Styczeń 2027 ❄️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki dziewczyny za polecajki. W sumie herbata i pranalen pomogły. Mam jeszcze katar ale najważniejsze że gardło nie męczy.
Kropka_aga ♥️
Widzę, że coraz więcej z was już informuje najbliższych. My też teraz powiedzieliśmy rodzinie męża przez weekend.
Muszę zacząć powoli myśleć nad powiedzeniem też pracodawcy chociaż nie uśmiecha mi się to na razie.Starania o pierwsze 👶🏼od 05.24
08.24 cb 💔
10.24 cb 💔
03.26 cb 💔
KWIECIEŃ 26 ciąża naturalna 🍀
28.04.26 ⏸️ beta 16,9; 30.04 beta 24,4 (cb?); 04.05 beta 152,5 🥹; 06.05 beta 487,0; 08.05 beta 1590,0 🥹🙏🏼
12.05 - na USG pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym 🐣
20.05 👶🏼 z bijącym serduszkiem💓 CRL 0,74cm
01.06 🧸 z CRL 1,85cm i FHR 179

👩🏼💼 94| AMH 2,58, LH, FSH, kariotyp ✅ brak zespołu antyfosfolipidowego, brak trombofilii, owulacje regularne, niski progesteron i estradiol po owulacji.
👨🏽💼 94| HBA, DFI, kariotyp ✅ obniżone parametry nasienia (ilość i ruch).
12.25 IUI ❌
01-03.26 👨🏽💼 kuracja Ovaleap/Eutrig
🍀04.26 kwalifikacja IVF -
Zmieniły się widocznie, nie kojarzę żeby któraś z nas powtarzała krzywą przez całą ciąże a urodziłam dosyć niedawno. Jedynie miały nakaz kupienia glukometru i mierzenia w domu z kontrolą lekarza, jak złe wyniki to skierowanie do diabetologa. Mój tata z rodzeństwem mają cukrzycę i mam nadwagę, nie musiałam nic powtarzać a jestem w grupie ryzyka. Pewnie jak są skrajne przypadki to powtarza się.Olinka1329 wrote:Dzien dobry w niedzielny poranek
mam chwile dla siebie wiec wpadlam zobaczyc co u Was 
Werox super, ze rodzice zachwyceni
nie ma nic lepszego niz dzielenie sie radoscia 
Wspolczuje Wam tak szybkich krzywych. Teraz jak dla mnie najgorszy czas na nie, bo i tak wiekszosc z nas ma mdlosci.
monii to niestety nie jest prawda, ze nie wykonuje się jej jeszcze raz. Pewnie nie robi sie drugiej jak przy pierwszej juz wyjdzie cukrzyca. Chyba, ze zalecenia zmienily sie od 2023 roku. (A jak sie zmienily, to zanim dojda do wszystkich lekarzy, to tez troche potrwa 🙃). Ja w obu ciazach niestety mialam dwa razy robioną krzywą. Pierwsza wlasnie ze wzgledu na IO w I trymestrze, ale pozniej musialam robic druga. Zgadzam sie, ze to duze obciazenie, mam nadzieje, ze tym razem nie bede musiala, ale, jak ze wszystkim, duzo zalezy od prowadzacego.
Ja moze w koncu namowie meza na wycieczke rowerowa, o ile nie pokonaja mnie mdlosci. Chce tez troche popielic w ogrodku, moze dosiac troche rzodkiewki. Nakupilam sobie wszystko, co moglam z imbirem (lokomotiv, prevomi, zakwas z buraka z imbirem, no i sam imbir 😄) i bede walczyc. A jak nie to moze tez we wtorek poprosze na wizycie o leki, bo serio, ta ciaza, jakby wiedziala, ze juz jest ostatnia, tak daje mi w kosci tymi wymiotami, ze szok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca, 10:10
👧 30 l. 🧔♂️ 35 l. 👶🏻💙
Rozpoczęcie starań ➡️wrzesień 2023
10.2023 - ⏸️
10.2023 - 6 tydz 💔 poronienie samoistne
03.2024 - wznowienie starań
04.2024 - ⏸️
05.2024 - 5 tydz 💔 poronienie samoistne
06.2024 - ⏸️
11.02.2025 - cc 💙 3120 g, 56 cm
04.2026 - powrót do starań o rodzeństwo 🍀
01.06.2026 - ⏸️ zostań kropeczko 🥺
02.06.2026 - bhcg 95,52 mIU/ml
05.06.2026 - bhcg 457,54 mIU/ml prog. 28 ng/ml
15.06.2026 - wizyta gin NFZ ⏳️
👧 - zespół antyfosfolipidowy, PAI-1 układ homozygotyczny, nisza w bliźnie cc, mięśniak 0.5 cm ➡️ acard 150
🧔♂️ - ❌️ cholesterol

-
Dziewczyny, bardzo Wam współczuję tak wczesnych krzywych. Etap mdłości i to badanie… a fuj. Słabo mi na samą myśl. Będę trzymać kciuki za badanie każdej z Was. 🤞
U nas też przyszli dziadkowie poinformowani. Córka odwaliła robotę, bo ubraliśmy ją w koszulkę „będę starszą siostrą”. Na moje oko, to trochę wcześnie poinformowaliśmy, ale po rozmowie z mężem stwierdziliśmy, że nawet gdyby coś złego się zadziało, to będziemy mieć wsparcie w rodzinie.
