Styczeń 2027 ❄️
-
WIADOMOŚĆ
-
Belia wrote:
Dziewczyny czy wy też zauważyłyście wydzielanie zwiększonej ilości wodnistego śluzu w okolicach 20tc? Oczywiście nie muszę wam pisać o czym pomyślałam ale staram się nie panikować bo nie mam żadnych j innych dolegliwości.
.
Ja mam doświadczenia z takimi wręcz plamami (chociaż wcześniej, w 16 tygodniu, ale to naprawdę nie ma znaczenia), które 2 tygodnie temu mnie już przeraziły do tego stopnia, że poszłam na “tajną” wizytę u innej lekarki (bo mój lekarz jest tylko raz w tygodniu, a nie lubi, jak robię wycieczki gdzie indziej…
Zarówno ona jak i mój lekarz mnie dokładnie zbadali i powiedzieli, że muszę się przyzwyczaić, bo w ciąży to jest po prostu zmienne i inne, niż dotychczas. Nie muszę chyba mówić, że od tego czasu wydzieliła się nie powtórzyła w takim stopniu, albo nie zwracam już takiej uwagi. Ale miałam dosłownie przemoczona bieliznę, więc myślę, że nie ma się czym martwić. Natomiast jeśli Cię to spina, zawsze można iść sprawdzić, żeby się upewnić, bo przypadek przypadkowi nierówny…
Belia lubi tę wiadomość
👧86
👨84
3 cs naturals
3.02. pozytywny test
4.02. Beta 236
6.02. Beta 615
19.02 ♥️ 133 i CRL 4,4
11.03 poronienie zatrzymane 9+1(8+1)
20.05 pozytywny test
23.05 beta 103> 25.05: 266 > 27.05: 766 > 30.05: 2627
3.06 pęcherzyk ciążowy 11mm
11.06 ❤️140, crl 6,4, USG 6+3
22.06 crl 1.78, OM 8+3, USG 8+2
1.07 crl 2.8, OM 9+5, USG 9+4
09.07 crl 4,01 OM 10+6, USG 11+0
17.07 crl 5,58 OM 12+0, USG 12+0
I prenatalne ryzyka niskie, Felia test ryzyka niskie, baby girl🩷

-
May-girl wrote:Ja mam doświadczenia z takimi wręcz plamami (chociaż wcześniej, w 16 tygodniu, ale to naprawdę nie ma znaczenia), które 2 tygodnie temu mnie już przeraziły do tego stopnia, że poszłam na “tajną” wizytę u innej lekarki (bo mój lekarz jest tylko raz w tygodniu, a nie lubi, jak robię wycieczki gdzie indziej…
Zarówno ona jak i mój lekarz mnie dokładnie zbadali i powiedzieli, że muszę się przyzwyczaić, bo w ciąży to jest po prostu zmienne i inne, niż dotychczas. Nie muszę chyba mówić, że od tego czasu wydzieliła się nie powtórzyła w takim stopniu, albo nie zwracam już takiej uwagi. Ale miałam dosłownie przemoczona bieliznę, więc myślę, że nie ma się czym martwić. Natomiast jeśli Cię to spina, zawsze można iść sprawdzić, żeby się upewnić, bo przypadek przypadkowi nierówny…
Dzięki za odpowiedź. Też myślę że to będzie po prostu wydzielina. Szczególnie że właśnie koło 16tc też to miałam. A teraz zaczęło się na weselu podczas tańców. Dziś już jest dużo mniej także zobaczę jak to się rozwinie.Starania o pierwsze 👶🏼od 05.24
08.24 cb 💔
10.24 cb 💔
03.26 cb 💔
KWIECIEŃ 26 ciąża naturalna 🍀
28.04.26 ⏸️ beta 16,9; 30.04 beta 24,4 (cb?); 04.05 beta 152,5 🥹; 06.05 beta 487,0; 08.05 beta 1590,0 🥹🙏🏼
12.05 - na USG pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym 🐣
20.05 👶🏼 z bijącym serduszkiem💓 CRL 0,74cm
01.06 🧸 CRL 1,85cm i FHR 179
15.06 👶 CRL 3,56cm i FHR 171
29.06 badania prenatalne- niskie ryzyka wad, wysokie ryzyko preeklampsji (Acard 150). Prawdopodobnie dziewczynka 🎀💖
15.07 101g 🫐
5.08 202g 💃
31.08 drugie badania prenatalne - wszystko dobrze ❤️ 410g dziewczynki🐰
23.09 640g 🫐 Rośniemy 💖

12.25 IUI ❌
01-03.26 👨🏽💼 kuracja Ovaleap/Eutrig
🍀04.26 kwalifikacja IVF -
Jak się stresujecie wydzieliną to polecam na allegro papierki lakmusowe dr jacobs do badania pH. Kosztują ułamek tych testów amnio check, a działają dokładnie tak samo. W pierwszej ciąży jak tylko coś więcej mi poleciało to zaraz sprawdzałam i byłam zdecydowanie spokojniejsza dzięki temu.
