Styczeń 2027 ❄️
-
WIADOMOŚĆ
-
Olinka1329 wrote:Hej Dziewczyny! Jestem po wizycir. Dzidzius 13+6, czyli pomiedzy terminem z om a tym z 1 USG. Termin porodu na 21.01, a polowkowe na 1 wrzesnia 😊 na 70% dziewczynka 😉
Wyszlo nam wysokie ryzyko t21 (1:217 skorygowane) i dostalismy skierowanie do poradni genetycznej. Nie wiem jak to dalej bedxie wygladalo, bo zrozumielismy ta lekarke inaczej ja i mąż, ale kolejny etap to amniopunkcja.
Umowilam sie na nastepny wtorek i zobaczymy jak bedzie.
Esbe super, ze obraz na USG prawidlowy! I dwoch lekarzy jest zgodnych, wiec musi byc dobrze
Polubiłam za dziewczynkę. Wierzę, że wszystko będzie dobrze, bo te wyniki to czysta statystyka. Koleżance też wyszło wysokie ryzyko, oni zdecydowali się na amniopunkcję i nic nie wyszło. Urodziła zdrową dziewczynkę. Trzymam kciuki za Was ❤️
-
Buburuza wrote:Dziewczyny dwie sprawy.
🌸 jak wam idzie wybór imienia dla chłopca?
🌸 jak stoicie wagowo? Przyrost liczycie od dnia testu czy od 1 wizyty u ginka? Ja między owulacja - 1 dawka progesteronu, a 1 wizyta przytyłam 3 kg z czego dwa pierwsze chyba do 5 tc (mam wrażenie że to właśnie przez proga, woda + cycki też swoje dołożyły) w każdym razie ginek kazał liczyć wagę od 1 wizyty, bo niby tak się liczy- nie każda kobieta jak ja staje na wagę parę razy w tygodniu 😅😅😅
Ja prowadzę 2 statystyki wagi 😂 oficjalna to ta od wizyty, nieoficjalna dla katowania samej siebie. Nie Agę sprawdzam codziennie rano i na razie stoi w miarę w miejscu ale właśnie przed pierwszą wizyta mi trochę skoczyła.
Imię dla chłopca mamy, zanim mieliśmy pierwszego syna, to ustaliliśmy imię dla drugiego i tego się trzymamy
-
Rosiek wrote:Ja prowadzę 2 statystyki wagi 😂 oficjalna to ta od wizyty, nieoficjalna dla katowania samej siebie. Nie Agę sprawdzam codziennie rano i na razie stoi w miarę w miejscu ale właśnie przed pierwszą wizyta mi trochę skoczyła.
Imię dla chłopca mamy, zanim mieliśmy pierwszego syna, to ustaliliśmy imię dla drugiego i tego się trzymamy
Jezu nieoficjalną dla katowania samej siebie. Jestem z tobą aż za bardzo ❤️✌️ a długo wracałaś do formy sprzed ciąży? Kurczę ja 2 miechy po porodzie miałam mniej niż przed ciążą a potem z biegiem czasu młodego po roku miałam z 13 mniej niż przed…. Tęskno mi strasznie do takiej szczupłej mnie 😢 chciałabym się teraz trzymać żeby właśnie nie katowac sie po ciąży -
Olinka, ja też wierzę, że to tylko statystyka i będziecie się cieszyć zdrową dziewczynką ☺️
Swoją drogą, to te badania czasem zamiast pomóc, to tylko napędzają niepotrzebnych stresów 🙈
Ja dzisiaj pojechałam rano na pappe i betę, żeby były gotowe na jutrzejsze prenatalne. Standardowo, przyjmę kciuki w każdej ilości! Liczę, że wrócę z dobrymi wiadomościami🤞🏻🍀
tosiekk, molierowa, jagodzianka, Rosiek, _Dysia_, yecikowa, May-girl, Werox, Kinia197, Buburuza, Esbe lubią tę wiadomość
-
🌸 jak stoicie wagowo? Przyrost liczycie od dnia testu czy od 1 wizyty u ginka? Ja między owulacja - 1 dawka progesteronu, a 1 wizyta przytyłam 3 kg z czego dwa pierwsze chyba do 5 tc (mam wrażenie że to właśnie przez proga, woda + cycki też swoje dołożyły) w każdym razie ginek kazał liczyć wagę od 1 wizyty, bo niby tak się liczy- nie każda kobieta jak ja staje na wagę parę razy w tygodniu 😅😅😅
