Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Oj, współczuję nieprzespanych nocny i rozumiem, bo też od 4:30 nie mogłam spać.
Angela, IP to dobry pomysł jak incydent się powtórzy. A próbowałaś brać coś rozkurczowego, jakąś nospę albo scopolan? To często pomaga.
Po 4j insuliny u mnie 92. -
U mnie dzisiaj znowu w nocy podwyższony 95 a rano o 7, 81 i ten rano jest właśnie taki jaki bym chciała by się utrzymywał… ale co ja mam w takim razie zrobić żeby ten nocny był tez koło 80… bo te 71-74 to tez wg mnie nisko miałam ehh🙈🙈 No nic będę mierzyła do 2 listopada wtedy mam wizytę i zobaczymy co doktorek powie.
-
I.Ana.I wrote:No właśnie kazał mi zrobić tylko fT3,4 mogłam sobie dołożyć TSH i tak prywatnie badania. Nie pomyślałam
-
Biorę magnez 3x1 a właśnie nospy nie miałam w domu dzisiaj kupię jak trochę się ogarnę dojdę do siebie to pojadę do apteki01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Angela możesz zwiększyć magnez bo i tak w III trymestrze zazwyczaj potrzebna jest większa dawka bo ten brzuch się częściej stawia. Ja mam brać asmag forte 3x2 ( ostatnio zaniedbuje to niestety ) a lekarz mi powiedział, ze w lll trymestrze zwiększymy o 2 kolejne tabletki jak się spinanie nasili
Angela1108 lubi tę wiadomość
-
Żelka1990 wrote:U mnie dzisiaj znowu w nocy podwyższony 95 a rano o 7, 81 i ten rano jest właśnie taki jaki bym chciała by się utrzymywał… ale co ja mam w takim razie zrobić żeby ten nocny był tez koło 80… bo te 71-74 to tez wg mnie nisko miałam ehh🙈🙈 No nic będę mierzyła do 2 listopada wtedy mam wizytę i zobaczymy co doktorek powie.
Ja dzisiaj nie mogłam zasnąć i ledwo żyję. Mały rozkręcił imprezę akurat jak położyłam się spać i musiałam poczekać aż skończy i wtedy zasnęłam.
Angela, tak jak dziewczyny radzą, warto spróbować no-spę czy pomoże. Tylko zwykłej dwie tabletki albo jedną max. Jak przejdzie po no-spie, ale zacznie się powtarzać, to koniecznie jedź do lekarza. Ja musiałam mieć włączony progesteron 2x100mg, żeby spinanie macicy przeszło.
Jeszcze mam pytanie do dziewczyn z glukometrem accu check instant. Żelka, Ana jakie etui dostałyście? Strasznie mnie denerwuje moje, bo to jest taka mini-kosmetyczna, a nie jak w contour plus one otwierane etui, gdzie było miejsce osobno na glukometr, osobno na nakłuwacz i paski. Tutaj w tym etui wszystko mi lata w środku, nie ma miejsca na zapasowe lancety, strasznie źle mi się to użytkuje, a nie widzę na Internecie opcji okupienia normalnego etui.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2022, 09:39
-
Też nie korzystam z nakłuwacza Accu. Mam jeszcze sporo lancet zwykłych i korzystam z nakłuwacza contour plus one, całkiem ok jest. No ale teraz to nie mam gdzie w tym woreczku wygodnie przechowywać zapasowych lancet. Ktoś bardzo nie przemyślał tego etui do accu check instant.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2022, 09:48
-
Hej mi moja lekarka mówiła, że w nocy jak mi się uda to żeby zmierzyć ale bez nacisku, że mam się specjalnie nie wybudzać na to.
