X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Olciax Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2022, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy któraś z Was miała problem z ilością płytek krwi?
    Od niedawna mam czasem krwawienie z dziąseł i nosa i zaczęłam szukać przyczyny… analizując badania widzę, że systematycznie spada mi w morfologii co miesiąc ilość płytek krwi. Na ost badaniu miałam już 150 tys (dolna granica normy). Mój lekarz nie zwrócił na to uwagi bo jeszcze się mieszczę, ale jak tak dalej pójdzie to na kolejnej wizycie będę już „pod kreską”. Boje się tego o tyle, że wiem że od jakiegoś poziomu małopłytkowości nie dają znieczulenia przy porodzie… :(

South lubi tę wiadomość

• South Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2022, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zelka, dzięki za info, ale zamówiłam w doz bo była fajna cena. U mnie z krzyżem to samo, wstałam po 15 z łóżka i coś trochę porobilam, a teraz ledwo co się doczłapałam do łóżka. Leżę z ciepłym termoforem, może spróbuje paracetamol chociaz wątpię ze to coś da. Chyba fizjo w poniedzialek..

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • South Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2022, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciax, mi tez płytki lecą w dol, aktualnie mam 180, ale z tego co wyczytałam to problem jest jeżeli jest <80.

Olciax lubi tę wiadomość

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2022, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam od początku I pomimo że wyniki miałam do niczego to mój gin niezwracal na to uwagi dopiero lekarz prywatnie przepisał mi żelazo a mój prowadzący dopiero ostatnio kazał mi jeść czerwone mięso i buraki noi przepisał mi żelazo

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2022, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciax, krwawienie dziąseł to chyba typowe w 3 trymestrze, krwawiły mi w 1 ciąży i teraz też z dwa razy. Z nosa to samo, co prawda nos nie krwawi, ale czasami jak wydmucham nos to jest takie podbiegnięte krwią. A płytek krwi miałam na ostatnich wynikach 294 a miesiac wczesniej 319.
    Na Twoim miejscu podpytałabym lekarza, ale nie martw się tym zbytnio :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2022, 23:39

Olciax lubi tę wiadomość

• malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2022, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też powróciły krwawienia dziąseł,a jakiś czas był spokój 🙆‍♀️ chyba ta końcówka już ma takie "uroki", wszystko się może przypałętać. Ale wody oporowo piję, dużo bardziej tego pilnuję,ale nie zdziwię się, jak mimo to i tak spuchne na koniec.
    Mam nadzieję, że to już poleci. ten 9 miesiąc to się dłuży niemiłosiernie 😑

Olciax lubi tę wiadomość

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Olciax Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2022, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde wiecie co, te krwawienia i wynik na granicy mnie nie martwią, tylko i wyłącznie to, że na szkole rodzenia mówili, że od jakiegoś tam poziomu nie dają ZZO. Tylko właśnie nie pamietam od jakiego. Jakbym miała rodzic na żywica to od razu ogarniam cc :/
    Bumbum masz racje, umówiłam się na najbliższy możliwy termin na wtorek i nie będę sama pisać scenariuszy:)

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2022, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciax wrote:
    Dziewczyny a czy któraś z Was miała problem z ilością płytek krwi?
    Od niedawna mam czasem krwawienie z dziąseł i nosa i zaczęłam szukać przyczyny… analizując badania widzę, że systematycznie spada mi w morfologii co miesiąc ilość płytek krwi. Na ost badaniu miałam już 150 tys (dolna granica normy). Mój lekarz nie zwrócił na to uwagi bo jeszcze się mieszczę, ale jak tak dalej pójdzie to na kolejnej wizycie będę już „pod kreską”. Boje się tego o tyle, że wiem że od jakiegoś poziomu małopłytkowości nie dają znieczulenia przy porodzie… :(
    Niekoniecznie to jest powód. Mi też krwawią dziąsła i śluzówka w nosie. Śluzówka w nosie to podejrzewam, że to z przesuszenia mam bardzo sucho w nosie. Ale wczoraj robiłam badania i mam płytki krwi 227

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2022, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciax wrote:
    Kurde wiecie co, te krwawienia i wynik na granicy mnie nie martwią, tylko i wyłącznie to, że na szkole rodzenia mówili, że od jakiegoś tam poziomu nie dają ZZO. Tylko właśnie nie pamietam od jakiego. Jakbym miała rodzic na żywica to od razu ogarniam cc :/
    Bumbum masz racje, umówiłam się na najbliższy możliwy termin na wtorek i nie będę sama pisać scenariuszy:)
    Jak ci spadną płytki krwi to cesarka tylko i wyłącznie w znieczuleniu ogólnym jest robiona, też warto mieć to na względzie.

