STYCZEŃ 2026 ❄️
-
WIADOMOŚĆ
-
Kokosik wrote:Ja już po wizycie i ktg. No i inny doktorek zbadał mnie i z dzidzią wszystko wzorowo, to najważniejsze. Jeśli chodzi o szyjkę to wg niego rozwarcie jest mniejsze na takie 1,5-2 cm max. Druga rzecz waga dziecka też mu wyszła mniejsza, bo dopiero teraz 3 kg. Ale wiadomo jedno i drugie może być z marginesem błędu. Inny sprzęt, szacunkowa waga. A rozwarcie mierzy się na palce choć wydaje mi się, że raczej on ma rację. Główka bardzo bardzo nisko, praktycznie była nie do zmierzenia, napiera na krocze i dlatego mam bóle spojenia łonowego i podbrzusza. No i powiedział mi, że tu nie ma reguły i albo coś się zacznie samo albo szpital za 7 dni 🤷🏼♀️
Ktg też prawidłowe, porozmawiałam sobie z moją ulubioną położną i ona mi fajnie wytłumaczyła, że może być u mnie rozwarcie i skrócona szyjka, u innej nic i ta druga urodzi po prostu szybciej. Że nie ma co się spinać, odpocząć, wyluzować. Końcówka ciąży jest ciężka dlatego nie ma co sobie dokładać stresu.
Ogólnie doszłam do wniosku wracając do domu w korkach, że po prostu mój lekarz niepotrzebnie nam zasugerował, że poród będzie „raczej przed terminem” oczywiście mówił, że może być i po ale dość mocno był przekonany, że to do tygodnia wszystko puści. No i to nas tak pospinało i nakierowało psychicznie na zły tor 🙄
Ale wiecie jak to jest, lekarze mają różne zdania. Może w większości przypadków u niego ta teoria się sprawdziła.
Reasumując jest mi lżej po tych wszystkich informacjach. Szkoda, że straciliśmy tyle dni na takie czekanie w napięciu gdzie spokojnie można było je inaczej zaplanować (mąż odwołał kurs i wizytę u lekarza w innym mieście). Ale trudno. Jeśli faktycznie dzidzia mniejsza to dobrze, że dopakowała.
To tyle
czekamy dalej!
To jestesmy w podobnej sytuacji… u mnie szyjka mega miękka, krótka, ale niestety rozwarcie tylko niby wewnatrz. Niby lepsza sytuacja niz przy pierwszym porodzie, gdzie rozwarcie bylo, a szyjka dluga i twarda.
Skurcze mam, ciagle, ale to takie okresowe, nic mocniejszego i nie rozkreca sie. Zazwyczaj nasilone wieczorami.
Jutro za zadanie mam odciagnac siare i wypic koktajl położnej. Tak zaleciła mi położna. Zobaczymy.
Kokosik lubi tę wiadomość
-
Nadrobię was dziewczyny później, ale póki co mam pytanie do tych które są KP lub były ze starszymi dziećmi.
W jakich pozycjach karmicie maluszki przez pierwszy miesiąc/dwa? Używacie poduszki do karmienia? Bo ja jakoś upatrzyłam sobie od początku pozycję krzyżową i bardzo wygodnie mi układać malucha na poduszce, nie mam też wielkiego biustu więc to się u nas sprawdza. Ale w związku z tym że mam tak dużo pokarmu, a Olek tak dużo ulewa myślę o zmianie pozycji na klasyczną lub nawet półleżącą, żeby nią trudniejszy wypływ mleka. Tylko że bez poduszki i ja próbuje go ułożyć w tych pozycjach to jestem bardzi nieudolna 🫣 czy to przyjdzie z czasem że będę mogła przestać karmić na poduszce do karmienia? Jak próbować sobie układać malucha inaczej i sobie pomóc? Pozycja leżąca jakoś u nas się nie sprawdza więc w nocy u tak wstaje na karmienia u idę do drugiego pokoju na fotelu ale docelowo chciałabym zminimalizować czas nie spania w nocy i układania się do karmienia. Powiedzcie że to przyjdzie z czasem (np jak maluch będzie pewniej trzymał główkę).👩🏻38l❤️🧔🏻♂️37l
• 06.21 1cs ciąza naturalna, 10tc poronienie, zaśniad groniasty częściowy💔
• 04.22 starania od nowa
• 07.23, 09.23, 11.23 IVF nr 1, 2 i 3. Trzy stymulacje
• 07.24 I FET ❄️ 3BB, CB 💔
• 09.24 II FET ❄️ 5BC, beta 7dpt <2.3
• 10.24 III FET ❄️ 5CC, beta 9dpt <2.3
• 11.24 mezoterapia jajników 💉
• 01.25 IVF nr 4 ->4❄️-> PGTA 3 zdrowe ❄️🥹
• 03.25 Leczenie stanu zapalnego endometrium 💊
• 22.04.25 IV FET ❄️ 4AB, beta 7dpt: 90.77, 9dpt: 274.8, 11dpt: 652, 13dpt: 1680,5, 24dpt: pęcherzyk ciążowy, zarodek i ❤️
• 03.07.25 13+0 I prenatalne ✅ Sanco ✅ chłopiec🩵
• 21.08.25 20+0 II prenatalne ✅
• 28.10.25 29+5 III prenatalne ✅ 1650g czlowieka
• 16.12.25 Witaj na świecie Synku 🥹 2930g, 57 cm, Apgar 10/10