Ja dzis zrobiłam test i nie dałam sobie na noc insuliny 🙈 wczoraj po 8j miałam 106, a dziś bez niczego 108 🤔 hmm ciekawe. Dzisiaj wezmę sobie 10j. Lekarka mówiła mi , że jak będę robić już 10 i powyżej to mam dzielić na dwa czy np 5 w jedno udo i 5 w drugie udo- też tak robicie? I czy wtedy zmieniacie od razu igłę na nową czy używacie tej samej? 🤔 -
Marcysia biorę 21 J na jedno wstrzyknięcie… bez kitu mam takie już obolałe uda i tyle zrostów 🙈🙈 mój diabetolog mówił, ze jego pacjentki jak maja 60 J to robią dwa wkłucia może i przy 30j tez ale nie przy 10🙈
Ja tez mam ta kosmetyczkę ale na luzie z niej korzystam. Mam tam pojemniczek z paskami do użytku a drugi pojemniczek na te zużyte by nie latać i szukać kosza za każdym razem. No i mam tam jeszcze woreczek z igłami do wymiany
Nayashka a co do tych nocnych to ja nie mam pojęcia 🙈 na kolacje jem chleb teraz 100% orkiszowy już nawet nie biała bułkę z której zrezygnowałam, nie mam pojęcia skąd te pomiary i co mam z tym zrobić. Ale do 2 listopada już niedługo wiec zobaczymy co mój diabetolog na to… on mi nawet nie kazał mierzyć w nocy ja to sama z siebieWiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2022, 11:25
-
bumbum wrote:Ja dzisiaj po usg 3 trymestru, 29+2, waga 1339, wszystko ok
Gratulacje! Super że wszystko ok
Angela jak coś to faktycznie jedź na IP, chociaż mi się wydaje, że teraz macica może pracować mocniej, plus dziecko teraz ma bardzo szybki przyrost. Ale jak się denerwujesz to pewnie że jedź.
Ja nockę też miałam słabą, obudził mnie ból pod żebrami. Jakbym zakwasy miała mocne albo bolący siniak. Pochodziłam, rozmasowałam ale później dosypiałam na pół siedząco. Teraz mam te żebra obolałe. Położna dziś mi powiedziała, że dziecko mogło się tak ułożyć, że tam kopało, a mówiła, że u mnie mało ma miejsca, mało tkanki tłuszczowej to mogę wszystko mocniej odczuwać.
I powiem Wam, że w szoku jestem jak glukometr może przekłamywać, albo jaki beznadziejny mają w moim punkcie w diagnostyce. Pisałam Wam że z palca wyszedł mi cukier 94, więc już godziłam się z cukrzycą. A dzisiaj wizyta i wyniki: 79, 125, 100 więc lekarz powiedział, że wszystko ok. Oprócz tego wyszła mi anemia, dostałam żelazo na receptę, co przy moich zaparciach będzie katastrofą... na to też mi dał syrop, ale mam nie przesadzać, żeby nie przyzwyczajać żołądka. Z dzieckiem wszystko ok, ale mi nie zmierzył, a ja zapomniałam spytać o to.Marcysia1990, Nyashka, bumbum lubią tę wiadomość
-
Patka. A czy dokładnie umyłas i osuszyłas palce przed pobraniem?
Ja właśnie wczoraj czytałam wypowiedzi dr diabetologii jak dozy wpływ maja poza modelem glukometru technika pobrania tej krwi plus to czy jest dobrze umyte i osuszony palec i to odkażanie wacikami tez wpływa na pomiar z glukometru
Mój mały się znowu przemieścił obstawiam, ze znowu jest głowa do doku bo czkawkę czuje bardzo nisko ale dowiem się w sumie dopiero 9 listopadaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2022, 12:08
-
Żelka1990 wrote:Patka. A czy dokładnie umyłas i osuszyłas palce przed pobraniem?
Ja właśnie wczoraj czytałam wypowiedzi dr diabetologii jak dozy wpływ maja poza modelem glukometru technika pobrania tej krwi plus to czy jest dobrze umyte i osuszony palec i to odkażanie wacikami tez wpływa na pomiar z glukometru
Nie, nic nie robiłam, tak jak weszłam z ulicy do pobrania tak mi nakłuła. Nawet nie pamiętam, czy czymś odkażała na początku, pamiętam że tylko mi ścisnęła opuszek, nakłuła i dała gazę. Może coś w tym być, bo różnica jest ogromna jak dla mnie. -
Ja sobie sama w domu z palca mierzyłam - umytego i wymasowanego żeby poprawić ukrwienie i miałam ponad 100, a w labo 90 z żyły 🤔 mi lekarka powiedziała że czasami tak jest i tyle. Pewnie te glukometry mają jakiś margines błędu.
