Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2022, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela ze spojeniem koniecznie wybierz się do fizjo uroginekologicznej. Z doświadczenia mojego ci powiem, ze ja żałuje, ze to nie było tak powszechne 4 lata temu i się męczyłam z bólem przez pół ciąży i przez to u mnie skończyło się cesarka.

age.png
    age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwię się Twojemu lekarzowi Angela. Jak za wcześnie jest. Zgodnie z Twoim suwaczkiem masz 30+1 to idealny wiek na badanie USG III trymestru. Ja miała 31+0 przesuwane z 30+0. Jak pytałam się o 32+0 to lekarka sama mówiła, że nie, że późno. Przecież Ty 03.12 to będziesz miała ponad 33+5. Jak dla mnie to dość późno 🤔

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 05:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niw wiem dziewczyny tak stwierdził mój lekarz też mi się wydawało że tak będzie dobrze dlatego zapisałam sie na 30 tydzień według wczorajszego usg mały wymiarami znowu trochę większy ale jak on tak sobie wyliczył termin prenatalnych to nie będę się z nim kłócić
    Według aplikacji kalendarza ovu 03.12 będzie 32+6

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2022, 06:57

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela o tyle dobrze, ze USG lll trymestru to już bardziej ocena dobrostanu płodu, wód łożyska. Także to nie jest tak ważne i istotne jak USG I trym i połówkowe. Ale ty się zapisałaś prywatnie, to ja ci powiem, ja bym nie zapłaciła niech ci zrobi na wizycie NFZ😃 a ten twój lekarz to w ogóle ma certyfikat do badań III trymestru? Czy sobie robi tak bo uważa, że umie.
    W luxmedzie z racji, ze w pakiecie są te badania I, ll i lll trym wielu lekarz bez certyfikatów je robi. Moja koleżanka przyżydziła w pierwszej ciąży na te badania u specjalistów i miała zdanie, że jak Lekarz mówi, że wszystko dobrze to to tak jest. Nawet ją nie zaniepokoiło, że jej córeczka bardzo mało przybiera względem innych dzieci. Jako w 37 tyg dopiero jej się nie spodobało, że na prawdę bardzo mało przybrała na wadze pojechała na IP zostawili ja w szpitalu bo były słabe przepływy okazało, się że dziecko ma hipotrofie No i dobrze, że pojechała na tą IP bo się okazało podczas pobytu w szpitalu, ze łożysko się robi niewydolne.
    W drugiej ciąży już nie popełniła tego błędu. Acard częste pilnowanie przepływów i udało się uniknąć hipotrofii chociaż pod koniec tez łożysko szwankowało i to bez cukrzycy ciazowej.

Ja mam zawirowania z cukrami. Wczoraj podałam sobie już 27 jednostek na noc o 3 w nocy cukier 98 o 7 95… dzisiaj na noc dam 30 J… 15/15 rozdziele. I chyba użyje doposilkowej do obiadu i do kolacji. Głodzić się nie będę ale widzę tez ze te cukry podniosły się na około 120-125 a najlepsze miałam cukry na czczo jak doposilkowe były do 110. No bo już na prawdę nie wiem co jeszcze wymyślić. Kaszel dalej mam taki mokry, i spływa mi wydzielina po gardle. Nic na to już nie biorę bo nie chce się faszerować niczym. Bo to mi nie utrudnia funkcjonowania. Wiec wątpię by takie resztki po przeziębieniu miały wpływ 🤔🤔 o ruchu to ja mogę zapomnieć. Pojechałam wczoraj wieczorem do galerii zrobić reklamacje to wracając brzuch twardy jak nie wiem.
    Czekam na 1 grudnia będę pod koniec 34 tygodnia wtedy będę już tez spokojniejsza

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2022, 07:26

age.png
    age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie już łóżeczka? Bo ja nie mam i nawet jeszcze nie mam wybranego jakoś zostawiłam to na koniec i myślę czy to dobrze im bliżej końca tym bardziej gdzieś mi nie idzie ta wyprawka

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka tak ma certyfikat tylko robi badania prenatalne wyłącznie prywatnie u siebie w gabinecie. Ogólnie jest trochę dziwnie z nim bo np on się mnie wczoraj pytał gdzie robiłam prenatalne I i II trymestru czy robiłam je na NFZ w Jeleniej Górze mówię mu ze nie ze robiłam je u niego on że ok ale chodzi o to że on niby kojarzy pacjentki ale już co chodzi o ciążę itd to nie i to jest trochę takie przykre bo jednak już tyle czasu ciążę prowadzi ze myślę że powinien pamiętać co komu zaleca co której robił itp

