Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj też już po wizycie, udało się na 19:40 bo ktoś odwołał.

Wiec dzisiaj 31+3 wagowo mały wymierzony na 1913g. Ogólnie wszystko bez zmian, prawidłowo, szyjka długa pozamykana.
    Dostałam skierowanie na KTG mam się zapisać i dostałam skierowanie na cesarkę też mam jechać się umówić. Mój lekarz prowadzący nie chce mi ustalić terminu wcześniej niż 39 + 0, ehh nie podoba mi się to. Może będzie w ambulatorium ktoś bardziej przychylny by jednak było to np w 38+… mój prowadzący mówi, ze jak na razie mam tak ładnie prowadzone cukry wszystko wyglada prawidłowo, ze nie ma co dziecka wcześniej wyciągać.
    A ja się boje, ze mi się coś stanie z blizna przy rozpoczęciu akcji porodowej a nie wiem czy ja dotrwam do 39+ skoro z córka zaczęłam rodzic w 37+5

age.png
    age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wieści 😊 mówiłaś lekarzowi o swoich obawach? Dla dobra dziecka chyba im później tym lepiej, ale z racji tego że masz skłonności do porodu przed czasem może w Twoim przypadku nie ma co ryzykować. A wiadomo co było powodem wcześniejszej akcji w poprzedniej ciąży?

Ja jutro idę do gina na 19, jestem mega ciekawa wizyty i jak tam mój maluszek bo w brzuchu nieźle się przeciąga 😃 no i też zapytam go o ten poród indukowany bo jeśli naprawdę to tak ma wyglądać to wolę się umówić konkretnie na cesarkę na zimno a nie kombinować sztucznie. 🤷🏻‍♀️

age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka, gratuluję wizyty 😃 fajnie, że masz już skierowanie na cesarkę i KTG. Ja pierwsze KTG będę miała 5 grudnia a o skierowanie na indukcję będę prosiła lekarza na wizycie 28 listopada. Zobaczymy co powie na ten temat.

Co do tego, że masz mieć cesarkę 39+0, to chyba w szpitalu jak przyjdziesz że skierowaniem to sami będą decydować
    na kiedy Cię umówić. Więc możesz sama zasugerować 38+ tydzień. Myślisz, że przy tak długiej i zamkniętej szyjce akcja porodowa zacznie Ci się wcześniej? 🤔

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka ciesze się że wszystko dobrze na wizycie. Co do obaw rozumiem cie ale tak jak piszą dziewczyny może przy ustalaniu terminu wezmą twoje obawy pod uwagę zaszcza że brzuch ci się spinał to może zrobią tak jak ty będziesz tego chciała.

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • South Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka, rosły chłopak :)

Ja to mam jakiś armagedon odkąd zmienili pozycje. Ciagle coś się dzieje, a szyjkę/pęcherz mam tak poobijany ze wydaje mi się ze zaraz się posikam albo oni wypadną.. Jestem tak na dole pospinans, ze aż ciezko mi się ruszać, a do wc to bym co 10 minut latała, a tam 2 kropelki 😓

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka wrote:
    Dzięki wielkie dziewczyny za pomoc z woreczkami strunowymi. Ikeę mam dalej niż Kik/Pepco, więc najpierw bliżej sprawdzę czy mają takie większe woreczki 😃

Ja mam chyba 3-litrowe strunowe, takie na mrożonki ;P Z leclerca :D

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    South wrote:
    Żelka, rosły chłopak :)

Ja to mam jakiś armagedon odkąd zmienili pozycje. Ciagle coś się dzieje, a szyjkę/pęcherz mam tak poobijany ze wydaje mi się ze zaraz się posikam albo oni wypadną.. Jestem tak na dole pospinans, ze aż ciezko mi się ruszać, a do wc to bym co 10 minut latała, a tam 2 kropelki 😓

Ja jestem bardzo ciekawa, czy jest już w końcu głową w dół, bo dyskomfort czuję ostatnio ogromny :/ Też właśnie pospinana jestem, ciężko mi w dole brzucha...

