Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po pizzy mierze 4 razy cukier co 30 min. I cukier mi nie skacze. Kilka jednostek w gore pojdzie tylko. Tak samo pierogi z kapusta i grzybami mogę jeść na spokojnie.a są rzeczy wskazane w cukrzycy a mi szkodzą. Więc trzeba dopasować pod siebie wszystko

Nyashka, Żelka1990 lubią tę wiadomość

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj w nocy też źle spałam i miałam 2 bolesne skurcze brzucha pamiętam to tak przez sen ale wczoraj wieczorem miałam s0iety brzuch rano dzisiaj też mały wczoraj cały dzień się wiercił coś mu chyba nie pasowało bo cały czas dawał o sobie znać dzisiaj od rana też się zaczyna wiercić. Jestem nie wyspana i ciężki dzień się zapowiada odwiozę córkę do szkoły to może się jeszcze chwile drzemne

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I.Ana.I wrote:
    Ja po pizzy mierze 4 razy cukier co 30 min. I cukier mi nie skacze. Kilka jednostek w gore pojdzie tylko. Tak samo pierogi z kapusta i grzybami mogę jeść na spokojnie.a są rzeczy wskazane w cukrzycy a mi szkodzą. Więc trzeba dopasować pod siebie wszystko
    Tu się zgadzam, bo nie każda z nas będzie reagowała na dany posiłek tak samo.

Mało tego np ja zauważyłam i siebie, ze jak cukry mam powyżej 120 poposilkowe to automatycznie mam wyższe cukry rano i znowu dokładnie jednostek. A przecież cukry na czczo niby niezależne od cukrow w dzień. No i właśnie w moim przypadku to jest poniekąd zalezne. Na cukry na czczo wpływa tez stres i sen… ale nie jednorazowe incydenty, ja sobie tak tłumaczyłam na początku skoki ale mój diabetolog mnie sprowadził na ziemie… a propo przeziębienia mi np obecne przeziębienie które miałam bardzo rozjechało cukry, tak nagle były dobre i bach po obiadowe i po kalcyjne bardzo się zepsuły. I wczoraj specjalnie zjadłam No tak delikatnie na ta pierwsza kolacje a i tak cukier po godz 153.
    Ale ja się i tak długo trzymałam dobrze na tych cukrach bez insuliny dziennej jak w 13 tyg odstawiłam metformine to mój diabetolog myslal, ze od razu wjedziemy z insulina na dzień.

Od grudnia chce zalozyc sensor, wyprawkę zamknęłam wiec mogę spokojnie kasę zainwestować w sensor już mnie tak bola palce, ze nawet nie umiem tego opisać. Całe w siniakach i strupkach

age.png
    age.png
  • Lukrecjaa Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2022, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/36f513511fcdb.jpg.html

Czynnik męski
    Invimed 04.2014 ivf 💕synek

06.2020 powrót po rodzeństwo ❤ 3.2.2
    6 dpt 17,8 beta
    8 dpt 68,8 beta
    11 dpt 361 beta
    15 dpt 2369 beta
    20 dpt pęcherzyk ciążowy z żółtkowym
    25 dpt jest ❤

Mamy jeszcze ⛄⛄⛄⛄

8599s65g6j6u67c3.png
  • Lukrecjaa Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2022, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myslalam, że wyświetliła mi się zdjęcie z sensora, ale chyba jednak nie tak to się robi :) chciałam pokazać jakie u mnie są górki i dołki w ciągu nawet 90 minut. Wykres wygląd szalenie, na pewno nie jak krzywa Gaussa, że powoli rośnie, szczyt i opada sobie.

Masz racje Żelka, że taką pizza była by jak najbardziej ok, ale zazwyczaj jednak myślimy o takiej zwykłej pizzy i ona wygląda trochę inaczej 😉

Ja nie zamierzam nikogo na siłę przekonywać. Każdy ma swój rozum i robi jak uważa :) no ale jednak jeśli ja mam jakąś wiedzę to uznałam, że może się komuś przydać to chciałam się podzielić. To trochę jak ta twoja znajoma co wozi w kombinezonie w aucie i wie swoje najlepiej i nawet nie chce posluchać argumentów drugiej strony. U mnie też druga ciąża z cukrzycą, wcześniej IO od kilku lat i dosyć dużo zbieram informacji z różnych źródeł na ten temat.

