Styczeń 2027 ❄️
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie ma czegoś takiego jak brak kontraktu z NFZ i z tego powodu brak recept refundowanych. Od dawna nie jest potrzebna żadna umowa z NFZ na recepty refundowane. Refundacja jest prawem pacjenta niezależnie jaki jest typ wizyty. Jedynie jest to nieco trudniejsze dla lekarza, bo musi zweryfikować w dniu wizyty Ewuś a nie zawsze w prywatnym gabinecie jest to takie szybkie. Kolejna kwestia to wskazania refundacyjne. Trzeba je wykazać w dokumentacji.. w ciąży wskazania są w zespole antyfosfolipidowych ale też jest ogólne wskazanie: "profilaktyka i leczenie żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej u kobiet w ciąży i połogu - w przypadkach innych niż określone w ChPL" a tu w sumie łapie się każda ciężarna...
-
Dziewczyny na pewno będziecie wiedziały że to jest to:) kiedyś gdzieś przeczytałam, że od zewnątrz ruchy czuć podobnie do tego gdy: poruszacie językiem po policzku od środka, a rękę przyłożycie do policzka z zewnątrz buzi. Coś w tym jest 😅
A od środka w brzuchu czuć dosłownie tak jak jest, jakby coś małego, żyjącego dotykało wasze wewnętrzne powłoki brzuszne. Cudowne to było, nie mogę się doczekać 🥰
Aga_92, Zagadka919, Werox, Jusia92, Kinia197 lubią tę wiadomość
-
Co do ruchów. W pierwszej ciąży czułam koło 20 tc. Wtedy miałam łożysko na przedniej ścianie. Teraz mam na tylnej, druga ciąża, więc ruchy powinny być szybciej. Też się nie mogę doczekać 😍
-
Cześć dziewczyny!
Razem z bobaskiem dołączamy do niewielkiej ilości dziewczynek w naszym zespole! 🩷
Ginekolog potwierdził dziś płeć na 90%
BillieJean, _Dysia_, dori, Zagadka919, monii00, yecikowa, tosiekk, Werox, baby33, Rosiek, jaskra, Wiara Nadzieja Miłość, Karola_90, Jusia92, Annette., Margareetka, May-girl, Kinia197 lubią tę wiadomość
-
Margaretko piekny brzuszek 😍
Molierowa ja to z tych zw bardzo bojacych i nakrecajacych sie i znajac siebie to bym 24/7 z tym detektorem siedziala a jakby mi sie znalezc nie udalo to od razu do lekarza bym leciala.
Kinia i Werox wspolczuje tych mdlosci🫂
Kinia197 lubi tę wiadomość
Starania od 03.2023
Pierwsza wizyta w klinice: 11.2024
👱♀️34 🧑40
👱♀️🧑 hormony, homocysteina, trombofilia, morfologia, witaminy, lipidogram, nasienie, wymazy ✅️
Amh: 1,440
Allo-MLR: 27,1%
💉 accofil
lipiodol 03.2025 ➡️ oba drożne ✅️
Cykle owulacyjne ✅️
Ovitrelle 15x ❌️
Letrozole Bluefish 8x ❌️
w 41 cs pierwsze ⏸️ 24.04
25.04 beta 225 27.04 beta 460 29.04 beta 829 30.04 beta 1200
7.05 CRL 2,4mm z bijącym ❤️
21.05 7+6 CRL 1,46 cm FHR 162 bpm 🍀
9.06 4cm FHR 169 🍓
25.06 prenatalne ok, 6.82 cm szczęścia 🧸

