Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Patka u Żelki to chyba chodzi o to, że skurcze mogą spowodować pęknięcie blizny 🤔

Na pewno trzeba być wyczulonym ale myślę, że jeżeli póki co lekarz nie widzi jakiegoś mocnego zagrożenia to chyba trzeba mu zaufać. Akurat mi się wydaje że Żelka jest prowadzona przez doświadczonych i bardzo dobrych lekarzy, sama też ma duża wiedzę, więc tylko spokój może nas uratować :D

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka123 wrote:
    Żelka a jak nawet zacznie się samoistnie to nie zrobią Ci na cito cesarki? Mi się wydaje, że tak i wtedy serio nie masz co się stresować. Bo przynajmniej organizm dałby znać, że to już ta pora, a nie taka cesarka na zimno. Chociaż serio to różnie bywa, u mnie przyjaciółka drugą cesarkę miała wyznaczoną na 39 tydzień ciąży, jeszcze z nią jeździłam na KTG do sąsiedniego miasta i dziecko normalnie doczekało do tego terminu, a wcale się nie oszczędzała (też miała coś z blizną po pierwszej CC, ale chyba nie tak poważnego jak Ty). No i gratulacje dobrych wiadomości :D

Ja wczoraj przeżyłam szok 😂 Już prawie zasypiałam a w moją córkę coś wstąpiło, pierwszy raz czułam takie mocne przewracanie się, dosłownie cały brzuch mi pływał, już aż się przestraszyłam czy to normalne. Na pewno zmieniła znowu pozycje, wiercipiętka.
    Jak najbardziej na cito zrobią.
    Tylko ja w sierpniu tego roku miałam robiona histeroskopie zwiadowcza mojej blizny. Robił mi ja we Wrocławiu dr Pomorski, on się specjalizuje w bliznach po cięciu cesarskim. Zrobił z tego habilitacje. I on powiedział mi, ze blizna jest nieoperacyjna bo będzie tylko gorzej. Jest cienka na 2 mm ( bezwzględnym wskazaniem na zimno do cesarki jest blizna cieńsza niż 2 mm) l, i on mi powiedział, ze mam sobie wybić z głowy poród naturalny bo macica skurczów nie wytrzyma jest zbyt duże prawdopodobieństwo ze pęknie. A jak macica pęknie to ja się wykrwawiam na smierć w 2 min…. I on rekomenduje cesarkę na zimno po skończonym 37 tyg ciąży.
    I ja mam okropny lęk po tych słowach! Gdybym miała prawidłowa blizne taka jak miałam przez dwa lata po porodzie to ja bym chciała podjąć się porodu SN. A w takiej sytuacji ja się boje. Córcia się urodziła w 37+5 ale cały poród był rozpoczęty samoistnie. Ja tylko nie miałam drugiej fazy porodu czyli bóli partycj w tym mnie wyręczylo cięcie 😉

Bo tak to ja bym bardzo chciała czekać na akcje porodowa. No ale na razie to zostaje mi tylko próba rozmowy jeszcze na kwalifikacji. No trudno. Przecież mogę mieć umówiony poród na 38+3 a on sam się zacznie w 38+ 1 ale wiecie to jest chora głowa i dla moje spokoju takiego wewnętrznego maxymalnie termin który ja bym osobiście chciała to 5 styczeń. Ale wezmę już co dadzą czy co synek wybierze byle by on i ja byli cali i zdrowi

age.png
    age.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka to może jak sytuacja jest takim zagrożeniem to jakiś papierek od tego specjalisty załatwił by sprawę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 13:17

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka ja też mam lekkiego fioła na takiej estetyce ubioru 😃 kupowałam raz coś na vinted i babeczka wysłała mi jakiś gratis dla dziewczynki a koleżanka do mnie że fajnie to będę mieć po domu 😁 hehehe nie no , nie ubralabym go w babskie ciuszki 😜 nawet jakbym miała tylko ja to widzieć 😁

Dokładnie, tylko spokój może nas uratować 😁 ale czasu już coraz mniej i ciężko go zachować 😂

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka, a może wizyta u Pomorskiego i od niego zaświadczenie by tutaj coś mogło wskórać? Może dałoby się to jakoś załatwić jako teleporade, bo pewnie jakieś info na gdzieś zapisane o Tobie. Jak coś to zapraszam na herbatkę do Wrocławia 😄

age.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Ja już sama nie wiem czy ja się tak boje akcji samoistnej czy bardziej chce mieć to za sobą 🙈🙈🙈 jednego jestem pewna nie chce urodzić w grudniu! I mam nadzieje, ze synek to uszanuje a nie jak córka 😂😂😂
    ja liczę, że doczekam do terminu cesarki, bo mam zawsze schize, że mi wody odejdą na środku miasta, albo gdzieś pod szkołą dzieciaków. lub zaczną się sączyć 10 minut przed wyjściem po nich, a Mąż w robocie i idź potem sobie tak... 😅

