Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ej dziewczyny wiecie co. Od wczoraj jak ta pogoda tak dowaliła jesienią to ja mam taki spadek mocy. Ale taki, ze dzisiaj to ja jeszcze poza zabawa z córka i pójściem do lodówki nic specjalnego nie zrobiłam 🙈 nawet czekam na obiad z dostawy bo mi się nie chciało iść zrobić 🙈🙈🙈
Po obiedzie odpocznę 😉😉 i muszę siąść do prasowania 🙈🙈 i nastawić pralkę z rozmiarem 56 małego -
Żelka, kiedyś pisałaś, że chciałabyś mieszkać w Gdańsku. Tutaj depresje mam przez pogodę od 2 tygodni 🤣 dzień i noc wygląda tak samo. Od godziny światło musi być odpalone w mieszkaniu. Całe niebo szare. Nie wiem jak dam radę do porodu z takim nastrojem. Jeszcze zimno się zrobiło brrrr 😱
Co do ubranek, na Vitned kupiłam sobie trochę takich jakie chciałam, dostałam dwa kratony od koleżanki i mam tego tyle, że ohohohoho. Bardzo cieszę się, że dostałam te dwa kartony ubranek, przeglądnęłam je i wybrałam uniwersalne. Ja nie potrzebuję dziecka instagramowego, byleby miało w czym chodzić. Przy ilości wydatków jaka jest przy dziecku to eleganckie i ładne ubranka to był mój najmniejszy priorytet. W Gdańsku szpitale nie zapewniają dosłownie nic, więc swoje ubranka biorę. Kocyka nie wezmę, bo za drogi na dezynfekcje potem po szpitalu 🙈 -
malinowa_chmurka wrote:A widziałyście,że rząd planuje zmiany? Kłaść nacisk na poród naturalny, a odsetek porodów przez CC ma zostać zmniejszony, strategia demografia 2040 bez CC i in vitro😳
Tzn. dążenie do zmniejszenia cc jest dla mnie ok, O ILE jest to robione z głową. Natomiast bez in vitro? Spoko, "demografia minus"
Lukrecjaa lubi tę wiadomość
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Wichrowe ale są kobiety, które widza tylko poród przez cc, wiec nie nam decydować co chce ze swoją macicą robić. Rodzisz naturalnie tego się trzymasz ale nie jest Ok popieranie zakazu cięć cesarskich. Równie dobrze kobieta, która ma łatwość zajścia w ciaze może powiedzieć, ze wspiera zakaz inseminacji… ale jest za cesarkami bo jej trojka dzieci przyszła na świat ta metoda ponieważ jej głowa by jej nie pozwoliła na poród siłami natury.
Ja tam dalej uważam, ze cięcie cesarskie jest taka sama forma wydania dziecka na świat jak poród siłami natury, ale niestety ma za sobą duże większe powikłania niż poród siłami natury. Warto pochylić się ku porodowi siłami natury ale nigdy nic na sile.
Jedyne co moim zdaniem powinno się zmienić to rząd, i w końcu odpierdolenie się od macic kobiet. Jeszcze siądzie banda facetów z gejem z kotem na czele i będą podejmować decyzje… 🙈
Bo tu jeszcze warto dodać, ze zmniejszając odsetek cięć cesarskich będzie to tak skrajne jak w przypadku aborcji. Ze będą cisnąć porody naturalne do momentu aż serio będzie ostatnia chwila na ratunek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 15:40
espoir lubi tę wiadomość
-
Ja też uważam, że jak kobieta nawet tylko boi się SN to powinna mieć możliwość zrobienia CC. W sensie mi to nie robi żadnej krzywdy przecież, a jeżeli jej miałoby pomóc w decyzji o posiadaniu dziecka, spokojniejszego przechodzenia ciąży itd. to czemu nie.