Esbe lubi tę wiadomość
-
Margareetka wrote:Jak się stresujecie wydzieliną to polecam na allegro papierki lakmusowe dr jacobs do badania pH. Kosztują ułamek tych testów amnio check, a działają dokładnie tak samo. W pierwszej ciąży jak tylko coś więcej mi poleciało to zaraz sprawdzałam i byłam zdecydowanie spokojniejsza dzięki temu.
O widzisz a ja już kupiłam te podpaski z amnio i jutro mają być w paczkomacie. Teraz na pewno sprawdzę ale ich tam jest kilka w opakowaniu to będę miała na zaś jakby coś się działo. Ciekawe czy zwykłe papierki pH tez się sprawdzą.Starania o pierwsze 👶🏼od 05.24
08.24 cb 💔
10.24 cb 💔
03.26 cb 💔
KWIECIEŃ 26 ciąża naturalna 🍀
28.04.26 ⏸️ beta 16,9; 30.04 beta 24,4 (cb?); 04.05 beta 152,5 🥹; 06.05 beta 487,0; 08.05 beta 1590,0 🥹🙏🏼
12.05 - na USG pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym 🐣
20.05 👶🏼 z bijącym serduszkiem💓 CRL 0,74cm
01.06 🧸 CRL 1,85cm i FHR 179
15.06 👶 CRL 3,56cm i FHR 171
29.06 badania prenatalne- niskie ryzyka wad, wysokie ryzyko preeklampsji (Acard 150). Prawdopodobnie dziewczynka 🎀💖
15.07 101g 🫐
5.08 202g 💃
31.08 drugie badania prenatalne - wszystko dobrze ❤️ 410g dziewczynki🐰
23.09 640g 🫐 Rośniemy 💖

12.25 IUI ❌
01-03.26 👨🏽💼 kuracja Ovaleap/Eutrig
🍀04.26 kwalifikacja IVF -
Belia, ja byłam miesiąc temu na weselu i głównie siedziałam, a tylko jeden-dwa bloki przetańczyłam (i to dość intensywnie 😅). Też się przeraziłam, bo nagle miałam mokra bieliznę i przy każdej wizycie w toalecie to się nie zmniejszało. Oczywiście przejrzałam internet i prawdopodobnie siusianie na Małysza się do tego przyczyniło (bo nie chciało mi się za każdym razem przygotowywać deski 🙈). Od następnego dnia już się to nie powtórzyło, ale też byłam blisko zamówienia amnio check.
Super dziewczyny, że się dobrze wybawiłyście na weselach. No i pojadłyście! Bo weselne jedzonko jest super 😁 ja w ogóle uwielbiam polskie wesela, ale bardzo rzadko mam okazję na nich bywać 🥲
Ja kupiłam pierwszy ciuszek krewetce, ale to tak nieplanowanie, bo wyprawkę planuję robić na jesień. Zamówiłam spodnie ciążowe na vinted i jak zobaczyłam, że dziewczyna sprzedaje taki piękny zestaw bluzka+spodnie w kwiaty (rozmiar 62), to nie mogłam się opanować 😅 tylko, żeby na kolejnych badaniach krewetka nie zamieniła się w pana krewetę 🤭🤞🏻
xKlaudix, Karola_90, Belia lubią tę wiadomość
👩❤️👨 ‘92 & ‘89
06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc)
26.05.26 ⏸️
27.05.26 bhcg 189 mIU/ml; prog 31,2 ng/ml
29.05.26 bhcg 448 mIU/ml
1.06.26 bhcg 2108 mIU/ml
07.26 - I prenatalne - ryzyka niskie
08.26 🩷
09.26 - połówkowe - wszystko idealnie 🩷
Szczęściu trwaj ❤️🌈
🔸 G20210A hetero
🔸 MTHFR C677T hetero
🔸 PAI-1 4G/4G homo

-
Ja byłam wczoraj na dodatkowej wizycie, bo brzuch mnie dziwnie pobolewal drugi dzień. A w pierwszej ciąży miałam problemy z przedwcześnie starającą szyjka, niestety wizyta potwierdziła że tym razem także 🥺 Także muszę zwolnić mocno,.chociaż przy mojej córce to trochę niewykonalne
-
Zagadka, odpoczywaj! Z ciekawości- krótka to ile?
