Planujesz zajść w ciążę jesienią?

Odkryj dopasowaną formułę z aktywnym folianem na czas starań o dziecko.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZEŃ 2026 ❄️
Odpowiedz

STYCZEŃ 2026 ❄️

Oceń ten wątek:
  • Puszkina Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, zadałam pytanie i sobie poszłam 😂 Dzięki za odpowiedzi dziewczyny. U nas właśnie jest też min 8-9 KP na dobę z czego 4-5 w dzień a w nocy to zależy ale minimum 3 a maximin 5-6 wisienia przy cycku. Czy tylko ja nie podaje wcale MM?! 🫣

Od 1,5 tyg jesteśmy na 3 posiłkach stałych. Zmieniłam kolejność - na śniadanie jest kaszka z owocami lub słoiczkiem owocowo-warzywnym (np jabłko z marchewką lub z burakiem), będę wprowadzać owsiankę i inne płatki (jaglane, gryczane itd). Obiad to papka warzywno-mięsna , czasem robię w formie sosu i do tego rozgniecione ziemniaczki albo bataty. Od kilku dni do obiadu i kolacji daje pociumkania też kawałki warzyw bo zaczął chcieć - nic nie zjada ale nauczył się już rozgniatać w buzi i mymlac, więc dla nas to duży krok do przodu, kiedyś nauczy się zjadać. Na kolację albo to samo co na obiad jeśli mało zjadł, albo jakaś zupka warzywna z odrobiną oleju/oliwy, czasem dokładam jajko na twardo pokruszone. Staram się dawać jak najwięcej warzyw, mięso lub ryba na obiad do tego, a owoce raczej raz dziennie do śniadania. Zjada bardzo różnie - czasem kilka łyżeczek a czasem ponad 100g jedzenia. Jak mu szły te cztery zęby to jadł bardzo mało, teraz chyba znów się rozkręca. No i wychodzi na to że chętniej je warzywa/mięso niż owoce 🫣

Wode do posiłków Olo pije z małego otwartego kubka. Sam go chwyta, ale mu pomagam przytrzymując kubek, bo najchętniej wlałby w siebie cała wode od razu i wtedy się zachłystuje, ma wodę w nosie itd. W ciągu dnia dostaje też wodę z bboxa - nauczył się ładnie pić i bierze kilka łyków nic nie wylewając. Natomiast łącznie myślę że nie wypija więcej niż jakieś 100-120 ml max.

Dwa razy przespałam dziś po 2 godziny ciągiem w nocy, było TYLKO 5 pobudek od 20:30 do 7 rano. No właśnie trwa pierwsza drzemka już godzinę i 15 min. Chyba się będziemy przestawiać na dwie.. o której wasze dzieci kończą wtedy ostatnią drzemkę i idą spać na sen nocny - ile trwa ostatnie OA tak mniej więcej?

Edit; Pogubiona - trzymam NAJMOCNIEJ kciuki żeby to było to 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:09

Pogubiona lubi tę wiadomość

• 2021: 1cs ciąza naturalna, 10tc poronienie, zaśniad groniasty częściowy💔
    • 2023-2024: IVF nr 1, 2 i 3.
    • 2025 IVF nr 4 -> 22.04.25 IV FET ❄️ 4AB, beta 7dpt: 90.77, 24dpt: serduszko bije
    16.12.25 19:27 Witaj na świecie Synku ❤️ ✨
    Wcześniak 36+5, SN zakończony nagłym CC, 2930g i 57cm szczęścia, Apgar 10/10

age.png
  • kropka_aga Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszkina super, ze jakis progres jest, oby do przodu i w koncu abyś pospala <3

U nas jesli sa dwie drzemki to zazwyczaj ta druga max do 15 i to mi najbardziej pasuje, bo wtedy max 19 i spi, wtedy tez bardzo ladnie zasypia. Obecnie jak wypadną 3 to niestety ta ostatnia konczy się ok. 16 a czasami nawet chwilę po :/ wtedy ciezko zasypia, bo jest wyspany, marudzi, bo chciałby chyba spac bo juz ta godzina, ale nie moze 🤷‍♀️ wtedy zasnie ok. 20. To ostatnie okno ogolnie to takie 3,5h minimum, do 4.

Dzisiaj będą 3 drzemki, bo wcześniej wstał 🤷‍♀️

1.05.2025 ⏸️
    22.12.2025 / 37+2 / 3100g, 54cm 🩵

age.png
  • Pogubiona Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Puszkina, ja wprowadziłam MM żeby Bini znała ten smak gdyby mleko mi zanikło w wypadku drugiej ciąży, lub gdybym miała brać jakieś silne leki.

U nas popołudniowa drzemka się trochę rozjechała, ale jak do 18 nie zasnie to jedziemy 15 minut do najbliższego miasta po.zakupy i wtedy ma Power Nap i styka do wieczora ;D

Edit: Super, że coś do przodu ze spaniem. Masz czasem szansę zdrzemnąć się z Olo w dzień?

U mnie teraz Bini drzemie z tatą, a ja piję kawkę i jem ciasto 🫣 ale jak były słabe noce to spałam z nią w dzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:16

👱38 🧔44 + 👶 + 😺😺 + 🐶

Starania o rodzeństwo od 05.2026
    _____
    Starania od 02.2023

05.2023 - 5t 💔
    08.2023 - 6t 💔
    02.2024 - pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności
    04.2024 - diagnoza trombofilii (PAI-1 i MTHFR [homo])
    14.12.25 - (37) Hello World! :) 2620g, 53cm

age.png
  • Martolina Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszkina niby się mówi że MM nie zapycha bardziej ale mi się wydaje że jednak tak, bo już kilka razy podałam na noc i spała mi ciągiem po 5 godzin a normalnie śpi max 3,5 🤔 oczywiście absolutnie Cię nie namawiam na nic, ale może w Waszej sytuacji warto by było się zastanowić? Bo wydaje mi się że jak dziecko z butelki się napije to zje więcej niż z piersi. Wiki wczoraj wypiła przed snem 200 ml, z piersi na bank tyle nie pije

Odnośnie ostatniej drzemki to jeśli trwa dłużej niż do 17 to budzę - zaczynamy wieczorną rutynę o 19 i 19.30 zwykle już śpi

Pogubiona lubi tę wiadomość

👩 32 🧔🏻‍♂️39

03.2025 IVF krótki protokół - 8🥚-> 6MII -> tylko 1 ❄️
    25.04.2025 FET 4BB 🤞🍀
    05.05.2025 10 dpt beta 216 🍀🥹
    20.05.2025 25dpt - serduszko pracuje ❤️

Zdrowa córeczka 🩷
    18.12.2025; 37+0; 3650 g

age.png
‹‹ 1392 1393 1394 1395 1396
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Rana po cc – jak o nią dbać na każdym etapie jej gojenia?

Rana po cesarskim cięciu to nie tylko ślad na skórze, lecz także miejsce, które przez wiele tygodni wymaga uważnej pielęgnacji. Od pierwszych dni po operacji aż do momentu, gdy blizna blednie i mięknie, zmienia się zarówno jej wygląd, jak i potrzeby. Sprawdź, co jest typowym etapem gojenia, jak dbać o ranę w domu, czego unikać, a także kiedy zmiany w okolicy blizny wymagają konsultacji z lekarzem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