X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • DzejDzej Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszamanka wrote:
    DzejDzej, też tak mam..
    Dobrze wiedzieć! Od razu mi lepiej! W razie czego założymy grupę wsparcia pierwsza ciąża :):)

wszamanka, Kamila ;) lubią tę wiadomość

p19u9n73xkfpxdp9.png
    CP 11.10.2015 6tc
  • lula88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    będąc w pierwszej ciąży właśnie dużo na forum od mamuś które już miały dzieci się dowiadywałam lub po prostu z ciekawości czytałam i nudów jak byłam w domu.. pytaj jeśli coś cię nurtuje może będiemy wiedzieć :)

74dianli2i9bz1yz.png
    ckaidqk3z796gr05.png
  • DzejDzej Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2016, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitonia wrote:
    Można na brzuchu, można. Póki jest możliwość:)

Biorę magnez i się kładę do łóżka. Strasznie brzuch mnie ciągnie;/ zaczynają się atrakcje. Po weekendzie obstawiam pojawienie się rewolucji pokarmowych ;/

Dziewczyny bierzecie sam kwas foliowy czy jakiś kompleks. Bo ja zaczęłam miesiąc temu femibon Natal i się zastanawiam czy kontynuować....
    Ja kwas foliowy plus mama dha premium. I taki zestaw biorę juz odkąd zaczęliśmy sie starać czyli około rok. Lekarz kazał kontynuować.

p19u9n73xkfpxdp9.png
    CP 11.10.2015 6tc
  • lula88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggySue dbaj o siebie i oszczędzaj się.. oczywiście w miarę możliwości bo pewne rzeczy trzeba wykonać przy dziecku .. oby Bozia dała dużo siły maleństwu i mimo aktywnośi którą musisz wykonywać trzymał się łapkami ciebie i dotrwał co najmniej do grudnia :)

PeggySue, merida17, never give up lubią tę wiadomość

74dianli2i9bz1yz.png
    ckaidqk3z796gr05.png
  • DzejDzej Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lula88 wrote:
    będąc w pierwszej ciąży właśnie dużo na forum od mamuś które już miały dzieci się dowiadywałam lub po prostu z ciekawości czytałam i nudów jak byłam w domu.. pytaj jeśli coś cię nurtuje może będiemy wiedzieć :)
    Czytam wszystko co piszecie tylko rzadko pisze bo pracuje na razie sporo, a jak wracam to padam:/ Na pewno bede pytać o wszystko. To przerażajace ze nawet do żelazka czy suszarki do włosów jest instrukcja obsługi, a do niemowlaka ani na czas ciazy nie ma!!!
    Dziękuje!

merida17, never give up lubią tę wiadomość

p19u9n73xkfpxdp9.png
    CP 11.10.2015 6tc
  • Emilka27 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DzejDzej wrote:
    Jestem przerażona ze Wy wszystko juz wiecie po prostu, a ja wszystko muszę googlowac lub pytać doktora :(((

Widzisz, ja też nie wiem wieeeeeelu Rzeczy. Będę pytała o Wszystko i nawet głupoty :-P Ty też pytaj :-)

DzejDzej lubi tę wiadomość

Co ma być to będzie...

ckaicsqvlrg5pfx6.png
  • Rosana Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2016, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj luby po zobaczeniu fasolki na zdjeciu z usg postanowil z miejsca poinformowac moich rodzicow. Moje przekonywania ze to za ladnie nie wyglada nie dotarly, powiedzial zebym sie nie wyglupiala i zaciagnal mnie przed rodzicow gdzie oswiadczyl ta cudowna nowine. Dobrze ze siedzieli bo by chyba padli. Tata chce mnie natychmiast za maz wtdac i to najlepiej w jakiejs zapomnianej remizie, mama sie troche cieszy, a troche jest w szoku. Niby kamien z serca ze wiedza ale przezylam chyba mini zawal :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2016, 22:33

merida17, wszamanka, angelstw, never give up, wariatka3, zicka, Konwalia lubią tę wiadomość

ckai9jcgjglpl7nq.png
    ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
    🧑🏻❤️18.01.2020r
    5tc 💔

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2016, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DzejDzej wrote:
    Jestem przerażona ze Wy wszystko juz wiecie po prostu, a ja wszystko muszę googlowac lub pytać doktora :(((

Co Ty, najpierw sie googluje, a potem pisze :P
    Ha ha!!!
    ;) ;)

Forum to żywa encyklopedia ;) niezastapiona ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2016, 23:05

DzejDzej, Lali, never give up lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2016, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosana i masz z głowy ;)
    A rozwazasz ślub w ogóle?

