X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, pomyliłam. To nie ty miałaś chyba te cukry wyższe 🙈

Tam wyzej właśnie dodałam pytanie czemu nie dopytujesz na wizycie o co lekarzowi chodzi. Uniknęła byś stresu tylko.
    Oni od tego są by nam wszystko tłumaczyć.
    Ja to mam na wizycie tyle pytań… o wszystko dosłownie

age.png
    age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Angela, pomyliłam. To nie ty miałaś chyba te cukry wyższe 🙈

Tam wyzej właśnie dodałam pytanie czemu nie dopytujesz na wizycie o co lekarzowi chodzi. Uniknęła byś stresu tylko.
    Oni od tego są by nam wszystko tłumaczyć.
    Ja to mam na wizycie tyle pytań… o wszystko dosłownie
    Ostatnio chciałam dopytać o swoje wyniki I odrazu zaczął że naczytamy się w internecie i później że odrazu coś się dzieje to lekarz na nfz dla niego aby odwalić wizytę i tyle dlatego co jakiś czas chodzę prywatnie do doktorka który prowadził mnie przed ciążą ale niestety nie przyjmuje na nfz

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Byłam dzisiaj na wizycie w PPC i już ze względu na cukrzyce będę chodziła do końca. Jak się okazuje cukrzyca zobowiązuje do takich wizyt.
    Młody wazy 417g to już kawał chłopa haha. Wody płodowe w normie i w sumie wszystko ok, sprawdzali tez blizne nie ma bolesności rzadnej to się uspokoiłam. Bo ta blizna gdzieś tam z mi wisi ciagle w głowie 🙄.
    Nooo już duży kawaler ale ten czas leci... już nie cm a waga ma znaczenie ja już nie mogę się doczekać chyba jeszcze nigdy tak nie czekałam na święta

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka wrote:
    Hej, widzę, że ogarniacie sprawy wyprawkowe. Ja póki co staram się dobić do bezpiecznego tygodnia, żeby coś bardziej zadziałać. Dziś zaczynam 24 tydzień. Nadal leżę plackiem i zaciskam nogi.
    Kurcze już 24 super oby tak dalej i jak najdłużej maluszek sobie w brzuszku czekał a na kiedy kontrola?

Żurawinka lubi tę wiadomość

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    Ostatnio chciałam dopytać o swoje wyniki I odrazu zaczął że naczytamy się w internecie i później że odrazu coś się dzieje to lekarz na nfz dla niego aby odwalić wizytę i tyle dlatego co jakiś czas chodzę prywatnie do doktorka który prowadził mnie przed ciążą ale niestety nie przyjmuje na nfz

Lekarze są strasznie przeczuleni na punkcie internetu🙈 mi i mojemu mężowi każdy lekarz nie omieszkał wspomnieć że mam nie czytać internetu. Mój Mąż to na początku strasznie się wkurzał jak widział że piszę na forum, zamiast zadzwonić do gina. Ale na szczęście już przywyknął do tego 🤣 a czasami to tak to na wizycie jest że ma się w głowie jakieś pytania, a po wizycie jeszcze się coś nasunie i człowiek się tak zastanawia później.

age.png
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Żurawinka a jak się czujesz? Leżysz cały czas? Masz teraz jakies wizyty u lekarza czy na razie masz bezwzględnie leżeć? Jest jeszcze szansa że coś się podniesie i na zalozenie pessaru?
    Czuję się jako tako. Może być, choć co jakiś czas nachodzą mnie różne obawy. Leżę i wstaję tylko do toalety. Co do dalszych planów, to dowiem się na wizycie za tydzień.

• Angela1108 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Lekarze są strasznie przeczuleni na punkcie internetu🙈 mi i mojemu mężowi każdy lekarz nie omieszkał wspomnieć że mam nie czytać internetu. Mój Mąż to na początku strasznie się wkurzał jak widział że piszę na forum, zamiast zadzwonić do gina. Ale na szczęście już przywyknął do tego 🤣 a czasami to tak to na wizycie jest że ma się w głowie jakieś pytania, a po wizycie jeszcze się coś nasunie i człowiek się tak zastanawia później.
    Moj też się wkurza tzn jak mu mówię że tego czy tamtego mi lekarz nie powiedział to on odrazu a po co żebyś już sprawdzała w internecie czy jest jak powinno.. że skoro lekarz powiedział że wszystko jest dobrze to znaczy że tek jest i tyle wiedzy mi powinno wystarczyć 😁 a mi to właśnie nie wystarcza bo jak każda kobieta chcę wiedzieć co i jak 😁

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    C7-FCBFB8-ED4-F-462-F-9-BFD-7-D58-D3-B1-C63-F.jpg

Dziewczyny dla porównania rozmiarowki wklejam wam kombinezony, po lewej rozmiar 50 z H&M po prawej ZARA rozmiar 56, i tutaj tez zaznaczę ze Zara w cale małej rozmiarowki nie ma. Np gdybym Pepco 56 przyłożyła do ZARY to zara byłaby większa.