Mimbla_ lubi tę wiadomość

Czynnik męski

6 dpt 17,8 beta
    8 dpt 68,8 beta
    11 dpt 361 beta
    15 dpt 2369 beta
    25 dpt jest ❤

Mamy jeszcze ⛄⛄⛄⛄

8599s65g6j6u67c3.png
  • Lukrecjaa Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    <a href=https://zapodaj.net/36f513511fcdb.jpg.html>

Czynnik męski

6 dpt 17,8 beta
    8 dpt 68,8 beta
    11 dpt 361 beta
    15 dpt 2369 beta
    25 dpt jest ❤

Mamy jeszcze ⛄⛄⛄⛄

8599s65g6j6u67c3.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Wichrowe tylko, ze krzywej cukrowej nie robi się o 12 w południe nawet prywatnie 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

A to niby dlaczego???

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krzywą cukrowa robi sie na czczo. I na czczo trzeba wypić te glukozę.
    Srednio kto wytrzyma do 12.00 godz bez jedzenia a później kolejne dwie na glodniaka wiec w sumie do 14.00godziny na głodzie.

Może są osoby które krzywa zrobią o tej godoznie. Ale mi nawet by do głowy to nie przyszło. I nie wiem czy labolatoria robia krzywą o takiej godzinie.
    W kazdym labolatorium osoba która idzie na krzywą cukrową wchodzi bez kolejki żeby to wszystko sprawnie i szybko poszło

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja, sama wspomniałaś, że masz hipoglikemię reaktywna. Nawet Twój wykres z sensora to pokazuje, bo masz większość cukrów poniżej 100 i tam masz sporo wahań. To zupełnie inna sytuacja niż ja mam czy Żelka czy Ana. Ja nie mam górek i dołów naprzemiennie. Cukier utrzymuje mi się powyżej 100 zwykle po posiłkach i między posiłkami. Jak wejdę na górkę,to tak jak pisałam, utrzyma mi się nawet kilka godzin. Nie mam wahań. A z tego co lekarze mówią, to właśnie długie utrzymywanie się wysokiego cukru jest najgorsze. Więc dalej będą trzymać swojego, że jak mamy typową cukrzycę ciążową, badamy się i mamy cukier zgodnie z wytycznymi ok, to jest ok. Ty Lukrecja masz trochę inną, bo hipoglikemię reaktywna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2022, 09:50

age.png
  • karmar Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, muszę wylać swoje żale i smutki. Byłam wczoraj na wizycie. Mały rośnie ok, waży ponad 1500 g, więc w ciągu 4 tygodni przybrał jakieś 400 g. Wydaje mi się, ze jego wzrost trochę zwolnił, ale ciagle jest w normie. Lekarz potwierdził cukrzycę ciążową, dostałam glukometr i mam badać cukry ileś razy dziennie. Szczegóły mam doczytać na stronie Słodkie Mamy. Martwię się natomiast, bo lekarz stwierdził, że przepływy są nieprawidłowe, łożysko robi się niewydolne i mam się zgłosić za tydzień na kontrolę dopplera. Być może lekarz położy mnie w szpitalu na obserwacji. Autentycznie boję się, co z dzieckiem. Jeśli przepływy są nieprawidłowe, to czy nie dojdzie do niedotlenienia?????? Boję się, ze urodzi się chory albo stanie się jeszcze coś gorszego. Badam te cukry, ale one ciagle jakieś za wysokie wychodzą. Jeśli poprawię parametry ciśnienia i cukrzycy, to jest szansa, że to łożysko zacznie normalnie funkcjonować? Mam milion pytań, strach w oczach i zero pojęcia, co się jeszcze może stać 😥

age.png

age.png

age.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja robię :D
    Teoretycznie robi się rano, bo jest to niby korzystniejsze ze względu na poziom cukrów itd, ALE trzeba brać pod uwagę też standardowy tryb życia ;) Właśnie w moim przypadku robienie krzywej o 8 rano to dramat🙈 Tryb życia powinien być niezmieniony, posiłek zjedzony odpowiednio wcześniej i najlepiej przespana noc. U mnie pobranie o 8 wyklucza to wszystko😂😂😂 Pójście na np.11.30 jest dla mnie najbardziej naturalne i normalne, inaczej musiałabym się dosłownie głodzić na noc, spać 5h i umrzeć🙈

