Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
South, gratulacje dwóch serduszek i kciuki, żeby okazało się, że to nic poważnego
Słonecznik, za wizytę, która pewnie właśnie trwa ✊ Musi być dobrze
Ja na razie o wyprawce kompletnie nie myślę... chyba mnie starania za bardzo przeorały i jeszcze ciężko mi uwierzyć, że mam mieć w domu małego człowieka. Ciekawe, kiedy to do mnie dotrze... Może po czwartkowej wizycie, mam nadzieję, że trochę bardziej. Ale już zaczęłam świrować, bo śniło mi się, że krwawię. Na szczęście to był tylko zły sen.
Dobrego wtorku! -
South wrote:O Zelka, ja tez z chęcią przygarnelabym jakiś poleconych lekarzy z Krk. U mnie poród będzie raczej albo w Ujastku albo w Koperniku z racji ciąży mnogiej.
Ja miałam z córeczka tak, ze zdarzała jej się okresowa tachykardia to znaczy, ze podczas usg jej serduszko biło bardzo szybko w związku z tym tez byłam hospitalizowana na obserwacji dwa razy. No ale u nas się okazało całe szczęście, ze taka była jej uroda bo jeszcze brzuszku 3 echa serca były prawidłowe i do tej pory tez wszystko jest dobrze.
Hospitalizowana byłam w Ujastku bo Kopernik nigdy nie miał wolnych łóżek, a ja nie miałam lekarza prowadzącego ze szpitala wiec mnie odsyłali na Ujastek a do poradni chodziłam na Kopernika. Także No trochę pomotane. Teraz mam lekarza z Kopernika, którego zreszta bardzo polecam. Ale to napiszcie na priv gdybyście były zainteresowaneSouth lubi tę wiadomość
-
Olciax wrote:Gratulacje! hah, mamy ten sam termin Ty masz nadzieję, że przesuniesz się na grudzień, a ja że w głąb stycznia:) ciagle się pocieszam, że mało dzieci rodzi się w wyznaczanym terminie - obyyyy:)
A powiedz mi, na kiedy ustalili Ci badania prenatalne? Mi już na 15 czerwca, jakieś mam obawy, że to trochę za wcześnie… -
Myślę żeby się umówić na 13 czerwca, będę jeszcze powtarzać betę w czwartek i wtedy pomyślę czy jest sens. Bałam się bardzo pozamacicznej ale jest pęcherzyk w macicy a ja czuję się dobrze, nic mnie nie boli, nie mam plamień... Boję się też że jak pójdę tego 13. to przy tak niskiej becie nadal nie będzie widać zarodka i gin i tak każe mi przyjść za tydzień. Trochę mnie tez to szarpie finansowo, nie ukrywam 😐 no i jeśli nie będzie zarodka to kolejne nerwy 😔 może powinnam zaufać lekarzowi skoro był pęcherzyk? Wyglądał na przekonanego jak kazał przyjść 20.
niemi -
Żelka1990 wrote:Jaki wiek ciąży wtedy będzie?
15 czerwca w dniu prenatalnych będzie 11+3, a potem równo za tydzień 22 czerwca konsultacja wyników pappy (mój lekarz rekomenduje zrobienie pappy ze względu nie na wady chromosomalne, a informacje o łożysku).
Wstępnie kazał przyjść 11+5, ale wypada w Boże Ciało i klinika jest zamknięta. -
niemi wrote:Myślę żeby się umówić na 13 czerwca, będę jeszcze powtarzać betę w czwartek i wtedy pomyślę czy jest sens. Bałam się bardzo pozamacicznej ale jest pęcherzyk w macicy a ja czuję się dobrze, nic mnie nie boli, nie mam plamień... Boję się też że jak pójdę tego 13. to przy tak niskiej becie nadal nie będzie widać zarodka i gin i tak każe mi przyjść za tydzień. Trochę mnie tez to szarpie finansowo, nie ukrywam 😐 no i jeśli nie będzie zarodka to kolejne nerwy 😔 może powinnam zaufać lekarzowi skoro był pęcherzyk? Wyglądał na przekonanego jak kazał przyjść 20.
Wydaje mi się, ze lekarz dał ci tak odległy termin bo wtedy będzie już pewien po prostu bo, który to tydzień ciąży??