I najśmieszniejsze, że nadal moja ulubiona pozycja to...na brzuchu o.O Nie kumam tego kompletnie. Ok, mam stosunkowo nieduży brzuch, ale jednak to 1.5 mca do końca...

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi młody jest głowa w dół tak jak mówiłam znowu w niedziele się przekręcił.

Dziewczyny z tym terminem to właśnie jest tak, ze ten szpital to nie koncert życzeń, dlatego No nie ukrywam, ze wolałabym, żeby w ambulatorium był jakis inny lekarz może by się mi udało go uprosić.
    Mój ginekolog mówi, ze gdyby poza moimi lekami były inne wskazania Np mocne bóle Zrostów to wtedy się ustala wcześniej. Będę próbować. Ale powiedział, ze teraz z reguły szpital ustala termin najwcześniej na 39+0 ponieważ było sporo pozwów pacjentek sądowych na szpital i lekarzy bo były ustalane cesarki wcześniej i np ostatnie dwa pozwy dotyczyły tego, ze dzieci maja stwierdzony autyzm rodzice obwiniają lekarza, ze wyciągnął niedojrzałe dziecko.

Mój poród zupełnie naturalnie rozpoczął się sam w 37+5 ponieważ ciąża była donoszona i dziecko zupełnie gotowe do porodu akcja poszła i już. Nayashka z córka miałam również taka szyjke 😃 ja po prostu mam taka budowę szyjki dluugasna. W piątek jeszcze byłam na USG wszystko było zamknięte i nie zwiastowało porodu co prawda szyjka już miała wtedy oznaki skracania bo miał jakieś 3.8 cm no ale dalej długa była uformowana i zamknięta a rano w poniedziałek zaczęła się akcja porodowa.
    I zobaczcie wtedy tez byłam na insulinie miałam 8j nocnej a miałam cesarkę umówiona na 39+4.
    Teraz będę próbowała umówić ja wcześniej próba nie kosztuje. Ale mój prowadzący w szpitalu jest wtorek-piątek. Mi 39+0 wypada w sobotę nikt mnie nie rozpakuje ehhh w piątek 6 styczeń 3 króli wtedy 38+5 tez mnie nikt nie zapisze na cięcie…. Lipa straszna.
    Trudno zobaczę co wskóram na tej kwalifikacji do cięcia. A jak będę bardzo w stresie wymyślę bóle czy coś i się położę w szpitalu i będę czekać tam na rozwiązanie może się zlitują 😃😃😃😃😃

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszły mi zamówione na promocji rzeczy od MG.

Powiem wam, ze zamówiłam biustonosz ten do karmienia czarny - i wzięłam XL kurczę jest teraz dobry ale w nawale może być za mały na mnie… ale przyznaje, ze super trzyma cycki.

Zamówiłam tez majtki połogowe ażurowe do wietrzenia rany po CC wzięłam L i są baaardzo duże 😃😃😃😃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 07:52

age.png
    age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra która pracuje w szpitalu też mówiła że u nas robią w 39tyg bo na tablicy zabiegów mówi że zawsze jest 39tydz ja z córką miałam 38tyg ale ja większość ciazy leżałam w szpitalu a później mi wody zaczęły się sączyć podłączyli oxy ale zero reakcji i wzięli mnie na cc teraz chyba jak małego waga będzie ok to od 36tyg + będę próbować go namówić żeby sam wyszedł jak najszybciej 😁

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze tak sobie pomyślałam, ze wg okresu ja mam termin na 14.01 wiec dzisiaj mam 31+4 ale wg USG prenatalnych mam termin na 12.01 wiec dzisiaj mam 31+6… wiec ciąża dwa dni starsza to może spróbuje jeszcze w ten sposób zagadnąć na tej kwalifikacji 🤭✊ wiem, ze ta roznica im nie zrobi różnicy ale mi już tak bo wtedy 5 stycznia we czwartek będę miała 39+0😄 i wg wagi synek wczoraj miał wage 31+6, wiec może faktycznie powinnam to wykorzystać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 08:03

South lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co bierzecie do szpitala rożek czy kocyk?

