Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Angela1108 wrote:Ooo Patka też już 🥰 przekażcie jej gratulacje na messenger
Po pierwsze kochana to chciałabym Tobie bardzo mocno pogratulować!! Z tego co czytam to świetnie idzie Ci macierzyństwo.
Z Tego co widziałaś ja się rozpakowałam 26 stycznia. 2 tygodnie przed porodem zniosłam bardzo źle, w tym momencie cesarka jest dla mnie lajtowa. Bardzo się cieszę ze się na nią zdecydowałam, bardzo dobrze ją zniosłam a to jak mnie doktor pozszywał to bajka. W malutkiej oboje z mezem jesteśmy zakochani, chociaz nie obyło się bez kryzysu, miałam jedna słabą noc w szpitalu i już myślałam ze dopadnie mnie baby blues. Jeszcze mnie zatrzymali bo ja miałam słabe wyniki krwi. A teraz walczę z nawałem pokarmu, piersi jak kamienie i mogłabym konkurować z Pamelą Anderson mam nadzieje ze już jutro wyjdę.
Angela1108 lubi tę wiadomość
-
Patka123 wrote:Po pierwsze kochana to chciałabym Tobie bardzo mocno pogratulować!! Z tego co czytam to świetnie idzie Ci macierzyństwo.
Z Tego co widziałaś ja się rozpakowałam 26 stycznia. 2 tygodnie przed porodem zniosłam bardzo źle, w tym momencie cesarka jest dla mnie lajtowa. Bardzo się cieszę ze się na nią zdecydowałam, bardzo dobrze ją zniosłam a to jak mnie doktor pozszywał to bajka. W malutkiej oboje z mezem jesteśmy zakochani, chociaz nie obyło się bez kryzysu, miałam jedna słabą noc w szpitalu i już myślałam ze dopadnie mnie baby blues. Jeszcze mnie zatrzymali bo ja miałam słabe wyniki krwi. A teraz walczę z nawałem pokarmu, piersi jak kamienie i mogłabym konkurować z Pamelą Anderson mam nadzieje ze już jutro wyjdę.
Ważne że wszystko jest dobrze i dajesz rade super ze laktacja jest jak być powinna. U nas też wielka miłość do malego nie do opisania nie sądziłam że aż tak nas weźmie 🥰
Ja miałam problem z potasem był za niski i też było ryzyko że mnie zatrzymają dłużej bo anemia i ten bardzo niski otas ale podali mi coś i w dzień wypisu zrobili wyniki że trochę się poprawiały to nas wypisali z lekami do domu i zaleceniem kontroli za miesiąc01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
hakorośl wrote:Tak, miałam mieć balonik, ale było zamieszanie nikt nie mógł się zdecydować czy balonik czy oksytocyna i kiedy, w między czasie zaczęły się porody i inne indukcje dookoła, ja jak to widziałam to spanikowałam- przypomniały mi się tez moje porody. Nie chciałam relacjonować tutaj na bieżąco, żeby moich strachów na wyrost i moich realnych obaw nie przekazywać na dziewczyny tutaj, przed którymi jeszcze były porody. Pani ordynator zaproponowała mi, ze mogę mieć cc, jeżeli mam takie doświadczenia i taki stres. Wahałam się jeden dzień, konsultowałam z mężem i w końcu o 3 w nocy odeszły mi wody i zrobili mi cc.
Angela, jak masz nawał to nic tylko się cieszyć 😃 piersi ruszają i mały będzie miał tyle pokarmu ile potrzebujeWiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2023, 10:35
-
Nyashka wrote:Super, że trafiłaś na szpital, który pozwolił Ci wybrać czy indukcja sn czy cc. Najważniejszy jest Twój komfort psychiczny i co czułaś w tamtym momencie. Jeszcze udała się cesarka nie na zimno skoro wody Ci odeszły? 🙂 A jak maluszek i Twoje samopoczucie?
Angela, jak masz nawał to nic tylko się cieszyć 😃 piersi ruszają i mały będzie miał tyle pokarmu ile potrzebuje
Myślę, ze to kwestia Pani ordynator. Słyszałam o niej dużo dobrego. Poczułam się super zaopiekowana, nie przejmowała się tylko dzieckiem jak to bywa zazwyczaj, ale też mną i moim samopoczuciem. Jestem jej bardzo wdzięczna.
Teraz czuję się już dobrze. Z maluszkiem od początku była wielka miłość, czego wcześniej nie doświadczałam już na porodówce, tylko przy dwóch pierwszych synach miałam „ufff skończyło się już nie boli”. Pomimo trzeciej ciąży i trzeciej laktacji męczyłam się trochę z karmieniem, synek nie osiągnął wagi urodzeniowej przez 3 tygodnie, gdzie poprzednie dzieciaki były pulpetami pomimo kp. Dlatego prawdą jest, ze kazde dziecko jest inne🫣 podcinaliśmy wędzidełko, ma też zatkany kanalik łzowy i próbujemy walczyć masażami. Przezyliśmy tez ogromny strach, bo synek ma dwa zgrubienia/guzki nad brwią i baliśmy się, ze to coś onkologicznego, ale na szczęście to torbiele niegroźne póki co i trzeba obserwować, a jak będzie starszy to wyciąć.
A jak u Ciebie? Jak Wy się z maluszkiem macie?3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
Angela, jak się macie?
Hakorośl, super, że już wyszliście na prostą. Co do zatkanego kanalika łzowego, mój starszy syn miał zatkany i nic nie pomagało, więc miał odtykany w szpitalu. To trwa minutkę. Pani zabrała do sali zabiegowej malucha i po chwili oddała z odetkanym kanalikiem, ale mega płaczącego synka. Dostał cycka, uspokoił się i było po wszystkim.Angela1108, hakorośl lubią tę wiadomość
-
Żurawinka wrote:Angela, jak się macie?