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela No zdecydowanie powinien!! Mój lekarz ma nadprogramowo pacjentek ale on na prawdę wie o mojej ciąży wszystko. Nawet mój do mojego synka po imieniu 😃😃

A co do łóżeczka ja mam w sypialni dostawkę a w salonie kosz Mojżesza, łóżeczko kupie jak wyrośnie z dostawki. Akurat mnie się podobają zwykle proste sosnowe łóżeczka i ona mają super ceny ale nie widzę u nas miejsca na nie kiedy jest dostawka i przewijak😄

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propo indukcji porodu, pisałam wam wczoraj, że ta moja koleżanka z sali szpitalnej wczoraj była indukowana.
    O godz 11:00 dostała balonik o 16:00 zaczęły się skurcze balonik wypadł i na porodówkę urodziła o 4:45 malutki ma hipotrofie i w skończonym 37 tyg wazy 1600g ale dostał 10/10 punktów.
    Podczas tego porodu dostała dwa znieczulenia w kręgosłup każde działało po 1 godzinie chciała jeszcze trzecie na ostatnia fazę porodu ale już było za późno.

South na razie mówi, że położne świetne na porodówce. Ta przy porodzie co z nią była cudowna reszta tez bardzo miła na zmianie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2022, 07:49

age.png
    age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dostawce do sypialni też myślałam ale mają mi ten kosz Mojżesza przywieźć i chyba go wstawię do sypialni a do salonu chcem łóżeczko bo mam na to taka wnękę w salonie (miał być tam kominek i barek mojego męża 😁) tylko mi się cały czas ten remont ciągnie i tak że wszystkim stoję bo i tak się jeszcze będzie kurzyć wszędzie żyje nadzieja że do świąt skończymy.. narazie cała wyprawka która mam leży w tym kąciku na komodzie i w komodzie i czeka aż to ogarnę.

Co do spinania brzucha mi sie wieczorami spina i jak pochodzę to boli spojenie że chodzę jak kaczka i brzuch się spina.
    Żelka twój maluszek już jest duży więc tobie jest jeszcze ciężej więc współczuję tego spinania brzucha. A z takich domowych sposobów coś na ten kaszel? Syrop z cebuli czy miodek jeśli wolno przy cukrzycy bo tego nie wiem

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    A propo indukcji porodu, pisałam wam wczoraj, że ta moja koleżanka z sali szpitalnej wczoraj była indukowana.
    O godz 11:00 dostała balonik o 16:00 zaczęły się skurcze balonik wypadł i na porodówkę urodziła o 4:45 malutki ma hipotrofie i w skończonym 37 tyg wazy 1600g ale dostał 10/10 punktów.
    Podczas tego porodu dostała dwa znieczulenia w kręgosłup każde działało po 1 godzinie chciała jeszcze trzecie na ostatnia fazę porodu ale już było za późno.

South na razie mówi, że położne świetne na porodówce. Ta przy porodzie co z nią była cudowna reszta tez bardzo miła na zmianie.
    Ojej jaki maluszek to taka waga jak dla wczesniaka ale dobrze ze dostał 10/10 niech rośnie zdrowo

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela No mój mały we czwartek miał 1720g to nie tak duzo. Za 2 tygodnie pewnie gdzieś będzie waga +/-2,5kg także to już wtedy się bardziej odczuwa 🙈 No ale wiadomo końcówka zawsze jest najcięższa😂

age.png
    age.png
  • South Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szukałam tam lekarza od tych badań prenatalnych żeby miał certyfikat i ten luxmedowski ma. Nawet mój prowadzący mówił, po pierwszych badaniach prentalnych (bo miałam w tym samym dniu usg pierwszego trymestru i wizytę u prowadzącego), ze w jak rano było usg i jest wszystko w porzadku (popatrzył tylko na te wszytskie parametry na wydruku) to kolejnego usg nie robi bo dobry lekarz i mu wierzy. I takim sposobem zaoszczędziłam stówkę :)

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    South No to dobrze, ze sprawdziłas lekarza. Bo ja nie mówię , ze każdy tam tez są dobrzy lekarze. Poza tym kilku musi mieć certyfikaty inaczej placówka nie miała by dostępu do tych programów do wyliczania wszystkiego przy prenatalnych.

