Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Nayashka ty nie miałaś problemów z nadciśnieniem w ciąży prawda? Twój test pappa wyszedł ok? I nie brałaś acardu??
A czy twoja lekarka robiąc ci USG i stwierdzając ze masz sztywna tętnice zwróciła uwagę na ciśnienie? Pytała jakie masz wartości lub czy zleciła ci badanie ciśnienia 3 razy dziennie?
Nie diagnozuj się sama wg jakiegoś artykułu. Twoja lekarka zwróciła ci chyba tylko uwagę na to, ze masz pilnować cukrów prawda? Nie dopuszczać to takich dużych skoków. Nie szukaj sama sobie na końcówce ciąży niepotrzebnego stresu. Teraz jak się zestresujesz to i ciśnienie ci skoczy.
masz tak samo jak ja cukrzyce ciąży rozpoznana bardzo wcześnie, to jest ogromne obciążenie dla łożyska, i całej ciąży w ogółem, stad tez ciaze cukrzycowe są inaczej prowadzone. Bardziej skrupulatnie częstsze wizyty a na końcówce te KTG które mamy już od 35 tyg ciąży.
Ale dlatego jest ta obserwacja. Gdyby to było coś co jest zagrożeniem dla ciebie lub dziecka to już byś była na oddziale patologi ciąży wczoraj. No na pewno by ci dała skierowanie.
Właśnie to co mowi mój ginekolog świadomość na temat nadciśnienia w ciąży jest większa niż cukrzycy. Kobiety znają zagrożenia stanu przedrzucawkowego itd, a nie znają powikłań cukrzycy ciążowej. Jedynym powikłaniem, które znają to duża masa ciała dziecka. I jeszcze traktują to jako dumę, „phi, moje dziecko urodziło się 4300kg”
Nayashka w tej sytuacji najlepsze co możesz dla siebie zrobić to sprawić by do najbliższej wizyty a chyba masz tak jak ja KTG w poniedziałek postawić na zrelaksowanie ciala i umysłu i dobre nawodnienie. Pamiętaj został ci tylko tydzień do ciąży donoszonej. A wtedy to już niech się synuś rodzi jeśli tego będzie chciał. Ale z tego co mówisz w sensie ruchów dziecka jego przepływów (nie twoich) oraz wagi to jemu jest w brzuszku bardzo dobrze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2022, 07:36
-
Żelka, nie mam w ciąży problemów z ciśnieniem. Mierzę je sama dla siebie od pierwszego trymestru w razie czego. Po pappa lekarz nie zlecił mi acardu. Trochę mnie to zdziwiło, bo wydaje mi się, że jestem w grupie ryzyka chociażby ze względu na otyłość.
Lekarka tylko przed badaniem pytała się o ciśnienie jakie mam. W trakcie jak badała ta tętnice nic nie wspominała o ciśnieniu. Bardziej mówiła, żeby kontrolować skoki cukrów i to czy zbijają się i jak nie uda mi się tego opanować, to mam na IP jechać. Tak jak Ty mówiła, że skoki są gorsze niż jakbym miała cały czas cukier np około 140. Co ciekawe, żaden diabetolog mi tego nie mówił, nawet kiedyś mówiłam, że ta druga babka mówiła, że pojedyncze skoki raz dziennie są ok...
Marcysia, resztą przepływów jest ok. Tylko ten jeden z tętnicy macicznej jest zły l.