Mój mąż od początku mówi do brzuszka Staś, nawet jak jeszcze ja go wyśmiewałam i mówiłam, że to dziewczynka 🤭 I tak mi się ten Staś osłuchał, że sama zaczęłam tak mówić, moje przyjaciółki podłapały i tak póki co zostało. Co śmieszniejsze nigdy to imię nie było na naszej liście, nie braliśmy go pod uwagę i oboje nie potrafimy wytłumaczyć skąd się wzięło 😂
U mnie waga +2 kg od początku ciąży. W międzyczasie był mały dołek jak przestałam prawie jeść, ale teraz od kilku tygodni ładnie odrabiam, nie wiem jak Wy ale apetyt mam wilczy, mogę jeść na okrągło 🤯
Buburuza lubi tę wiadomość
-
Ja w pierwszej ciąży przytyłam mało, więc wychodząc ze szpitala miałam tylko 1 kg na plusie, 6 mcy po porodzie już miałam -16 kg KPI/KP zrobiło swoje. Potem z biegiem czasu 4 kg wróciły i super się czułam przy takiej wadze.Buburuza wrote:Jezu nieoficjalną dla katowania samej siebie. Jestem z tobą aż za bardzo ❤️✌️ a długo wracałaś do formy sprzed ciąży? Kurczę ja 2 miechy po porodzie miałam mniej niż przed ciążą a potem z biegiem czasu młodego po roku miałam z 13 mniej niż przed…. Tęskno mi strasznie do takiej szczupłej mnie 😢 chciałabym się teraz trzymać żeby właśnie nie katowac sie po ciąży
Teraz już +4kg także przeżywam często że dużo tego przybędzie jeszcze i że nie uda się później już wrócić do takiej formy. A imię u nas Marcel zostaje na 99% 🥰
-
A co do imion jeszcze - czy w Waszym otoczeniu też macie osoby, które dziwnie reagują na to które wybraliście? Chodzi o rozmowę kiedy ktoś pyta czy mamy wybrane imię i mówicie co rozważacie i nagle się zaczyna „o jezu, co to za imiona, czemu takie stare/dziwne/wymyślne”… Nie mogę tego zdzierżyć 🤯 Mi nie podoba się większość imion, które ktoś wybiera dla swoich dzieci, ale nigdy nie wpadłabym, żeby to krytykować, mówię że bardzo ładnie, pasuje do niej/niego i tyle, po co komuś sprawiać przykrość 🙄
-
tosiekk wrote:A co do imion jeszcze - czy w Waszym otoczeniu też macie osoby, które dziwnie reagują na to które wybraliście? Chodzi o rozmowę kiedy ktoś pyta czy mamy wybrane imię i mówicie co rozważacie i nagle się zaczyna „o jezu, co to za imiona, czemu takie stare/dziwne/wymyślne”… Nie mogę tego zdzierżyć 🤯 Mi nie podoba się większość imion, które ktoś wybiera dla swoich dzieci, ale nigdy nie wpadłabym, żeby to krytykować, mówię że bardzo ładnie, pasuje do niej/niego i tyle, po co komuś sprawiać przykrość 🙄
Nie zdarzyło mi się osobiście, bo narazie nie mówimy o imieniu i chyba do porodu tak zostanie bo po co słuchać tych historii, że komuś się nie podoba, źle się kojarzy itd. Uważam, że to mega słabe zachowanie.. szczególnie od najbliższych
Karola_90 lubi tę wiadomość
-
Olinka1329 wrote:Hej Dziewczyny! Jestem po wizycir. Dzidzius 13+6, czyli pomiedzy terminem z om a tym z 1 USG. Termin porodu na 21.01, a polowkowe na 1 wrzesnia 😊 na 70% dziewczynka 😉
Wyszlo nam wysokie ryzyko t21 (1:217 skorygowane) i dostalismy skierowanie do poradni genetycznej. Nie wiem jak to dalej bedxie wygladalo, bo zrozumielismy ta lekarke inaczej ja i mąż, ale kolejny etap to amniopunkcja.