-
kasialinkaa wrote:Melduję się z oddziału
jestem po pobraniu krwi i ktg jakieś pojedyncze skurcze wyszły więc dobrze że jutro ta CC 
Zjadłam kolację . Mam koleżankę na pokoju i tak sobie razem rozmawiamy jak to będzie jutro
Jescze ma przyjść lekarz i powiedzieć o której finalnie te CC będą bo nie wiemy . Stresu narazie nie mam ale jutro od rana pewnie będzie jazda .
Poprosiłam o założenie cewnika po znieczuleniu ale jakoś nie są za tym te położne a wy jak tam mieliście z tym cewnikiem mocno to boli ??
A tu moja sala na kolejne dni hehe

Zawsze to raźniej z kimś porozmawiać 😬
Mi zakładali cewnik dopiero po znieczuleniu więc nic nie czułam. Jedynie niekomfortowo się czułam że ktoś patrzył na moją 🦪 haha
kasialinkaa lubi tę wiadomość
PCOS, cykle bezowulacyjne, nadwaga, wysokie TSH (4,34), 3 lata na AH, starania od 02.2024
🔹️12.2025 👨👩👧👦🩷
🔹️09.12.2025 - 2927 gram, 36t+3d
🔹️11.11.2025 - 1979 gram, 32t+3d
🔹️09.10.2025 - 1166 gram, 27t+5d
🔹️14.08.2025 - 305 gram pannicy, 19t+5d, łożysko na przedniej ścianie
🔹️01.07.2025 - CRL 82.37mm, 82 gram, 13t+3d
🔹️27.05.2025 - CRL 19.41mm, 8t+3d
🔹️16.05.2025 - CRL 5.9mm
🔹️11.05.2025 - CRL 3.87mm, serduszko puka w rytmie cza-cza
🔹️27.04.2025 - nadal dwie kreski, druga mocniejsza ⏸️
🔹️26.04.2025 - dwie kreski ⏸️

🔸️ 07.2020 👨👩👦💙
🔸️ 29.11.2019 - serducho ❤️
🔸️ 13.11.2019 - beta HCG 228
🔸️ 13.11.2019 - dwie kreski ⏸️
🔸️ 04.2018 - nowotwór 🦀 -
kasialinkaa wrote:Melduję się z oddziału
jestem po pobraniu krwi i ktg jakieś pojedyncze skurcze wyszły więc dobrze że jutro ta CC 
Zjadłam kolację . Mam koleżankę na pokoju i tak sobie razem rozmawiamy jak to będzie jutro
Jescze ma przyjść lekarz i powiedzieć o której finalnie te CC będą bo nie wiemy . Stresu narazie nie mam ale jutro od rana pewnie będzie jazda .
Poprosiłam o założenie cewnika po znieczuleniu ale jakoś nie są za tym te położne a wy jak tam mieliście z tym cewnikiem mocno to boli ??

