Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Malami, trzymam kciuki, żeby choroba dziecka skończyła się. Oby to była trzydniówka jak Marcysia pisze. Dużo zdrowia dla was 💪
Żelka, u mnie z cukrzyca takie akcje teraz, że nie wiem co się dzieje. Zjadłam śniadanie jakie wiele razy zjadłam, kanapki z pieczywa żytniego na zakwasie z twarogiem, a tam po godzinie 142 cukier... Wcisnęłam sobie insulinę. Zaraz dojdzie do tego, że na obiad 10j i jeszcze 5j do śniadania 🙈 nie rozumiem czemu nagle tak pogorszyło mi się. Miałam wszystko opanowane aż nagle zepsuło się. Jem dokładnie to samo i zupełnie inne cukry.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2022, 11:40
-
Z tą cukrzyca to cały czas jedna wielka nie wiadoma. 😔 Czytałam już tyle artykułów różnych lekarzy i wszyscy to potwierdzają, że nie ma złotego środka na to, jednej osobie zaszkodzi bułka pszenna a inną będzie miała super cukry po tym. Trzeba próbowac po prostu. No i czytałam, że jeśli od czasu do czasu zdarzy się minimalne przekroczenie to żeby nie dawać od razu insuliny na zbicie tylko po prostu przeanalizować co się zjadło i zmienić to przy następnej okazji.
Ja to mam problem wieczorem z wbiciem insuliny albo mi się jakieś zrosty zrobiły Albo nie wiem co jest grane ale igła po prostu nie chce sie wbijać 😐 też tak macie?
Jeszcze 3 tyg i oby koszmar cukrzycowy się skończył 🤞 -
Ana. U mnie na KTG średnio mały tętni ma między 130 a 140. Jak się zaczyna ruszać i coś tam sobie robi, to nagle do 160-165 dochodzi. W szpitalu miałam takie specjalne KTG rejestrujące ruchy i położna mi tłumaczyła, że nawet jak ja nie czujesz że się rusza, to ich KTG to wychwytuje i widać to jak łączy się z tętnem.
KTG u mojej położnej takich bajerów nie mam. Dostaje pilot i mam klikać jak czuje ruch. Dzisiaj właśnie idę na KTG do położnej -
I.Ana.I wrote:Dziewczyny jaki jest rozrzut tętna u dziecka na KTG tzn od ilu do ile uderzeń jest "norma"?
Aaa i dziewczyny ktore miały KTG już ta druga pilotka jest od skurczy tak? Jakie wartości Wam sie rysowały?
Jeśli uderzenia są 110-160 to uważa się że wszystko jest w porządku. Powyzej jest podejrzenie tachykardii. Mi położna tłumaczyła, że jak się mały przekręca to może tętno wzrosnąć i to samo jak mama jest poddenerwowana to też to oddzialowuje na dziecko i tętno wzrasta.
Co do tych pilotek to górna jest od macicy i rejestrowania skurczy, ale i chyba też od ruchów dziecka , a ta dolna od tętna.
Ja miałam taki przycisk do wciskania jak czuje ruch, no i oczywiście jak na złośc mały na początek totalnie się nie ruszał , ale ginekolog pokazywał mi że widać że się ruszał cały czas.
Edit. U mnie też tętno było takie najczęściej 130-140Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2022, 11:45
-
Dziewczyny a czy KTG to coś obowiązkowego w ciąży? Bo widzę, że często o tym piszecie, a mi nic lekarz o tym nie wspominał.
Malami dużo zdrówka dla córki. Oby już było tylko lepiej.
Ja pakuję się w jedną dużą torbę i zamówiłam na vinted taką mniejszą torebkę do wózka (zupełnie bez sensu, bo do naszego wózka jest dołączona duża torba) więc w nią włożę dokumenty i takie podręczne rzeczy. Jeszcze muszę dokupić jedną koszulę ciążową i stanik do karmienia. Jakoś mi to umknęło wcześniej, bo mam małe piersi, brzuch bardzo wysoko i na codzień chodzę bez stanika, ewentualnie na wyjścia w sportowych. I w takich też karmi moja przyjaciółka, no ale że szpital wymaga tych do karmienia to kupię chociaż jeden. -
Ana nawet jeśli tetno wychodzi po za zakres czy to w dół czy to w górę ale są to na danej sekwencji pojedyncze zapisy dalej jest ok. Tachykardia lub bradykardia jeśli na sekwencji zapisu lub w całym obrazie występuje często a to już umie odczytać Polozna i lekarz. Ja z doświadczenia proponuje nie patrzec w ogóle na zapis KTG tylko leżeć i wyobrażać sobie morze szum fal 👍🏽👍🏽
Ja największy skurcz miałam chyba 27 to jak w szpitalu leżałam ale to jest normalna praca macicy. Przy czym jak pojechałam do porodu miałam skurcze na poziomie 40 co 15 minut i Polozna mówiła, ze luzik mam jeszcze spokojnie 2 tyg a na tego samego dnia urodziłam😂 -
South tak ta torba oBag jest zamiast torebki, ogólnie przy przyjęciu przebieramy się na IP wiec będzie łatwiej mi wyjąc piżamkę klapki i szlafrok z tej torebki niż z walizy, która zostawię z mężem na poczekalni.