Umowilam sie na nastepny wtorek i zobaczymy jak bedzie.
Esbe super, ze obraz na USG prawidlowy! I dwoch lekarzy jest zgodnych, wiec musi byc dobrze
Olinka trzymam kciuki, wierzę, że będzie dobrze! Super, że dziewczynka
one wciąż tu nieśmiało się zgłaszają
A myśleliście o NIFTY czy jednak zalecili amniopunkcję?
-
Buburuza wrote:Jezu nieoficjalną dla katowania samej siebie. Jestem z tobą aż za bardzo ❤️✌️ a długo wracałaś do formy sprzed ciąży? Kurczę ja 2 miechy po porodzie miałam mniej niż przed ciążą a potem z biegiem czasu młodego po roku miałam z 13 mniej niż przed…. Tęskno mi strasznie do takiej szczupłej mnie 😢 chciałabym się teraz trzymać żeby właśnie nie katowac sie po ciąży
Właśnie szybko, ja w ciąży przytyłam 4,5kg ale miałam nadwagę, dość szybko spadło mi 10kg w stosunku do wagi sprzed ciąży. Teraz mam 1,5-2kg na plusie. -
Z imieniem dla chłopca- mamy listę 3-4 imion, nie jest lekko
Z wagą, ja liczę od 1 wizyty u ginekologa. Też przytyłam 1,5kg odrazu na początku na progesteronie. Obecnie to się utrzymuje i jakoś nie przybywa więcej, choć po ciele widzę już zaokrąglenia ręce, brzuch, nogi, cellulit większy ah no trzeba się przyzwyczajać- mniej już nie będzie tylko więcej:D
-
Ja utrzymywałam (niestety wysoką!) stałą wagę. Jestem aktualnie + 1.5kg, ale przyznam, że ostatnie 2 tygodnie trochę mniej jeżdżę na rowerze stacjonarnym 🙈 musze się zmobilizować bo z moją nadwagą i niskim wzrostem nie chce potem wyglądać jak beczka i latami schodzic z wagi 😵💫
Odnośnie imienia nie ma zgody, staram się przyzwyczajać do Dominika, mąż się za Chiny nie zgodzi na Mikołaja, może mi się chociaż Mateusza uda przeforsować.
