X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • MarCza Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosana może to brutalne co powiem ale czlowiek jeszcze nie ma takiej mocy sprawczej by naprawiać naturę. I tak jak natura zadecyduje tak tez będzie. Lekarz powiedział ci tyle ile mógł na tym etapie kazdy jest ostrozny nawet lekarz... ty musisz sama uwierzyc ze bedzie dobrze bo niekiedy słowa działają jak sprawdzajaca sie przepowiednia i kto ma najbardziej wierzyc w to czy bedzie dobrze jak nie ty sama... rozumiem ze to twoj najukochanszy fasol ale zamartwianie sie nic tu nie da... zobacz masz 5t3d i masz pecherzyk zarodek i serduszko powoli u mnie w 6t1d byl tylko pęcherzyk z zlotkiem i pomimo tego ze moja ginka byla pozytywnie nastawiona to wiem ze moze byc roznie albo sie fasol ujawni albo nie ... raz już to przerabialam ale staram się nie siac paniki... tak naprawdę nikt nam nie da gwarancji ze bedzie ok ciąża uczy cierpliwości bo w dzisiejszych czasach o tym zapominamy bo mamy wszystko na juz ale zamiast sie zadreczac to zrelaksuj sie i mysl pozytywnie a i tak będzie co bedzie tyle mozesz zrobic dla maleństwa

Beata1987, wszamanka, never give up, Kamila ;), Astonia, wariatka3 lubią tę wiadomość

thgf3e3k7dz56a78.pnggg64x1hpqd7eopoa.png
    l22nuay3u6ds9zx4.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane mamusie. Nie macie co martwić się na zapas. Dopiero jak zacznie się 3 miesiąc wszystko się "uspokoi" i będzie można się cieszyć ciążą.

Przez ten czas lekarz musi wszystko dokładnie sprawdzić. Każdy najmniejszy szczegół. Jakby nie patrzyć, Nasz organizm w tak krótkim czasie przechodzi rewolucję.
    Dajcie na luz, na wstrzymanie. Żeście od wczoraj rana zapisały ponad 12 stron i czytałam teraz co drugą, by nadrobić.

Dlatego proszę na spokojnie podchodźcie do wszystkiego. Ciążą pierwsza, czy druga, bez znaczenia.

A tak w ogóle to dzień dobry z rana.
    Zmogło mnie już wczoraj o 20. między czasie po południu jeszcze drzemka.
    Jestem strasznie nie wyspana.

Będę się musiała zapytać o tą kosmówkę. Ja też i to nie rzadko podnoszę smyka na ręce. :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2016, 09:06

MarCza lubi tę wiadomość

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    venne wrote:
    ja biorę sam kwas foliowy, w dodatku dla wegan (bez sztucznych dodatków i cukrów) firma solgar - jest niezły, ostatnio miałam ponad norme lekko we krwi. A witaminy - stawiam na naturalność: warzywa i owoce, jestem wegetarianką, więc u mnie to podstawa żywienia. A L4... no ciekawa jestem jak ze mną będzie, chciałabym od lipca, ale z tymi lekarzami jak wiatr zawieje, zawsze można się kłócić i kazać napisać mu na piśmie odmowe zwolnienia, czas pokaże jak się to wszystko ułoży, na razie czuje sie bardzo dobrze, ale chcę L4 ze względu na duży stres w pracy (prowadzenie zespołu 30-os. ludzi), pracę po 12h i pracę w nocy, a zaświadczenie o ciąży raczej zrobiłoby spory problem dla wszystkich
    Ja też lubię suplementy z Solgara. Teraz mam magnez. A ze Swansona Folian. Bez zbędnych dodatków. Zaczęłam juz szukać witamin prenatalnych z Solgara ale nigdzie nie ma. Nawet u producenta. Moze do lipca się pojawia.

venne lubi tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Beata1987 Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim :) czytam was na bieżąco i widzę że większość z nas ma jakieś obawy, u mnie wizyta za tydzień i wiele stresu i niestety tak będzie do końca ciąży. Najważniejsze dla mnie będą badania prenatalne czy będzie wystarczającą ilość wód płodowych a później walka o kolejne tygodnie i oby wytrwać do 37 tygodnia. Prawda jest taka że co ma być to i tak będzie dlatego przyjmuję to z pokorą. :)

MarCza, wariatka3 lubią tę wiadomość

Bartuś 26 Tc [*] aniołek
    Mikołaj 29 Tc [*] aniołek
    Damian 7 lat :)
  • Rosana Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie racje. Co ma być to będzie. Nic na to i tak nie poradzę.