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • South Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Jeszcze tak sobie pomyślałam, ze wg okresu ja mam termin na 14.01 wiec dzisiaj mam 31+4 ale wg USG prenatalnych mam termin na 12.01 wiec dzisiaj mam 31+6… wiec ciąża dwa dni starsza to może spróbuje jeszcze w ten sposób zagadnąć na tej kwalifikacji 🤭✊ wiem, ze ta roznica im nie zrobi różnicy ale mi już tak bo wtedy 5 stycznia we czwartek będę miała 39+0😄 i wg wagi synek wczoraj miał wage 31+6, wiec może faktycznie powinnam to wykorzystać

A to w końcu nie patrzy się na termin z pierwszych prenatalnych tylko ostatnia miesiączka? Ja już głupieje z tymi terminami i jaj jakiś lekarz pyta mnie który tydzień to mu mówię według OM 29+5, a usg 30+3

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj lekarz np zawsze liczy według om ale na każdym usg od I prenatalnych mały jest do przodu min tydzień i ja z tego co czytałam to ten termin z pierwszych prenatalnych jest najbardziej prawdopodobny ale mogę się mylić .

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I.Ana.I wrote:

Ja nic z tych rzeczy, u mnie w szpitalu wszystko jest. Ciuchy tylko na wypis do domku

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I.Ana.I wrote:
    Chyba wezmę to i to… to znaczy zapakowalam rożek ale chyba kocyk tez dopakuje.

age.png
    age.png
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana, jeśli szpital nie gwarantuje, to proponuję rożek. Jak mama jest mniej doświadczona, to z pewnością w rożku będzie łatwiej podnosić takie maleństwo. Będziesz się czuła pewniej.

• Żurawinka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka, nie zazdroszczę dylematów. Stres jest najmniej potrzebny matce przed porodem. Może uda się jakoś ugadać...

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie różnica jest tylko w dwóch dniach. Ale wszystko mam prowadzone wg OM i ja wiem kiedy miałam owulacje bo miałam monitoring, i się zgadza u mnie to wszystko z data wg OM dlatego ja mam suwaczek ustawiony wg OM. Ale prenatalne miałam dwa razy robione i pierwsze prenatalne pokazały ciaze o 1 dzień młodsza a drugie prenatalne pokazały ciaze o 2 dni starsza hahaha😃😃😃 z córka tez sobie sama wyliczyłam wg owulacji po miałam teoszke później i się wszystko zgadzało zgodnie z owulacja.

Ale będąc na tej kwalifikacji spróbuje metody na kocie oczy i tego, ze jednak bym chciała wziąć pod uwagę termin ze 5 stycznia będzie 39+0 a nie 7 stycznia… bo tak nie fortunnie mi kurde wszytskie te terminy wypadają 🙈🙈🙈🙈 w ogóle powiem wam przesrane mamy.
    Nagle pojedziemy rodzic w święta w sylwestra i 3 króli wtedy to są dyżury nie pełny skład lekarzy lipa straszna

age.png
    age.png
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I.Ana.I wrote:
    Ja rożek biorę :)

Żelka kawał chłopaka 💪 jamza tydzień mam wizytę ciekawe jak tam mój Młody 😁
    Faktycznie z tymi terminami lipa,ale lekarz też zna Twoją historię i myślę,że wie co robi, gdyby istniało jakiegokolwiek zagrożenie na pewno wyśle Cię wcześniej, będziesz pod obserwacją i może akurat synek będzie uparciuch i nie będzie mu się spieszyło 😃

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
‹‹ 455 456 457 458 459 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