Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Żelka1990 wrote:O jejku ale pospalam!
Malamii mam nadzieje, ze tez będziesz zadowolona. No tak jak ja i chyba Hakorosl bo pisała, ze go ma 👍🏽
South z bliźniakami to chyba zawsze jest tak, ze jedno dzieciątko większe od drugiego i ja zawsze myślałam, ze to chodzi o to, które bardziej łapczywe haha😀
Ja ze względu na cukrzyce to baaaardzo baaaardzo zwracam uwagę na to ile synek wazy, z córka miałam to samo. W moim przypadku to daje mi znać o tym, ze dobrze prowadzę cukry.
6 października mam echo serca synka właśnie ze względu na cukrzyce ciążowa. Na połówkowych dr Nocuń mówiła, ze na na te chwile wszystko wyglada super.
A South idzie jutro na Kopernika? Jak tak to wiesz już, na która? Ja się nie mogę zdecydować co do godziny 😃3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
I.Ana.I wrote:
A jeśli chodzi o szpital to bierzecie te nieszczęsne maseczki? Ile szt?
Ja nie jestem zwolennikiem maseczek ale jak mam sie w bólach kłócić o maseczkę to wole je mieć.
Nie, jestem totalnie przeciwna maseczkom. Pomijając bezprawność tych "wymogów", to jest wystarczająco dużo badań mówiących o bezzasadności i szkodliwości masek. W ciąży to już szczególnie. Nigdy nie nosiłam i nadal nie noszę. Nigdzie.
Rodziłam w połowie 2020 i na szczęście nikt mi nie próbował kazać tego zakładać.
W praktyce jeśli ktokolwiek się czepia, to są to osoby z rejestracji. Czasem pielęgniarki, z lekarzami praktycznie nie ma problemu. Sami często są bez Niektórzy nawet samo proponują zdjęcie, ciężarnym tym bardziej. Szef szpitala, w którym rodziłam, to powiedział koleżance "pani to zdejmie, chyba nam się będzie lepiej rozmawiało"
Mój lekarz też wiem, że pacjentkom mówi, żeby ściągały i się nie męczyły, bo to bez sensuWiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2022, 20:38
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Takie to noszenie masek że wszyscy je mają pod nosem, czy to lekarze czy to panie w rejestracji, ale często wymagać wymagają. Dla mnie narzucanie komuś noszenia maseczki to absurd. One powinny być dobrowolne, aby osoby które czują że mogą pradkowac mogły po nie sięgnąć. A takie noszenie na siłę powoduje że one nic nie dają, bo są noszone źle i często są stare. Ale przyznam że dla świętego spokoju sama je zakładam, po prostu nie chce mi się wchodzić z nikim w jakieś dyskusje.
wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość
-
Ja po połówkowych mąż zdążył 😊
I wszystko prawidłowo potwierdził ze chłopiec dalej o tydzień do przodu waży 468g szyjka 44.9mm tak mam wpisane w raporcie i mierzył ja usg dopochwowym. Chyba wkoncu do mnie dociera że to się naprawdę dzieje i że naprawdę znowu zostanę mama że się uda to jest niesamowiteNyashka, Żelka1990, wichrowe_wzgórza, Marcysia1990, hakorośl lubią tę wiadomość
01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Ja prowadzę ciąże w medicover, gdzie jest to ściśle przestrzegane, bez maseczki ani rusz. Personel jak i lekarze noszą prawidłowo, najczęściej te z filtrem. Ja wychodzę z założenia, że nie zaszkodzi mi ubrać na te 15 minut w aptekach nie zwracają uwagi, ale zakładam nie tylko przez covid, ale w aptekach ogólnie unoszą się choroby, więc maseczka też nie zaszkodzi na te kilka minut
Ale jakbym miała w szpitalu leżeć albo rodzić w maseczce, nie wyobrażam sobie. Na pewno bede rodzic w okularach, wiec mialabym pewnie je non stop zaparowane -
Żelka1990 wrote:O jejku ale pospalam!
Malamii mam nadzieje, ze tez będziesz zadowolona. No tak jak ja i chyba Hakorosl bo pisała, ze go ma 👍🏽
South z bliźniakami to chyba zawsze jest tak, ze jedno dzieciątko większe od drugiego i ja zawsze myślałam, ze to chodzi o to, które bardziej łapczywe haha😀
Ja ze względu na cukrzyce to baaaardzo baaaardzo zwracam uwagę na to ile synek wazy, z córka miałam to samo. W moim przypadku to daje mi znać o tym, ze dobrze prowadzę cukry.
6 października mam echo serca synka właśnie ze względu na cukrzyce ciążowa. Na połówkowych dr Nocuń mówiła, ze na na te chwile wszystko wyglada super.
A South idzie jutro na Kopernika? Jak tak to wiesz już, na która? Ja się nie mogę zdecydować co do godziny 😃
Co do maseczek, ja prowadzę ciążę w Invicie i tutaj zatracają uwagę na nie. Lekarze i personel noszą poprawnie, nie pod nosem. Ani razu nie widziałam twarzy mojego ginekologa haha 😄
bumbum, jakbym nagle zobaczyła. Coś takiego w dokumentach to chyba bym oszalała, bo u mnie ta szyjka mała jest i martwię się o nią. Kiedy masz wizytę u lekarza?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2022, 22:03
-
hakorośl wrote:Żelka, a robisz to echo w poradni patologii czy u dr Nocuń? Bo ja miałam skierowanie na echo do poradni właśnie i na połówkowych zgadałam się z dr Nocuń, ze oni tak dokładnie robią echo na połówkowych i następnych, że odradziła mi robienie dodatkowo. Ty masz przez cukrzycę? Czy tak dla siebie profilaktycznie? Ja byłam skierowana ze względu na hipoplastyczna kość nosową na prenatalnych, więc inna historia.