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamar, bardzo współczuję Ci 🙁 nie wiem czy jak przepływy są złe to mogą się odbudować. To trzeba lekarza spytać. Jeśli położyłby Cię w szpitalu, to zaopiekują się Tobą odpowiednio, będą reagować i monitorować sytuację. Chyba Żelka znalazła dziewczynę ze starzejącym się łożyskiem w szpitalu, to może więcej będzie w stanie odpowiedzieć.

karmar lubi tę wiadomość

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja ale tak jak nayashka napisała twój przypadek cukrzycy jest troszkę inny. A ty zawsze uruchamiasz się tylko w kwestii, ze Marcysia napisze, ze po godzinie zjedzenia pizzy ma cukier Ok. Ty zawsze wtedy piszesz, ze wyrzut może być później. Marcysia już wiele razy pisała, ze mierzyła cukier częściej i później i ma w porządku. Zreszta każda z nas cukrzycowa tutaj opisuje już nie raz, ze kontrolujemy cukry częściej niż zalecają diabetolodzy to świadczy o naszej świadomości.
    Ja tez ci powiem, ze w normalnym życiu ten wykres z sensora tez nie jest prosty w ciągu dnia cukry są na różnych poziomach po to jest ta zielona przestrzeń, by mieściły się w bezpiecznej strefie.
    Dieta dla mam cukrzycowych to nie dieta oparta na samych warzywach i to na parze. Trzeba jeść zbilansowane posiłki, a kawałek pizzy dobrze wkomponowany raz na czas dalej będzie dieta zbilansowana.
    Ja np w weekend czyli sobota i niedziela do drugiego śniadania a nawet to trzeciego jem ciasto, i gdybym napisała ze oooo jem ciasto to osoba, która nas czyta raz na czas znowu by mi zarzuciła ze pewnie wywala mi cukier przed upływem godziny. Ale po pierwsze nie wie, ze sprawdzam wcześniej i później ten cukier. A co najważniejsze ja jem ciasto z cukierni bez cukru i bez glutenu. Najczęściej wybieram typowo wersje keto. A i tak przed zjedzeniem ciasta wypijam jogurt proteinowy zupełnie bez cukru.

A to co wydaje mi się najważniejsze w tej cukrzycy po pierwsze każda z nas ma prawidłowy wynik HBA1c, a to już na prawdę bardzo dobry wyznacznik. Druga sprawa tutaj już się oprę zupełnie o swój przypadek, może nie mam sensora i nie widzę (jeszcze) dokładnie tych cukrów 24/24 ale glukometr mam w ręce od pozytywnego testu ciążowego w 4 tygodniu ciąży, od 5 tyg ciąży jestem pod opieka diebetloga klinicznego który zajmuje się cukrzyca tylko w obrębie ciąży, mój ginekolog jest wysoce uwarazliwiony na patologie ciążowe w tym cukrzyce ciążowa, do której podchodzi na prawdę skrupulatnie plus od 13 tygodnia ciąży jestem pod opieka poradni patologi ciąży ( nie doliczam dodatkowych wizyt na NFZ ) to takie skrupulatne wizyty mam nie zadziej niż co 2 tygodnie. Dziecko idealne pomiary brzuszek idealnie z Główka 50 centyl na wszystkich dokładniejszych USG, piekne wszystkie przepływy a nawet łożysko dalej w I stopniu dojrzewania idealnie w normie wody płodowe. To jest główny wyznacznik dobrze prowadzonej cukrzycy. Do tego momentu… teraz weszłam w 32 tydzień ciazy identycznie jak z córka moje cukry powariowaly przy czym tutaj wchodzę po prostu na większe dawki insuliny a z córka dopiero dostałam w tym tyg insuline. W moim przypadku IO przed ciąża to jedno ale ja mam tez duże ryzyko cukrzycy typu II i mam tego pełna świadomość

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2022, 10:47

Nyashka lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmar ja nie mam absolutnie takiej wiedzy jeśli chodzi o to jak te przypływy działają, ale tylko mogę ci powiedzieć dwa przykłady z przepływami moja koleżanka miała dwie ciaze w pierwszej dziecko hipotrofia lekarka bardzo olała temat przyrostu wagi i przepływów, i było za późno na ratowanie łożyska stało się nie wydolne prawie całkowicie ale już w ciąży donoszonej. Końcówka na marnych przepływach ale dziecko zdrowe. Druga ciąża wspierana acardem itd wiem, ze na jednym etapie wyszły gorsze przepływy ale tydzień później były dobre i była pod stała kontrola. I tez ten mały zaczął słabiej przybierać ale była ciąża wyższa niż twoja troszkę bo coś koło 32 tyg. Ale normalnie urodziła w 39 tyg.