-
Może coś się zmieniło nie wiem, kiedyś rozmawiałam z koleżanką na ten temat bo chodziła do tego samego lekarza.jaskra wrote:Nie ma czegoś takiego jak brak kontraktu z NFZ i z tego powodu brak recept refundowanych. Od dawna nie jest potrzebna żadna umowa z NFZ na recepty refundowane. Refundacja jest prawem pacjenta niezależnie jaki jest typ wizyty. Jedynie jest to nieco trudniejsze dla lekarza, bo musi zweryfikować w dniu wizyty Ewuś a nie zawsze w prywatnym gabinecie jest to takie szybkie. Kolejna kwestia to wskazania refundacyjne. Trzeba je wykazać w dokumentacji.. w ciąży wskazania są w zespole antyfosfolipidowych ale też jest ogólne wskazanie: "profilaktyka i leczenie żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej u kobiet w ciąży i połogu - w przypadkach innych niż określone w ChPL" a tu w sumie łapie się każda ciężarna...
No nie tylko bo na nfz wpisał 3 powody musi je kliknąć przed refundacją np. nadwaga/otyłość, hemoroidy, żylaki, trombofilie nie wiem jakie jeszcze tam są. Może wystarczy jedna, ale potem często muszą składać wyjaśnienia przy kontrolach czy jeśli kobiety są często na wizytach np. zalecono wizyty co 2 tygodnie z powodu wcześniejszych poronień lub choroby. Ostatnio się skarżył, że obcinają fundusze ile się tylko da. Teraz było głośno o naszych szpitalach nfz nie wypłacił pieniędzy za operacje i zabiegi za jakiś okres, mój tata tydzień wcześniej załapał się na by-passy tak to by czekał do nowego roku czyli 2 msc.09.2023 - rozpoczęcie starań
10.2023 - ⏸️
10.2023 - 6 t 💔 poronienie
03.2024 - wznowienie starań
04.2024 - ⏸️
05.2024 - 5 t 💔 poronienie
06.2024 - ⏸️
02.2025 - cc 37+4 💙 3120g, 56cm
04.2026 - powrót do starań 🍀
01.06.2026 - ⏸️ zostań kropeczko 🥺
15.06.2026 - pęcherzyk ciążowy 1,32cm
25.06.2026 - 1cm 🫐 z ❤️
13.07.2026 - 2,2cm 🍒
27.07.2026 - 5,5 cm 🍋
03.08.2026 - wizyta gin NFZ
👶🏻💙
👧 31l. - zespół antyfosfolipidowy, PAI-1 układ homozyg., nisza cc, mięśniak 0.5 cm - acard 150; neoparin 0,6
🧔♂️ 36l. - ❌️ cholesterol

-
Mój ginekolog przyjmuje tylko prywatnie, nie ma umowy z NFZ. I w trakcie ciąży normalnie wystawia mi euthyrox darmowy, a poza ciąża refundowany. Także myślę że warto dopytać lekarza skąd te recepty na 100%
-
Kurde ja zauważyłam, że od kilku dni wracają mi wieczorne mdłości. Ponad 2 tygodnie było spokoju i zaś na nowo. A podobno w 2 trymestrze miało być lepiej 🤡🌱Starania o pierwsze dziecko od 08.2025🌱
⏸️ 11.2025
💔12.2025 poronienie zatrzymane, łyżeczkowanie
Powrót do starań od 02.2026 🍀
⏸️ 05.2026 🤞🌈
28.05 0.58cm człowieczka z serduszkiem 💖
9.06 1,67cm 🫐
23.06 3,66cm🍓
Nifty - czekamy na synka 💙
7.07 - 6,45cm 🥝, prenatalne ok 🍀
14.07 - 106g 🍋
🌈W oczekiwaniu na tęczę po deszczu🌈