U mamy ginekolog na blogu jest taki artykuł o wczesnej ciąży i jeśli jesteśmy pewni kiedy ta owulacja była to serduszko ma się pojawić w 6+1 jeśli serduszka wtedy nie ma to nie rokuje dobrze. I zauważcie, ze często lekarze każą przychodzi po tym terminie 6+1.
Bardzo mi smutno, ze musisz przez ta niepewność przechodzić. -
Olciax wrote:15 czerwca w dniu prenatalnych będzie 11+3, a potem równo za tydzień 22 czerwca konsultacja wyników pappy (mój lekarz rekomenduje zrobienie pappy ze względu nie na wady chromosomalne, a informacje o łożysku).
Wstępnie kazał przyjść 11+5, ale wypada w Boże Ciało i klinika jest zamknięta.Olciax lubi tę wiadomość
-
niemi wrote:Myślę żeby się umówić na 13 czerwca, będę jeszcze powtarzać betę w czwartek i wtedy pomyślę czy jest sens. Bałam się bardzo pozamacicznej ale jest pęcherzyk w macicy a ja czuję się dobrze, nic mnie nie boli, nie mam plamień... Boję się też że jak pójdę tego 13. to przy tak niskiej becie nadal nie będzie widać zarodka i gin i tak każe mi przyjść za tydzień. Trochę mnie tez to szarpie finansowo, nie ukrywam 😐 no i jeśli nie będzie zarodka to kolejne nerwy 😔 może powinnam zaufać lekarzowi skoro był pęcherzyk? Wyglądał na przekonanego jak kazał przyjść 20.
Tak na chłopski rozum to faktycznie powinnaś zaufać lekarzowi, a nie nam na forum:)
Ale ono od tego jest, a niepewność i szukanie potwierdzenia u innych prawidłowości swoich kroków jest naturalną sprawą i każda z nas tu trochę po to jest.
Jeśli lekarz powiedział Ci żebyś przyszła za tydzień, nic Cię nie boli etc. to jak najbardziej prawidłowe jest pójście za tydzień. Ja z Twojego wpisu zrozumiałam, że chcesz to przyśpieszyć z uwagi na stres, który towarzyszy oczekiwaniom - i to też jest okej.
-
Żelka1990 wrote:No ja miałam w 11+6 z córka prenatalne. I ja właśnie mam teraz w Warszawie Michała Lipę umówionego na 11+5 skonsultuje z moim prowadzącym to który ten termin z moich trzech ostatecznie wybrać. No jak będę u Lipy to tez będę robiła badania Pappy u niego wiec będę czekała na wyniki. A jak bym wybrała w końcu Wrocław i dr Pomorskiego to zrobie pappe właśnie 1 lipca tydzień wcześniej przed wizyta i pojadę z wynikami
Moja przyjaciółka robiła 11+5, dzidziuś miał 5,39 cm i wszystko idealnie zobaczyli, więc termin brzmi nieźle:)
Jedyne co to lekarz nie dostrzegł siusiaka i zasugerował wstępnie dziewczynkę, a z NIFTY jednak okazało się, że chłopak -
Olciax wrote:Tak na chłopski rozum to faktycznie powinnaś zaufać lekarzowi, a nie nam na forum:)
Ale ono od tego jest, a niepewność i szukanie potwierdzenia u innych prawidłowości swoich kroków jest naturalną sprawą i każda z nas tu trochę po to jest.
Jeśli lekarz powiedział Ci żebyś przyszła za tydzień, nic Cię nie boli etc. to jak najbardziej prawidłowe jest pójście za tydzień. Ja z Twojego wpisu zrozumiałam, że chcesz to przyśpieszyć z uwagi na stres, który towarzyszy oczekiwaniom - i to też jest okej.