Żelka1990 lubi tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka zastanawiałam się nad tym czy nie jechać do niego do Wrocławia by on mi dał skierowanie na cesarkę ale wyobraź sobie, ze w Koperniku specjaliści potrafią podważać skierowania na cięcia jeśli uznają, ze wskazań nie ma i już. Nie raz dziewczyny z kwitkiem wychodziły i jechały do innego szpitala. Lekarze z Kopernika wiedza jak wiele patologii występuje w kolejnych ciążach po cięciu cesarkim i niestety maja racje. A mój doktorek w tym jest na prawdę bardzo skrupulatny. On mi powiedział, ze on rozumie moje lęki ale to muszę nad tym pracować z psychologiem on na ta chwile ze strony położniczej nie widzi u mnie powodu do rozwiązania przed 39 tyg. Może uda mi się jakaś empatyczna kobietkę przekonać hahaha 😂😂
    Szczerze ja nie wierze, ze dotrwam do 39 tyg. Skoro z córka zaczęłam rodzic w 37+5 No ale kto wie.

No zobaczymy co wskóram na kwalifikacji 🫢

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 13:26

age.png
    age.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Patka ja też mam lekkiego fioła na takiej estetyce ubioru 😃 kupowałam raz coś na vinted i babeczka wysłała mi jakiś gratis dla dziewczynki a koleżanka do mnie że fajnie to będę mieć po domu 😁 hehehe nie no , nie ubralabym go w babskie ciuszki 😜 nawet jakbym miała tylko ja to widzieć 😁

Dokładnie, tylko spokój może nas uratować 😁 ale czasu już coraz mniej i ciężko go zachować 😂

To ja też dostałam taki gratis na przewijak :P Nie użyję bo kompletnie nie jest w moim guście.
    Ale z ciuszkami już troszkę wyluzowałam, na wyjścia albo do zdjęć będę ubierać w swoje ubranka :D A resztę uprałam i jak dziecko będzie ulewać, będzie szło z ojcem do piaskownicy to pewnie ubiorę. Wcześniej na to nie zwracałam uwagi, ale nawet jak odwiedzam znajomych to te dzieci wcale nie są jakieś mega wystylizowane. Na pewno nie tak jak na insta 😂
    Tylko się wkurzam że teściowa znosi mi właśnie takie ubranka starej daty. Już wolałabym, żeby tą kasę przeznaczyła na pampersy czy jakieś gryzaki. Jak mąż zwrócił uwagę to rzuciła tylko "no ale ja nie mogę się powstrzymać" 😒

age.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Szczerze ja nie wierze, ze dotrwam do 39 tyg. Skoro z córka zaczęłam rodzic w 37+5 No ale kto wie
    może dotrwasz 🙂 u mnie było 40+3, 38+0 (te 2 się same zaczęły), a potem dwie cesarki na zimno 39+0 🙂

Żelka1990 lubi tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A widziałyście,że rząd planuje zmiany? Kłaść nacisk na poród naturalny, a odsetek porodów przez CC ma zostać zmniejszony, strategia demografia 2040 bez CC i in vitro😳

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinowa_chmurka wrote:
    A widziałyście,że rząd planuje zmiany? Kłaść nacisk na poród naturalny, a odsetek porodów przez CC ma zostać zmniejszony, strategia demografia 2040 bez CC i in vitro😳

Gdzie ty takie okropności wyczytałaś? Jak tak dalej pójdzie, to rząd pogrąży demografię tak, że naród się nie pozbiera.