monii00, Iza. lubią tę wiadomość
-
monii00 wrote:Zmieniły się widocznie, nie kojarzę żeby któraś z nas powtarzała krzywą przez całą ciąże a urodziłam dosyć niedawno. Jedynie miały nakaz kupienia glukometru i mierzenia w domu z kontrolą lekarza, jak złe wyniki to skierowanie do diabetologa. Mój tata z rodzeństwem mają cukrzycę i mam nadwagę, nie musiałam nic powtarzać a jestem w grupie ryzyka. Pewnie jak są skrajne przypadki to powtarza się.
Ale to po pierwszym pomiarze mialas stwierdzoną już cukrzycę?
Mi mowili, ze chyba po polowie ciazy zaczynają się najwieksze obciazenia. No jestem ciekawa co teraz powie mi lekarz. Tez mam obciazenia w rodzinie i nadwage sporą. Bardzo bym chciala uniknąć cukrzycy.
Szept_Flory super, ze juz dziadkowoe wiedzą
pewnie, bedziecie mieli w nich wsparcie. A tez tak czasem latwiej jak sie czlowiek ma komus pozalic w ciezkich ciążowych momentach 
Belia a jaki mialas progesteron, ze mowisz, ze sredni?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca, 12:08
Szept_Flory lubi tę wiadomość
💁🏼♀️36 💁🏼36
2021♀️
2023 2x cb
2024♂️
Początek starań o bobo nr 3 10.2025 🤞🏻
14.05 II
15.05 beta 39,5
18.05 beta 177
26.05 pęcherzyk ciążowy

-
Szept_Flory tak czuliście to dlaczego nie, super pomysł z koszulką 🙂
Olinka1329 nie, ale przed ciążą miałam cukier na czczo na styk 99. Włączyłam dietę i w ciąży tylko zwiększałam kaloryczność oczywiście jak mogłam normalnie jeść. Rozmawiałam z ginem to zazwyczaj te szczupłe dziewczyny, które wgl by się nie spodziewał teraz mają cukrzycę nie te z nadwagą. Dodatkowo dziecko urodziło się 3120g to nawet nie zbliżał się do dużej wagi.
Olinka1329, Szept_Flory lubią tę wiadomość
👧 30 l. 🧔♂️ 35 l. 👶🏻💙
Rozpoczęcie starań ➡️wrzesień 2023
10.2023 - ⏸️
10.2023 - 6 tydz 💔 poronienie samoistne
03.2024 - wznowienie starań
04.2024 - ⏸️
05.2024 - 5 tydz 💔 poronienie samoistne
06.2024 - ⏸️
11.02.2025 - cc 💙 3120 g, 56 cm
04.2026 - powrót do starań o rodzeństwo 🍀
01.06.2026 - ⏸️ zostań kropeczko 🥺
02.06.2026 - bhcg 95,52 mIU/ml
05.06.2026 - bhcg 457,54 mIU/ml prog. 28 ng/ml
15.06.2026 - wizyta gin NFZ ⏳️
👧 - zespół antyfosfolipidowy, PAI-1 układ homozygotyczny, nisza w bliźnie cc, mięśniak 0.5 cm ➡️ acard 150
🧔♂️ - ❌️ cholesterol

-
Szepty_flory my też ubraliśmy młodego w koszulkę "będę starszym bratem" 😅 nie od razu zczaili o co chodzi xd
Ja mdłości zajadam, co chwilę cokolwiek podjadam i jakoś idzie przeżyć. Dobrze że teraz sezon na truskawki to tak sobie podbieram.