Jakbym nie miała was dziewczyny, to i tak gorzej miałabym z prowadzeniem moje ciąży. Dzięki wam znam tricki jedzeniowe, wiem jak ważne jest mierzenie się i zbijanie cukru w razie czego i wiem na jakie badania i na co zwracać uwagę. Mój prowadzący super lekarz ale jak pytałam się o KTG to on mówił, że tak wcześnie się nie robi 🙈 nie mówił też, że mam przepływy monitorować. Nie mam skierowania do poradni patologii ciąży. Sama chodzę na te USG z monitoringiem przepłyów dzięki wam i temu, że dzielimy się wiedzą. Tak to nawet nie wiedziałabym, że coś się dzieje teraz nie tak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2022, 08:20
-
Wiecie, ale z tym ciśnieniem w ciąży to tak, że można mieć wcześniej rzeczywiście problemy i na to nałoży się stan przedrzucawkowy, albo to może zupełnie nagle wyskoczyć nawet jak ciśnie wcześniej ok. Jak dla mnie warto je kontrolować tym bardziej, że nie jest to w ogóle kłopotliwe. Poza tym w pierwszej ciąży jest dużo większe prawdopodobieństwo takich sytuacji niz w kolejnych. Ja w tej biore acard i na nna narazie nie mam zadnych problemow z cisneiniem, a w poprzednich mialam juz spore wiec wydaje mi sie, ze wczesne wlaczenie acardu zapobieglo nieprawidlowej implantacji lozyska i stad taka poprawa. A jeśli chodzi o mierzenie cisnienia to niekoniecznie stres bo są też ludzie którzy jak mogą podjąć jakieś działania to czują się spokojniej, że mają jakiś wpływa na sytuację, że mogą sobie pomoc a nie tylko wyczekiwać i to redukuje stres. No ale to zależy od tego jakie kto ma sposoby radzenia robie że stresem.Czynnik męski
Invimed 04.2014 ivf 💕synek
06.2020 powrót po rodzeństwo ❤ 3.2.2
6 dpt 17,8 beta
8 dpt 68,8 beta
11 dpt 361 beta
15 dpt 2369 beta
20 dpt pęcherzyk ciążowy z żółtkowym
25 dpt jest ❤
Mamy jeszcze ⛄⛄⛄⛄
-
Lukrecja wszystko może wyskoczyć nagle w ciąży. Nawet w ciąży 100% fizjologicznej książkowej na początku grudnia znana na insta dziewczyna bodajże w 32 tyg urodziła bo nagle siedziała w restauracji dostała krwawienia i sie łożysko zaczęło odklejać. W życiu by sie tego nie spodziewała.
Ale Nayashka kontroluje ciśnienie robi regularnie badania moczu, lekarz, który jej robi badania przepływów zwrócił by na pewno na to uwagę zwłaszcza na końcówce ciąży. Nie my jesteśmy od tego by jej teraz dodawać stresu. Jestem ostatnią osobą, która by bagatelizowała jakie kolwiek zagrożenia dla życia czy dla ciąży. Ale myśle, ze Nayashka w tej chwili nie musi sie nakręcać.
I wiem, ze sie powtórzę ale uruchamiasz sie zawsze w momencie kiedy jest okazja dolac oliwy do ognia i wprowadzić więcej stresu. Bo widzisz ja jestem z dziewczynami tutaj dosc mocno zaangażowana nawet w temat blachy głupiego kremu do pieluszki i dzieki temu tez wiem, ze np Nayashka jest jak ja i sie bardzo sama nakręca w takich sytuacjach i znajgorsze co można robić to jeszcze jej szukać chorób 🤦🏼♀️
Lukrecja od czegoś jest tez ten cudowny test pappa, który już wcześnie informuje ze problemy ze stanem przedrzucawkowym mogą wystąpić dlatego nie każda ciężarna dostaje acard
A właśnie bardzo ważna wg mnie sprawa ty tutaj cały czas Lukrecja sugerujesz, ze stan przedrzucawkowy to problem z ciśnieniem ale nie wiem czy wiesz, ze cukrzyca tez jest czynnikiem wywołującym stan przedrzucawkowy?.
Wiec tym bardziej myśle, ze Nayashka ma dobra lekarkę i ona wie na co powinna zwrócić uwagę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2022, 08:03
-
Dziewczyny a Myślicie ze jeżeli podczas robienia krzywej chodziłam po korytarzu zamiast siedzieć (bo było mi tak niedobrze musiałam) wynik mógł wyjść nieprawidłowy?tak mi to chodzi po głowie zawsze jak czytam wasze wpisy o cukrzycy.
Nyashka tak jak Dziewczyny piszą jakby były powody do zmartwień lekarz napewno by zareagował odrazu zamiast kazał przyjść za tydzień wiem że się martwisz ale napewno wszystko jest dobrze jak bardzo cie to stresuję to może skonsultuj to z innym lekarzem. Musimy ufać naszym lekarza wkoncu po to kończą szkoły nabierają doświadczenia żeby nam pomagać. Będzie dobrze wierzę w to
U mnie zimy ciąg dalszy wczoraj zamarzło mi centralne w nocy rozpaliłam rano w piecu myślałam że pięć rozsadzi bo rurki idą przez garaż a tam nie ma ogrzewania i tam złapało noi nie bylo obiegu wiec woda gotowala sie w piecu zamiast isc na grzejniki... sama w domu piec tak tarabanil masakra była. Z tych nerwów chyba w nocy tak mi było niedobrze pół nocy nie spałam jako dziecko miałam nerwice żołądka wiem jak się to objawia co jakiś czas straszne wymioty przez dwa dni i później miesiąc dwa czasami trzy spokoju nie fajna choroba...01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Angela ogólnie nie wolno chodzić, No mi zabraniali jak robiłam Krzywe czy to w pierwszej ciąży czy te wszystkie inne a sporo ich miałam. Ale martwisz się, ze masz a ci nie wyszła ?? Wez sobie zrob glukozę na czczo z krwi a jak masz glukometr w domu to sprawdź z palca krew po każdym posiłku ze 3 dni. Jak jesteś nie cukrzycowa to wszystkie poziomy będziesz miała w widelkach.