Co do wydzieliny jeszcze- mnie się to uaktywniło głównie po kilka dniach mocnych spacerów, im bardziej stacjonarna jestem, tym jest spokojniej. Więc po weselu to pewnie jak najbardziej normalne!👧86
👨84
3 cs naturals
3.02. pozytywny test
4.02. Beta 236
6.02. Beta 615
19.02 ♥️ 133 i CRL 4,4
11.03 poronienie zatrzymane 9+1(8+1)
20.05 pozytywny test
23.05 beta 103> 25.05: 266 > 27.05: 766 > 30.05: 2627
3.06 pęcherzyk ciążowy 11mm
11.06 ❤️140, crl 6,4, USG 6+3
22.06 crl 1.78, OM 8+3, USG 8+2
1.07 crl 2.8, OM 9+5, USG 9+4
09.07 crl 4,01 OM 10+6, USG 11+0
17.07 crl 5,58 OM 12+0, USG 12+0
I prenatalne ryzyka niskie, Felia test ryzyka niskie, baby girl🩷

-
Jusia92 wrote:Belia, ja byłam miesiąc temu na weselu i głównie siedziałam, a tylko jeden-dwa bloki przetańczyłam (i to dość intensywnie 😅). Też się przeraziłam, bo nagle miałam mokra bieliznę i przy każdej wizycie w toalecie to się nie zmniejszało. Oczywiście przejrzałam internet i prawdopodobnie siusianie na Małysza się do tego przyczyniło (bo nie chciało mi się za każdym razem przygotowywać deski 🙈). Od następnego dnia już się to nie powtórzyło, ale też byłam blisko zamówienia amnio check.
Super dziewczyny, że się dobrze wybawiłyście na weselach. No i pojadłyście! Bo weselne jedzonko jest super 😁 ja w ogóle uwielbiam polskie wesela, ale bardzo rzadko mam okazję na nich bywać 🥲
Ja kupiłam pierwszy ciuszek krewetce, ale to tak nieplanowanie, bo wyprawkę planuję robić na jesień. Zamówiłam spodnie ciążowe na vinted i jak zobaczyłam, że dziewczyna sprzedaje taki piękny zestaw bluzka+spodnie w kwiaty (rozmiar 62), to nie mogłam się opanować 😅 tylko, żeby na kolejnych badaniach krewetka nie zamieniła się w pana krewetę 🤭🤞🏻
O rany! ja też mam taką nadzieję, że nasza dziewczynka nie okaże się chłopcem na kolejnej wizycie bo wszyscy zwariowaliśmy na wiadomość o tym, że pierwsze nasze dziecko to właśnie córka
przez weekend byliśmy z mężem w galerii i jak zobaczyłam wszystkie te bodziaki z falbankami albo w kwiatuszki to musiałam się wzbraniać rękami i nogami żeby nie kupić
Jusia92 lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny!
Super, że się wybawiłyście
Mi na weselu ostatnim tylko było szkoda, że tatara nie mogłam spróbować ;( a wszyscy mówili, że pyszny 
Zagadka wspóczuję problemów z szyjką. Mam nadzieję, że oszczędny tryb pomoże i nie trzeba będzie zakładać szwów.