-
Nayashka ale w Krakowie na prawdę nie jest lepiej pogodowo🙈 kurczę myślałam, ze w tym roku mnie ominie spadek nastroju. A może w sumie mam ten spadek ze względu na to, że sobie znowu coś sama założyłam 🙄 i nie idzie jak na razie po mojej myśli + pogoda i stąd taki nastrój.
Ja właśnie nastawiłam ubranka na rozmiar 56 i kurczę akurat mam ich chyba w tym rozmiarze za duzo 🙄 50 mam idealnie, a 56 chyba mnie poniosło ehh.
Ja do szpitala wezmę kocyk z lullalove wełniany taki szaro miętowy po córce, jak nie wytrzyma wysokiego prania to trudno w sumie nie zależy mi na nim 😃 -
Planuje pranie i prasowanie na jutro. Myślałam, że dzisiaj dam radę ale jakoś to nie mój dzień 🙁
Żelka, jak mieszkałam w Krakowie to więcej było pogodnych dni na jesień niż jest w Gdańsku. Tutaj nawet na wiosnę jest szaro jak na jesień plus ogorkny wiatr zawsze. W mojej pracy w moim projekcie było małżeństwo, które się przeniosło z Krakowa do Gdańska. Po kilku latach stwierdzili, że nie wytrzymają tych wiatrów więcej i kupili mieszkanie w Krakowie i wrócili 😃 -
Patka123 wrote:Ja właśnie puściłam czyszczenie bębna pralki i zacznę już prać te najmniejsze ciuszki i inne tekstylia.17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Dziewczyny nie wiem co nasz niezbyt mądry rząd wymyślił i uważam, że nie ma co podważać tokofobii czy wskazań do cesarki. Ale u nas jest duży odsetek w porównaniu z innymi krajami europejskimi
Być może to pokłosie historio których się nasluchamy od naszym mam o rodzeniu w PRLu albo z tym, że w mniejszych miastach porodówki to czasami jak rzeźnie. Ja gdybym miała rodzic w Gdańsku bo stamtąd pochodzę to nie miałabym gdzie, pewnie w swissmedic. W Warszawie mam duży wybór. Więc raczej ta próba zmniejszenia cesarek to powinno chodzić o rozwoj opieki okołoporodowej dla kobiet i edukacji w tym temacie.Czynnik męski
Invimed 04.2014 ivf 💕synek
06.2020 powrót po rodzeństwo ❤ 3.2.2
6 dpt 17,8 beta
8 dpt 68,8 beta
11 dpt 361 beta
15 dpt 2369 beta
20 dpt pęcherzyk ciążowy z żółtkowym
25 dpt jest ❤
Mamy jeszcze ⛄⛄⛄⛄
-
a ja przyznaje, że nie bardzo rozumiem jak osoby które nigdy nie miały cc, które rodzą naturalnie i temat ich, jakby nie patrzeć, nie dotyczy - jak mogą się wypowiadać w stylu "o tak, jestem za zmniejszeniem ilości cesarek".