A jak leżałam w szpitalu lezala ze mna dziewczyna ale z hipotrofia dziecka, przy czym u niej była obserwacja od początku trafiła do szpitala bo na usg wyszły słabsze przepływy plus słabe tetno dziecka lezala w tym szpitalu już do indukcji porodu w skończonym 37 tyg ale w szpitalu np wyszły dobre przepływy miała codziennie KTG raz w tyg dokładne usg i była pod stała kontrola lekarzy, w szpitalu będziesz bezpieczna najważniejsze żeby dziecko miało stały monitoring będziesz duzo spokojniejsza niż w domu na pewno.

karmar lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja jeszcze się odniosę właśnie do tego co poruszyłaś. Moja sąsiadka wozi dziecko w puchowej kurtce i ja jej raz powiedziałam, ze to nie bezpieczne. Mam taka widzę podzielilam się z nią ale jej tej wiedzy nie próbuje wpoić i narzucić. Ona sobie dalej wozi ok, ona uważa ze to dla zdrowia dziecka bo jej nie zawieje jak otworzy drzwi i ja za każdym razem jak ja znowu widzę nie wyskakuje jej ze to niebezpieczne.

age.png
    age.png
  • Lukrecjaa Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2022, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chciałam uczepić się konkretnego przypadku i osoby. Tak po prostu wyszło z tą pizzą bo łatwiej pisać mi o konkrecie. Mam nadzieje, że nie uraziłam w ten sposób. I macie rację, każda z nas ma trochę inny organizm, inną cukrzyce i swoją rację w tym temacie :)

Czynnik męski

6 dpt 17,8 beta
    8 dpt 68,8 beta
    11 dpt 361 beta
    15 dpt 2369 beta
    25 dpt jest ❤

Mamy jeszcze ⛄⛄⛄⛄

8599s65g6j6u67c3.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmar ja Cię jedynie mogę pocieszyć, że lekarze w razie czego zareagują, jak trzeba będzie to idź do szpitala, będziesz pod kontrolą. Myślę że na Twoje pytania to tylko lekarz może odpowiedzieć. Staraj się nie stresować dla swojego maleństwa. Mocno przytulam!!

Malinowa mam nadzieje, że dziś już lepiej się czujesz psychicznie ❤️

Ja się dziś w końcu wyspałam, ale i tak z 3 godziny przed snem to kotłowanie się w łóżku, żeby znaleźć bezpieczną pozycję.

No i spadł u nas śnieg :D

karmar lubi tę wiadomość

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja tu nawet nie chodzi o swoją racje. Tylko bardziej o przypadek cukrzycy, a my tu na prawdę już chyba rozebraliśmy te cukrzyce na czynniki pierwsze 😃😃

Nyashka lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka u nas tez jest śnieg i mam w domu małego fana śniegu co chce ość lepić bałwana przy czym to niestety nie te ilości 🙈🙈🙈 i muszę wysłuchiwać repertuaru „ ulepimy dzis bałwana ….”

age.png
    age.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Patka u nas tez jest śnieg i mam w domu małego fana śniegu co chce ość lepić bałwana przy czym to niestety nie te ilości 🙈🙈🙈 i muszę wysłuchiwać repertuaru „ ulepimy dzis bałwana ….”

Powiem Ci że jak zobaczyłam ten śnieg to właśnie od razu pomyślałam jak to fajnie będzie z dzieckiem wychodzić i coś robić. Sama uwielbiałam i wracałam do domu kompletnie przemoczona i wymarznięta z sanek :D
    Pewnie już jutro go nie będzie, ale jakoś od rana mam lepszy humor jak go zobaczyłam 😅

age.png
‹‹ 465 466 467 468 469 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