Generalnie sciągneliśmy bazę imion z rejestru Pesel, przeszliśmy przez top kilkaset i nic 😱 może jak zobaczymy Kluska to nas oświeci 🤣
-
Mi póki co, od pierwszej wizyty przybyło 2kg. W sumie startowałam z rej samej wagi, co przy pierwszej ciąży, tylko wtedy na początku spadła mi o 2kg. Teraz idzie tylko w górę

Co do imion - ja byłam pewna że jakby był chłopczyk, to byłby Eryk. Bardzo mi sie to imię podoba, no ale go nie wykorzystamy
Z kolei jeśli chodzi o wybor imienia dla córki, to co chwilę proponuję coś mężowi i jedno nawet mu się spodobało i zaczął tak mówić do brzuszka, nawet młoda je podłapała i mówi, że musi takie być. A mi im częściej je słyszę, tym mniej mi się podoba 🙈'89 👷♀️ & 👷'88
💓👶2023, cc
⏸️ 11.2025
💔 12.2025 poronienie samoistne 10tc / (6+4)
💔 03.2026 cb
⏸️ 20.04.2026 🌱🌈 + 💉 Neoparin
9dpo beta 23,27; 11dpo beta 103,54; 14dpo beta 566,3; 16dpo beta 1133,25; 18dpo beta 2414,7; 24dpo beta 17682,2; 30dpo beta 60560,56
06.05 jest ❤️
15.05 1,1cm 🧡
29.05 2,33cm 💛
12.06 4,74cm 💚
NIPT - niskie ryzyka i 🩷
23.06 7,06cm ❤️ prenatalne, wszystko ok
10.07 119g 🧡
✅️ tsh, zespół antyfosfolipidowy
⚠️ trombofilia, mutacje MTHFR (hetero), V-Leiden, PAI-1 4G/5G

-
U mnie co do wagi, to patrzę na tą mniej więcej od zajscia w ciążę, bo na pierwszą wizytę pojechałam prosto z samolotu po tygodniowym urlopie we Włoszech, więc miałam życiowego maxa 😂 teraz się utrzymuje tak 1-1,5 kg mniej od tej wizyty, ale od początku ciąży tak 1-1,5 kg w górę. Wydaje mi się że jakoś mega mocno nie przytyłam, ale brzuch jest przeogromny, żadne ciuchy praktycznie nie pasują i już ciężko zakryć nawet luźnymi ciuchami, więc trochę się obawiam co to będzie dalej 🙈 ale nie ukrywam, że mam takie ciągoty do słodkiego i potrafię zjeść na raz taką ilość, która wcześniej starczała na kilka razy 🙈
-
Jestem już po dzisiejszej wizycie u mojego lekarza prowadzącego. Ogólnie jest zadowolony z wyników badań prenatalnych. Moje wyniki krwi lekko spadły, ale nadal mieszczą się w normie, więc na ten moment nie mam włączonych żadnych leków. Co do wieku ciąży, to mój lekarz prowadzący dzisiaj wyliczył 14 tydzień, więc ja już naprawdę nie mam pojęcia, jak on mierzy tego malucha 😂 W 9tygodniu według niego wychodził 7tydzień, Wczoraj na badaniu prenatalnym wyszło natomiast 13+1 a jemu dziś wyszło 14 gdyby nie to że jakoś dziwnie strasznie to mierzy ja rozumiem że to może być różnica jakości sprzętu dziecko mogło się rozciągnąć albo podkulić no ale śmieszne rzeczy zawsze wychodzą tak oprócz tego to jestem bardzo zadowolona z tego prowadzącego i pierwszy raz szłam na wizytę bez stresu następna wizyta za miesiąc no i jeszcze muszę się umówić na dniach na prenatalne co do płci to też myślę że już wie bo przykładając dzisiaj głowice to od USG to mega uroczo się przywitał mówił do niego cześć bobasie po czym od razu po tym powiedział że płci jeszcze nie mówi ale powiedział to takim tonem i spojrzał się na mnie z takim uśmiechem jak by już wiedział 😆 ja jestem przekonana od początku że to drugi chłopak natomiast od lekarza nic nie usłyszałam prowadzący również zmienił termin porodu na ten z prenatalnych no i mamy się trzymać już tego 25 stycznia
Jeśli chodzi o wagę to jest +1Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:11
Karola_90, Jusia92, Zagadka919, Werox lubią tę wiadomość
Starania od stycznia 2023
22.04 .2024⏸️
23.04 beta 204.55
25.04 beta 522.39 prg 19.1
29.04 beta 3430.91
2.05 pęcherzyk w macicy
6.05 beta 27601.65 prg 31.2
20.05 jest ❤️
30.12.2024 Witaj synku 🩵
Starania od września 2025
20.05.2026 ⏸️
10.06 mamy ❤️ -
Olinka, tak jak dziewczyny piszą, na logikę to wcale nie jest wysokie ryzyko, bo oznacza że 216 dzieci z takim wynikiem urodzi się zdrowych a 1 na te 217 urodzi się chore. .