każda kobieta z jakiegoś powodu tę cesarkę miała i nawet jeśli to byłby tylko jej kaprys, to nikomu nic do tego, bo to sprawa tylko i wyłącznie tej kobiety.Żelka1990 lubi tę wiadomość
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
Gemma19 wrote:Lukrecja - miałam porod wielokrotnie przerabiany z psychologiem, poradziłam sobie na tyle z trauma, ze zaszłam w kolejna ciąże. Ale u mnie wywoływanie skończyło się cesarka na cito, spadkami tętna dziecka, 5 punktami przy porodzie i na wypisie zdanie „dziecko blade, wiotkie i słabo krzyczące” - ja nic z cc nie pamietam, bo mimo ze mnie nie uśpili, to tak naćpali, ze mam wspomnienia jakbym była na jakiejś łące 🙄. Nie wspomnę już o bólu, bo nie chce być tą, która na forach straszy jakie to okropne. Dlatego wiem, ze jeżeli ciśnienie będzie szło w górę, a na dole cisza, to się umawiam z moim prowadzącym na cesarkę na konkretny termin. Oxy nigdy, choćby mnie na kole łamali. Aaaaaale wiem, ze są i takie dziewczyny, którym to pomogło urodzić sn u mnie na przykład o dziwo balonik bardzo zadzialal, miałam skurcze jak jasna cholera, ale błagałam o pomoc xd i dali mi rozkurczowy zastrzyk w tyłek i po akcji 🥴 wiec może jakbym przetrzymała, to by się udało tylko z tym
O kurcze Gemma rzeczywiście dużo przeszłości... I Ty i Twój maluszek jesteście bardzo dzielni. Mam nadzieję, że tym razem będzie tak jak sobie zaplanujesz i będziesz miło wspominać 🥰Czynnik męski
Invimed 04.2014 ivf 💕synek
06.2020 powrót po rodzeństwo ❤ 3.2.2
6 dpt 17,8 beta
8 dpt 68,8 beta
11 dpt 361 beta
15 dpt 2369 beta
20 dpt pęcherzyk ciążowy z żółtkowym
25 dpt jest ❤
Mamy jeszcze ⛄⛄⛄⛄
-
U nas dziś leje cały dzień, od rana jakoś tak ciemno i pochmurno było. Ja też mam lenia ale odnośnie gotowania. Normalnie dupa mi smak zgubiła 🤣 mężowi zresztą też. Totalnie wszystko nam się przejadło. Nawet jakieś wyjście do restauracji to problem bo nie wiemy co nam się chce 🙈 totalnie straciłam wenę. Najbardziej to by mi pasował wybór jak na all inclusive, trochę tego, trochę tego 🤣
Czekam właśnie na wizytę do gina 🤞 a z tą immunoglobulina to się okazało że miałam wbitą informacje w książeczkę 🙈 niepotrzebnie wcześniej jechałam do przychodni, ale oglądałam ja z każdej strony i nie widziałam żadnej adnotacji 🤣 -
A co do CC to trzeba dodać, że większość jest wynikiem nieudanego porodu SN. Więc może przodujemy tak na rynku międzynarodowym nie dlatego bo kobiety mają takie życzenie żeby była cesarka tylko dlatego, że nasi lekarze i położne nie potrafią dobrze poprowadzić porodu SN 😉 tak sobie teraz piszę oczywiście, ale może tak byc... Koleżance która miała ta zamartwicę wiecie co lekarz powiedział? Że za plytki wdechy brała i że sama sobie winna... nosz kurcze jak to usłyszałam to aż się zagotowalam 😤 Ja tam uważam, że każdy powinien mieć możliwość wyboru i powinno się rozmawiać i o takiej opcji i o takiej. Nie bez powodu te wszystkie celebrytki, gwiazdy rodzą przez CC... Gdyby to było aż takie złe to myślę, że nie ryzykowałyby aż tak i jednak rodzilaby naturalnie.
-
No właśnie może powróćmy do wyższej śmiertelności kobiet przy porodzie jako coś normalnego, ot ryzyko porodu. Z tego co wiem to większość kobiet przy słabej akcji SN są wdzięczne za pokierowanie na CC, a nie ciśnięcie na SN za wszelką cenę. Możliwe że przez to jest większy wskaźnik cięć, na pewno jest jakaś przyczyna ale nie rozumiem po co pchać się między czyjeś nogi. I tak w naszym kraju nie ma CC na żądanie, a dla mnie tak samo jak z aborcją, jeżeli kobieta chce to zrobić to znajdzie na to sposób, a te zakazy i nakazy tylko wszystko utrudniają i dla mnie sprowadzają kobiety do roli krowy rozpłodowej. Sorry że tak ostro ale te dziady w rządzie to powinni mieć jak najmmniej do mówienia o tym jak i kiedy kobieta powinna zachodzić w ciąże i rodzić.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 19:38
espoir, Słonecznik90, Marcysia1990 lubią tę wiadomość