Patka123 lubi tę wiadomość

• Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na rozmiar 56-62 kupiłam same jasne ubranka biel, bez, szarość, błękit, jakieś mam pojedyncze kolorowe. Ale moja mama to poszalala, jakiś niebieski zestaw, czerwona czapeczka 😁 założę żeby sprawić jej przyjemność ale to nie moja kolorystyka. Na pewno też nie będę go stroić na codzien jak te instagramerki 😄 ale takie maluszki mi się najbardziej podobają w jasnych kolorach.
    Jak będzie większy to będę szaleć, z kolorami tez 😊 a na razie to będzie taka kruszynka że za wiele i tak w tych ciuszkach nie pochodzi to niech ma takie wszystko dobrane kolorystycznie 😊

Patka123 lubi tę wiadomość

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka wrote:
    Gdzie ty takie okropności wyczytałaś? Jak tak dalej pójdzie, to rząd pogrąży demografię tak, że naród się nie pozbiera.
    Dokładnie. Myślę że ludzie nie pozwolą na to. Przynajmniej mam nadzieję. A do 2040 r to pewnego człowieka odpowiedzialnego za te wszystkie chore rzeczy już nie będzie wśród nas (chyba że to taki typ co przeżyje setkę 😅) więc liczę że to nowe pokolenie nie będzie chciało iść w jego ślady...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 13:38

age.png
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka wrote:
    Ten program właśnie tak się nazywa, strategia demografia 2040. Ale skoro tacy mądrzy to powinni zapewnić rodzącym opiekę anestezjologa, podczas porodu znieczulenie dla każdej! Wiele kobiet boi się tego bólu,a sam fakt,że w niewielu szpitalach jest takie znieczulenie dostępne to 🤦🏻‍♀️ a dla nich najlepiej chyba żeby kobieta rodziła w bólach 🙈

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • South Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka, tak jeszcze odnośnie skierowania do cesarki. To od swojego lekarza dostałaś skierowanie i datę będzie się dopiero ustalić w tym ambulatorium? Ja myślałam, ze to z lekarzem prowadzącym się ustala termin 🤔
    Ja dzisiaj po szczepieniu na krztusiec jestem i nie wiem co jest z moimi hormonami bo mnie zaszczepiła i się po prostu popłakałam na korytarzu.. No śmiechu warte 😂

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też czytałam te rewelacje, super strategia namawiać do rodzenia kobiety strasząc je… może jeszcze kołki zęby i tyle…

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    South Twój lekarz jest zastępca kierownika mój lekarz jest pod twoim, to może inaczej wyglądać. Generalnie jakbym poszła z moim skierowaniem od mojego prowadzącego do ambulatorium od wtorku do piątku to bym siedziała i czekała aż on do mnie zejdzie i mnie zapisze do siebie na cięcie. Ale ja chyba zrobie to w poniedziałek jak go nie będzie 🙈 bo on poniedziałki ma swój gabinet cały dzień.

Co do ubranek ja mam swój styl lubię ciuchy i mi to sprawia frajdę. Dla córki ja kupowałam swoją wyprawkę do około siostry mama kupowały wg własnego widzi misie bie w mój gust lub mi to nie grało z reszta ubran wściekałam sie bo miałam tego za duzo 🙈 przytłoczyło mnie to w pewnym momencie. Sprzedałam na Vinted …
    Teraz dla małego mam wyprawkę w kolorach ziemii, i jedynie jeszcze elementy szałwiowego koloru bo mi sie bardzo podoba, i kupiłam mnie niż dla corki. Zapowiedziałam rodzinie, ze nie chce dostawać ubran moja mama i siostra z De nie uszanowały kupiły „bo sie nie mogły powstrzyamac” sprzedałam na Vinted 😊😊 za grosze bo to było serio brzydkie ale poszło z metkami

age.png
    age.png
  • Słonecznik90 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny ☺️
    Cieszę się ze wszystkich pozytywnych wiadomości z wizyt ☺️
    U mnie dziś 31+4. Chciałabym już ten styczeń,albo chociaż być już w 37 TC.
    Co do tego,co wyprawia nasz rząd,te stare dziady i reszta nie powinni decydować o tym,co kobieta powinna robić w tym kraju,jak rodzić i czy w ogóle. Ja przez nich strasznie obawiałam się zajścia w ciążę przez to,że w ogóle nie czułam i nie czuję się bezpiecznie. Ech,mam nadzieję,że w przyszłym roku skończą swoje rządy.

2.05-⏸️
    4.05-Beta hcg 60,prog.21
    06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
    24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    7.06-wizyta
    PTP-14.01.2023 ☺️
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet się nie wypowiadam na temat naszego rządu🙈 bardzo łapę szybko wysokie ciśnienie 🙈😂

age.png
    age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sotuh po prostu szczepienie to bardzo wzruszająca rzecz 😜🤣 ale ja też zaczynam się częściej wzruszać 🙈 ogólnie to jestem mega wrażliwcem, ale żeby się wzruszyć to musi byc naprawdę coś, taka wrwzliwia twardzielka ze mnie 🤣 ale teraz to przeginam 😄

age.png
‹‹ 457 458 459 460 461 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