Nyashka lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    Ja do tego na NFZ mam taki dystans. Ale jak mi kiedyś powiedział, ze w internecie się nie szuka informacji to mu powiedziałam, ze gdzieś muszę skoro na wizycie nie otrzymuje😃 a to się nie odnosiło nawet do wiedzy z neta tylko do zaleceń innego lekarza. Ale akurat mój na NFZ to jest typowy lekarz na wypisywanie skierowań na badania inaczej bym zwariowała z nim 😁

No a co do lekarza mojego prywatnego prowadzącego, on sam edukuje w internecie wiec on do czytania nic nie ma. I jest mega dokładny w odpowiadaniu na pytania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2022, 12:57

age.png
    age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Żelka za pokazanie porównania ubranek. Jak się dorwalam teraz do Vinted to nie mogę przestać 🙈 można znaleźć takie ładne ubranka w dobrej cenie. Dzisiaj szukam body z krótkim do szpitala. Myślicie, że mama pierwszorazowa jak ja da radę ubrać body na ramiączkach niekopertowe? Ciężko znaleźć krótki rękawem/ramiączka body kopertowe. Kopertowe są zwykle z długim rękawem.

Co do lekarzy, mój też bardzo nie lubi jak mówię, że coś wyczytałam w Internecie. Jak chce, żeby coś sprawdził ponadprogramowe to mówię, że od koleżanki słyszałam. Zwykle problemów nie mam, bo mój lekarz jest na prawdę suuuupeeer specjalista, ale np chciałam żeby sprawdzić naczynia przodujące. Naczytałam się o tym, a tego nie sprawdzają a to może przy porodzie doprowadź do wykrwawienia dziecka. Rzadkie to jest ale no 5 sek można poświęcić według mnie na wykluczenie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2022, 12:59

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Ja do tego na NFZ mam taki dystans. Ale jak mi kiedyś powiedział, ze w internecie się nie szuka informacji to mu powiedziałam, ze gdzieś muszę skoro na wizycie nie otrzymuje😃 a to się nie odnosiło nawet do wiedzy z neta tylko do zaleceń innego lekarza. Ale akurat mój na NFZ to jest typowy lekarz na wypisywanie skierowań na badania inaczej bym zwariowała z nim 😁
    No właśnie z nim też tak jest jak byłam u niego na prenatalnych prywatnie złoto nie człowiek może trochę mało mowny ale niebo a ziemia w porównaniu do wizyty na NFZ zobaczymy teraz na połówkowych bo też prywatnie mam u niego. Aaaa i oczywiście co do płci na dzisiejszej wizycie też ani słowem ja też udawałam że nic nie wiem więc jakby nie wizyta u mojego doktorka prywatnie to do 26.09 dalej bym nie wiedziała co tam mieszka w brzuchu.

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja mam problem z tą wyprawkę chyba najbardziej z tym w czym kłaść maluszka do spania kupiłam dwa takie śpiworki wełniane ale boję się że mu będzie zimno bo ja jestem straszny zmarzluch i mi zima jest cały czas zimno

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela ja myślałam ze do wózka na spacery te śpiwory wełniane.
    No nawet ja zmarzluch nie pomyślałam, ze ty to do spania kupiłaś… i jeszcze się zastanawiasz czy mu ciepło będzie 😁 Przeca ty w domu mieszkasz dorzucisz do pieca i będzie git.
    Ja to mam na prawdę zimne mieszkanie, my mamy wszystkie kaloryfery na 5 w domu odkręcone a z krotkim rękawem to tak średnio bym powiedziała

Nyashka mój mąż dawał rade przez głowę bo wtedy jeszcze nie wiedziałam, ze kopertowe to takie ułatwienie. Ale szukaj krótkich kopertowych z HM ja kupiłam zestaw białych na Vinted właśnie na 50 cm. Bo już nie było tego rozmiaru w sklepie. A co do samego Vinted ja tez tam przepadałam. Mam w efekcie 3 kombinezony na spacer a przeca potrzebuje jeden 🤣😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2022, 13:11

age.png
    age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Angela ja myślałam ze do wózka na spacery te śpiwory wełniane.
    No nawet ja zmarzluch nie pomyślałam, ze ty to do spania kupiłaś… i jeszcze się zastanawiasz czy mu ciepło będzie 😁 Przeca ty w domu mieszkasz dorzucisz do pieca i będzie git.
    Ja to mam na prawdę zimne mieszkanie, my mamy wszystkie kaloryfery na 5 w domu odkręcone a z krotkim rękawem to tak średnio bym powiedziała

Nyashka mój mąż dawał rade przez głowę bo wtedy jeszcze nie wiedziałam, ze kopertowe to takie ułatwienie. Ale szukaj krótkich kopertowych z HM ja kupiłam zestaw białych na Vinted właśnie na 50 cm. Bo już nie było tego rozmiaru w sklepie. A co do samego Vinted ja tez tam przepadałam. Mam w efekcie 3 kombinezony na spacer a przeca potrzebuje jeden 🤣😂
    Haha noo do spania bo tak mi się wydawało że jemu zimno będzie i co myślisz że pod to body długi rękaw pajacyk i skarpetki i wystarczy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2022, 13:14

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze takie pytanie kupujecie pajacyki cieniutkie czy takie welurowe?