Ja dzisiaj byłam oddać krew i powiem Wam, taka byłam dumna, bo wykminiłam, że pójdę do labu, gdzie pobiera się numerek i wreszcie skorzystam z mojego ciązowego przywileju pobierając numer dla kobiet w ciąży
Jakie było moje zaskoczenie, jak weszłam do poczekalni i nie zobaczyłam nikogo
więc mój spryt i przebiegłość nie przyniosły żadnej korzyści 
W ogóle dzisiaj wstałam z rana i pokazywało mi 8 stopni na dworze, więc chyba najwyższa pora zaopatrzeć się w rajstopy i leginsy ciążowe
Jusia92, MamaWPlanach, Rosiek lubią tę wiadomość
-
W pierwszej ciąży bardzo dobrze zadziałało u mnie leczenie progesteronem i udało się utrzymać szyjkę i donosić ciążę do 39 tyg. Teraz jest mi trudniej zwłaszcza psychicznie, jak odmawiam gdy córka chce na ręce, plus strach przed nagłym pobytem w szpitalu. Mam wielką nadzieję, że tym razem leczenie również będzie skuteczne i uda się bezpiecznie donosić ciążę. Jeszcze na złość mój lekarz jest na urlopie, byłam u innego, ale na piątkowa kontrolę też nie zdąży wrócić 🥺Margareetka wrote:Zagadka a jeśli mogę zapytać to przez krótka szyjkę w poprzedniej ciąży w którym tygodniu urodziłaś?
Na pewno teraz to trudna sytuacja, bo jakby nie patrzeć nadal masz w domu małe dziecko, które na pewno chce być noszone i w ogóle. -
Melduje się po wizycie.
Wszystko w porządku tylko trochę niepokojów przede mną. Może któraś z Was miała taki problem po cc. Ginekolog robił mi usg dopochwowo i przez brzuch. Mówił, że strasznie ciężko zrobić jakikolwiek pomiar przez brzuch jest zamazany obraz nad blizną cc. Mówił, że robi te pomiary ale nie będą precyzyjne bo obraz tych warstw przysłania mu dziecko, komputerowo udało mu się np zmierzyć główkę bo część przysłaniała ta warstwa brzucha. W ostatniej ciąży wszystko super było widać miałam usg przez brzuch już w 1 trymestrze, więc to jakiś nowy problem po cc. Mówiłam, że miałam nakaz odpoczynku a jeździłam do szpitala do dziecka. Odpowiedział, że prawdopodobnie warstwy w brzuchu się poprzesuwały stąd taki problem przy usg.
Kolejna rzecz to nadal łożysko nachodzi na szyjkę nie drgnęło ani nic, mówił, że powinno się podnieść.. obserwujemy.
Niestety wróciło też moje pobolewanie nogi, na razie mam stosować miejscowo heparynę w żelu a jeśli będzie się nasilało to SOR lub zwiększenie dawki do 0,8.
Z dobrych info udało się poznać płeć, wyrostek jest równoległy do kręgosłupa czyli spodziewamy się dziewczynki.
Już ginekolog powiedział, że będę miała cc.
Czeka mnie sprawdzenie całej wyprawki ubraniowej czego mi brakuje bo ja kupowałam raczej neutralne rzeczy.
Co do ubranek na początku spadają te skarpetki i lepiej mieć kilka pajacyków ze stopkami, potem już kupowałam bez bo syn miał dużą stopę. Body to każdy indywidualnie co komu pasuje. Rozmiary miałam tylko 3 zestawy roz. 50 trochę 56 i więcej 62. Zawsze można rękawy podwinąć lub nogawki. Mi akurat trafili z wymiarami dziecka to co kupiłam to wszystko nosił. Mi się sprawdziło dużo body i ulewajek bo syn ulewał dużo po rsv. Zawsze można dokupić, teraz wszystko jest online i za 2 dni paczka w domu.2x💔 poronienia samoistne
01.06.2026 - ⏸️ zostań kropeczko 🥺
15.06.2026 - pęcherzyk ciążowy 1,32cm
25.06.2026 - 1cm 🫐 z ❤️
13.07.2026 - 2,2cm 🍒
27.07.2026 - 5,5 cm 🍋
24.08.2026 - prawdopodobnie 🩷
28.09.2026 - 439g Cukiereczka 🍬🩷
👶🏻💙
👧 31l. - zespół antyfosfolipidowy, PAI-1 układ homozyg., nisza cc, mięśniak 0.5 cm - acard 150; neoparin 0,6
🧔♂️ 36l. - ❌️ cholesterol

-
Eh wiem, że późno się za to zabrałam, ale nie mogę się ogarnąć z położną środowiskową 🙈
Jedna (ok 4km ode mnie) nie dojeżdża tu, ale wysłała mi linka do swojej książki i odpłatnych warsztatów dla tatusiów.
