STYCZEŃ 2026 ❄️
-
WIADOMOŚĆ
-
Przepraszam, zadałam pytanie i sobie poszłam 😂 Dzięki za odpowiedzi dziewczyny. U nas właśnie jest też min 8-9 KP na dobę z czego 4-5 w dzień a w nocy to zależy ale minimum 3 a maximin 5-6 wisienia przy cycku. Czy tylko ja nie podaje wcale MM?! 🫣
Od 1,5 tyg jesteśmy na 3 posiłkach stałych. Zmieniłam kolejność - na śniadanie jest kaszka z owocami lub słoiczkiem owocowo-warzywnym (np jabłko z marchewką lub z burakiem), będę wprowadzać owsiankę i inne płatki (jaglane, gryczane itd). Obiad to papka warzywno-mięsna , czasem robię w formie sosu i do tego rozgniecione ziemniaczki albo bataty. Od kilku dni do obiadu i kolacji daje pociumkania też kawałki warzyw bo zaczął chcieć - nic nie zjada ale nauczył się już rozgniatać w buzi i mymlac, więc dla nas to duży krok do przodu, kiedyś nauczy się zjadać. Na kolację albo to samo co na obiad jeśli mało zjadł, albo jakaś zupka warzywna z odrobiną oleju/oliwy, czasem dokładam jajko na twardo pokruszone. Staram się dawać jak najwięcej warzyw, mięso lub ryba na obiad do tego, a owoce raczej raz dziennie do śniadania. Zjada bardzo różnie - czasem kilka łyżeczek a czasem ponad 100g jedzenia. Jak mu szły te cztery zęby to jadł bardzo mało, teraz chyba znów się rozkręca. No i wychodzi na to że chętniej je warzywa/mięso niż owoce 🫣
Wode do posiłków Olo pije z małego otwartego kubka. Sam go chwyta, ale mu pomagam przytrzymując kubek, bo najchętniej wlałby w siebie cała wode od razu i wtedy się zachłystuje, ma wodę w nosie itd. W ciągu dnia dostaje też wodę z bboxa - nauczył się ładnie pić i bierze kilka łyków nic nie wylewając. Natomiast łącznie myślę że nie wypija więcej niż jakieś 100-120 ml max.
Dwa razy przespałam dziś po 2 godziny ciągiem w nocy, było TYLKO 5 pobudek od 20:30 do 7 rano. No właśnie trwa pierwsza drzemka już godzinę i 15 min. Chyba się będziemy przestawiać na dwie.. o której wasze dzieci kończą wtedy ostatnią drzemkę i idą spać na sen nocny - ile trwa ostatnie OA tak mniej więcej?
Edit; Pogubiona - trzymam NAJMOCNIEJ kciuki żeby to było to 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:09
Pogubiona lubi tę wiadomość
• 2021: 1cs ciąza naturalna, 10tc poronienie, zaśniad groniasty częściowy💔
• 2023-2024: IVF nr 1, 2 i 3.
• 2025 IVF nr 4 -> 22.04.25 IV FET ❄️ 4AB, beta 7dpt: 90.77, 24dpt: serduszko bije
✨ 16.12.25 19:27 Witaj na świecie Synku ❤️ ✨
Wcześniak 36+5, SN zakończony nagłym CC, 2930g i 57cm szczęścia, Apgar 10/10

-
Puszkina super, ze jakis progres jest, oby do przodu i w koncu abyś pospala

U nas jesli sa dwie drzemki to zazwyczaj ta druga max do 15 i to mi najbardziej pasuje, bo wtedy max 19 i spi, wtedy tez bardzo ladnie zasypia. Obecnie jak wypadną 3 to niestety ta ostatnia konczy się ok. 16 a czasami nawet chwilę po
wtedy ciezko zasypia, bo jest wyspany, marudzi, bo chciałby chyba spac bo juz ta godzina, ale nie moze 🤷♀️ wtedy zasnie ok. 20. To ostatnie okno ogolnie to takie 3,5h minimum, do 4.
Dzisiaj będą 3 drzemki, bo wcześniej wstał 🤷♀️ -
@Puszkina, ja wprowadziłam MM żeby Bini znała ten smak gdyby mleko mi zanikło w wypadku drugiej ciąży, lub gdybym miała brać jakieś silne leki.
U nas popołudniowa drzemka się trochę rozjechała, ale jak do 18 nie zasnie to jedziemy 15 minut do najbliższego miasta po.zakupy i wtedy ma Power Nap i styka do wieczora
Edit: Super, że coś do przodu ze spaniem. Masz czasem szansę zdrzemnąć się z Olo w dzień?
U mnie teraz Bini drzemie z tatą, a ja piję kawkę i jem ciasto 🫣 ale jak były słabe noce to spałam z nią w dzień.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:16
-
Puszkina niby się mówi że MM nie zapycha bardziej ale mi się wydaje że jednak tak, bo już kilka razy podałam na noc i spała mi ciągiem po 5 godzin a normalnie śpi max 3,5 🤔 oczywiście absolutnie Cię nie namawiam na nic, ale może w Waszej sytuacji warto by było się zastanowić? Bo wydaje mi się że jak dziecko z butelki się napije to zje więcej niż z piersi. Wiki wczoraj wypiła przed snem 200 ml, z piersi na bank tyle nie pije
Odnośnie ostatniej drzemki to jeśli trwa dłużej niż do 17 to budzę - zaczynamy wieczorną rutynę o 19 i 19.30 zwykle już śpi
Pogubiona lubi tę wiadomość
-

2620g, 53cm