Esbe, super że USG wyszło dobrze, szkoda że poprzednio się ktoś nie przyłożył....
Co do tycia, ja póki co trzymam wagę sprzed ciąży bo nie mam apetytu, choć to mi chyba powoli wraca.. na razie nadal mam 58 kg na liczniku.
Dziś mnie wypisali ze szpitala. Było kontrolne USG przy wypisie- wszystko ok i tak jak czulam- wygląda na chłopaka... W sumie zdziwiłabym się, gdyby była dziewczynka... Oficjalnie będziemy wiedzieć do końca tygodnia, bo czekamy na wyniki panoramy a dodatkowo w piątek mam w końcu prenatalne...
Co do imienia, to nie wiem. Ciężko dojść do porozumienia. Dla dziewczynki mieliśmy 3 imiona, które nam się podobały- Hania, Gabrysia i Adrianna..
A przy chłopcu to albo podoba się mi, albo Mariuszowi... A na niektóre nasza córka mówi zdecydowane nie. Jakoś tak też biorę jej zdanie pod uwagę. Mariuszowi najbardziej podoba się Eryk, Borys, Igor- mi średnio. Ja miałam na liście: Beniamin, Gustaw, Mateusz, Julian, Florian- ale Mariuszowi się nie podobają... Ostatnio wpadło mi do głowy imię Edward- Edzio. Trochę stare, ale jakoś nam obojgu się spodobało.. zobaczymy czy nie zmienimy zdania 😂
Jusia92, Zagadka919, Kinia197, Werox, tosiekk, Esbe, Bakallia, _Dysia_ lubią tę wiadomość
-
Ja biorę pod uwagę Juliana i Eryka. Oba nam się podobają, ale bliżej nam do Eryka. Jak bobas się urodzi to dopasujemy. Ja Eryka widzę z ciemnymi włosami a Juliana z jasnymi 😂 Nie mówimy rodzinie już przy córce się nasłuchaliśmy. Tylko rodzina komentowała a znajomi do tej pory uważają że piękne imię córce daliśmy (Luiza). Rodzina chłopa już nam imię wybrała, ale ja imienia z pierwszej 10 nie wezmę.
May girl co do bólów brzucha w pierwszej ciąży miałam ich dużo. Jak złapał mnie ból na okres w taksówce to wiedziałam że okres albo ciąża i wyszła ciąża. Ból okresowy, spinanie brzucha czułam do porodu praktycznie a teraz brzuch mnie w ogóle nie boli. Widzę różnicę w ciążach teraz jestem dużo bardziej zmęczona niż w pierwszej, a w pierwszej dużo więcej wymiotowałam.
Aaa i jak ważyłam się na ostatniej wizycie to miałam +2kg. Szczerze wywalone mam. Ruchu mam sporo przy 2latce. To po porodzie zaraz zrzucę w pierwszym trymestrze w pierwszej ciąży schudłam tyle wymiotowałam 😂 także to też dla was jakaś podpowiedź jak dużo wymiotujecie to na dziewczynę. Przynajmniej u mnie się sprawdziło.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:37
-
Mialam siostrzenice ostatnie dni pod opieką i malo sie udzielalam, ale starałam się być na bieząco

Esbe cieszę się, spodziewałam się że będzie dobrze i cieszę się, że to usg wyszło prawidłowe i w koncu dostałaś jakies optynistyczne wieści
Gratuluję udanych wizyt też pozostałym dziewczynom.
Ja w tej ciąży w ogole wagowo jako tako nie przytyłam, może max 1kg ale też ciężko ocenić, bo moja waga się bardzo się waha.. ja nie mialan zadnych nudbości ani mnie od niczego nie odrzuca, ale na pewno przez sezon warzywno owocowy dużo zdrowiej się odżywiam.