niemi -
Olciax wrote:Moja przyjaciółka robiła 11+5, dzidziuś miał 5,39 cm i wszystko idealnie zobaczyli, więc termin brzmi nieźle:)
Jedyne co to lekarz nie dostrzegł siusiaka i zasugerował wstępnie dziewczynkę, a z NIFTY jednak okazało się, że chłopak -
niemi Z tym brakiem kontroli mam to samo!! Dlatego też rozumiem to zniecierpliwienie w tym zawieszeniu. Zawsze mam tak, że wszystko bym chciała przyspieszyć, że albo w prawo albo w lewo. I nieraz potrafię się za bardzo nakręcić 🙈🙄
niemi lubi tę wiadomość
-
Żelka1990 wrote:Mi w 11+6 lekarz powiedział, ze będzie dziewczynka i tak było. Ale wiadomo tez ze tydzień później nawet te zdjęcia 3D już są takie bardziej wykształcone dzidziusie i przypominają już całkowicie człowieczka 😀😀 z jednej strony fajnie byłoby zrobić badania u Lipy mam do niego takie same zaufanie jak do dr Nocuń, u której znowu termin dostałam dopiero na 13+5 czyli wszytskie mam o odstępie tygodnia 🙈
Oo to bardzo wcześnie 😊 ciekawe kiedy pierwsze chłopaki albo dziewczynki się u nas objawią 😁
17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Na pewno te z nas, które robią NIFTY itp to poznają płeć szybko.
Ja ostatnio zauważyłam, ze bardzo duzo dziewczynek zamienia się później w chłopczyków 😀😀
Dziewczyny dopadło mnie totalne lenistwo. Zganiam to na anemię, ze tak bardzo nic mi się nie chce w pierwszej części dnia. Z racji, ze nie potrafię zmusić się do gotowania od powrotu z wakacji to wychodzę chodziennie z domu o 14:30 idę z córka na obiad i wracamy dopiero w okolicy godziny 19/19:30 do domu. Ale pierwsza cześć dnia jest w ogóle nie produktywna 😀😀😀 -
Dziewczyny, melduję się po wizycie ☺️
Maleństwo ma 2,01 cm ❤️
Krwiak niestety nic się nie wchłonął 😟
Dostałam skierowanie na badania prenatalne
Następną wizytę mam 21.06 ☺️
Co do tych badań prenatalnych,orientuje się się może,czy jeżeli nie mam na ten moment ubezpieczenia,to ze względu na jego brak mogą mi odmówić wykonania tych badań na NFZ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2022, 11:25
Mona1234 lubi tę wiadomość
2.05-⏸️
4.05-Beta hcg 60,prog.21
06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
7.06-wizyta
PTP-14.01.2023 ☺️ -
Słonecznik90 wrote:Dziewczyny, melduję się po wizycie ☺️
Maleństwo ma 2,01 cm ❤️
Krwiak niestety nic się nie wchłonął 😟
Dostałam skierowanie na badania prenatalne
Następną wizytę mam 21.06 ☺️
Co do tych badań prenatalnych,orientuje się się może,czy jeżeli nie mam na ten moment ubezpieczenia,to ze względu na jego brak mogą mi odmówić wykonania tych badań na NFZ?
Super wieści ❤️ kawał człowieczka 😄😍
Badania prenatalne są darmowe tylko po 35r.z. patrząc na Twój nick wnioskuje, że jesteś rocznik 1990, ale może się mylę 😊
Natomiast jeśli chodzi o wizytę na NFZ to chyba bez aktywnego ubezpieczenia nie ma takiej możliwości. Lekarze na bieżąco weryfikują to w EWUŚ. Z tego co wiem kiedyś była taka opcja, że można się było dobrowolnie, samemu ubezpieczyć i opłacać składkę. Kwestia zweryfikowania w ZUS.
Ja dziś jestem w pracy i mam takie mdłości 🙈 nie mogę się na niczym innym skupić. Wczoraj byłam na zwolnieniu ale lekarka powiedziała , że mdłości to powód do jednorazowego zwolnienia bo każdy kolejny dzień jest inny. I tak się męczę dziś w tej pracy. To tak zawsze jest? Czy po prostu trzeba ściemniać że jest gorzej niż jest 🙄
-
Kiedy najlepiej umówić się na prenatalne? Gdzieś wyczytałam, żeby celować w 12+5. Przez cały 11 tydz będziemy na wakacjach, więc niestety nie będę miała możliwości ich wykonac. Ale od 12+0 już będę.