Druga z łaską stwierdziła że może po porodzie do mnie przyjechać, szkołe rodzenia ma w piątki rano, zajęcia tylko teoretyczne, mąż się na nich wynudzi i pewnie będzie rodzynkiem. Jak wspomniałam że to pierwsze dziecko i nie wiemy jak podnieść, przebrać, ubrać itp to powiedziała że jej zajęcia są teoretyczne, najwyżej po zajęciach może zostać te 15 minut i nam pokazać co i jak ale że to mi i tak nie pomoże bo noworodek wrzeszczy się i kuli i w niczym nie przypomina lalki 😵💫
No i teraz zgłupiałam... znalazłam fajne zajęcia, ale one są odpłatne - bloki które mnie interesują wyjdą z 1500 zl.
Czy ja serio tak dużo wymagam? Chciałabym jedynie żeby ktoś mnie i mężowi z grubsza pokazał co i jak, wiem że dziecko to nie lalka, ale przynajmniej technicznie nas przygotować na to jak to zrobić.
Może dla kogoś to proste jak konstrukcja cepa ale nigdy nie miałam małego dziecka na rękach i nie wiem czy np żeby je podnieść mam rękę wsadzić pod niego czy np przekręcić go na bok i dopiero położyć na swojej ręce itp. -
Polecam w takim razie e-booka wydrukować sobie w kolorze na A4 są tam pokazane zdjęcia jak i co robić. Możecie kupić lalkę i ćwiczyć przy lustrze. Potem wszystko pójdzie instynktownie najważniejsze stabilnie trzymać ciało dziecka oraz główkę. Potem w lustrze można korygować z dzieckiem jak coś nie tak lub poprawić np. mężowi sposób noszenia dziecka. Wszyscy się kiedyś uczymy.Karola_90 wrote:Eh wiem, że późno się za to zabrałam, ale nie mogę się ogarnąć z położną środowiskową 🙈
Jedna (ok 4km ode mnie) nie dojeżdża tu, ale wysłała mi linka do swojej książki i odpłatnych warsztatów dla tatusiów.
Druga z łaską stwierdziła że może po porodzie do mnie przyjechać, szkołe rodzenia ma w piątki rano, zajęcia tylko teoretyczne, mąż się na nich wynudzi i pewnie będzie rodzynkiem. Jak wspomniałam że to pierwsze dziecko i nie wiemy jak podnieść, przebrać, ubrać itp to powiedziała że jej zajęcia są teoretyczne, najwyżej po zajęciach może zostać te 15 minut i nam pokazać co i jak ale że to mi i tak nie pomoże bo noworodek wrzeszczy się i kuli i w niczym nie przypomina lalki 😵💫
No i teraz zgłupiałam... znalazłam fajne zajęcia, ale one są odpłatne - bloki które mnie interesują wyjdą z 1500 zl.
Czy ja serio tak dużo wymagam? Chciałabym jedynie żeby ktoś mnie i mężowi z grubsza pokazał co i jak, wiem że dziecko to nie lalka, ale przynajmniej technicznie nas przygotować na to jak to zrobić.
Może dla kogoś to proste jak konstrukcja cepa ale nigdy nie miałam małego dziecka na rękach i nie wiem czy np żeby je podnieść mam rękę wsadzić pod niego czy np przekręcić go na bok i dopiero położyć na swojej ręce itp.