Co do imion moj mąż chcial Szymona, ale moja siostra prawdopodobnie takie da synkowi, chociaz jakos do tego i tak nie byliśmy przywiązani i sama jeszcze nie wiem na jakie się zdecydujemy. Mamy bardzo duża rodzinę i więc dużo imion już krąży w naszej najbliższej rodzinie.Co do imienia Julian to zauważyłam, że jest ostatnio w naszym otoczeniu bardzo popularne (ma tez tak na imię nasz 17letni chrześniak). Imię Dominik na pewno bym też rozważała, ale odpada bo ja mam na imię Dominika. Ostatnio mi Krzyś chodził po głowie,ale tak ma na imię nasz wujek, który niekoniecznie świeci przykładem🙈 Ale to co mamy pewne, to że jak wybierzemy to jedno imię, to reszta pozna je dopiero po porodzie
Esbe lubi tę wiadomość
94' 👱♀️ 92'👱♂️
Ch. Hashimoto, ANA dodatnie, Kir Bx, Immunologia👎🥺
Początek starań - lipiec 2024
09.2024 💔👼♀️ A. 9tc
05.2025 💔👼♀️ H. 18tc
05.2025 ⏸6 cykl starań
Beta 108->380->1080 ->2500....
09.06 - jest ❤️ crl 0,92 cm
16.06 💛 crl 1,6 cm
23.06 💚 crl 2,27 cm
30.06 💜 crl 3,34 cm
08.07 🤎 crl 4,56 cm
14.07 I usg prenatalne 🩵 będzie chłopczyk🩵
💊Prenatal Uno, Encorton, Hydroksychlorochina, Clexane, Accofil, Acard, Omega 3, Cyclogest, Progesteron besins, Biosteron, Estrofem

-
U nas jeżeli będzie dziewczynka to będzie Helenka, już cała nasza rodzina tak mówi na bejbika. Jeżeli będzie chłopczyk to Jaś, Staś albo Ignacy.
U mnie waga na razie bardzo mocno się waha, przez to że raz mam mdłości a raz ich nie mam. Ja na pewno bardzo mocno przytyłam przed samą ciążą, tak że mam już rozstępy na udach. Mam nadzieję że już niedługo uda mi się wskoczyć na dobre tory z jedzeniem i ćwiczeniami. Dzisiaj wzięłam już 3 tabletki xonvea i niestety ale dalej wymiotuję, podejrzewam że czymś się musiałam zatruć bo mam takie strasznie dziwne uczucie na żołądku którego normalnienie miałam przy wcześniejszych mdłościach.
Esbe lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny! Ja też wpadam się pochwalić 😇
Jestem po wizycie. Dziś 15+3. Interpretacja pappy + prenatalnych idealnie, niskie ryzyka, co fajnie wreszcie usłyszeć po 3 tyg czekania. Między nogami siurek na 100%, bo Młody bajecznie dziś pozował (czyli btw moja silna intuicja od początku po raz kolejny mnie nie zawiodła 🤯🫠). Dziś 10,07cm człowieka i 120g wagi 🥰 Jestem przeszczęśliwa.
Kolejna wizyta dopiero za 5 tyg 🤯 Na połówkowych. 24.08 - poproszę o dopisanie w wolnej chwili 😉
Ściskam Was ciepło z moją pozytywną energią dziś! 🫶🏻Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:22
yecikowa, Bakallia, Esbe, Werox, ANIELKA, Karola_90, baby33, tosiekk, Zagadka919, _Dysia_, Jusia92, monii00 lubią tę wiadomość
👩🏼 33 🧑🏻 30
07.2023 - 🩵 Syn (po 22cs)
01.2025 - 🩷 Córka (2cs)
05.2026 - 🤰🏼🩵 (3cs)