Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Olciax moja sąsiadka do pierwszego porodu nie miała bo urodziła w 36 szybka akcja to była a dwa kolejne rodziła z doiła i miała tego Tensa mówiła, ze dla niej poród już tylko z tym właśnie, ze fajnie jej łagodził te skurcze.
Olciax, South lubią tę wiadomość
-
Wypożyczałam tens i...nawet nie miałam siły na użycie tego, zabiłabym jakby ktoś chciał coś jeszcze przy mnie majstrować
Ale słyszałam raczej pozytywne opinie.
Bardzo chciałam mieć znieczulenie, do momentu jak położna w szkole rodzenia szczerze powiedziała o możliwych skutkach ubocznych... Potem w czasie porodu uznałam, że bez jednak umrę, ale...nie zdążyli mi podać, z czego w sumie się bardzo cieszęPrzy drugim też nie zdążyłabym. Urofizjo ze szkoły rodzenia mówiła, że rodziła z i bez, za trzeci, razem wybrałaby bez. Podobno super bez takiego bólu, komfort, ale jednak świadomość i kontrola dużo lepsza bez i nie musiała tak "wisieć" na położnej, w sensie zdawać się tylko na nią.
Ja mam zagwozdkę z tym dodatnim gbsNiby mój lekarz mówi, że trzeci poród to często dłuższy niż drugi, ale jak patrzę po historiach dziewczyn to jednak kolejne są zwykle szybsze
Przy starszej zdążyli mi podać antybiotyk. Nie jestem fanką, ale w tej sytuacji uważam, że warto. Przy drugiej byłam ujemna, ALE nie zdążyłabym w razie plusa, mimo że wody odeszły w szpitalu. Poród 1,5 h. Teraz boję się, że jednak pójdzie szybko i zwyczajnie nie zdążę, a powinno być minimum 4h przed urodzeniem się dziecka... Nie podaje się anty doustnie bo paciorkowiec lubi wracać. Ale na logikę - jakbym przyjęła antybiotyk doustnie na np. 14 dni przed terminem, to powinnam go wybić a on nie zdążyłby wrócić. Muszę z ginem pogadać, bo niby się tego nie praktykuje, ale widziałam, że jednak w teorii jest taka możliwość... Naprawdę nie mam ochoty na stres, czy dzieciak złapał czy nie. Plus jedne źródła mówią, że 1 na 400 się zaraża, a inne że 70%
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Wichrowe moja znajoma w pierwszej ciąży była ujemna w drugiej dodatnia. Pojechała za późno do szpitala teraz dali jej jedna dawkę, drugiej nie zdarzyli bo urodziła. Leżała dłużej w szpitalu przez to bo kontrolowali jej małego w sensie CRP mu badali na szczęście nie złapał i w sumie po tygodniu wyszła.
Ale ja chyba bym przy takich szybkich porodach jednak się zdecydowała wziąć już teraz ten antybiotyk a nawet bym zrobiła jeszcze jeden wymaz w razie czego. Ile to się na niego czeka ? Bo antybiotyku są przecież tylko dwie dawkiWiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2022, 13:46
-
South rozmawiałaś z lekarzem twoim prowadzącym o twoich obawach ? Może poproś go o skierowanie na oddział w celu podania tych sterydów. Ja miałam sterydy podane z córka i z synkiem teraz tez i w sumie, pamietam jak bardzo płakałam w pierwszej ciąży podczas pierwszego pobytu w szpitalu a teraz to się cieszyłam, ze dostanie mały te sterydy
-
Z tego co wiem to jak jest powyżej 4 cm nie dają ponieważ nie ma wtedy sensu bo nie zacznie działać. Tak samo nie dostanie sie drugiej dawki znieczulenia jak ma sie 8 cm. Tak mi tłumaczył anestezjolog przy porodzie ale to było ponad 5 lat temu. Może sie zmieniło.
-
Żelka, czeka się ok.5 dni na wynik... Teraz niby jak po 12 h jest ok to puszczają normalnie, ja nie zamierzam siedzieć tydzień w szpitalu, rozchorowałabym się od tego ;> Nic no, muszę z ginem pogadać. Dla mnie byłoby logiczne przyjąć coś doustnie np. od 18 czy 20 grudnia. Chociaż ostatni doustny miałam 15 lat temu i źle to znosiłam.