Patka ty nie masz ciąży niczym powikłanej wiec w twoim przypadku KTG dopiero po wyznaczonym terminie porodu. Cukrzycowe czy np z nadciśnieniem musza wcześniej kontrolować KTG bo u nas ciąża jest jeszcze bardziej nieprzewidywalna i wydolność łożyska może paść w każdej chwili. Ale to się raczej tyczy nie uregulowanej cukrzycy -
Moj lekarz też nic nie wspomina o KTG pewnie jest tak jak Żelka pisze jak nie ma wskazań to nie trzeba01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
I.Ana.I wrote:No mi tętno wariowalo od 120 do 175
A skurcze sie rysowały kilka razy do 55.
Lekarz kazał mi przyjść za tydz na KTG. Ale zaniepokoiło mnie że powiedział " jak coś sie będzie działo to na IP" szyjkę mam zamknięta długą
34+1 waga młodej 2 kg
Wiesz co ten tekst „ jakby się coś działo …” to standard. Ja jak byłam ostatni raz na IP to tez dostałam skrót co może się dziać i wtedy szybko na IP dostałam nawet info, ze jak cukry będą skakać to mam się zgłosić na IP i na oddział 🙈 a najbardziej mnie zmroziło charakterystyczne twardnienie brzucha dla odklejanie łożyska WTF 🙈🙈🙈🙈 także oni musza to powiedzieć -
Żelka, dziękuję Ci bardzo za screen emaila z Rossmana. Podeszłam do swojego Rossmana dzisiaj, powiedziałam, że dostałam e-maila i babeczka dała mi te papmersy za 1gr 😄 nie wiem po co taka akcję w innym Rossmanie mi robiły babki jak nie miałam e-maila do pokazania.
Żelka1990 lubi tę wiadomość
-
Malamii dużo zdrówka dla córki, trzymam kciuki!
Nayashka Jeśli chodzi o pieluchy z Rosska to dzwoniłam dzisiaj do biura obsługi klienta, bo tez nie dostałam żadnego maila. Facet sprawdził po numerze karty, że mi przysługują, ale muszę je wybrać najpóźniej do…. jutra, bo inaczej w moim przypadku promka już przepada.
Kazali z aplikacją pójść do rossmana, bez maila. Tak zrobiłam i dostałam jedynie po zeskanowaniu aplikacji:)
Co do KTG to ja mam mieć dopiero w terminie planowanego porodu, jeśli się akcja wcześniej nie rozpocznie - czyli to by się pokrywało z tym do pisze Żelka.
Laski ja dzisiaj równo 37tc, więc ciąża donoszonachyba z tej okazji spakuję torbę do szpitala
Słonecznik90, Nyashka, Angela1108, Marcysia1990, Malamii26 lubią tę wiadomość
-
Nyashka wrote:Żelka, dziękuję Ci bardzo za screen emaila z Rossmana. Podeszłam do swojego Rossmana dzisiaj, powiedziałam, że dostałam e-maila i babeczka dała mi te papmersy za 1gr 😄 nie wiem po co taka akcję w innym Rossmanie mi robiły babki jak nie miałam e-maila do pokazania.
Oho ale synchronizacjawidzę, że moje złote rady już nieaktualne
-
Też jak nie czułam ruchów. Ogólnie to może 5 razy sie ruszyla na tym KTG.
Na Usg bryka lekarz mówił że tancerka a Ja nic nie czułam serio.
Wczoraj liczyłam ilość twardnien w ciągu dnia. Wyszło mi 16 razy. Już chciałam jechać na IP. Ale wzięłam nospe na wieczór i przeszło. Dziś 5 razy mi twardniał.
Co do ruchów to czuje. Ale chyba tylko te mocne. Jak sobie plywa delikatnie i smyra to nic nie czuje -
Złapał mnie kryzys zaraz się popłacze. Mojego męża nie ma w domu a sama nie potrafię sobie pomoc. Fizjo mam dwie żadna niedostepna😭😭😭
Nie mogę leżęc na lewym boku bo pośladek i biodro rak bardzo mnie bola nie mogę siedzieć ani leżąc na prawym boku bo wtedy mam przeogromny bol pod prawa łopatka aż do lędźwi ale to taki ze nie potrafię nawet opisać 😭😭😭 -
Ana 2 kg to maleńka ma duzo miejsca dlatego nie wszystkie ruchy musisz czuc. Na KTG słyszałam ruchy nie raz takie co ich nie czułam to właśnie było jeszcze w 31 tyg jak byłam na patologii w szpitalu.
Teraz mały już ma tam ciasno bo ruchy są takie niebolesne już nie ma jak rozwalić się, żeby kopniaka matce sprzedac -
Żelka, moja znajoma miała 4 cc i się za każdym razem super czuła
Ktg w niepowikłanej ciąży zwykle robi się w 40+0 dopiero, acz czasem jak waga dziecka spora to każą wcześniej... Aktualnie zalecenia są takie, że jeśli jest ok to nast może być 41+0, i potem po 3 dniach i wywoływanie ;]
Ja w walizce w strunowych mam komplety dla dziecka, reszta jakoś tam rozlokowana, a podręcznie plecak lub torba jak na co dzień.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023