Styczeń 2027 ❄️
-
WIADOMOŚĆ
-
Malinaaa2024 wrote:U nas wyniki Pappy też ryzyka niskie, tydzień temu na prenatalnych wszystko książkowo, a wczoraj na USG moja ginekolog dopatrzyła się bright spot, w lewej komorze.
Zapewniła mnie, żeby się nie przejmować, bo wszystko inne idealnie i zasugerowała czy nie byłam przeziębiona, a faktycznie drugi bobas teraz z katarem 🥹
Któraś z Was teraz lub w poprzednich ciążach miała z tym styczność? To zwapnienie w serduszku, które podobno samo zanika
Moja córka pod koniec ciąży miała. Na następnej wizycie już było w porządku 😊 Także spokojnie -
Jestem po prenatalnych. Wszystkie ryzyka mega niskie, kolejny raz usłyszałam, że raczej chłopiec, choć nadal czekam na wyniki panoramy... Już prawie 2 tygodnie...
yecikowa, molierowa, _Dysia_, Jusia92, tosiekk, Werox, Kinia197, monii00, Karola_90, jagodzianka, Rosiek, dori, Aga_92, Margareetka, KarolinaAnastazja, ANIELKA, Iza., Haven, asiajoanna lubią tę wiadomość
-
A to mój ginekolog najpierw spisuje wyniki potem USG a bada ciśnienie na sam koniec wizyty 🫢A i tak wychodzi mi u niego wyższe, więc strach pomyśleć jakie by było gdyby najpierw był pomiar a później USG 😃 a jak przychodzę jakaś mocno zestresowana to sam mówi zaczniemy od USG 😃
Karola_90 lubi tę wiadomość
-
U mnie również podobnie z ciśnieniem, w gabinecie po 120/70-80 w domu 90/60😅 dziś mam kolejne USG u prowadzącego, pierwsze od prenatalnych. Trochę niepokoją mnie wyniki moczu bo wyszło wysokie ph i bakterie ale mam nadzieję, że w posiewie się nie potwierdzą i to tylko złe pobranie próbki 🥲
Co do zmęczenia jak piszecie u mnie również, nie ma skoku jakiejś energii. Niecodziennie ale zdarza się potrzeba drzemki w ciągu dnia . -
jagodzianka wrote:U mnie również podobnie z ciśnieniem, w gabinecie po 120/70-80 w domu 90/60😅 dziś mam kolejne USG u prowadzącego, pierwsze od prenatalnych. Trochę niepokoją mnie wyniki moczu bo wyszło wysokie ph i bakterie ale mam nadzieję, że w posiewie się nie potwierdzą i to tylko złe pobranie próbki 🥲
Co do zmęczenia jak piszecie u mnie również, nie ma skoku jakiejś energii. Niecodziennie ale zdarza się potrzeba drzemki w ciągu dnia .
Jagodzianka i mnie też wysokie pH i liczne bakterie w moczu. Obawiam się, że coś może być na rzeczy bo od dwóch dni zdecydowanie częściej korzystam z toalety 😔
Czy wiecie może czy można brać jakiś preparat na infekcję układu moczowego, który jest bezpieczny w ciąży? Wizytę mam dopiero w czwartek...
lipiec 2025- rozpoczęcie leczenia w klinice
luty 2026- I IUI ❌
marzec 2026- kancelacja cyklu (za duża liczba pęcherzyków)
13.04.2026- II IUI ✅ ⏸️♥️ -
Ja dzisiaj miałam prenatalne na NFZ i potwierdziło się wszystko to co wczoraj

Połówkowe mam 14.09 czyli w swoje urodziny.