-
Cześć dziewczyny! Jednak moja ciąża jestem troszkę młodsza to skończony 6 tydzień (zarodek 4mm z bijącym serduszkiem) wspaniale jest to widzieć) zapytałam o wszystkie pytania pojawiające się na Forum więc tak pytałam o rower i Pani powiedziała żeby unikać wszystkich sportów gdzie może trząść się miednica takich jak: bieganie, jeżdżenie na rowerze, wszelkie sporty ekstremalne, parki rozrywki itp. Pytałam o latanie samolotem i w I trymestrze nie zaleca się lotów samolotem, ponieważ występuje promieniowanie kosmiczne. Wygląda to tak jakby poszła seria zdjęć rtg… a jeśli chodzi o jedzenie to nie wolno zbyt wielu truskawek jeść, bo mają bardzo dużo nawozów i sztucznych substancji to nie są dawne truskawki. Odstawić zieloną herbatę, bo powoduje wady w sercu dziecka. Leczę się w klinice leczenia niepłodności więc lekarze są bardzo kompetentni, a jak leczyłam się na NFZ to zmarnowałam rok czasu Wszystkim kobietkom gratuluję dobrych wieści, trzymajcie się! Pozdrowionka
Angela1108, Mona1234, Vaiana lubią tę wiadomość
-
OliBr wrote:Cześć dziewczyny! Jednak moja ciąża jestem troszkę młodsza to skończony 6 tydzień (zarodek 4mm z bijącym serduszkiem) wspaniale jest to widzieć) zapytałam o wszystkie pytania pojawiające się na Forum więc tak pytałam o rower i Pani powiedziała żeby unikać wszystkich sportów gdzie może trząść się miednica takich jak: bieganie, jeżdżenie na rowerze, wszelkie sporty ekstremalne, parki rozrywki itp. Pytałam o latanie samolotem i w I trymestrze nie zaleca się lotów samolotem, ponieważ występuje promieniowanie kosmiczne. Wygląda to tak jakby poszła seria zdjęć rtg… a jeśli chodzi o jedzenie to nie wolno zbyt wielu truskawek jeść, bo mają bardzo dużo nawozów i sztucznych substancji to nie są dawne truskawki. Odstawić zieloną herbatę, bo powoduje wady w sercu dziecka. Leczę się w klinice leczenia niepłodności więc lekarze są bardzo kompetentni, a jak leczyłam się na NFZ to zmarnowałam rok czasu Wszystkim kobietkom gratuluję dobrych wieści, trzymajcie się! Pozdrowionka
Gratulacje! Trzymamy kciuki za dalsze etapy
Kurde a co to za Pani doktor? Bo tak szczerze mówiąc w kwestii samolotu to sorry, ale delikatnie mówiąc to totalna bzdura;) Zwiększona ekspozycja na promieniowanie kosmiczne związana z lataniem nie stanowi ryzyka ani dla nas ani dla dziecka. Jest po prostu dużo za małe żeby wywołać jakikolwiek niekorzystny wpływ. Co więcej dwójka lekarzy mi potwierdziła, że nie ma żadnych przeciwskazań do lotu który będę miała pod koniec pierwszego trymestru. Jedyne co, to tydzień przed wylotem kazali przyjść na usg i sprawdzić czy aby na pewno nic się nie zmieniło i wszystko jest w porządku z bejbolem, szyjką macicy etc.
A z truskawkami jest tak samo jak z każdym innym owocem -trzeba je po prostu dokładnie umyć i można śmiało wcinać - chemikalia i nawozy są teraz wszędzie, trzeba by było zrezygnować ze wszystkiego albo przerzucić się na BIO:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2022, 14:03
-
Co do owoców i warzyw to prawda wszystko teraz jest nawożenie i pryskane żywność bio jest napewno dużo lepsza ale też sporo droższa coś o tym wiem wkoncu pracowałam / pracuje w sklepie bio... jednak naprawdę dużo ludzi przechodzi na taką żywność mamy też chleby na naturalnych zakwasach ceny kosmos bo od 16-22zl za szt ale ile by nam nie przywieźli tyle sprzedawaliśmy i ludzie się zapisują żeby mieć pewność że dla nich nie braknie więc co chodzi o zdrowa żywność to warto tylko kwestia ceny01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