Ja miałam jedna operacje w znieczuleniu ogólnym bardzo wymiotowałam nocą po tej operacji, nie wyobrażam sobie takiej akcji z raną na brzuchu.🙈 jeszcze mnie tak płuca bolały od wymiotów, że poduszka powodowała ból na plecach. Nie dałabym rady zając się dzieckiem.

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2022, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Godzinkę po śniadaniu cukier bardzo ładny, ogólnie te poranne cukry poposilkowe mam super nie wiem czemu misze bardziej ostrożna być w tych już popołudniowych i wieczornych.
    Dzisiaj rano na czczo 76 ale nocne cukry druga noc już na prawdę świetne! A schodzę cały czas z insuliny dzisiaj zejdę jeszcze o jedna jednostkę, wezmę 26j i wróciłam do jednego wstrzyknięcia za co moje uda są wdzięczne 🙈
    197-A64-AA-F6-D5-4-AA1-9-C06-E2-C8-E3-C9-B0-FE.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2022, 08:06

age.png
    age.png
  • South Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero się obudziłam bo dzisiaj w nocy miałam kolejny epizod ze skurczami przepowiadającymi, niby trwało to chwile tzn ze 3 takie skurcze w odstępie 15-20minut, ale potem przez 3h nie potrafiłam zasnąć. I dopiero przed 4 udało mi się zmrużyć oko. Chciałabym żeby chłopaki wytrzymały chociaz do 34+ (tak mam dzisiaj według usg 1 trymestru, ale OM to dzisiaj dopiero 33+2). Szkoda ze nie miałam podanych sterydów na ich płucka, byłabym trochę spokojniejsza.
    A dziewczyny jaki bierzecie magnez? Ja biore Magne b6 forte 3x2, ale odkąd zwiększyłam dawkę to trochę mój układ trawienny szaleje 🤔

age.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2022, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę Aspargin 3x2, to jest magnez z potasem.

South lubi tę wiadomość

• bumbum Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2022, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z Was oprócz Olci nastawia się na ZZO? Jak to u Was wygląda, można sobie zażyczyć i jest? U mnie przy pierwszym porodzie za szybka akcja, nie zdążyli by mi nic podać.

• I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaa chce ZOO. Przy pierwszym porodzie nie było problemu. Lekarz sam się pytał czy chcę.
    Teraz nie wiem. Prawnie mamy że tak powiem " chcesz to masz) ale.. właśnie ... Musi być wolny anestezjolog a ich tak naprawde jest mało na cały szpital. Więc liczę na szczęście i przychylnych lekarzy. No i dużo zależy od samego postępu porodu. Z tego co wiem powyżej 4cm już nie dają

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2022, 11:19

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2022, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chcę znieczulenie, po co się męczyć. 😊
    Dowiedziałam się właśnie, że u mnie w szpitalu respektuja bardzo plan porodu i że można nawet sobie zaznaczyć, że chce się jedynkę po porodzie. Mam nadzieję że będzie taki pokój wolny bo na miejscu jest prysznic, WC, lodówka, czajnik i mikrofalowka. 😊

Moja położna środowiskowa zaproponowała że przyjedzie do nas przed porodem i sobie wszystko omówimy i spiszemy. Tak w ogóle to taka wizyta się po prostu należy w ramach NFZ 😊

