Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Żurawinka wrote:Hej.
Maluszek urodził się o 8.28.jest kruszynka bo ma 50cm o waży 2580. Był chwilę przy mnie, teraz dogrzewa się w inkubatorze.
Ładna waga przy 50 cm)) GRATULACJE
Jak się czujesz?
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
I.Ana.I wrote:A te 2 dni okolicznościowe i 2 dni na dziecko to 100% płatne? I gdzie sie to załatwia?
Tak , płatne 100% , zgłasza się to u pracodawcy.
2 dni okolicznościowego należą się za urodzenie dziecka.
A te dodatkowe 2 dni urlopu to się należą raz w roku kalendarzowym za to że ma się dziecko. I czy jedno czy dwójką dzieci to po prostu przysługują 2 dni urlopu. Więc pytanie czy żadne z was na pierwsze dziecko jeszcze tych dwóch dni nie wykorzystalo? Bo jeśli nie to mąż może w tym roku jeszcze skorzystać 😊 -
Ja dziewczyny mam takie dziury w głowie l, ze nawet nie pamietam jakie papiery misze złożyć na ten macierzyński i rodzicielski 🙈 ani jak to się liczyło… masakra
Zmotywowałam sie i znalazłam.
Dziewczyny czy na stronie matkaprawnik otwiera wam sie załącznik/ dokument wniosku o urlop macierzyński?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2022, 13:15
-
Tak, mnie się otwierają te wnioski.
Ale chyba korzystałam z takich u mnie w pracy...
Pamiętajcie, że na każdy wniosek jest jakiś czas na złożenie, teoretycznie ten 14dniowy ojcowski trzeba złożyć min. 7 dni przed wykorzystaniem go. Co jest bez sensu, kiedy chcesz go wziąć od razu, a nie wiesz kiedy urodzi się dzieckoTu oczywiście zależy od pracodawcy, służbista będzie czekał te 7 dni, a jak facet ma dobre stosunki to pójdzie na to i dzień po urodzeniu dziecka (u nas tak się udawało).
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Wichrowe, też czytałam o tym ojcowskim i tym, że trzeba niby zgłosić 7 dni przed. Jak niby to zrobić skoro dziecko ma ruchomy termin przyjścia gdy rodzi się sn 🤷♀️ mam nadzieję, że u mojego w pracy nie będzie z tym problemów.
Z wniosków o macierzyński będę korzystała z pracy. Już pisała mi kobieta z HR, że mam tylko dać znać, że urodziłam, a ona wszystko przygotuje lWiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2022, 13:32
-
No wiesz, pewnie zakładają, że na dzień dobry nie, bo kobieta i tak w szpitalu, potem okolicznościowy, może jakieś L4, wypoczynkowy, i tak chłop dojedzie do tygodnia
Niech się Twój zapyta, czy w razie czego dostanie od razu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2022, 13:43
Nyashka lubi tę wiadomość
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
I pytajcie ew. o L4 - opieka nad kobietą np. po ciężkim SN albo po CC. Nie zawsze chcą wypisywać, nie zawsze "się należy" (acz nie wiem jakie są kryteria, bo nie potrzebowaliśmy sprawdzać), nie mniej warto dopytać swojego lekarza albo w szpitalu.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Eh u mnie spoko nocka, a od 10 dziwne bole jak na okres, przeszło trochę po niskie ale teraz z kolei strasznie mnie uciska na podbrzuszu.. rozważam już nawet izbę przyjęć. Najgorsze ze akurat dzisiaj mąż ma popołudniu ważne spotkanie i wraca wieczorem z pracy wiec będę się taksówka wozić do szpitala.. Kurde jutro mam wizytę, nie wiem co zrobić
Żelka, długo czekałaś na izbie od przyjazdu do przyjęcia?
Zurawinka, gratulacje! ❤️ -
South jak coś bardzo Cię niepokoi to lepiej to sprawdzić ✊
Wichrowe a buty, kurtka? Bo jakieś legginsy, koszulkę,można rzucić do torby, dużo miejsca nie zajmie.
Żurawinka maluszek ❤️ ogromne gratulacje 😊 jak się czujesz?17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
South, jeśli się niepokoisz, to lepiej jedz na izbę przyjęć. Tak na prawdę czas przyjęcia zależy od ilości pacjentek. Jak za pierwszym razem byłam, to czekałam półtorej godziny. Ostatnio byłam dłużej, ale dlatego, że przed konsultacja miałam ktg robione.
Cukrzycowe mamy, nie wiem co się dzieje. Wbiłam sobie łącznie 15j i dalej od 3 godzin mam cukier 170... Wygląda jakby w ogóle nie działała na mnie insulina szybkodzialajaca. Kilka dni temu wymieniłam fiolkę, bo myślałam, że zepsuła się czy coś. To jest nowa z lodówki i w ogóle nic mi nie zbija!!! 😨 Co mam robić, wbić sobie następne 10j czy czekać. Szalona sytuacja. Albo zepsuły mi się wszystkie fiołki z insuliną szybkodzialajaca albo nie działają na mnie w ogóle. Innego rozwiązania nie widzę. Od trzech godzin nawet o jedną jednostkę nie spadł mi cukier mimo tak ogromnych ilości insuliny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2022, 16:06
-
South wrote:Eh u mnie spoko nocka, a od 10 dziwne bole jak na okres, przeszło trochę po niskie ale teraz z kolei strasznie mnie uciska na podbrzuszu.. rozważam już nawet izbę przyjęć. Najgorsze ze akurat dzisiaj mąż ma popołudniu ważne spotkanie i wraca wieczorem z pracy wiec będę się taksówka wozić do szpitala.. Kurde jutro mam wizytę, nie wiem co zrobić
Żelka, długo czekałaś na izbie od przyjazdu do przyjęcia?
Zurawinka, gratulacje! ❤️ -
Nyashka wrote:South, jeśli się niepokoisz, to lepiej jedz na izbę przyjęć. Tak na prawdę czas przyjęcia zależy od ilości pacjentek. Jak za pierwszym razem byłam, to czekałam półtorej godziny. Ostatnio byłam dłużej, ale dlatego, że przed konsultacja miałam ktg robione.
Cukrzycowe mamy, nie wiem co się dzieje. Wbiłam sobie łącznie 15j i dalej od 3 godzin mam cukier 170... Wygląda jakby w ogóle nie działała na mnie insulina szybkodzialajaca. Kilka dni temu wymieniłam fiolkę, bo myślałam, że zepsuła się czy coś. To jest nowa z lodówki i w ogóle nic mi nie zbija!!! 😨 Co mam robić, wbić sobie następne 10j czy czekać. Szalona sytuacja. Albo zepsuły mi się wszystkie fiołki z insuliną szybkodzialajaca albo nie działają na mnie w ogóle. Innego rozwiązania nie widzę. Od trzech godzin nawet o jedną jednostkę nie spadł mi cukier mimo tak ogromnych ilości insuliny. -
Żelka, mam jeszcze z paskami mój stary iXell. Sprawdziłam i pokazuje dokładnie to samo co accu check... Nic nie spada a dorzuciłam kolejne jednostki. Łącznie 26j i NIC nie spada.
Albo ja się zepsułam albo insulina się zepsuła 😢 łącznie z tą, która jest w lodówce.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2022, 16:22