• Basia90 Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2016, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggySue wrote:
    Melduje sie i j po wizycie....

Ciąża młodsza o 8 dni wg usg termin nie 12.01 a 20.01. Nie 6t6 a dopiero 5 tydzień. Serduszko już pikalo ale nie slyszalam.
    Na tym kończą sie dobre wiadomości.odkleja sie kosmowka wiec nie mogę nosić więcej córy a wiadomo jak jest z rocznym dzieckiem... Dostałam luteinę 1 raz na noc a jak bedą plamienia to dwa razy dziennie.
    Dodatkowo mam 5,cm ponad cystę w macicy :/ ma sie wchłonąć ale nie wiadomo....
    Maluch ma tylko 0.25cm a pęcherzyk 1,57cm. Bardzo malutko ale to tez tydzień młodsza ciąża.

Następna wizyta za 3tygodnie u mojego lekarza i zobaczymy czy sie wchłonęło coś i jak kosmowka.
    Dodatkowo idę we wtorek na ndz po skierowania na badania do innego lekarza wiec tez bd usg i zobaczę co on powie na temat tej cysty itd.

Mój lekarz nie dał mi L4 mimo, ze powiedziałam,ze kończy mi sie umowach L4mnie ratuje.., powiedział, ze ewentualnie na następnej wizycie wiec muszę i tak we wtorek poprosić innego lekarza o zwolnienie...

Trochę sie podłamałam

Ja melduję, że mam ten sam problem z cystą i doktor kazał mi się absolutnie tym nie przejmować! Ponoć jest to normalne i wchłania się do 14tygodnia. Dla dziecka też nie stanowi zagrożenia, jedynie co to Ty będziesz musiała się troszkę bardziej oszczędzać :)
    A wierz mi, że przewertowałam już połowę internetów w tej sprawie :p

Głowa do góry!

PeggySue lubi tę wiadomość

relgh371p970veew.png
  • solania Debiutantka

Wysłany: 25 maja 2016, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gochta wrote:
    Która z was mieszka za granicą i gdzie?
    Ja juz chyba pisalam-Szwajcaria

• Rosana Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    merida17 wrote:
    Rosana i masz z głowy ;)
    A rozwazasz ślub w ogóle?

Jestem z moim B juz ponad 7 lat i wiadomo że myśleliśmy o ślubie tylko coś zawsze trzeba było zrobić najpierw :D
    Teraz myśle nad cywilnym żeby mniej mieć papierkowej roboty pozniej.
    Kościelny chciałabym jak już dzidzia podrośnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2016, 22:54

merida17 lubi tę wiadomość

ckai9jcgjglpl7nq.png
    ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
    🧑🏻❤️18.01.2020r
    5tc 💔

• never give up Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 06:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    solania wrote:
    Ja juz chyba pisalam-Szwajcaria

Solania zazdroszczę :) Po ostatnich wakacjach w Kappl często wracam do wspomnieniami :):)

relghdgenv7rm5nv.png
  • venne Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2016, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biorę sam kwas foliowy, w dodatku dla wegan (bez sztucznych dodatków i cukrów) firma solgar - jest niezły, ostatnio miałam ponad norme lekko we krwi. A witaminy - stawiam na naturalność: warzywa i owoce, jestem wegetarianką, więc u mnie to podstawa żywienia. A L4... no ciekawa jestem jak ze mną będzie, chciałabym od lipca, ale z tymi lekarzami jak wiatr zawieje, zawsze można się kłócić i kazać napisać mu na piśmie odmowe zwolnienia, czas pokaże jak się to wszystko ułoży, na razie czuje sie bardzo dobrze, ale chcę L4 ze względu na duży stres w pracy (prowadzenie zespołu 30-os. ludzi), pracę po 12h i pracę w nocy, a zaświadczenie o ciąży raczej zrobiłoby spory problem dla wszystkich