Ja się biorę właśnie za ułożenie tygodniowej diety z małą ilością wymienników i zobaczę z ciekawości jak ten przyszły tydzień będzie wyglądał pod względem tych cukrów na czczo. Wczoraj i przedwczoraj to miałam takie dni że ciągle coś, że nawet nie było czasu na porządne zjedzenie tylko tak w biegu. I jak nigdy wczoraj popołudniu miałam taką gastrofaze 🤣 zjadłam zupę kalafiorowa i po niej cukier 94, a potem zgrzeszylam 🤣 dwa batony Kinder bueno i 4 ciasta bez cukru bonitki z biedronki (tak w ogóle to polecam mega smaczne są) i po takiej bombie słodkości miałam cukier 120 🤷🏻♀️ więc szok że tak nisko 😊 -
Marcysiu bo cukier po słodkim się inaczej zachowuje po tej godzinie u mnie to samo. Ale ja odstawiłam całkowicie jak na razie batony z cukrem jem tylko bez cukru, odstawiłam drożdżówki do tego dodałam jedno śniadanie i cukry na czczo mam super musiałam nawet zejść z 4 jednostek
Pomiar błędu na glukometrze to 10-15% ale w dwie strony nie zawsze zawyża może być tez ze zaniża,
Dlatego lekarze teraz bardzo chwala właśnie ten sensor No ale kurde 400 zł x 2 na miesiąc… pewnie gdybym nie miała żadnych innych wydatków wyprawkowych to bym go zakładała ale na ta chwile to już za duzo dla mnie… chciałam jednego chociaż zalozyc, pogadam z moim diabetologiem czy jest opcja żeby go kupić gdzieś taniejWiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2022, 13:17
Marcysia1990 lubi tę wiadomość
-
Żelka, daj znać co Twój lekarz powie na mierzenie w nocy i co zrobić jak wtedy cukier jest 90+ a rano jest w normie.
Podoba mi się patent z drugim opakowaniem po paskach na zużyte paski i lancety. Chociaż trochę to wprowadziłoby porządek w tym głupim woreczki.
Co do glukometrów, kilka razy sprawdzałam co mówi glukometer a co mówi krew z żyły i w sumie nie ważne czy to accu check instant, contoru plus one czy ixell, wszystkie zawyżają. Najwięcej u mnie to było o 12j. Z drugiej strony lepiej, żeby zawyżały niż zaniżały. Zawsze nadzieja, że te 150 to tak na prawdę 140 😅
Co do jedzenia słodyczy, u mnie cały czas działa ok czekolada i jak już mam ochotę na słodkie, to jem czekoladę z orzechami zaraz po białku np jogurcie proteinowym. Sprawdzałam cukier często po czekoladzie, co 15 min i był ok. -
Ja teraz znalazłam 3 takie sztos zamienniki dla diabetyków, ze jem je codziennie i jestem usatysfakcjonowana 😃
Mam zamiennik chipsów, mam zamiennik, ciastek i mam zamiennik czekolady ( czekolada ale słodzona stevia) a batoników tez mam zamienniki ale ostatnio mnie już nie ciągnie.
A jeśli chodzi o biedronkę to lubię tez bonitki bez cukru zamiennik delicji. Ale ja znalazłam te ciastka kruche z kawałkami czekolady zamiennik do ciastek z milky😳 i jestem usatysfakcjonowana 😀😀 -
Kupiłam w Biedronce etytrol (zamiennik cukru) i w smaku ok ale ma węglowodany więc pewnie i tak coś podbije 🤔 a rooibosa smakuje mi sam z cytrynka więc chyba na niego się już przerzucę do końca ciąży.
Chipsów to mi się nie chce , ale ostatnio u znajomych były takie pyszne orzeszki z action spicy mix - orzeszki w chrupki, takie jakby ryżowe coś, no taki mix, tak mi smakowały że nie mogłam się oderwać 🙈🤣
Dzisiaj się zwazylam i równe 8kg na plusie więc coś mi ta waga ewidentnie stanęła 🤔 u lekarza było więcej ale dlatego że byłam popołudniu i przed wizytą zdążyłam wypić z litra płynów. Jakby tak jeszcze przytyć max 4-6kg to byłoby idealnie tak myślę 😊