Trzeba tylko pamiętać by przed sprawdzeniem krwi z palca umyć dokładnie dłonie. A cukier sprawdzamy godzinę po rozpoczęciu posiłku. Zaczynasz jeść o 14 to o 15 pyk W paluszek 😉
Ale ty chyba miałaś na prawdę dobra ta krzywa nie?
Córcia mi tak pięknie śpi ale muszę sie wygramolić z łóżka 🙈🙈 +\-10 mam wizytę CDL…
Dziewczyny jak maxie jakieś pytania co do karmienia piersią czy rozkręcania w szpitalu dawać mi turaj ci zdążę doczytać przed wizyta to zapytam 😃😃Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2022, 08:30
-
No tak trochę przez tą wagę małego bo nawet na prenatalnych lekarz się mnie pytał jak wyszła mi krzywa bo mały jest trochę duże ale powiedział że jak krzywa wyszła ok to poprostu dziecko jest duże. Krzywa miałam z tego co pamiętam ok ten wynik po godzinie był taki na granicy ale się mieścił. Glukometru nie mam właśnie a można zamówić taki z tymi paskami? Fajnie mieć takie coś w domu01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
U mnie się czasami pojawiają takie bóle okresowe ale u mnie wystarczy zmiana pozycji leżenia czasami pomaga nawet wyprostowanie nogi lub odciągnięcie pleców do tyłu. Nie wiem jak jest w przypadku twoim bo jesteś ponad 2 tyg przedemna więc może to jakieś przepowiadające01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
U mnie tez bole okresowe się pojawiają, ale tez przechodzą po kilku, kilkunastu minutach i tez zmiana pozycji pomaga. Ja dzisiaj miałam fajna noc do 6 bo wtedy maluchy się tak ułożyły, ze na żebrach tak ich czułam, ze nie potrafiłam wstać bo taki ból, ze myślałam ze albo mi pęknie żebro albo odejdą wody bo pęknie worek.. Ból pośladka dalej trzyma, z chodzeniem dalej problemy.. nie wiem czy ta wizyta i fizjo coś pomogła
A dziewczyny, które miały obklejony brzuch tejpami, czy chodziliście z nimi na usg? Czy trzeba ściągnąć? -
South trzeba ściągać i do KTG tez. Ja miałam teraz fajnie oklejony No ale przed wizyta musiałam ściągnąć. Ale miałam cały brzuch oklejony.
A Ren ból pośladka ja tez mam właśnie się dowiedziałam ze u mnie to tez ten mięsień gruszkowy ale piłeczka do tenisa go rozbiłam. Na razie mogę leżeć na lewym boku wiec jest lepiej.
Angela jak na granicy był wynik to warto sprawdzić bo cukrzyca lubi później wywalić. Ty jak pamietam od początku miałaś małego większego nie?
Bumbum to twoja druga ciąża co nie ? Nie miałaś żadnych boli w pierwszej ?? Tak na prawdę te bóle okresowe to mogą być przepowiadające i porodowe ale trzeba obserwować czy się nasilają czy nie.
Ja wczoraj w aucie miałam tak częste twardnienia brzucha plus ból okresowy, ze gdyby nie fakt, ze jechałam z wizyty od prowadzącego to bym jechała prosto do szpitala. Ale te wzdęcia musiały ewidentnie mi to pobudzić plus pozycja w aucie. Bo jak zajechałam do domu przyjęłam pozycje do odgazowania jelit🤭 to mi bóle przeszły od razu
Ja wczoraj poszłam spac o 23 do 5:20 spałam ciągiem i koniec spania 🙄🙄 teraz mam oczy czerwone jakbym zioło jarała 🤭 jestem okropnie zmęczona i marzę o przyłożeniu głowy do poduszki i pójściu spac. Ale czekam na ta doradcę laktacyjna. Później zjem eklera, na którego mi już cieknie ślina i niestety ale walczę córce na tablecie grę ( na szczęście to jest pisanie i rysowanie literek) a ja się koło niej położę spac. Później wstaniemy na obiad, który znowu zamowie 🫢 i po obiedzie pójdziemy obie na drzemkę i wróci mąż.