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela w zależności od temp w domu albo sam pajacyk i to bawełniany albo jeśli masz chłodne noce czy np wygasa ci piec i rano zimno ( tak było u mojej babci 🤪) to ja bym założyła wtedy body na krótki rekaw No ewentualnie przy tym wygasającym piecu i siarczyste zimie na długi rekaw.
    Ale ogólnie ja bodziaka na długo rekaw zakładać mam zamiar tylko w tej pierwszej dobie ponporodzie pod pajaca i później No to na spacery ida do zasady tak jak ja + jedna warstwa. No to tego bodziaka będę liczyła jako dodatkowa warstwa

Nizej polecam te artykuły, na dole fajnie zobrazowany ubiór w zależności od temp. Dla mnie to było pomocne na początku bardzo + często sprawdzałam karczek.

https://mamaginekolog.pl/dziecko/pielegnacja-dziecka/jak-ubierac-dzieci-na-spacer/

I wersja ze spaniem
    https://mamaginekolog.pl/dziecko/pielegnacja-dziecka/jak-ubierac-dziecko-do-snu/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2022, 13:38

Angela1108 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    A jeszcze takie pytanie kupujecie pajacyki cieniutkie czy takie welurowe?
    Nie kupuje welurowych. Tylko bawełniane.

age.png
    age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    C7-FCBFB8-ED4-F-462-F-9-BFD-7-D58-D3-B1-C63-F.jpg

Dziewczyny dla porównania rozmiarowki wklejam wam kombinezony, po lewej rozmiar 50 z H&M po prawej ZARA rozmiar 56, i tutaj tez zaznaczę ze Zara w cale małej rozmiarowki nie ma. Np gdybym Pepco 56 przyłożyła do ZARY to zara byłaby większa.

Właśnie chce kupić ten kombinezon z HM na wyjście ze szpitala, ale w rozmiarze 62 żeby posłużył chociaż na 3 miesiące. Co o nim sądzisz? Ciepły? :)

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka wrote:
    Dzięki Żelka za pokazanie porównania ubranek. Jak się dorwalam teraz do Vinted to nie mogę przestać 🙈 można znaleźć takie ładne ubranka w dobrej cenie. Dzisiaj szukam body z krótkim do szpitala. Myślicie, że mama pierwszorazowa jak ja da radę ubrać body na ramiączkach niekopertowe? Ciężko znaleźć krótki rękawem/ramiączka body kopertowe. Kopertowe są zwykle z długim rękawem.

Co do lekarzy, mój też bardzo nie lubi jak mówię, że coś wyczytałam w Internecie. Jak chce, żeby coś sprawdził ponadprogramowe to mówię, że od koleżanki słyszałam. Zwykle problemów nie mam, bo mój lekarz jest na prawdę suuuupeeer specjalista, ale np chciałam żeby sprawdzić naczynia przodujące. Naczytałam się o tym, a tego nie sprawdzają a to może przy porodzie doprowadź do wykrwawienia dziecka. Rzadkie to jest ale no 5 sek można poświęcić według mnie na wykluczenie

Nysha body kopertowe na krótki rękaw ma HM, spróbuj sobie po marce na vinted wyszukać 😊

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    Kurcze ja mam problem z tą wyprawkę chyba najbardziej z tym w czym kłaść maluszka do spania kupiłam dwa takie śpiworki wełniane ale boję się że mu będzie zimno bo ja jestem straszny zmarzluch i mi zima jest cały czas zimno

Ja kupiłam taki rożek na początek do spania i w dotyku milutki, ciepły i całkiem sztywny, no i cena super. Ale szukam jeszcze jakiegoś, żeby mieć dwa na wymianę.
    https://allegro.pl/oferta/babyboom-becik-rozek-niemowlecy-bawelna-dwustronny-10813767772

Śpiworki do łóżeczka też kupię dwa, zastanawiam się nad takim rodzajem
    Screenshot-20220905-141031-Samsung-Internet.jpg

Lub takim
    Screenshot-20220905-141122-Samsung-Internet.jpg

Ten na szelkach jest fajny bo aż pod samą szyjkę i tak się zastanawiam który będzie lepszy 🤔 może doradzicie? 😀

age.png
‹‹ 250 251 252 253 254 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