Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja jestem na zwolnieniu od końca I trymestru. Lekarz sam zaproponował. Co by nie było dla mnie pod względem samopoczucia akurat ten I trym był najgorszy. Teraz jest zdecydowanie lepiej, ale teraz to taki czas dla mnie, na ogarnięcie rzeczy dla maluszka, doedukowania się w wielu kwestiach.
Mi się dwa razy zdarzyło, że zostałam przepuszczona. Raz pan obsługujący kasy samoobsługowe zauważył że stoję w kolejce i podszedł i powiedział że mają mnie przepuścić (a akurat stało dwóch kolesi z batonikami także już mogłam zaczekać) i ostatnio też w takim małym spozywczaku dwóch miłych panów mnie przepuscilo. Ja to mam wrażenie że kobiety są najgorsze 🙈 widzą, popatrzą na brzuch ale udają że nie widzą. 🙄 Ja nie mam jakiegoś dużego brzucha, ale podobnie jak żelka chodzę w opiętych ubraniach, czy to sukienkach czy np ogrodniczkach ciążowych które podkreślają brzuszek więc myślę że wątpliwości nie ma...
Żelk, dzięki za artykuł. Zwróciłam na to uwagę ponieważ w naszej wyprawce na początku jest wzmianka o tym 😊 -
Nasza dzieciowa fizjo mówi, że jakakolwiek poduszka dla dziecka to wtedy, jak samo jej zapragnie Zwykle to nie jest wcześniej niż ok 2-3 lat, u nas tak było.
Klina używałam przy starszej przez kilka tygodni, bo właśnie był jakieś historie z cofaniem się pokarmu. Ustabilizowało się, klin od 4 lat siedzi w szafie To jedna z tych rzeczy, co można od ręki w miarę kupić tanio w smyku jeśli będzie potrzeba.
Mam wrażenie, że najchętniej przepuszczają faceci w wieku ok 40-50. Kas samoobsługowych poza rossmannem to nie cierpię, zawsze z nimi jakiś problem, wszystko trwa 3 razy dłużej ;P Na szczęście zakupy tygodniowe robi głównie mąż. Ostatnio staliśmy w kolejce razem, i nawet z dzieckiem młodszym, ale nie chciało mi się prosić o pierwszeństwo, akurat nie czułam potrzeby.
U mnie nadal słabo widać, więc jak chcę to muszę się po prostu dość mocno...wypiąć9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Mój mąż mówi, że kobiety najgorsze są jak chodzi o ustępowanie ciężarnym, a niby powinno być odwrotnie. W sumie zgadzam się z tym, bo w większości to faceci mnie przepuszczają. Mąż opowiadał mi jak chciał ustąpić miejsca ciężarnej w tramwaju, a tam jakaś baba chciała to miejsce upolować. Normalnie bezczelność 😕 musiał zagrodzić miejsce zanim ciężarna dotarła, a jak wiecie dziewczyny czasami nie mamy zawrotnej prędkości chodzenia. Ja w każdym razie już wolniej poruszam się.
-
Nyashka wrote:Żelka, założenie wziernika nie jest konieczne do poprawnego pobrania wymazu z pochwy. Mój lekarz czasem pobiera bez i powiedział mi, że sama mogę sobie w domu pobierać jak chce kontrolować sytuację profilaktycznie. Tak właśnie robię. Do tej pory wszystkie wymazy czyste 🤞 zarówno jak on pobiera jak i ja sama pobieram.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2022, 13:03
-
No ja to też na L4, ale gdyby nie te przygody z szyjką, to u mnie ciąża jeszcze nie była jakaś mega męcząca.
Natomiast dziś w nocy i w ciągu dnia pobolewa mnie podbrzusze tak promieniując ku dołowi. Ale nie mam skurczy, na miękkim brzuchu to odczuwam. I to nie taki jak na okres ból i nie jakiś mocny. Dzwoniłam do gina. Kazał na jutro badanie moczu zrobić, bo może to pęcherz. Zobaczymy. Jak się będę bardzo niepokoić, to na IP sobie pojadę. Póki co zbadam te siki. -
Żurawinka wrote:No ja to też na L4, ale gdyby nie te przygody z szyjką, to u mnie ciąża jeszcze nie była jakaś mega męcząca.
Natomiast dziś w nocy i w ciągu dnia pobolewa mnie podbrzusze tak promieniując ku dołowi. Ale nie mam skurczy, na miękkim brzuchu to odczuwam. I to nie taki jak na okres ból i nie jakiś mocny. Dzwoniłam do gina. Kazał na jutro badanie moczu zrobić, bo może to pęcherz. Zobaczymy. Jak się będę bardzo niepokoić, to na IP sobie pojadę. Póki co zbadam te siki.
Możliwe że się tylko rozciąga, ale w Twojej sytuacji to lepiej wszystko skontrolować trzymam kciuki, żeby to była po prostu fizjologia. -
Ktoś tu pytał o kontrolę ZUS. Jeśli nie masz L4 z adnotacją, że musisz leżeć to możesz wychodzić, ale w celu niezbędnych czynności typu zakupy, wizyta u lekarza itp. Kontrola ma na celu sprawdzenia głównie tego czy w tym czasie nie pracujesz. Najlepiej mieć na obronę jakiś rachunek, że wyszłaś tylko na chwilę na zakupy. Co do spacerów samych to trudno to niestety obronić. Myślę, że wszystko zależy od osób w komisji. Jak dla mnie to wiadomo, że spacery są wskazane w ciąży a wiele powodów dla ktorych brane jest L4 np szkodliwe warunki pracy nie wykluczają przecież spacerów.