Ciekawe czy mój mały dzisiaj na wizycie pokaże buźkę. Wczoraj jeszczcze się zastanawiałam czy jest ułożony poprzecznie czy glowkowo dzisiaj już jestem pewna, ze glowkowo bo kopie mnie pod prawe żebro 😄😄😄

age.png
    age.png
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kołyskę dostałam w prezencie. Łóżeczko wstawię jal wyrośnie z kołyski. Łóżeczko też już mam leży na budowie w częściach. Ale tylko przemyć i skręcić. Ale myślę że to blizej 5 msc naszej ptaszyny.

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam lozeczko juz od jakichs 2 miesiecy. Juz jak robilismy pokoj to zeby nie bylo pusto to kupilismy wszystko co potrzebne. Zreszta mam nadzieje, ze jak najszybciej przyzwyczaje do spania dziecka w swoim lozku. A w dzien sciagam pomysl od znajomej i mala bedzie spac w wozku w gondoli. (cos wcisnelam i nie mam polskich znakow w klawiaturze;/)

Ogolnie ciesze sie, ze jednak zaczelam kupowac wyprawke tak wczesnie, jakas sie teraz czuje taka bez sily i to nie tylko fizycznie ale tez psychicznie, ze nie chce mi sie nad tym siedziec. Jeszcze ta okropna pogoda...

age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wyprawka też już praktycznie skończona. Łóżeczko jest w sypialni, ale na pierwsze miesiące do spania mam chicco mobilne łóżeczko. Dobrze, że ogarnęłam wszystko wczesnej. Do kupienia został mi śpiworek i staniki laktacyjne.

Eh znowu czuję się przybita i bez energii. W Gdańsku o tej porze roku nawet w dzień ciemno i nie ma słońca. Codziennie chmury, szaro. Dostaje stanów depresyjnych od tego. Minus mieszkania w tej okolicy 😕 jakoś w Krakowie zawsze słonecznej bywało

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2022, 11:29

age.png
  • South Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka, w Krakowie dzisiaj chłodno, ale słonecznie 😊
    Ja po wizycie. Chłopaki maja się dobrze, waza 1530g i 1600g i tak jak mówiłam - przetasowanie w ułożeniu, jeden glowkowo, a drugi poprzecznie. Wolałabym żeby tak zostało, nie miałabym rozkminy co do rodzaju porodu.. z ciekawostek to maja dużo włosów na głowie, ale to tez się nie dziwie, bo my dość mocne „zarosty” z mężem mamy (brwi, mąż zarost itd.) 😂 Łożyska mam napisane ze I stopnia, ale jakoś dziwne to. Generalnie lekarz mówi, ze od tego się już odchodzi jeżeli przepływy są w porzadku. No i zdjęć już ładnych nie będzie bo nie chcą się pokazać, za mało miejsca.

Nyashka, Żurawinka, Marcysia1990 lubią tę wiadomość

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    South, gratulacje udanej wizyty 🥰 ładne wagi mają chłopaki.
    Ciekawe, że to kolejny lekarz który mówi, że ważniejsze są przepływy niż stopień łożyska 🤔 wspominałam, że moja ginekolog od prenatalnych też mówiła, że wygląd łożyska to jedno, a przepływy to drugie i to jest najważniejsze. Że nawet starsze łożyskooze być wydolne. Ale i tak fajnie, że masz jeszcze I stopnia. Lepiej mieć młodsze niż starsze.

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    South kurcze jak na bliznaki to bardzo ładne ważą super 🥰 ja uwielbiam te zdjęcia z usg porównywać jak wyglądał wcześniej a jak teraz. Gratuluje udanej wizyty

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Angela masz już skończony 30 tydz i w sumie mały dość pokaźna ma wage już, a lekarz w ogóle ustalił ci termin po zakresie USG lll trym🤔 dziwnie ci lekarze to robią.

Mój mi ostatnio mówił, że usg III trym spokojnie można zrobić nie 28-32, a 30-34, i niektórzy nawet wolą później. A 28-29 to raczej tylko jak były jakieś poważne nieprawidłowości stwierdzone na połówkowych.
    Tak że się Angela w to łapie spokojnie :)

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
‹‹ 452 453 454 455 456 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