Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2022, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chyba zacznę sobie podawać do obiadu i kolacji doposiłkowa. Zacznę od 2j. Bo od 2 dni mam powyżej 130 godz po posilku. Zobaczę tak na próbę. Jak to pojdzie. Zmniejszać też nie chcę porcji bo będę głodna.

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2022, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka wrote:
    Żelka, fajnie, że dzielisz się informacjami. Czyli pranie w pralce na wełnie i nawet jednorazowo z Lovela jest ok. Dobrze wiedzieć bo dzisiaj zastanawiałam się co robić i czy na prawdę na jedno pranie zamawiać specjalny płyn do wełny 🤔

Ja dzisiaj szukałam woreczków strunowych. Ani w Kik ani w Pepco ani w Tedi nie było nic. Pozostaje Ikea.

Ja nigdy nie używałam specjalnego do wełny i wszystko żyje :D

A torebki kupisz w spożywczym, takie do mrożenia :) Ja akurat mam ulubione w leclercu.

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 17 listopada 2022, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    Nyashka mało się znam na porodzie i oddychaniu, ale wydaje mi się, że przed porodem brzuch opada i łatwiej złapać oddech 🤔

2 razy czekałam aż opadnie.
    Urodziłam 😂
    Duszno było dopóki młode nie wylazły 🤦🏼‍♀️

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 17 listopada 2022, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dziś sesję foto. Boooooziu, nie poznałabym się! Piękny makijaż, zdjęcia... nie mogę się doczekać na efekt końcowy po obróbce :))))

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2022, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysiu ja od 2j zaczynałam. Jak podaje sobie 10 J mam cukry około 110 i dla mnie to jest ok.

Marcysia1990 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2022, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    2 razy czekałam aż opadnie.
    Urodziłam 😂
    Duszno było dopóki młode nie wylazły 🤦🏼‍♀️
    ja pamiętam, że mi zawsze brzuch opadał przed terminem, bo faktycznie lepiej się siedziało i oddychało. ale nie wiem jak to się ma do oddechu podczas porodu 🙃

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • espoir Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2022, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak ja Was podziwiam, że ogarniacie tę cukrzycę. serio nie wiem kiedy miałabym znaleźć czas na regularne posiłki, mierzenie, robienie czegoś do jedzenia co mi nie podwyższyłoby itp...
    przyznaje, że często jem w biegu i nieregularnie...

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2022, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    Nyashka mało się znam na porodzie i oddychaniu, ale wydaje mi się, że przed porodem brzuch opada i łatwiej złapać oddech 🤔
    Mam nadzieję, że polepszy się sytuacja bo w tym momencie to ja nie wiem jak będzie z oddechem. Szczególnie że on ważny jest przy porodzie sn 🙁

Co do cukrzycy, ja trzymam się zasady poniżej 140. Bardzo rzadko mam cukier poniżej 110. Musiałabym ledwo co zjeść, to wtedy taki mam. Jak jem drugą kolację, jedna kromkę to mam wtedy 99, ale to jest ta druga kolacja. Dzisiaj po obiedzie 30 min po miałam 135, a potem spadło do 120, więc dla mnie to nie wymaga więcej insuliny. Według mnie jak masz Marcysia cukier po godzinie mniej niż 140 to jest ok. Takie w końcu są wytyczne. A co do Twojego lekarza prowadzącego ciążę, na prawdę słaby. Pamiętasz, Ty też na początku nie wierzyłaś za bardzo nam, że 1j powyżej to już cukrzyca ciążowa, a zobacz, że musisz insulinę brać. Cukrzyca ciążowa to cukrzyca ciążowa, nie ma co panikować, ale badać cukier czy jest jak i reagować jak nie jest ok. Dobrze, że zmieniasz lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2022, 21:48

Marcysia1990 lubi tę wiadomość

age.png
  • Lukrecjaa Ekspertka

Wysłany: 17 listopada 2022, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale cukier mierzony godzine po pizzy czy czymś podobnym serio jest nie miarodajny i nic nam nie mówi, co się dzieje z cukrem przez ten czas i po tym czasie jeszcze. To nie chodzi o to aby zjeść cokolwiek i w 60 min mięć poniżej 140. Trąbią, że trzeba trzymać dietę i tylko wtedy jest w ogóle sens to mierzyć. Ja od początku cukrzycy w ciąży używam sensora i widzę np. jakie hipoglikemie zaliczam po źle zbilansowanych posiłkach a potem górki bo organizm sam dorzuca sobie glukoze i w sumie patrząc tylko po godzinie to wszystko jest jakby cacy.