Fizjodzidziuś — ebook o rozwoju niemowlaka 0–6 mies. — FizjoMommy https://share.google/eIwYmgzSGkw4Ucuft2x💔 poronienia samoistne
01.06.2026 - ⏸️ zostań kropeczko 🥺
15.06.2026 - pęcherzyk ciążowy 1,32cm
25.06.2026 - 1cm 🫐 z ❤️
13.07.2026 - 2,2cm 🍒
27.07.2026 - 5,5 cm 🍋
24.08.2026 - prawdopodobnie 🩷
28.09.2026 - 439g Cukiereczka 🍬🩷
👶🏻💙
👧 31l. - zespół antyfosfolipidowy, PAI-1 układ homozyg., nisza cc, mięśniak 0.5 cm - acard 150; neoparin 0,6
🧔♂️ 36l. - ❌️ cholesterol

-
Karola_90 ja mieszkam na takim zadupiu, że najbliższa szkoła rodzienia jest godzinę drogi od domu także ja podziękowałam i wykupiłam dostęp do szkoły rodzenia online od zaufaj położnej. Wiem, że to nie zastąpi wiedzy praktycznej ale lepsze to niż nic, reszta wyjdzie w praniu. Na szczęście takie dzieciaczki tylko wydają się tak delikatne, miałam kiedyś praktyki w szpitalu na oddziale położniczym i z tymi noworodkami to nikt się tam nie patyczkował 😅🌱Starania o pierwsze dziecko od 08.2025🌱
⏸️ 11.2025
💔12.2025 poronienie zatrzymane, łyżeczkowanie
Powrót do starań od 02.2026 🍀
⏸️ 05.2026 🤞🌈
28.05 0.58cm człowieczka z serduszkiem 💖
9.06 1,67cm 🫐
23.06 3,66cm🍓
Nifty - czekamy na synka 💙
7.07 - 6,45cm 🥝, prenatalne ok 🍀
14.07 - 106g 🍋
4.08 - 164g 🥑
25.08 - 342g 🥭
1.09 - połówkowe ✅️
15.09 - 554g 🌽
🌈W oczekiwaniu na tęczę po deszczu🌈

-
Karola a w najbliższym ośrodku zdrowia? U mnie na wsi się okazało, że położna środowiskowa jest bardzo fajna, nie ma żadnych zajęć zorganizowanych ani nic takiego, ale jak z nią pogadałam to miałam z nią dwa spotkania indywidualne w ośrodku. Omówiłyśmy podstawowa pielęgnację dzidzia i karmienie piersią.
Zagadka919 trzymam kciuki, żeby ta szyjka się bardziej nie skracała i dzidziuś grzecznie siedział do końca ❤️ i przede wszystkim, żeby córeczka była wyrozumiała na tyle na ile można tego oczekiwać od niespełna dwulatki.
Zagadka919 lubi tę wiadomość
-
Margareetka wrote:Karola a w najbliższym ośrodku zdrowia? U mnie na wsi się okazało, że położna środowiskowa jest bardzo fajna, nie ma żadnych zajęć zorganizowanych ani nic takiego, ale jak z nią pogadałam to miałam z nią dwa spotkania indywidualne w ośrodku. Omówiłyśmy podstawowa pielęgnację dzidzia i karmienie piersią.
Zagadka919 trzymam kciuki, żeby ta szyjka się bardziej nie skracała i dzidziuś grzecznie siedział do końca ❤️ i przede wszystkim, żeby córeczka była wyrozumiała na tyle na ile można tego oczekiwać od niespełna dwulatki.
Podbijam, ja mieszkam też na wsi, ale w naszym POZ też normalnie jest położna środowiskowa i podobno też można się z nią umówić na indywidualne spotkania chociaż oficjalnie żadnej szkoły rodzenia nie ma. Ja akurat wybrałam położną z miasta oddalonego o prawie 20 km od mojego zadupia 😅 Pani była raczej średnio zadowolona, ale powiedziałam że mam tyle dobrych opinii na jej temat, że nie chcę nikogo innego i nie może mnie teraz zostawić 🤭 Po wakacjach mamy się umawiać na pierwsze spotkanie.
Zagadka, mam nadzieję, ze tym razem kuracja progesteronem też pozwoli Wam bezpiecznie dotrwać do terminu 🤞🏻 choć wyobrażam sobie jak duży stres to powoduje mając malucha w domu i nie mogąc po prostu położyć się i leżeć
Zagadka919 lubi tę wiadomość
-
Ja już po prenatalnych. Z dzidzia wszystko dobrze, nie ma żadnych nieprawidłowości! Dużo się rusza, główkę ma na dole, dlatego takie parcie na pęcherz czuje. Ograniczona była trochę widoczność i lekarz musiał bardzo mocno naciskać głowicą, boli mnie lekko brzuch ale najważniejsze że wszystko zobaczył.
Waży już 330g 😍
Dostałam też wyniki z posiewu i czysto😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia, 18:46
_Dysia_, Margareetka, Kinia197, monii00, baby33, Karola_90, molierowa, ANIELKA, Jusia92, MamaWPlanach, Iza., Aga_92, dori, Olinka1329, tosiekk, Zagadka919, Esbe, asiajoanna, Rosiek lubią tę wiadomość