. Dlatego mam tego tyle. Zakładam, ze nawet jak zostawię albo jakąś mamę przyjdzie mi poratować w szpitalu, to spoko, bo to są rzeczy za kilka złotych.

Ktoś pytał o Metocard. Ja biorę przy nadciśnieniu. Konsultowałam to z najlepszymi kardiologami w Krakowie. Mam brać i się nie zastanawiać, choć info w necie i ulotka nie zachęcają.

Nyashka lubi tę wiadomość

age.png

age.png

age.png
‹‹ 248 249 250 251 252 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