Ja mialam cewnik bez znieczulenia . Nie bylo tragedii raczej taki bardziej dyskomfort. Wyciagaja potem tez bez znieczulenia i tez nie bolało bardziej zapiekło na chwilke .
Trzymam kciuki jutro za sprawna akcje 😊
U nas byla dzis polozna i jak zobaczyla jak mala sie meczy z gazami mimo mojej diety to stwierdzila ze to nie koniecznie jest od tego co ja jem 🤯 dobrze ze byla ze mna mama i jej troche nagadala to kazala kupic espumisan i dawac . Udalo minsie zalatwic sab simplex z apteki mi z niemiec ciotka przywiozla . Pytam polozna o ten lek to ze moge dawac ale zdziwiona ze wiem o tym . Dziewczyny w razie potrzeby jak podawac ten sab simplex ? I czy faktycznie ten lek jest lepszy jak nasz espumisan ?
👧30
🧔34
27.12.24 ⏸️
7.01.25 mamy pecherzyk ❤️
23.01.25 szpital 7+4 💔
23.04.25 ⏸️
24.04.25 beta 130 ❤️
26.04.25 beta 387❤️
30.04.25 beta 1847❤️
8.05.25 mamy dzidziusia 2,7mm z pikajacym serduszkiem ❤️
19.05.25 dzidzia ma 1.3 cm ❤️
29.05.25 kropeczka ma 2.4 cm ❤️
11.06.25 maleństwo ma 4.5cm ❤️
26.06.25 dzidzia ma 6.9 cm ❤️ ❤️
16.07.25mamy 160g bobasa ❤️
13.08.25 dziewczynka 340 g 🩷
10.09.25 600 g księżniczki 🩷
08.10.25 1100g królewny 🩷
05.11.25 1997g księżniczki 🩷
26.11.25 2600g 🩷🩷
Czekamy na ciebie słoneczko 🩷🩷
20.12.25 witaj na świecie córeczko 🩷 🩷
,, Kiedyś ktoś taki sam jak my opowiedział mi ze wszystko jest możliwe ,,

-
Kokosik cieszę się, że z małą wszystko w porządku i możesz się po dzisiejszych wiadomościach trochę zrelaksować 😊
Kasialinka mi zakładali cewnik jak już byłam znieczulona, więc czułam tylko, że coś mi tam grzebią, ale zero bólu, a zdjęli go dopiero na drugi dzień rano po całej nocy, a że byłam podpięta pod opioidy to też nie czułam żadnego bólu 😉 już mnie bardziej bolało pierwsze siku 🙈
U nas dziś była położna na drugiej wizycie, zważyła Wiki i na szczęście przybrała ładnie na wadze, już jej niewiele brakuje do urodzeniowej 😊 dodatkowo zaliczyliśmy dziś pierwszy pół godzinny spacer i było super, malutka cały czas spała 😍 poumawiałam wizyty do lekarzy głównie do laryngologa na badanie słuchu, bo w szpitalu dwa badania sluchu nie wyszły i ciężko stwierdzić co z tym słuchem 😞
Kokosik, kasialinkaa lubią tę wiadomość
29 👩 & 39 🧔🏼♂️ & 🐕 x2
👩 po chemioterapii & naświetlaniach
🧔🏼♂️ pH 8,5❓️reszta w normie 💪
03.05 ⏸️ beta 144,44 mIU/ml 🥹🤞
05.05 beta 338,80 mIU/ml 🥹🤞
26.05 CRL 1.09 cm ❤️
27.06 prenatalne 👍 CRL 5,25 cm ❤️
28.08 połówkowe 👍 zdrowa dziewczynka 🩷🥰
08.09 522g ❤️
24.09 650g ❤️
15.10 950g ❤️
29.10 1200g ❤️
10.11 1665g ❤️
01.12 1915g ❤️
17.12 2300g ❤️