Mąż mi dziś powiedział, że już widać że jestem w ciąży 🫣 w drugiej brzuszek podobno szybciej wychodzi, też to zauważyłyscie u siebie? Aż boję się myśleć co będzie dalej.
-
Margareetka wrote:Szepty_flory my też ubraliśmy młodego w koszulkę "będę starszym bratem" 😅 nie od razu zczaili o co chodzi xd
Ja mdłości zajadam, co chwilę cokolwiek podjadam i jakoś idzie przeżyć. Dobrze że teraz sezon na truskawki to tak sobie podbieram.
Mąż mi dziś powiedział, że już widać że jestem w ciąży 🫣 w drugiej brzuszek podobno szybciej wychodzi, też to zauważyłyscie u siebie? Aż boję się myśleć co będzie dalej.
Ja też czuję że brzuch mi już minimalnie wystaje, w pierwszej ciąży to dopiero w połowie ciąży coś ruszyło. 🤣 -
Ja widzialam chyba na stronie fabryka bodziakow taka fajna koszulke z napisem middle, ale tu to w ogole chyba malo osob by sie zczalo 😁 ale sam pomysl z koszulka bardzo mi sie podoba.
Ja z racji wagi mam w ogole duzy brzuch ale teraz to mam okropne wzdecia
mysle ze ciazowy tez wyjdzie dosyc szybko
💁🏼♀️36 💁🏼36
2021♀️
2023 2x cb
2024♂️
Początek starań o bobo nr 3 10.2025 🤞🏻
14.05 II
15.05 beta 39,5
18.05 beta 177
26.05 pęcherzyk ciążowy

-
Ja tez mam juz tak wzdety i napuchniety brzuch, w zadne jeansy juz nie wchodze i moj i moja mama mowia ze juz brzuch wystaje i widac. Wiadomo na typowo ciazowy to za szybko jeszcze, na wadze tylko +2 kg , pewnie to przez ten progesteron az tak 🙈
asiajoanna lubi tę wiadomość
Starania od 03.2023
Pierwsza wizyta w klinice: 11.2024
👱♀️34 🧑40
👱♀️🧑 hormony, homocysteina, trombofilia, morfologia, witaminy, lipidogram ✅️
Amh: 1,440
Tsh: 11.2024: 1.94 ➡️ 10.2025: 0.826
IO: glukoza: 84 insulina: 12.20❌️
DHEA-SO4: 11.2024: 394 ➡️ 10.2025: 319
Prolaktyna: 11.2024: 21.3 ➡️ 10.2025: 6.4
💊Fertilwoman plus, wit D 2000j, Estrovita skin, aspirin cardio, resweratrol, progesterone besins, dostinex, symformin, euthyrox
Allo-MLR: 27,1%
💉 accofil
Drożność jajowodów plus podany lipiodol 03.2025 ➡️ oba drożne ✅️
Cykle owulacyjne ✅️
👱♀️biocenoza,MUCHa, bad. bakteryjne✅️
🧑nasienie ✅️
Ovitrelle 15x ❌️
Letrozole Bluefish 8x ❌️
w 41 cs pierwsze ⏸️ 24.04
25.04 beta 225 27.04 beta 460 29.04 beta 829 30.04 beta 1200
7.05 CRL 2,4mm z bijącym ❤️
21.05 7+6 CRL 1,46 cm FHR 162 bpm 🍀 -
U mnie brzuch wystaje ale są to wzdęcia ,czuję je naprawdę bardzo, a wieczorem to już w ogóle .
W środę mam wizytę i mam nadzieję, że zobaczę serduszko i że wszystko będzie w porządku. Miałam też momentami mdłości, a teraz w sumie czuję się całkiem dobrze, więc niestety pojawiają się różne głupie myśli. Staram się jednak nie nakręcać. Co ma być, to będzie .