Znam przypadek, że ciężarna wyjechala do rodzicow, aby Ci opiekowali sie wnuczką w czasie choroby i to przeszlo, nie odebrali jej świadczenia. Ogólnie należy zgłosić jak sie zmienia miejsce pobytu no ale wiadomo, nikt tego nie robi
Ja np. przez 3 tyg trzymałam córkę w domu (zdrową), ponieważ w grupie były przypadki bostonki i szkarlatyny i nie chciałam, żeby przyniosła do domu, bo są to niebezpieczne choroby w ciąży. A że dziecko było zdrowe to nie wypbrazam sobie z nia calymi dniami latem siedziec w domu, wychodzilam na plac zabaw itp. -
Ciekawi mnie co jak ciężarna ma psa i wyjdzie z nim na spacer, a akurat wtedy ZUS się pojawi. Mam cukrzycę ciążową i powinnam na krótkie spacery chodzić, żeby chociaż namiastkę aktywności mieć. Eh no nie wiem. Pytałam się lekarza na wizycie jak to z tymi spacerami na zwolnieniu i mówił, że można. Raz dowiaduje się, że można, a raz, że nie można.
Co do pracowacy, to niczego się nie obawiam. Nie mam zamiaru latać na wakacje ani wyjeżdżać nigdzie. Tylko chce wiedzieć czy w ogóle będę mogła wyjść z domu czy zostanę niewolnikiem 🤣
bumbum, jak rozumiem Ty jesteś na zwolnieniu, a wychodzilas z dzieckiem na plac zabaw?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2022, 15:36
-
Ja na zwolnieniu mam że mogę chodzić i chodzę jak dotąd żadnej kontroli nie miałam normalnie jeżdżę na zakupy zresztą u mnie nawet jakby była taka kontrola to bez uprzedzenia na podwórko nie wejdą bramę mam daleko od domu wiec mogę nie widzieć że ktoś pod nią stoji musiały by dzwonić na telefon żeby im otrzyc bo dzwonek też raz dział raz nie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2022, 15:49
01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Żurawinka jak pamietam ty masz do szpitala takiego z III stopniem ref. 80 km??
Ja ogólnie pamietam jak w ciąży z córka pojechałam do Żeromskiego a on ma II stopień i powiedzieli mi bym przed ukończeniem 34 tyg w ciąży wybierała szpital z III stopniem bo oni mi nie pomogą. Oczywiście wtedy mnie zbadali ale No co by się nie działo i tak odsyłają. -
Żelka1990 wrote:Żurawinka jak pamietam ty masz do szpitala takiego z III stopniem ref. 80 km??
Ja ogólnie pamietam jak w ciąży z córka pojechałam do Żeromskiego a on ma II stopień i powiedzieli mi bym przed ukończeniem 34 tyg w ciąży wybierała szpital z III stopniem bo oni mi nie pomogą. Oczywiście wtedy mnie zbadali ale No co by się nie działo i tak odsyłają.[/QUOTE
Tak, zbadają, co się da to podtrzymają, podadzą kroplówki rozkurczowe itp., jednak takie ekstremalne sprawy odsyłają dalej. -
Nyashka wrote:Ciekawi mnie co jak ciężarna ma psa i wyjdzie z nim na spacer, a akurat wtedy ZUS się pojawi. Mam cukrzycę ciążową i powinnam na krótkie spacery chodzić, żeby chociaż namiastkę aktywności mieć. Eh no nie wiem. Pytałam się lekarza na wizycie jak to z tymi spacerami na zwolnieniu i mówił, że można. Raz dowiaduje się, że można, a raz, że nie można.
Co do pracowacy, to niczego się nie obawiam. Nie mam zamiaru latać na wakacje ani wyjeżdżać nigdzie. Tylko chce wiedzieć czy w ogóle będę mogła wyjść z domu czy zostanę niewolnikiem 🤣
bumbum, jak rozumiem Ty jesteś na zwolnieniu, a wychodzilas z dzieckiem na plac zabaw?
Tak, jestem na L4 z powodu wysokiej krótkowzdroczności i okulista doradzil mi wziecie L4 aby dodatkowo nie obciazac wzroku komputerem, bo wzrok w ciąży może troche „szaleć”. W 1 ciazy pracowałam dlugo o niestety wzrok mi się pogorszył dlatego teraz postanowiłam isc na L4.
Takze moje wskazanie nie ma nic wspolnego z ruchem i ginekologia jako taką, a nawet bym powiedziala ze spacery dodatkowo sa dobre dla mnie.
-
Żelka takie pytanie do Ciebie. Wpadłam dziś na mieście na znajomą i mi nagadała. To prawda ze przy cukrzycy ciążowej i insulinie wywołują na siłę poród w 38 tyg? Baloniki oxy i te sprawy?
Bardzo tego sie boje, nie chce na siłę wywoływać. Syn urodził sie grubo po terminie ale jednak bez ingerencji. -
Ana wywołują owszem jest pre indukcja ale zależy wszystko od lekarza. Ja miałam insuline a miałam cesarkę umówiona na 39+2 No ale córka sama się postanowiła i tak urodzić wcześniej.
Teraz ja sama bym chciała najpóźniej cesarkę w 38 a mimo insuliny mimo cienkiej blizny mój ginekolog mówi o terminie cesarki na 39 tydz
Myśle ze jeśli będziesz miała ładne niskie cukry, wody płodowe ok i dziecko nie będzie wykazywało niczego co związane z cukrzyca typu makrosomia czy problem z serduszkiem to masz do dogadania temat z prowadzącym i diabetologiemWiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2022, 17:55