-
Kasialinkaa powodzenia Kochana ❤️❤️❤️kasialinkaa wrote:Melduję się z oddziału

Życzę aby wszystko poszło szybko i bezproblemowo ❤️
-
Sab simplex byl popoularny juz 10 lat temu i uważany za najlepszy ze wszystkich. Jest juz dostępy w polskich aptekach internetowych, może tez stacjonarnie ale nie sprawdzałam 🙂 Zapewne niemiecki może byc lepsze chociażby ze wzgledu na to ze to ich produkt. Moja mama obecnie jest w Niemczech I tez ma mi przywieźć aby awaryjnie byl w domu.Karola1995 wrote:Ja mialam cewnik bez znieczulenia . Nie bylo tragedii raczej taki bardziej dyskomfort. Wyciagaja potem tez bez znieczulenia i tez nie bolało bardziej zapiekło na chwilke .
U nas byla dzis polozna i jak zobaczyla jak mala sie meczy z gazami mimo mojej diety to stwierdzila ze to nie koniecznie jest od tego co ja jem 🤯 dobrze ze byla ze mna mama i jej troche nagadala to kazala kupic espumisan i dawac . Udalo minsie zalatwic sab simplex z apteki mi z niemiec ciotka przywiozla . Pytam polozna o ten lek to ze moge dawac ale zdziwiona ze wiem o tym . Dziewczyny w razie potrzeby jak podawac ten sab simplex ? I czy faktycznie ten lek jest lepszy jak nasz espumisan ?
Moim zdaniem Twoja dieta nie ma nic wspólnego z samopoczuciem maluszka 🙂
Karola1995 lubi tę wiadomość
-
Powodzenia!! Oby jak najmniej boleśnie! 😊kasialinkaa wrote:Melduję się z oddziału

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 20:25
-
assialbnn wrote:Kasialinkaa powodzenia Kochana ❤️❤️❤️
Życzę aby wszystko poszło szybko i bezproblemowo ❤️
Dziękuję ❤️😁😊 Ty już też widzę blisko końca
Ale to przeleciało co
dopiero co robiłyśmy testy 😊😊
36 👩 37 🧔🏻♂️ 👩 2015
02/25 💔 6/7 t
17.05.2025r ⏸️ Beta 220,0 mIU/ml
04.06. CRL 4,4 mm z
12.06 . CRL 1.24 cm
26.06 CRL 3.15cm
02.07 Nifty Pro - zdrowa dziewczynka 💗
17.07 prenatalne🧬 🩺 12+6 CRL 6,19cm; FHR 159
24.07 CRL 10,00 cm fikającego szczęścia
09.09 Połówkowe 20+4 - 433g akrobatki
08.10 🩺690g szczęścia
30.10 🩺 1100g szczęścia
18.11 3 prenatalne 1600g króliczka
11.12 🩺 34+0 2100g królewny
30.12 🩺 36+ 5 2800g
14.01 CC - czekamy na Ciebie

-
Karola1995 wrote:Ja mialam cewnik bez znieczulenia . Nie bylo tragedii raczej taki bardziej dyskomfort. Wyciagaja potem tez bez znieczulenia i tez nie bolało bardziej zapiekło na chwilke .
Kochana, dieta nie ma nic wspólnego, chyba że jest alergia na BMK.
Jeśli ma takie problemy myśle, ze warto wybrac sie tez do osteopaty, są techniki masowania, noszenia etc.
My mieliśmy kilka razy taki problem, jedna wizyta i spokój. Pozniej juz z przyzwyczajenia masowałam. 🫢 -
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH