Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Żelka1990 wrote:Pappa jest bardzo ważna w ocenie funkcji łożyska. Tak na prawdę to jest dla lekarzy w papie najważniejsze bo obraz usg daje na prawdę bardzo duzo No wiadomo z pappa te ryzyka są skorygowane.
Ale mam znajoma, która gdyby zrobiła pappa w pierwszej ciąży uniknęła by hipotrofii pierwszego dziecka, co tez jej się potwierdziło w drugiej ciąży.
Mi w pierwszej ciąży lekarz po USG powiedział, ze nie ma potrzeby PAPPA na szczęście nie miałam żadnych przygód z łożyskiem ale już do niego później nie poszłam tylko właśnie kolejne badania prenatalne robiłam u dr Nocuń
Dokładnie pod tym kątem pappa jest nieoceniona. Dodatkowo profilaktyka w przypadku wykrycia nieprawidłowości jest bardzo prosta i może uratować życie maluszka.
Dużo osób mówi, że „pappa to statystyka” co jest bardzo krzywdzące, chociaż faktycznie w zakresie wad chromosomalnych potrafi dostarczyć mnóstwo stresu -
malinowa_chmurka wrote:Widzę,że sporo z Was robi te dodatkowe badania🙈 ja nie myślałam nawet, a mam 31 lat 🤔 widzę,że sporo kosztują 🤷♀️ któraś z Was nie robi?
Ja też nie robię, tylko standard prenatalnych i PAPPA. Ja mam to w cenie w moim pakiecie medycznym. Też kończę 32 w tym roku. Jeśli coś wyszłoby nie tak na badaniach to na pewno od razu będę drążyć dalej a tak to nie.
A te badania PAPPA robi się w dniu badań prenatalnych z krwi czy robi się je wcześniej a idzie z wynikiem na prenatalne?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2022, 19:46
-
Dziewczyny dzisiaj zaczęłam 10 tydzień i wywaliło mi brzuszek. Wczoraj już założyłam taka letnia obcisła sukienkę i kurczę patrzę No jest brzuch ale sobie myśle może mnie wzdęło 😂. Ale w sumie jak rozmawiam z koleżankami to każda w ciążach kolejnych brzuch rósł zdecydowanie szybciej. Mam nadzieje tylko, że nie będzie większy niż jak miałam z córeczka bo wtedy miałam No taki w sam raz nie szczególnie większy
-
Ja póki co nie widzę różnicy, ale w poprzednich ciążach w ogóle miałam mały brzuch, pewnie taka uroda.
Robię sanco przed usg, żeby chociaż w części kwestii być spokojna, albo...myśleć co dalej ;] Ale ja mam zaraz 39 lat
Pappę robię tydzień przed usg, bo teoretycznie te badania z krwi mają do 5 dni roboczych oczekiwania (zwykle chyba miałam po 3) i chcę już na wizycie mieć komplet. Nienawidzę czekania i niepewności ;]9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Dzień dobry z rana jak samopoczucie dzisiaj? Ja jadę dzisiaj na wyniki z krwi a mam takiego lenia... a pijecie przed wynikami? Bo ja nie a moja siostra mówi że ona nie je ale pije normalnie01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Hej dziewczyny.
Mam takie pytanie czy tutaj muszę wykupić konto żeby korzystać z bellybestfriend ? Wyświetliło mi się właśnie ze mogę korzystać jeszcze przez 7dni bo mi się kończy wersja testowaMutacja MTHFR c677t
wrzesień 2021: ANA 1:1000
grudzień 2021: ANA 1:160 💪
kwiecień 2022: ANA 1:160 💪
kwiecień 2022: wzrost ALLO MLR ——> 39,5% 💪
-
Angela1108 wrote:Dzień dobry z rana jak samopoczucie dzisiaj? Ja jadę dzisiaj na wyniki z krwi a mam takiego lenia... a pijecie przed wynikami? Bo ja nie a moja siostra mówi że ona nie je ale pije normalnie
Ja wstałam o 8:00 w zdecydowanie lepszym samopoczuciu niż wczoraj. Może nawet w przeciwieństwie do dnia wczorajszego dzisiaj uda mi się wypełznąć z domu z córką na spacer. Muszę omijać place zabaw na razie bo panuje jakiś okropny rotawirus 🙄 raczej bym go nie chciała złapać 😳
Ja właśnie dostałam wiadomość przypominająca o jutrzejszej wizycie, mam już tez komplet wyników badan z krwi. -
Kinga_pełnaNadziei wrote:Hej dziewczyny.
Mam takie pytanie czy tutaj muszę wykupić konto żeby korzystać z bellybestfriend ? Wyświetliło mi się właśnie ze mogę korzystać jeszcze przez 7dni bo mi się kończy wersja testowaKinga_pełnaNadziei lubi tę wiadomość
-
Witam i każdej z was życzę udanego dnia, dobrego samopoczucia i braku niepokojów.
U mnie jeszcze trochę czuje drapanie w gardle, a poza tym jest ok. Wkroczyłam już w 12 tydzień i zupełnie już nie bywa mi niedobrze. Trochę też brzuch mi się uwypuklił, ale nadal łatwo go zamaskować. -
Hej dziewczyny 😊 Miłego dnia wam życzę również.
Ja w tym tygodniu zaczęłam 11 tydzień i też czuję się zdecydowanie lepiej. Chociaż momentami robi mi się jakby duszno i muszę się położyć. Przed badaniami z krwi jestem na czczo, ale wodę pije normalnie, łatwiej jest wtedy pobrać krew jak organizm nawodniony.
Rozmyślam cały czas nad jutrzejszą wizytą, co mi powie lekarz. Mój Mąż chyba się nie wyrobi, żeby zdążyć jechać ze mną, a to zawsze kolejna para uszu i ust żeby dopytać. Nie nastawiam się na jakieś super wiadomości. Myślę jakie badania mogą być mu potrzebne, ale chyba wezmę wszystko włącznie z opisem ostatniej wizyty przez gina. Dodatkowo zaczęłam brać dwa razy dziennie Wit C 1000 i staram się dużo leżeć na płasko. -
Gdzies coś wyczytałam, że najlepiej na płasko albo na lewym boku bo jest lepiej ukrwiony. Staram się oczywiście w razie możliwości tak leżeć. Pracuje trochę z domu w tym tygodniu, podopinam do końca moje sprawy przed zwolnieniem więc to leżenie plackiem nie zawsze wychodzi 😄
-
Spanie na lewym boku jest istotne tylko ja już sama nie pamietam czy to się tyczy pierwszego trymestru. Bo od 13 tyg wykształci się łożysko i spanie na lewym boku nie blokuje dopływu krwi. A osteopatka tez mi mówiła, ze spanie na lewym boku jest istotne żeby nie ugniatać żołądka i wątroby.
Marcysia1990 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzień dobry! Byłam dzis na szybkim usg, maluch ma sie dobrze, jest juz taki duzy! Ma juz 1 cm! Widok pulsujacego serduszka mega mnie uspokaja, moge teraz czekac spokojnie na kolejna wizyte u mojej prowadzacej
Little_s, Marcysia1990, Vaiana, Mona1234, wichrowe_wzgórza lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny! Miłego dnia również dla Was! Dołączam do grona osób z mięśniakami. To moja pierwsza ciąża, a mięśniaka gin zauważył dopiero, gdy zaszłam w ciążę, wcześniej nic nie było.. uspokaja, że tym nie trzeba się martwić, więc się nie martwię 😊 dziś byłam na kolejnej wizycie, wyszlo 9+3, słyszałam serduszko. Czekam teraz na prenatalne 11.07. Gdy mi dziś opowiadał o tej pappie to zaczęłam się stresować.. oby wszystko było dobrze
2 lata starań
32 lata - 2022r
AMH=0.86
4 stymulacje letrozole
drożność - 04.2022
pozytywny test 08.05
10.05 - betaHCG 476
serduszko 19.05.2022
Julia na pokładzie 08.01.2023
2 pozytywny test 23.03.2024 -
Różowa, super wieści ❤️
Joke ginekolodzy czasem potrafią "uspokoić". Macie osobne skierowanie na pappe czy to po prostu jest w pakiecie z badaniem prenatalnym? 🤔 -
Marcysia1990 wrote:Różowa, super wieści ❤️
Joke ginekolodzy czasem potrafią "uspokoić". Macie osobne skierowanie na pappe czy to po prostu jest w pakiecie z badaniem prenatalnym? 🤔
Dał mi skierowanie na te badania z krwi, mam je zrobić przed wizytą i w labo nic nie płacę. U niego USG z PAPPA jest droższe jedynie o 50 zł więc nie zastanawiam się tylko zrobię.
2 lata starań
32 lata - 2022r
AMH=0.86
4 stymulacje letrozole
drożność - 04.2022
pozytywny test 08.05
10.05 - betaHCG 476
serduszko 19.05.2022
Julia na pokładzie 08.01.2023
2 pozytywny test 23.03.2024 -
U mnir wczoraj zaczol sie 11 tydzien. Samopoczucie tez troche sie poprawilo mnoejsze mdlosci. Bardziej teraz wieczorem. Za to. Jak dluzej chodze czy stoję robi mi sie bardziej słabo. I kreci sie w głowie.
Czasami pobolewa mnie brzuch takie ciagniecie wiec to pewnie rozciagajaca sie macica. Na wszelki wypadek biore sobie nospe. No i luteina narazie zostaje.5 ciaz ...
1 synek..
diagnostyka - poronienia idiopatyczne
6 ciąża
listoad- kontrolne USG - niespodzianka pęcherzyk ciążowy z zarodkiem 5±6 dni i ❤️
18.11 - maluszek 1,5 cm
21.12 - USG prenatalne - wszytko ok 🙂
22.02 - USG Połówkowe zdrowa 470g dziewczynka ❤️🎉
21.04- USG III trym 1400g cudu
07.07.23- 3330g i 55 cm szczęścia ❤️