asiajoanna lubi tę wiadomość
Starania od stycznia 2023
22.04 .2024⏸️
23.04 beta 204.55
25.04 beta 522.39 prg 19.1
29.04 beta 3430.91
2.05 pęcherzyk w macicy
6.05 beta 27601.65 prg 31.2
20.05 jest ❤️
30.12.2024 Witaj synku 🩵
Starania od września 2025
20.05.2026 ⏸️ -
Wczoraj przymierzałam obcisłą sukienkę i było widać bardzo 😂 A to dopiero 9 tydzień. Ale jeansy dziś założyłam miałam je trochę luźniejsze. Właśnie też kupowałam na stronie fabryka bodziaków z napisem “będę starszą siostrą”. Starsi wiadomo nie rozumieją angielskiego więc specjalnie z polskim napisem wzięliśmy
-
Marthy wrote:Cześć dziewczyny, trochę Was podczytuję, teraz jestem na wyjeździe rowerowym i powiem Wam, że czuję się świetnie, wczoraj 70 km, dzisiaj 50km. Za to tydzień temu miałam straszny apetyt na słodkie, senność i zmęczenie, że obawiałam się wyjazdu. Trochę mnie to niepokoi, czy czasem to nie będzie cukrzyca ciążowa, skoro po posiłkach musiałam spać i ledwo mogłam się ruszyć z domu. Wcześniej normalnie jadłam bez słodyczy i samopoczucie było rewelacyjne. Zamówiłam cholinę, bo wyczytałam, że jest bardzo ważna w ciąży, ale lekarz nic mi nie wspominał. Czy któraś z Was też bierze?
O kurczę, ale super, że tak dobrze się czujesz i możesz być aktywna w ciąży! Delikatnie zazdroszczę (ale tak po przyjacielsku
) bo dla mnie sobotnia wyprawa z mężem do Biedronki skończyła się bólem i plamieniem, tak więc jestem uwięziona w swoich 4 ścianach, dobrze że chociaż mam spory balkon i mogę posiedzieć na ławeczce 😁😅
-
Aga_92 wrote:Ja tez mam juz tak wzdety i napuchniety brzuch, w zadne jeansy juz nie wchodze i moj i moja mama mowia ze juz brzuch wystaje i widac. Wiadomo na typowo ciazowy to za szybko jeszcze, na wadze tylko +2 kg , pewnie to przez ten progesteron az tak 🙈
Mam tak samo, biorę końskie dawki progesteronu, tabletki i zastrzyki. Brzuch mam już mocno widoczny ale zdaje sobie sprawę, że to właśnie przez przyjmowane hormony.
-
Te brzuszki teraz to wzdęcia i zatrzymana woda
ale to prawda, że w każdej kolejnej ciąży widać szybciej. W poerwszej w 8mym miesiącu zapinałam swoje spodnie i kurtki, w deugiej w 13tc już nosiłam spodnie z gumą 😅 teraz 9tc i czuje się wzdęta a mój 8 latek mi wczorja powiedział, ze mi troche brzuszek przytył 😅
Z krzywą z kolei jest tak, że jeśli jest wskazanie do zrobienia jej wcześniej to jak wyjdzie zła i wskazuje an cukrzycę ciążową to potem się jej nie powtarza. Jeśli wyjdzie okej to kolejna jest do zrobienia zgosnie z harmonogramem badań w połowie ciąży, kolo 25tc chyba jeśli dobrze pamiętam. Bo to że do 10tc wyjdzie ok nie znaczy, że nie pojawi się później.
Ktoś pytał o prenatalne w małopolsce, w Krakowie na nfz ze skierowaniem możesz zrobić na Rusznikarskiej lub w Hi-gen na przykład. Lub prywatnie u każdego lekarza z odpowiednimi uprawnieniami. -
Margareetka wrote:Szepty_flory my też ubraliśmy młodego w koszulkę "będę starszym bratem" 😅 nie od razu zczaili o co chodzi xd
U mnie jeszcze nic nie widać ale ja jestem na wcześniejszym etapie. Chociaż mam faktycznie większość czasu wzdęty.
W pierwszej ciąży dość szybko było mi widać brzuszek i go ukrywałam, teraz spodziewam się, że też dość szybko wyskoczy.
My również planujemy kupić koszulkę z fabryki bodziaków z napisem „Brat” i tak ogłosić ciążę ale to dopiero w połowie lipca. -
To ja tak w sumie jem, ale jak zrobię jakieś odstępstwa to się bardzo źle i sennie czuję.Annette. wrote:Nie, sama sobie wymyślam dietę na podstawie mojej wiedzy z poprzedniej ciąży. W skrócie jeść dużo jajek, chleb ciemny, makaron z niskim Ig najlepiej to jakiś makaron z soczewicy na przykład, ryż biały zastępuję kaszą np bulgur, warzywa to można wszystkie, owoce w małych ilościach najlepiej jakieś borówki bo są mniej słodkie, sery i jogurty też można jeść, wiadomo takie bez cukru oczywiście. Kiszonki też są wskazane. I ogólnie jeść mniej ale częściej żeby nie było skoków cukru z głodu. Jak się ma ochotę na coś słodkiego to coś ze słodzikiem można ale trzeba sprawdzić który słodzik można w ciąży. Na pewno erytryrol i ksylitol można. Ja w pierwszej ciąży nie spodziewałam się że będę mieć cukrzycę, mam może około 10 kg nadwagi ale ogólnie jem dość zdrowo na co dzień. Da się żyć z cukrzycą ciążową ale jest to trochę upierdliwe, mogę pocieszyć jedynie że dzień po porodzie od razu cukry się normują, tak było u mnie.