-
_Dysia_, Kinia witam się z Wami w klubie 158 😂
Esbe trzymam kciuki ❤️
Ja postaram się przez weekend usiąść do swoich list wyprawkowych bo chciałam je zaktualizować to postaram się Wam podesłać, może dodam jakieś komentarze
Gynexid polecam sobie wypróbować bo on jest taki mentolowy i nie każdemu może odpowiadać to uczucie
-
monii00 wrote:Może coś się zmieniło nie wiem, kiedyś rozmawiałam z koleżanką na ten temat bo chodziła do tego samego lekarza.
No nie tylko bo na nfz wpisał 3 powody musi je kliknąć przed refundacją np. nadwaga/otyłość, hemoroidy, żylaki, trombofilie nie wiem jakie jeszcze tam są. Może wystarczy jedna, ale potem często muszą składać wyjaśnienia przy kontrolach czy jeśli kobiety są często na wizytach np. zalecono wizyty co 2 tygodnie z powodu wcześniejszych poronień lub choroby. Ostatnio się skarżył, że obcinają fundusze ile się tylko da. Teraz było głośno o naszych szpitalach nfz nie wypłacił pieniędzy za operacje i zabiegi za jakiś okres, mój tata tydzień wcześniej załapał się na by-passy tak to by czekał do nowego roku czyli 2 msc.
Myślę, że to czeski błąd, bo od początku miałam darmowy i czegoś tam nie kliknął. Tylko teraz to mi braknie do wizyty tych zastrzyķów i nie wiem czy dzwonić czy juz wykupić jedno opakowanie.
Nawet farmaceutka w aptece była zdziwiona, że dla kobiety w ciąży jest płatne. -
A przy okazji aktualizacji pierwszej strony- moje drugie prenatalne mam umówione na 22.09 🙂
Jestem niezmiennie w szoku jak dużo chłopców... Tylko 4 dziewczynki?
-
Odnośnie łożyska to ja przeczytałam w opisie badania prenatalnego, lekarz nie wspomniał podczas badania bo skupialiśmy się na Klusku, potem lekarka potwierdziła i ona właśnie wspomniała, żeby się nie nastawiać na ruchy przed 20 tygodniem.
Ja codziennie myślę o detektorze, więc może lepiej, że go nie mam bo nie utrzymałabym żelaznej dyscypliny 😅🤣
Za to czuje kłucie, ból i rozciąganie 🤦♀️ a i mam wrażenie, że wstaje już "brzuchem do przodu" jak kobieta na wylocie, a nie nawet nie w połowie ciąży 🙈 nawet nie chcę myśleć co będzie dalej 🤣🤣 -
_Dysia_ wrote:Kurde ja zauważyłam, że od kilku dni wracają mi wieczorne mdłości. Ponad 2 tygodnie było spokoju i zaś na nowo. A podobno w 2 trymestrze miało być lepiej 🤡
Jezu, piątka! 🤡 Nie wiem o co chodzi od kilku dni, dziś nawet zaliczyłam rzyganko. Zmniejszył się też apetyt, normalnie mam deja vu z 8-9 tc.
_Dysia_ lubi tę wiadomość
-
Dziewczynek chyba jednak trochę więcej, tylko pewnie przepadły gdzieś w toku informacji. Ja mam na przykład dziewczynkę
👧86
👨84
3 cs naturals
3.02. pozytywny test
4.02. Beta 236
6.02. Beta 615
19.02 ♥️ 133 i CRL 4,4
11.03 poronienie zatrzymane 9+1(8+1)
20.05 pozytywny test
23.05 beta 103> 25.05: 266 > 27.05: 766 > 30.05: 2627
3.06 pęcherzyk ciążowy 11mm
11.06 ❤️140, crl 6,4, USG 6+3
22.06 crl 1.78, OM 8+3, USG 8+2
1.07 crl 2.8, OM 9+5, USG 9+4
09.07 crl 4,01 OM 10+6, USG 11+0
17.07 crl 5,58 OM 12+0, USG 12+0
I prenatalne ryzyka niskie, Felia test ryzyka niskie, baby girl🩷

-
May-girl wrote:Dziewczynek chyba jednak trochę więcej, tylko pewnie przepadły gdzieś w toku informacji. Ja mam na przykład dziewczynkę

Mam wszystko na bieżąco i tam gdzie mi pisałyście że macie dziewczynki czy chłopców to wpisywałam 😊 Mam osobną notatkę do tego, więc jak widzę we wpisie to od razu lecę tam i aktualizuje. Wiem też, że nie każda z dziewczyn chce poznać płeć niektóre się w ogóle tu też nie udzielają, więc bardzo możliwe że dziewczynek jest więcej ale ja wiedzy w tym temacie nie mam 😁 Na pierwszej stronie też są statystyki które aktualizuje codziennie. Aktualnie dziewczynek jest tylko 6 🩷 i każdy post z datą którą podawałyście staram się polubiać żebyście też wiedziały że czytam i notuję 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca, 22:51
-

a tej mojej prowadzącej na NFZ nie do końca ufam