L.Ana.l, mówisz o znieczuleniu? Od 4 cm podają, acz coś teraz się mówi, że można wcześniej. Kiedyś byĺo, że akcję może to zahamować. Ja właśnie mogłam jak doszło do 4 cm 5 lat temu. Od 8 cm już nie ma sensu bo się rodziu mnie z 4 do 10 poszło w 15 min 🙈
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
No dziwne.
Jeśli chodzi o Zoo tak mi wytłumaczono. I tak też było u mnie robione.
Na oddział przyjętomnie koło 20.oo mialam skurcze ale rozwarcie na 1 cm cała noc leżałam ze skurczami, dostałam zastrzyk przeciwbólowy. O 7 rano rozwarcie na 2 cm o 8.00 miałam na 3 i wtedy na sale porodową i znieczulenie kolo godziny 8.30 i druga dawka o godzinie 14.00 cos kolo tego może chwilę przed 14.00 rozwarcie na 7cm a urodziłam równo o 17.00
Co szpital to inne obyczaje. A to też było 5 lat temu więc możliwe co sie zmieniło.
Mówię tylko jak bylo u mnie.
A jakie są wytyczne nie wiem.
Wydaje mi sie ze tak jak ze wszystkim jeden da przy 3 cm inny przy 5 cm -
Zelka, rozmawialiśmy o tym wcześniej, ale on uważa, ze one nie są tak na 100% obojętne dla dziecka, temat ucichł, a teraz się tak zaczęłam nad tym grubieje zastanawiac 🤔
-
U nas chyba 2 szpitale "oferują" zzo 🤦🏻♀️i zależy czy jest anestezjolog na dyżurze, bieda generalnie i zacofanie, także nie mam co liczyć nawet.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2022, 15:47
17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Nas też zasypało. Dzisiaj pojechaliśmy na zakupy takie małe ale akurat potrzebowałam kilku rzeczy to takie ślisko na ulicach 🙈 trochę się stresowałam i żałowałam, ze wyszłam z domu 😃
South ja w sumie od wszystkich lekarzy i w pierwszej ciąży i teraz tez słyszałam, ze akurat dobrze, ze dostałam te sterydy. No córce nic absolutnie nie było po porodzie, teraz tez w pełni zdrowe dziecko. A płakałam bardzo jak mieli mi je podawać pierwszy raz.
No ale jeśli twój prowadzący nie widzi potrzeby. Może wierzy w to, ze dotrwasz do terminu cesarki. -
U nas też sypie
Ja będę mieć cc ale w naszym szpitalu z tego co slyszalam to średniowiecze poród naturalny na leżąco na plecach tylko i wyłącznie01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Ostatnio koleżanka rodziła tylko z głupim Jasiem i mówi że ją to tak otumanilo że czuła że nie ma siły tak przeć jakby chciała.
Jak by była gwarancja, że poród pójdzie szybko to znieczulenie wcale takie potrzebne nie jest , ale ja tam wolę je mieć, żeby mimo wszystko się nie męczyć. 😊 Ale nie znam chyba nikogo kto zdecydowałby się na to znieczulenie 🤔
U nas ma sypać jutro, lubię taki klimat bardzo. A jeszcze jak nie muszę nigdzie jechać to już całkiem 😁 -
Hej Dziewczyny ☺️
Karmar,trzymam kciuki,z by wszystko było dobrze i żebyście jak najdłużej byli w dwupaku ✊✊
Jeżeli chodzi o krwawienie dziąseł,to mi też czasami krwawią.
Bumbum,czy to Ty pisałaś,że miałaś kiedyś laktator z Esperanza? Jakie butelki do niego kupowałaś?
Dziewczyny polecacie jakieś kompresy żelowe?
Mam pytanie odnośnie tormentalum,to chodzi o tą masć pięciornikową złożoną,czy tormentile baby?
W ogóle,czy tylko ja jestem daleko w lesie i nie mam jeszcze wszystkiego wypranego i poprasowanego oraz niespakowanej walizki? 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2022, 20:14
2.05-⏸️
4.05-Beta hcg 60,prog.21
06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
7.06-wizyta
PTP-14.01.2023 ☺️ -
Ja mam walizki przygotowane i wszystko wyprane 😄 czuję komfort psychiczny jak jestem gotowa. Szczególnie, że różnie to bywa i za półtorej tygodnia mam ciążę donoszoną. Progesteron i magnez odłożone.
Co do krawienia, dziąsła mi nie krwawią, ale codziennie mam skrzepy krwi w nosie od dłuższego czasu. Nawet nie zwracam na to uwagi. I tak biorę dodatkowe żelazo, bo mam anemię od września.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2022, 20:18