Gratuluje super pomysłów na oświadczenie o ciąży, u nas rodzice byli na bieżąco, bo to były długie starania, więc efektu zaskoczenia nie ma i do końca 1 trymestru każdy ma w głowie, że nie ma co się cieszyć, bo może się nie udać, więc nawet takiej wielkiej radości nie ma.
też biorę bardzo dużo, 3x dziennie Cyclogest i luteinę podjęzykowa. Nie lubię leków, ale jeśli to ma pomóc podtrzymać ciążę to niech tak będzie.asiajoanna wrote:Mam tak samo, biorę końskie dawki progesteronu, tabletki i zastrzyki. Brzuch mam już mocno widoczny ale zdaje sobie sprawę, że to właśnie przez przyjmowane hormony.
Jeeej udało się, 250km na rowerze w 4dni. Chciałam żyć normalnie w ciąży i tak się cieszę, że mogę, bo bardzo bałam się nudności i wymiotów, a na razie mnie to omija. Mój organizm jednak najlepiej czuje się w ruchu, jak mam leniwy dzień to puchnę, jem głupoty i bardzo psychicznie podupadam. -
Ja też mam bardzo wzdęty brzuch, nie mieszczę się w jeansy ale na szczęście teraz sezon na luźne spodnie. Wieczorami to wyglądam jak w 5 miesiącu ciąży, miałam już wcześniej przez Endo problemy z wzdęciami i chodziłam na terapię wisceralna więc mniej więcej wiem co ćwiczyć żeby jakoś się tych wzdęć pozbywać.
Ja zauważyłam za to że urosły mi piersi baaardzo ale to do tego stopnia że nie mieszczę się w biuście w letnie sukienki z zeszlego roku, wiec czekają mnie zakupy. Pojawiły się też na nich takie rozstępy. Są czerwone więc smaruje już kremami na rozstępy i mam nadzieję że będzie dobrze 🤭
Też macie takie ciągnięcie przez cały brzuch? Ciężko mi opisać to uczucie ale jak się rozciągam to czuję jak mnie ciągnie aż od samej góry brzucha, coś jakby zakwasy🫣 -
Hej dziewczyny 🙂
Ja też mdłości zajadam... aż jestem przerażona, bo sie poprostu przejadam 🫣 ale wszystko kusi, wszystko smakuje bosko... przed ciążą miałam 8 kg nadwagi, teraz od wagi sie trzymam z daleka. Mam nadzieję że z II trymestrem miną te mdłości i zajadanie. Wzdęcia też mam przeokropnie, 9 tydzien a brzuch jak 6 miesiąc. Jeansy juz idą w odstawkę, a przez powiększony biust, bluzki letnie z tamtego roku takze... juz zamówiłam sobie pare ciuchów w większych rozmiarach. Także tego... 😁😘
Miłej końcówki weekendu 💖 -
Dołączam do wzdętych brzuszków. Staram się ukrywać pod luźnymi sukienkami, bo mało kto jeszcze wie o ciąży. Mieszkamy w bloku, więc na pewno nie chce żeby sąsiedzi plotkowali na tak wczesnym etapie 🥺 Ale taką wielkość brzucha jak teraz wzdęty to miałam w pierwszej ciąży w 5 miesiącu 😃
-
Ja o dziwo w tej ciąży nie mam problemów ze wzdęciami ani z zaparciami. W poprzedniej to mi kichy skręcało, że nie dało się żyć, a teraz totalny luz. Brzuch miałam wydęty tylko w sumie w okolicach kiedy miałam mieć miesiączkę i byly największe boleści okresowe. Teraz jak już praktycznie całkowicie zniknęły to mam spokój. Jedyne co z problemów żołądkowych to dokuczają mi mdłości o randomowych porach, najczęściej wieczorami. Na szczęście albo i nieszczęście nie wymiotuję, bo nie potrafię 🤣 Jedynie co najwięcej mam to odruch wymiotny ale to też dosyć rzadko.