Czynnik męski
    Invimed 04.2014 ivf 💕synek

06.2020 powrót po rodzeństwo ❤ 3.2.2
    6 dpt 17,8 beta
    8 dpt 68,8 beta
    11 dpt 361 beta
    15 dpt 2369 beta
    20 dpt pęcherzyk ciążowy z żółtkowym
    25 dpt jest ❤

Mamy jeszcze ⛄⛄⛄⛄

8599s65g6j6u67c3.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2022, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak zjem coś zakazanego albo czego nie jestem pewna to mierze się kilka razy w tym czasie i patrzę ile mam na górce. Poza tym po tak długim czasie znam siebie i u mnie jak wybije mi cukier np na 170 to u mnie nie spada. Może i nawet 3 godziny po posiłku się utrzymywać, sprawdzałam to. Więc ja nie mam tak jak Ty. Jak coś mi nie służy to nie służy i będę to widziała. Mam IO sprzed ciąży, więc podejrzewam, że jest to związane z tym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2022, 22:58

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2022, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka nawet nie tyle, że nie wierzyłam, ale bałam się brania insuliny i wydawało mi się że przy takich normach to przegięcie żeby sobie coś wstrzykiwać. Ja założyłam sobie że nie chce przyjmować żadnych leków w ciąży. No i zastanawialy mnie te rozbieżności pomiędzy glukometrem a pomiarem z żyły, a jak widać ten pierwszy glukometr to było dziadostwo. Ale już nie podważam zasadności nocnej insuliny, chociaż przyznam że czasami myślę sobie co by było gdybym jej nie brała w ogóle, jak by te wyniki wyglądały. Ale nie będę ryzykować 😄

A co do gina to ja od początku prowadzę ciążę u dwóch ginekologów, jeden lekarz marzenie prywatnie (i jego słucham) i ten drugi gorszy też prywatnie ale z pakietu Medicover, na samym początku już mnie źle zdiagnozował, próbowałam zmienić na innego lekarza w medi, ale koniec końców już zostałam przy nim, on mi służy do wystawiania skierowan na badania 😄 chociaż tak mi się przydaje ten pakiet. Ale nigdy w życiu nie zdecydowałabym się na prowadzenie ciąży u niego. Dlatego już wiem że przy następnej ciąży nie zdecyduje się na pakiet, tylko będę prowadzić ciążę prywatnie u drugiego lekarza, a jeśli chodzi o badania to zagadam z moją gin do której chodziłam po recepty na NFZ 😊

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2022, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja każdej z nas ta trzustka inaczej trawi te cukry, więc jednej z nas po czymś wywali cukier bardziej, innej mniej. Po takich rzeczach jak pizza przez tłuszcz cukier może (ale nie musi) wywalić dopiero po 2h. Ja mam insulinę doposilkowa (ale jej nie używam) więc w takich sytuacjach jak się skusze na coś typu pizza to sprawdzam sobie cukier np 1,5h po i 2h po żeby sprawdzić czy przypadkiem nie rośnie Od 2 tyg (czyli odkąd mam nowy glukometr) mój najwyższy cukier po posiłku to było 142 (i zdarzyło się to może 3 razy), ale utrzymywał się przez chwilę i od razu spadał.

Nyashka lubi tę wiadomość

age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2022, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia, Ty chyba masz sporą ilość j insuliny na noc to ja bym nie próbowała odkładać. Szczególnie, że o ile dobrze pamiętam, na początku nie brałaś, prawda? Tylko sprawdzałaś ile masz na czczo cukru.

Odnośnie lekarzy, Żelka ma jednego na NFZ od skierowań i dobrego prywatnie. Myślę, że go fajny system i też bym tak zrobiła w następnej ciąży jeśli potrzebowałbym skierowań. Ja akurat dobrze trafiłam na ginekologa z pakietu medycznego z pracy i mam w nim badania, więc udało mi się całkiem nieźle 😃 tak na prawdę tylko za badania prenatalne płaciłam i jakieś dodatkowe z krwi jak dla siebie chciałam coś sprawdzić np ferrytynę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2022, 23:11

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2022, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zamierzam jej odkładac, tak sobie tylko rozmyślam 😊 ale nocna insulinę biorę praktycznie od początku, ten pierwszy tydzień był tylko taki testowy że mierzyłam glukometrem bez niczego, a potem już diabetolog wprowadziła insulinę. Miałam już fajne cukry na czczo przy 18j ale przez to przeziębienie coś się popsuło i od nowa szukam swojej dawki 😐

No właśnie tak jak Żelka prowadzi to byłoby idealnie 😊 na początku Cię chyba z nami nie było 🤔 ale ten lekarz z Medicoveru na początku ciąży powiedział mi, że mam krwiaka i że jest tak duży że mało brakowało a jajo płodowe by się odkleiło 🙈 no tak się przestraszyłam, oczywiście milion pytań do niego i co teraz a on totalnie mnie lekceważył jakby taki krwiak to było nic takiego. W rezultacie wylądowałam prywatnie u dwóch ginekologow którzy są we Wrocławiu bardzo polecani i okazało się że to nie jest krwiak tylko taka przestrzeń między jajem a macicą i że jest to czymś zupełnie normalnym. Ale co się najadłam stresu i nerwów i własnych łez na początku to moje 😔 dlatego od tamtej pory zdecydowałam się na dodatkowe wizyty prywatnie żeby mieć spokojną głowę.