Jagodzianka ja też mam wysokie ph, najpierw 8,5 teraz 9 wyszło ale nic lekarz na to nie mówił. Czytałam, że może tak np wyjść od dużej ilości warzyw, a ja właśnie w tej, jak i w poprzedniej ciąży mam ochotę głównie na owoce i warzywa.
molierowa, Werox, Margareetka, tosiekk, _Dysia_, Kinia197, jagodzianka, Iza., Aga_92, Haven, Karola_90, Jusia92 lubią tę wiadomość
-
Dostałam wyniki papy i mam ryzyko skorygowane trisomii 21 1:142 i w uwagach, że zaleca się zrobienie nipt. I teraz pytanie, z której stronki i które badanie robilyscie?
Co do ciśnienia to ja też u lekarza zawsze wyższe 🙆 moja gin najpierw robi USG, a dopiero później mierzy ciśnienie.31.10.2022 💔
25.05.2023 💔
13.11.2023 ⏸️ beta 93,81
15.11.2023 beta 223,65
22.11.2023 beta 4193 🤞
27.11.2023 6+1 2,6 mm ❤️ USG 5+6
11.12.2023 8+1 1,39cm ❤️ USG 7+5
22.12.2023 9+5 2,58cm ❤️ USG 9+3
09.01.2024 12+2 5,79cm USG 12+2. Prenatalne idealnie 😍
19.02.2024 18+1 232g ❤️
05.03.2024 20+2 II prenatalne, 340g i pierwsze kopniaki 😍
14.05.2024 30+2 III prenatalne, 1750g 😍
Iga 🥰🥰 30.07.2024 22:51 😍 ⚖️3635g 📏56cm 💖

18.05 beta 85,3
20.05 beta 253
25.05 beta 1730
03.06 6+3 3,2mm ❤️ USG 5+6
08.06 7+1 7,6mm ❤️ USG 6+5
17.06 8+3 1,48cm ❤️ USG 7+6
29.06 10+1 3,5cm ❤️ USG 10+3
16.07 12+4 6,47 ❤️ USG prenatalne 12+4

-
Na pewno dużo pić i można naturalny sok z żurawiny. Takie mam zalecenia na samo wysokie PH. A jeśli chodzi o bakterie to już na pewno coś na receptę bezpiecznego przepisze lekarzBakallia wrote:Jagodzianka i mnie też wysokie pH i liczne bakterie w moczu. Obawiam się, że coś może być na rzeczy bo od dwóch dni zdecydowanie częściej korzystam z toalety 😔
Czy wiecie może czy można brać jakiś preparat na infekcję układu moczowego, który jest bezpieczny w ciąży? Wizytę mam dopiero w czwartek... -
dori wrote:Dostałam wyniki papy i mam ryzyko skorygowane trisomii 21 1:142 i w uwagach, że zaleca się zrobienie nipt. I teraz pytanie, z której stronki i które badanie robilyscie?
Co do ciśnienia to ja też u lekarza zawsze wyższe 🙆 moja gin najpierw robi USG, a dopiero później mierzy ciśnienie.
Ja robiłam z tej strony i wyniki po 5 dniach
https://badanienifty.pl/
Polecam bo niektóre z nas czekały z innych stron po 10.
Pobierałam w poniedziałek o 11 wynik sobota 13, ale jedna z nas pobierała we wtorek i też wynik w sobotę miała.
dori lubi tę wiadomość
-
Olinka1329 wrote:Hej Dziewczyny!
cześć KarolinaAnastazja! Styczeń przyszłego roku będzie pełen chłopaków
A i jest też nas dużo ze starszakami z 2024
z którego miesiąca jest Twój starszak?
My wczoraj pomimo wiatru zabraliśmy dzieciaki na całkiem długi spacer. Zerwaliśmy pełno dzikich jeżyn i pod koniec trochę nas zmoczył deszcz. Jak usiadłam na kanapie to od razu zasnęłam 😶🌫️ nic nie było w stanie mnie obudzić
Więc to na tyle, jeżeli chodzi o moją energię 
Gratuluję dobrych wyników z prenatalnych
Z listopada. Wiec jeden synek z koncowki toku a drugi z poczatku bedzie.