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • Ana. Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, u mnie to samo, torbiel 5cm tyle że na jajniku. Lekarz zapowiedział, że do 14 tygodnia może rosnąć ze względu na HCG a potem powinna się wchłonąć. Jeśli nie będzie krwawień to podobno cysta/torbiel nie stanowi zagrożenia. Jeśli są krwawienia to biegiem na izbę.

n59y3e5elyx39qbm.png
    m3sx9jcghh12782r.png

6+2 - 0.5cm, <3
    8+2 - 1.8cm, <3

Wysłany: 26 maja 2016, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie również Pan dr. "znalazł" coś na jajniku. Torbielki, cysty i krwiaczki się zdarzają i tak jak Ana. napisała dopóki nie dają wyraźnych objawów nie należy sobie nimi zaprzątać głowy.

Ps. nie wiecie gdzie się podziały moje poranne mdłości bo od rana ich wypatruję i nic. Hmmm chyba się na mnie obraziły ;)

zicka lubi tę wiadomość

relghdgenv7rm5nv.png
  • venne Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2016, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znam 2 przypadki dziewczyn, które donosiły torbiel na jajniku do końca ciąży, a lekarze usunęli torbiel przy cesarskim cięciu, więc głowa do góry.

Ej dziewczyny kiedy powiedzieliście o radosnej nowinie rodzicom i teściom? Po USG? czy jak?

h44eyx8d1a0f3ngg.png

Wysłany: 26 maja 2016, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My powiedzieliśmy po I USG z zastrzeżeniem, że do 12tyg tylko My i oni wiedzą. Znajomi dowiedzą się po 12 tyg.

relghdgenv7rm5nv.png
  • Coconue Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My powiedzielismy rodzicom wczoraj. Nie ma sensu czekac bo jak nie wyjdzie to i tak dowiedza sie ze poronilam. Ech mam nadzieje ze juz nigdy nie dowiedza sie ze potonilam, ze nie bede musiala im takich rzeczy mowic.

P.s. brzuch mnie boli dzisiaj niesamowicie.

Mama Amelci ur. 18.01.2017 r. ))))) warto wierzyć :)))

Mama dwóch Aniołków [6t] i [10t].
  • DzejDzej Koleżanka

Wysłany: 26 maja 2016, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    venne wrote:
    ja biorę sam kwas foliowy, w dodatku dla wegan (bez sztucznych dodatków i cukrów) firma solgar - jest niezły, ostatnio miałam ponad norme lekko we krwi. A witaminy - stawiam na naturalność: warzywa i owoce, jestem wegetarianką, więc u mnie to podstawa żywienia. A L4... no ciekawa jestem jak ze mną będzie, chciałabym od lipca, ale z tymi lekarzami jak wiatr zawieje, zawsze można się kłócić i kazać napisać mu na piśmie odmowe zwolnienia, czas pokaże jak się to wszystko ułoży, na razie czuje sie bardzo dobrze, ale chcę L4 ze względu na duży stres w pracy (prowadzenie zespołu 30-os. ludzi), pracę po 12h i pracę w nocy, a zaświadczenie o ciąży raczej zrobiłoby spory problem dla wszystkich

Z tego co wiem to chodzi głownie o suplementację dha, których najwiecej jest w rybach i owocach morza. Rozumiem, ze w Twojej diecie nie ma ich wcale, ale nawet jakby były to zaleca sie suplementację ze względu na rtęć. W sensie żeby dostarczyć zalecana ilośc dha trzeba zjesc więcej ryb morskich niż zaleca sie ciężarnym. Alternatywnie można wcinać algi, ale nie wiem jak dużo one mają. Ale wszystko pewnie powie Ci lekarz:)

p19u9n73xkfpxdp9.png
    CP 11.10.2015 6tc
‹‹ 166 167 168 169 170 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