Oczywiście jak wpisze się dane gina z Medicoveru w google to jest mnóstwo pozytywnych opinii o nim, jest bardzo sympatyczny itp ale dobrze inne pacjentki zauważyły, to fajny lekarz do prowadzenia zdrowej ciąży bez żadnych ryzyk. To taki lekarz który po prostu nie drąży, tylko zamiata wszystko pod dywan i nie ma tematu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2022, 23:23

age.png
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2022, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj miałam koszmarny dzień,przepłakałam pół dnia, chyba synek wyczuł mój stres,bo praktycznie cały dzień się nie ruszał 😭 jestem już psychicznie i fizycznie zmęczona, muszę się wyciszyć i odciąć od pewnych spraw na końcówce

Malamii26 lubi tę wiadomość

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2022, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojjjj Biedna 😔 co się stało? Jakieś sprawy osobiste? Ehh chciałabym Cię pocieszyć ale nie wiem jak, to chociaż wirtualnie tulę mocno 🤗🤗🤗

age.png

Wysłany: 18 listopada 2022, 00:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie by się zwyczajnie nie chciało latać do różnych lekarzy :P Nie zależy mi aż tak, żeby mieć skiero na cokolwiek w ramach NFZ, raczej cenię sobie to, że zapłacę i mam co chciałam, kogo chciałam... Że na badanie krwi czy krzywą nie muszę lecieć na 8 rano, tylko mogę przyjechać i o 12... Za leniwa jestem...

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Lukrecjaa Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2022, 06:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się, że u każdej z nas cukrzyca wygląda inaczej. Ja pisałam o swoim przypadku bo mam tendencje do hipoglikemi reaktywnej i tez mam IO przedciażowe. Ale wiecie w ogóle biała mąkę to zalecają odstawić przy cukrzycy ciążowej... A tluszcze to raczej te zdrowe, a nie pizzowe 😀 I jednak pilnować aby pół talerza przy posiłku to były warzywa. Ja rozumiem, że czasami każdy ma odstępstwa od diety. Po prostu nie pasuja mi tutaj ta informacja, że jak po godzinie ok to znaczy, że ok 🙂 Ja dziś znowu źle spałam w nocy i cukier na czczo powyżej 90 😒

Ale przynajmniej jestem już po pobraniu krwi w domu u siebie 😀 wczoraj dostalam popołudniu maila od moje dr, że mam iść do innej na konsultacje. Znalazłam termin do niej na sobotę, a dziś napięty poranek i ciężko byłoby mi jechać do laboratorium na badania. Okazało się, że wczoraj o 20 udało mi się zamówić dziś wizytę na 6 do domu. Uważam, że to bajka 😀

Czynnik męski
    Invimed 04.2014 ivf 💕synek

06.2020 powrót po rodzeństwo ❤ 3.2.2
    6 dpt 17,8 beta
    8 dpt 68,8 beta
    11 dpt 361 beta
    15 dpt 2369 beta
    20 dpt pęcherzyk ciążowy z żółtkowym
    25 dpt jest ❤

Mamy jeszcze ⛄⛄⛄⛄

8599s65g6j6u67c3.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już prowadzę druga ciaze z cukrzyca, i jak po godzinie jest ok to jest ok 😃😃😃 a kto powiedział, ze pizza musi byc na białej mące? Jak byłam na szkoleniu z diety cukrzycowej prowadzone było przez dietetyczne która się zajmuje tylko dietami dla kobiet w ciąży z cukrzyca to ona mówiła, ze dieta ma byc przyjemnością, jak mam ochotę na pizzę zjedz ale nie rozmiar 60 cm cała tylko kawałek. Pizza może byc na pełnoziarnistym spodzie i z bardzo duża ilością warzyw, ja jak jem to właśnie taka. Jak mam ochotę na pączka to zjem mimo, ze to syf ale nie jem go solo ,bilansuje, jem rzadko jak nie zjem to mnie nosi i będę podjadała, zdrowe podjadanie tez mi cukry rozpierdzieli. To lepiej zjeść paczka i mieć dobry cukier.

Ja dzisiaj nie spałam od 3 do 5🙈 a cukier 86👍🏽 No ale wory pod oczami mam takie, ze masakra.

Nyashka lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe tylko, ze krzywej cukrowej nie robi się o 12 w południe nawet prywatnie 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
    Ja mam skierowania na NFZ i ani nie muszę stać w kolejkach, bo idę i korzystam z pierwszeństwa to raz a dwa mam badania robione w prywatnych laboratoriach diagnostyki, synevo i alab wiec ci co płaca maja takie same zasady jak ci co przychodzą ze skierowaniem NFZ.
    Mam skierowania na NFZ i zawsze mam robione badania jakie chce mieć… chciałam zelazo i ferrytyne dostałam, chciałam próby wątrobowe dostałam, chciałam toxo extra sprawdzić dostałam. Chciałam wymazy z pochwy dostałam.
    Lekarza na NFZ również wybrałam z pelną świadomością, bo chodziłam do niego prywatnie dwa razy na początku ciąży z córka.
    Czy mi się chce jeździć na dodatkowe wizyty bardzo… ja po prostu lubię jak lekarz robi mi USG częściej niż raz w miesiącu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2022, 07:57

age.png
    age.png
‹‹ 464 465 466 467 468 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