Babcia moja twierdzi, ze bedzie wojna, bo tyle chłopców sie rodzi 🤭 -
dori wrote:Dostałam wyniki papy i mam ryzyko skorygowane trisomii 21 1:142 i w uwagach, że zaleca się zrobienie nipt. I teraz pytanie, z której stronki i które badanie robilyscie?
Co do ciśnienia to ja też u lekarza zawsze wyższe 🙆 moja gin najpierw robi USG, a dopiero później mierzy ciśnienie.
Ja robiłam nifty pro
dori lubi tę wiadomość
-
Co to ciśnienia, to ja w pierwszej coazy trafiłam szybciej do szpitala wlasnie przez cisnienie.
Moja lekarka panikuje juz i każe mi mierzyć cisnienie 2x dziennie.
Rozmawiałam z znajomym kardiologiem i mi mówił, ze przy drugiej ciazy z tym samym partnerem "magicznie" wlacza sie pstryczek i ciśnienia nie ma w drugiej ciazy 🤭 i tego sie trzymam! -
Melduję się po prenatalnych. Ryzyko zespołu downa po skorygowaniu z wynikami pappy wyszło mi 1:284 ale lekarz uspokaja, że na USG wszystko było w porządku i przeziernosc i kość nosowa więc on by się tym nie przejmował, reszta nisko więc jestem spokojna.
No i oczywiście płeć … dziewczyny nie mogło być inaczej: SYN💙🩵😂 czat Kini się nie pomylił.
Werox, _Dysia_, Kinia197, dori, Iza., Aga_92, Bakallia, tosiekk, Haven, baby33, Annette., yecikowa, Rosiek, monii00, Nayshea, Karola_90, Zagadka919, KarolinaAnastazja, ANIELKA, Jusia92, Margareetka, asiajoanna lubią tę wiadomość
-
Bakallia wrote:Jagodzianka i mnie też wysokie pH i liczne bakterie w moczu. Obawiam się, że coś może być na rzeczy bo od dwóch dni zdecydowanie częściej korzystam z toalety 😔
Czy wiecie może czy można brać jakiś preparat na infekcję układu moczowego, który jest bezpieczny w ciąży? Wizytę mam dopiero w czwartek...
Warto zrobić posiew, same bakterie mogą być z pochwy a nie z układu moczowego, tylko ph masz za wysokie i liczne bakterie? -
Oprócz tego liczne fosforany. Ale czytałam, że to ze względu na wysokie pH. Pozostałe parametry ok. Jedyne co to rzeczywiście dużo częściej korzystam z toalety. Nie wiem czy to objaw infekcji czy po prostu- urok ciąży 🙂
lipiec 2025- rozpoczęcie leczenia w klinice
luty 2026- I IUI ❌
13.04.2026- II IUI ✅ ⏸️♥️ -
W ciąży się leczy bakteriomocz, ale by go stwierdzić trzeba posiew moczu wykonać. Żeby rozpoznać infekcje układu moczowego trzeba jeszcze mieć podwyższony poziom leukocytów.
-
Przyznam, że jestem zaskoczona Rekomendacje PTGiP mówią raczej o proponowaniu amnio przy ryzyku większym niż 1:300, a nipt przy poniżej 300.
Wiadomo, NIPT jest bezpieczniejsze.
Ja robiłam FeliaTest, w poniedzialek pobranie, w piątek wynik. -
jaskra wrote:W ciąży się leczy bakteriomocz, ale by go stwierdzić trzeba posiew moczu wykonać. Żeby rozpoznać infekcje układu moczowego trzeba jeszcze mieć podwyższony poziom leukocytów.
Konsultowałam się ze swoim lekarzem. Jutro robię posiew.lipiec 2025- rozpoczęcie leczenia w klinice
luty 2026- I IUI ❌
13.04.2026- II IUI ✅ ⏸️♥️