Ale czuje się dzis słabo i zasłabło mi się podczas robienia śniadania już nie mówiąc jak dzisiaj mnie spojenie boli 🤦🏼♀️ także daje sobie na luz i słucham swojego ciała. Teraz młoda po śniadaniu dostała nowy zestaw play-doh to mam z głowy ja pare godzin 🤭🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2022, 09:58
-
Tak mały jest od początku większy na prenatalnych z 3trym wielkością był na 34w5d a według om to był 31w6d cały czas jest dużo do przodu co jest trochę dziwne bo np pierwsze usg pokrywało się idealnie z terminem om później zaczął nadrabiać i rosnąć szybko01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Kurde bele, a wyczytałam w internecie ze można przez nie robić usg 🤔szkoda mi ich już ściągać bo to beda tylko 3 dni, a wspominała coś o 5 dniach.
U mnie z tym pośladkiem jest o tyle dziwne, ze mnie nie boli jak uciskam czy dotykam mocniej, tylko mam takie elektryzujące bole przy każdym kroku albo próbie zmiany pozycji.. -
South, ja miałam brzuch tejpami oklejonymi i wczoraj na wizycie musiałam ściągnąć je, żeby pani doktor mogła wykonać USG. Jak nie jesteś pewna, to możesz zrobić jak ja - pójść oklejona i jak lekarz będzie kazał ściągnąć, to ściągniesz.
Angela, tak jak Żelka napisała, nie powinno się chodzić w trakcie krzywej cukrowej, bo może to zafałszować wynik. Zgadzam się, że fajnie jakbyś miała możliwość glukometrem monitorować jak wygląda Twój cukier po posiłkach przez kilka dni. Krzywej nie powtarzałabym już na tym etapie, bo to zbyt duże obciążenie dla organizmu jest. Glukometr można kupić normalnie tak jak paski. Po prostu wszystko jest pełnopłatne. -
Ja dostałam glukometr za darmo w aptece ten wcześniejszy wiec można zapytać.
South mi fizjo kazała ściągnąć teraz tez miałam 3 dni tylko ale dlatego, ze mi się podwadzaly na krzyżu i mnie bolało. Ogólnie ja to ściągałam zawsze pod prysznicem plus na oliwce kurczę to mnie tak boli przy ściąganiu 🙈😂
Bumbum to ja w pierwszej ciąży byłam bardziej spanikowana wszystko było dla mnie obce, teraz jestem duzo spokojniejsza bardziej świadoma ale tez troszkę moje lęki sa rozpracowane i nad niektórymi potrafię już zapanować wyciszyć. Ale tylko niektóre 😂🤦🏼♀️ -
Muszę ogarnąć sobie ten glukometr i posprawdzać trochę te cukry. Zapisałam się na dzisiaj do lekarza do którego chodziłam przed ciążą jest bardzo dokładny chciałabym żeby zerkną na młodego swoim okiem niech go zmierzy i się wypowie co on o tym sądzi01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Znowu się suwaczki zepsuły🙈 ja dzisiaj 35+5 jeszcze 9 dni i będę już jako tako spokojna o poród zostanie mi tylko zrobić wszystko co w mojej mocy by dotrwać do stycznia 🫢 czyli NIC haha bo tak na prawdę to jak się akcja porodowa zacznie to muszę być jak najszybciej w szpitalu. Nawet mój prowadzący do mnie wczoraj na odchodne powiedział, ze mam nie kombinować, ze on wie, ze grudzień mi nie lezy i trzyma kciuki za styczeń ale jakby się cokolwiek działo mam jechać a Nawet 3 razy więcej niż raz za mało 🙈🙈
Wiem, ze jest cała masa „co robić by wywołać poród” ale czy jest coś co robić by opóźnić 😃😃poza leżeniem bo to nie ma szczególnie związku z ciąża fizjologiczna -
Żelka chyba w drugą stronę nie ma złotego środka ale napewno oszczędny tryb życia dużo odpoczynku i spokoju powinno pomóc 😊01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Zelka, chyba ściągnę dzisiaj pod prysznicem, ale tak wiem, ze najlepiej na oliwce. Ja już tez bym chciała żeby był styczeń bo ten tydzień to mnie jak narazie przerywał jak nie wiem co, a to dopiero czwartek 🙈