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    27.12 beta 72,7, prog 35,5
    29.12 beta 225,43 prog 26,6
    31.12 beta 448,7 prog 28,71
    8.01 🩺 pęcherzyk ciążowy 9mm 5+3
    9.01 beta 8144,97
    10.01 beta 12287,69
    13.01 jest ❤️ CRL 3mm 6+0
    23.01 CRL 1,29 mm 7+3 😍
    27.02 USG I Trymestr

preg.png
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2022, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim niby też. Poród w wannie itd . Ale czytałam forum oraz opinie. I w sumie zależy na kogo sie trafi, na jaką zmianę i humor personelu. Opinie sa takie pół na pół. Więc spodziewam sie wsyzstkiego

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2022, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam sobie dzisiaj ta paczkę pampersow w Rossmannie 😄

South co do magnezu ja brałam magne b6 ale mój gin polecił mi asmag forte i on zdecydowanie lepiej działa na mnie. A ja teraz zwiększyłam dawkę na 3x3 tego asmag forte i zdecydowanie mam zamiar tak brać do porodu 😃

Ja nie rozumiem tego dlaczego nie dają znieczulenia w niektórych szpitalach jak jest powyżej 4 cm, jak ja rodziłam to jak mnie łaskawie w końcu zbadali bo już całkiem wody płodowe mi odeszły i zalały sale to ja już miałam 8 cm rozwarcie No to w końcu uwierzyli, że jednak rodzę dzisiaj a nią za dwa tygodnie 😂 i w sumie to ja dopiero wtedy mogłabym prosić o znieczulenie No i chciałabym je mieć na ta najgorsza fazę porodu czyli wypchnięcie dziecka. No ale to ostatecznie pojechałam na cesarkę jak wiadomo

age.png
    age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2022, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę magnez b6 forte 2x2 i chyba coś daje bo ten brzuch mi się mniej spina :)

Tego się obawiam, że nie zdążą podać mi znieczulenia jak już zacznie się akcja 🙈 no i też boje się trochę skutków ubocznych. Moja mama coś mi mówiła że nie wolno głowy podnosić? 🤔 Liczę na to że położne wszystko wyjaśnia

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    27.12 beta 72,7, prog 35,5
    29.12 beta 225,43 prog 26,6
    31.12 beta 448,7 prog 28,71
    8.01 🩺 pęcherzyk ciążowy 9mm 5+3
    9.01 beta 8144,97
    10.01 beta 12287,69
    13.01 jest ❤️ CRL 3mm 6+0
    23.01 CRL 1,29 mm 7+3 😍
    27.02 USG I Trymestr

preg.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2022, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam w Rossmanie w piątek i bez pokazania wiadomości e-mail nie dostanie się darmowych pampersów 😕 mam skontaktować się z obsługą klienta.

Co do znieczulenia, ja boje się gmerania przy kręgosłupie. Wszystkie zabiegi miałam że znieczuleniem ogólnym i lubię to znieczulenie. Szybko wybudzam się, czuję się bardzo dobrze. Co prawda do cesarki lepiej pewnie w kręgosłup niż ogólne, ale myślę sobie, że na poród SN to o ile nie zmienię zdania w trakcie, wezmę gaz i znieczulenie dożylne.
    W szpitalu, gdzie będę rodzic, rodziła moja przyjaciółka i mimo, że chciała zzo to nie zdążyli jej podać, bo nie było wolnego anestezjologa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2022, 12:31

age.png
  • Olciax Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2022, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    A czy któraś z Was oprócz Olci nastawia się na ZZO? Jak to u Was wygląda, można sobie zażyczyć i jest? U mnie przy pierwszym porodzie za szybka akcja, nie zdążyli by mi nic podać.

Jej to u Ciebie w ogóle sytuacja idealna - chyba wszystkie byśmy tak chciały :D Ile taki szybki poród trwał??
    Ja brałam 3 szpitale waw pod uwagę do rodzenia i wszędzie opcja znieczulenia była „na życzenie”, w szpitalu w którym suma sumarum muszę rodzic też jest.

W ogóle jeśli chodzi o metody łagodzenia bólu to zastanawiam się też nad wypożyczeniem TENS - słyszała któraś z Was jakieś opinie na ten temat z pierwszej ręki? Położna środowiskowa i na szkole rodzenia mówiły, że spoko.. Nie wiem czy były przekonujące :D ale wypożyczenie to koszt ok 100 zł, wiec żaden majątek, może warto spróbować

‹‹ 534 535 536 537 538 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