Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
bumbum wrote:Do dziewczyn, które biora zelazo, jaką macie dawke?
Co do szczepień, jestem po szczepieniu przeciw grypie i nic mi nie było. Na COVID planuję, ale jak tylko będę wiedziała, że w danym punkcie mają zaktualizowaną szczepionę.
-
Żurawinka wrote:Dziewczyny, ja z takim pytaniem: czy macie zaparcia, jest tak, to jak sobie z tym radzicie? Przez to leżnie i zwiększone dawki luteiny mam masakrę. Do tego jak już dochodzi do sytuacji kibelkowej, to parcie powoduje u mnie ogromny lęk o szew i pessar i w ogóle. Piję dużo, j tak, by był błonnik, ale ostatnio jest mega kiepsko😟. Macie jakieś złote rady?
Żurawinka, Nyashka lubią tę wiadomość
3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
Żelka, to może ja potrzebuje dużo więcej żelaza, żeby wyniki były w normie. Trochę szkoda, że sam prenatal duo nie działa u mnie, bo nic mi nie było po żelazie zawartym w tym preparaci. Zobaczymy jak teraz będzie na kuracji tardyferonem
Zapiszę sobie wasze pomysły dziewczyny na zaparcia 👍
Żelka myślisz, że suszone owoce, czyli figi i śliwki, powinny być ok przy cukrzycy ciążowej? -
Żurawinka wrote:Dziewczyny, ja z takim pytaniem: czy macie zaparcia, jest tak, to jak sobie z tym radzicie? Przez to leżnie i zwiększone dawki luteiny mam masakrę. Do tego jak już dochodzi do sytuacji kibelkowej, to parcie powoduje u mnie ogromny lęk o szew i pessar i w ogóle. Piję dużo, j tak, by był błonnik, ale ostatnio jest mega kiepsko😟. Macie jakieś złote rady?
U mnie bezbłędnie działały suszone śliwki.
Babka płesznik też niektórym pomaga. Zero czekolady.
Żurawinka lubi tę wiadomość
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
malinowa_chmurka wrote:Dziewczyny co na ból gardła? 🙏
Mój mąż lubi islę, na mnie żadne cukierki nie działają ;P Najlepszy dla mnie Uniben psiukadło. To to samo co tantum verde, tylko 2 razy tańsze ;]
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Żelka, byłam dzisiaj u diabetologa i stwierdziłam, że spróbuję zmienić metformine na insulinę i zobaczymy jakie będą efekty. Pani doktor powiedziała mi, że jedna igłę do Pena można używać 2 tygodnie, a w instrukcji obsługi pena jest napisane, że trzeba wymieniać je za każdym razem i zgłupiałam właśnie. Jak Ty robisz?
-
Ja staram się wymieniać po każdym wkłuciu. Ale czasami nie chce mi sie iść do szafki i mieć igłę na dwa razy.
Lancety do glukometru wymieniam co 4 wkłucia . Na dobę mam 8-9 pomiarów.
Ja zamówiłam na Allegro lancety 200szt za nie całe 30 zl
Za igły do Pena 100szt dałam jakieś 25 zl
Więc to nie duże koszty. A zawsze jakoś tak mi sie wydaje bezpieczniej.
Pamiętaj ze po kazdej zmianie igly w penie wypuść jedną jednostkę żeby sprawdzić czy igła ok i czy kropelka z niej poleci. Mi sie 3 szt zapchane zdarzyły
Nyashka lubi tę wiadomość
-
Dzięki Ana za pomoc. Sprawdziłam na allegro i do mojego pena NovoPen 4 100 sztuk kosztuje 45zł. Kupię skoro bezpieczniej wymieniać za każdym razdm. Nie rozumiem czemu w takim razie pani doktor mówiła, że mogę używać jednej na tak długi okres czasu. Wydawało mi się to jakieś dziwne skoro lancety wymieniam za każdym razem.
Ana, igły masz 6mm czy 8mm?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2022, 16:07
-
Nyashka wrote:Żelka, to może ja potrzebuje dużo więcej żelaza, żeby wyniki były w normie. Trochę szkoda, że sam prenatal duo nie działa u mnie, bo nic mi nie było po żelazie zawartym w tym preparaci. Zobaczymy jak teraz będzie na kuracji tardyferonem
Zapiszę sobie wasze pomysły dziewczyny na zaparcia 👍
Żelka myślisz, że suszone owoce, czyli figi i śliwki, powinny być ok przy cukrzycy ciążowej?
Ja z córka w ciąży brałam terdyferon i nie miałam żadnych problemów ze stolcem. Ani z brzuchem. Także oby i u ciebie dobrze działał -
Nyashka wrote:Żelka, byłam dzisiaj u diabetologa i stwierdziłam, że spróbuję zmienić metformine na insulinę i zobaczymy jakie będą efekty. Pani doktor powiedziała mi, że jedna igłę do Pena można używać 2 tygodnie, a w instrukcji obsługi pena jest napisane, że trzeba wymieniać je za każdym razem i zgłupiałam właśnie. Jak Ty robisz?
A czemu wzięłaś insuline? Coś cię przekonało? Kurczę wydawało Mi się ze pisałaś ze metro dobrze działa u ciebie dalej -
Żelka, przekonała mnie tym, że jako, że metformina jest off label to będę traktowana jako ciężarna z cukrzyca ciążowa na diecie 😕 mimo, że biorę leki. A jak jest się na lekach to inaczej przyjmują wtedy do szpitala. Spróbuję więc tej insuliny. Jak nie będzie działać tak jak metformina to wracam do niej.
Co do igieł, mówiła mi, że nie będzie recepty na 100 sztuk wystawiać bo tego nie zużyje. Ja zdziwiona, a ona że mam kupić sobie kilka igieł i mi starczy raz na 2 tygodnie wymieniać 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2022, 16:26
-
Ana mam ten sam co ty pen. Ja mam już drugiego pena bo jeden mi przestał wyciskać insuline 😂 ale ja już używałam go od 7 tyg ciąży 😂
A igle do nakłuwania palcow tez mam jedna na wylocie ale dlatego ze każdy wkład mój ma 5 igieł po każdym wkłuciu igła sama się przekręca na nowa, wkłucia są bezbolesne. A jeszcze dostałam od siostry mojej takie jednorazowe igły można użyć raz i tez są super bo w ogóle nie boli wkłucie. -
Nyashka wrote:Przekonała mnie tym, że jako, że metformina jest off label to będę traktowana jako ciężarna z cukrzyca na diecie 😕 mimo, że biorę leki. A jak jest się na lekach to inaczej przyjmują wtedy do szpitala. Spróbuję więc tej insuliny. Jak nie będzie działać tak jak metformina to wracam do niej
Nyashka lubi tę wiadomość
-
Żelka1990 wrote:Tak to prawa. Kobieta w ciąży na insulinie w ogóle jest tez pod opieka poradni patologii ciąży. Mnie to na przykład cieszy 🤭🤭 bo ja jak mam częściej wizyty to jestem szczęśliwsza, ze wiem ze wszystko jest ok a nie płace za to.
Żeby dostać się do poradni patologii ciąży muszę mieć jakieś zaświadczenie o byciu w cukrzycy ciążowej na insulinie?