Hakorośl, super, że już wyszliście na prostą. Co do zatkanego kanalika łzowego, mój starszy syn miał zatkany i nic nie pomagało, więc miał odtykany w szpitalu. To trwa minutkę. Pani zabrała do sali zabiegowej malucha i po chwili oddała z odetkanym kanalikiem, ale mega płaczącego synka. Dostał cycka, uspokoił się i było po wszystkim.01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Angela, nie przejmuj się tą gadką o mm. Karm, jak ci wygodnie.
A co do poczekalni, to ja też jestem zawsze pełna obaw. Teraz na bioderkach też niby miałam być na 8.55 a jak byliśmy na miejscu, to dostałam numerek na 9.15. Idę pod drzwi, a tam z osiem mam z maluszkami przede mną. No masakra! I potem tylko rozkmina, czy nikt niczym nie zaraża... -
No dokładnie wydaje mi się że po to są wyznaczone godziny żeby z tymi maluchami nie czekać w poczekalni z innymi dziećmi bo nigdy nie wiadomo które dziecko na co może być chore i niepotrzebnie zarazić inne01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Hakorośl, oprócz tego co napisałaś to z małym jest wszystko ok? U mnie od początku problemy z brzuchem a konkretnie z kupą. Jak tylko mały skończył tydzień. Ja nie mam mleka i karmię tylko mm. Wyszła nietolerancja laktozy z badania kupy. Próbujemy różne mieszanki i leki z pomocą położnej żeby ulżyć małemu. Jest zdecydowanie lepiej ale jeszcze nie idealnie.
Żurawinka, czy Twój mały potrafi ulać nawet 2h po jedzeniu? Mojego nawet czasem go wybudza 🙁Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2023, 14:09
-
Nyashka wrote:
Żurawinka, czy Twój mały potrafi ulać nawet 2h po jedzeniu? Mojego nawet czasem go wybudza 🙁
-
Moj mały też ma problemy brzuszkowe strasznie się pręży po jedzeniu nawet przez sen cały czas napina brzuszek mówiłam o tym lekarce wczoraj ale skończyło się znowu na temacie kp a u mnie robi się lipa pokarmowa nie wiem czy przez ten żołądek bo bardzo mało jem ale z dnia na dzień widzę że coraz mniej ściągam teraz jeszcze teściowa wraca do pl 1.02 więc będą setki złotych rad01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Ile ml jedzą wasze maluszki na jedno karmienie? Bo mojego odciągniętego daje mu 60 plus cyc co jakiś czas bo mu mało mm też 60ml i raczej mu to wystarczy i w dzień je co 2h w nocy budzi się raz od jakiegoś czasu koło 3 i później po 5
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2023, 16:31
01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Angela, jak pisałam tutaj na forum, ja próbowałam ogarnąć kp a że miałam mało pokarmu to wiem ile mniej więcej maluchy jedzą. Twój ma 14 dni to powinien jeść 90ml około. Tyle modyfika wtedy robiłam i czasem nawet wcinał 120ml.
Jak karmiłam kp to najpierw cyc a potem dorabialismy 40ml, półtorej miarki. Potem to było za mało, głodny był i robiliśmy cyc + 60 ml ale kilka dni później całkowicie na mm przeszliśmy, bo coraz mniej miałam. Kilka dni później nic już nie zostało.
To 60ml co robisz jest ok ilością
Żurawinka, łączę się w stresie o to ulewanie. Położna mówiła że tak to bywa z maluchami i nic się nie zrobi, ale mimo wszystko się martwię. USG brzucha mój mały miał w szpitalu więc to nie refluks. Tylko cały czas trzeba go przebierać i pieluszki zmieniać bo wszystko ulaneWiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2023, 20:47
-
Witam się byłam dzisiaj na kontroli blizny I niby wszystko ok po za tym że robią mi się zrosty.. mają mi też zamówić jakiś lek na ten mój żołądek.. dostałam witaminy i jakieś saszetki z proszkiem na laktacje. Mówili też żeby się zastanowić nad oszczyknieciem blizny właśnie na te zrosty że od 2 do 4 takich sesji bym potrzebowała01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Aaa I odpadl nam dzisiaj kikut z pępuszka 🥰
Marcysia1990, Nyashka, Żurawinka lubią tę wiadomość
01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Hakorośl współczuję tych zmartwień odnośnie jakiś zgrubień. Dobrze że to nic poważnego. Ja to już bym panikowała na maxa.
My wczoraj byliśmy na pierwszej wizycie patronazowej po 4tyg i lekarka zauważyła małą asymetrię główki z lewej strony. No i faktycznie ja już też to widzę, jakby się zrobiło nawet lekkie wklesniecie. Kurcze i pilnowaliśmy tych stron w dzień że lewa prawa, jedynie w nocy to spal najczęściej na tej lewej stronie. Lekarka zaleciła nam żeby więcej go dawać na brzuszek a my faktycznie dawaliśmy go dość mało i nie codziennie . Mam nadzieję że to się naprawi.
Żurawinka a u Ciebie ta główka to Twoje spostrzeżenia?
Angela i tak jak dziewczyny piszą, karm tak jak Ci wygodnie. Teraz jest wszędzie jakaś ogólnopolska presja na to KP , a trzeba robić tak jak głowa podpowiada i nie słuchać żadnych uwag. I współczuję z tą teściowa , ale bądź dzielna i się nie da 😊
A i co do tego żeby sprawdzić ile mleczka wypiło z piersi dziecko To na jednym blogu czytałam że jest taki myk żeby zważyc dziecko od razu przed karmieniem i od razu po. U mnie ostatnio wyszło ok 100ml po karmieniu.