-
Nyashka No chyba echo serca przy cukrzycy ciążowej to standard dlatego, ze cukrzyca niestety może powodować różne problemy z serduszkiem. Ogólnie echo serca jest bardzo istotnym badaniem dlatego np w Dobre Usg gdzie ja chodzę do dr Nocuń na te najważniejsze USG oni wszyscy w cenie połówkowych i III trymestru wykonują ucho serduszka. Dodatkowo tak jak mówię ja z córka miałam tez cukrzyce ciążowa i wtedy tez byłam w poradni patologii ciąży i tez mi dali skierowanie na echo u nich. Ale nie pamietam kiedy się dokładnie robi echo serca No ale 6 października mam w Koperniku to będzie 25+5 a później będę miała echo serca na III trymestru to będzie 9 listopada to będę w 30+4 chyba dobrze to policzyłam 😉 a ty masz cukrzyce ciążowa??
-
Bumbum generalnie to chyba dosc wcześnie na rozwarcie. Ja w 36 miałam rozwarcie na opuszek palca to mi powiedziała, ze na tym etapie już to jest normalne. Ale dziwie się, ze lekarz ci nic nie powiedział. No generalnie to szyjka powinna być wysoka twarda i zamknieta. Ale!!! Chyba ty już rodzilas prawda?? To może po naturalnych porodach to normalne 🤔🤔 ze taka nie szczelna jest i dlatego nic nie mówił
-
Ja mam jedno święte zdanie - ze względów zdrowotnych nie mogę nosić. A w ciąży tym bardziej Raz się przyczepili, to zapytałam, czy bardzo chcą mieć atak paniki Ale ja nawet na mrozie -20 nie potrafię chodzić z szalikiem na twarzy, no szału dostaję. I w masce faktycznie, od razu tętno w górę, plamy na dekolcie, zawroty głowy Noł noł noł.
Bumbum, wychodzę z założenia, że jak lekarz nie mówi o ograniczeniach wynikających z czegoś tam, to ich nie ma... Acz też pewnie bym rozkminiała, skąd to rozwarcie i czy to ok...
Dobrze mi się dziś jechało i wracało, gorzej że po tym urlopie to czuję, że waga w górę poszła, i to bynajmniej nie z powodu rosnącego dziecia ;> Muszę się opanować.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Gratuluję udanych wizyt połówkowych 😊 ale te nasze dzieciaczki już duże ❤️
Zgadzam się z Marcysia,takie maski i odległości! powinny zostać w aptekach,przychodniach,e czasie sezonu infekcyjnego, w sklepie też mnie denerwują,jak ktoś mi staje centralnie za plecami i kaszle i kicha, dostaje ciśnienia zaraz,jak ktoś narusza moją przestrzeń 🤬
A co do szpitala, jeśli pacjent jest zdrowy,to trochę bez sensu,jak leżymy te 3 dni w szpitalu w łóżku,co innego personel,oni mają kontakt z innymi, są wychodzący, więc tu absolutnie maska. To moje zdanie,a rodzić w masce wielkie NIE! Jak tu prawidłowo oddychać w tym 🤦🏻♀️ a słyszałam już takie historie 😱17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Ja nie śpię od 5:30 bo mój do pracy na 6:30 więc wiadomo kawka itd
Możecie polecić coś na żołądek? Odkąd brałam antybiotyk boli mnie po każdym jedeniu. Wolno nam pić siemię lniane?
A i gin wczoraj mówił żebym kupiła sobie magnezin i braka 3x1 bo mam skurcze w nogach ostatnio a jakbym odczuwała skurcze brzucha to kazał nospe braćWiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2022, 07:13
01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Wizyte mam na szczescie w poniedzialek, wiec jakos dotrwam, rozmawialam juz z jedna polozna, powiedziala ze po porodzie SN moze tak byc. Pociesza mnie fakt, że szyjka 4,5 cm no i mialam jeszcze jedno badanie od czasu tamtego i lekarz tez nic nie mowil a szyjke mierzył. Ale dla bezpieczeństwa zrezygnuje dzisiaj z Ikei, bo mialam jechac ale wolę jednak nie do czasu az wyjasnie sprawe z ginem prowadzacym
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2022, 10:31
-
Żelka1990 wrote:Nyashka No chyba echo serca przy cukrzycy ciążowej to standard dlatego, ze cukrzyca niestety może powodować różne problemy z serduszkiem. Ogólnie echo serca jest bardzo istotnym badaniem dlatego np w Dobre Usg gdzie ja chodzę do dr Nocuń na te najważniejsze USG oni wszyscy w cenie połówkowych i III trymestru wykonują ucho serduszka. Dodatkowo tak jak mówię ja z córka miałam tez cukrzyce ciążowa i wtedy tez byłam w poradni patologii ciąży i tez mi dali skierowanie na echo u nich. Ale nie pamietam kiedy się dokładnie robi echo serca No ale 6 października mam w Koperniku to będzie 25+5 a później będę miała echo serca na III trymestru to będzie 9 listopada to będę w 30+4 chyba dobrze to policzyłam 😉 a ty masz cukrzyce ciążowa??
Zapiszę się sama prywatnie na echo serca płodu w takim razie 👍Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2022, 11:21
-
Ja też lubię siemie lniane i wcześniej często piłam.
Bumbum dziękuję będę w aptece później po magnez to kupie01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