MarCza, wariatka3 lubią tę wiadomość

ckai9jcgjglpl7nq.png
    ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
    🧑🏻❤️18.01.2020r
    5tc 💔

• Beata1987 Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosana wrote:
    Macie racje. Co ma być to będzie. Nic na to i tak nie poradzę.
    Wiara dużo pomaga :) staraj sie myśleć pozytywnie :) ja mam super gina i wie że chce wiedzieć wszystko. Po krwawieniu na wizycie powiedział szczerze że krwiak jest bardzo duży i nie wiadomo czy ciąża się utrzyma, ale trzeba mieć nadzieje. Przy kolejnej wizycie krwiak był ponad połowę mniejszy a dzidzia rośnie. Wierzę że za tydzień również usłyszę dobre wieści także kochana bądź dobrej myśli. :*

Bartuś 26 Tc [*] aniołek
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dawno nie pisałam, ale czytam Was codziennie. Dalej boję się ustawić suwaczek:) Jutro mam wizytę na 10.30, w tamtym tygodniu 18.05.2016 było serduszko, ale wolniutko biło, bo dopiero co ruszyło - tak mówił lekarz. Wiek ciąży wtedy wg usg - 6t1d, więc jutro powinien być 7t3d (to o 4 dni mniej niż z OM). Zobaczymy co będzie, boję się strasznie, tym bardziej, że nie mam żadnych mdłości, wymiotów, itd. Jedyne objawy, to kilkusekundowy ból jak na @ i ogromna chęć na mięso w różnej postaci, choć przed ciążą, raczej nie gustowałam w mięsie. Szybciej też chodzę spać i nic mi się nie chce - niemoc do wszystkiego. No i pies mi pachnie intensywnie, choć wcześniej go wcale nie czułam.
    Na jutrzejszą wizytę mam przynieść już wyniki badań i położna założy kartę ciąży. Badania mam, ale czekam jeszcze na wynik na hiv i na grupę krwi - będą w środę. Z ciekawości, czy lekarz kazał Wam robić badanie na cytomegalię? Bo mi nie, ale się zastanawiam, czy nie dorobić. A jaka Wam wyszła hemoglobina, białe krwinki i płytki krwi? Pozdrawiam w ten pochmurny dzień!

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
  • Beata1987 Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja miałam troche podwyższone wyniki i jedno poniżej normy. Gin stwierdził że wyniki są bardzo dobre. :)

Bartuś 26 Tc [*] aniołek
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata1987 wrote:
    Hej ja miałam troche podwyższone wyniki i jedno poniżej normy. Gin stwierdził że wyniki są bardzo dobre. :)
    Moje wyniki mieszczą się w widełkach, ale niektóre są w dolnej granicy i też się zastanawiam, co ginek powie. Za to mocz, to chyba nigdy mi tak idealnie nie wyszedł:)

Beata1987 lubi tę wiadomość

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
  • Beata1987 Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    Moje wyniki mieszczą się w widełkach, ale niektóre są w dolnej granicy i też się zastanawiam, co ginek powie. Za to mocz, to chyba nigdy mi tak idealnie nie wyszedł:)
    No ja miałam w moczu śladowe ilości krwi ale to ze względu krwawienia przed badaniami. Jak to doktorek powiedział że w ciąży wyniki z krwi sie zmieniają i same nie ocenimy czy są dobre a nawet czasem panikujemy niepotrzebnie - tak jak ja to zrobiłam widząc co niektóre powyżej normy :)

Opolanka 85 lubi tę wiadomość

Bartuś 26 Tc [*] aniołek
  • amelik Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej z doswiadczenia wiem ze cytomegalie warto robic. Mogla ona u mnie byc przyczyna poronienia ale pewnie za malo progesteronu tez podwyzszona prolaktyna.
    Rodzicom nie chcialam mowic ale musialam z powodu krwiaka bo leze i nam pomagaja w opiece nad synem czy mama bierze pranie itp.
    ciezko mi z tym lezeniem, wkurzam sie o to ze maz nie zajmuje sie synem jak ja sie zajmowalam i w pracy ogóle. Ze mleka jeszcze nie zrobil ze syropow jeszcze nie dał itp.

Jakub nasze pierwsze szczęście 17.01.2012
    Szymon nasze drugie szczęście 20.01.2017
  • amelik Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam jeszcze karty ciazy ani suwaczka. U mnie ostatni okres był 21.04 ale owulacja 10dc i termin wypada ok 24.01. Mam synka z 17.01. Poniewaz miedzy mna a mezem sa dwa dni roznicy urodzin to tak jakos mam nadzieje ze bedzie ok i z dziecmi tez podobnie wyjdzie :)

• Beata1987 Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amelik wrote:
    hej z doswiadczenia wiem ze cytomegalie warto robic. Mogla ona u mnie byc przyczyna poronienia ale pewnie za malo progesteronu tez podwyzszona prolaktyna.
    Rodzicom nie chcialam mowic ale musialam z powodu krwiaka bo leze i nam pomagaja w opiece nad synem czy mama bierze pranie itp.
    ciezko mi z tym lezeniem, wkurzam sie o to ze maz nie zajmuje sie synem jak ja sie zajmowalam i w pracy ogóle. Ze mleka jeszcze nie zrobil ze syropow jeszcze nie dał itp.
    Ja leżałam 5 dni a później musiałam zająć sie synem domem itd na szczęście krwiak sie zmniejszył o ponad połowę po półtora tygodnia, teraz wizyta za tydzień i zobaczymy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2016, 10:40

Bartuś 26 Tc [*] aniołek
  • amelik Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 6 dzien lezenia. Zamierzam leżeć poki całkiem nie skończy sie plamienie, a generalnie do wtorkowej wizyty.

Kasha lubi tę wiadomość

• Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Mamusie, wszystkiego najlepszego z okazji naszego święta :-)
    Ja staram się być na bieżąco i czytać każdy post i powiem szczerze, że trzeba mieć więcej optymizmu.
    Pamiętajcie nasze Maleństwa czują to co my, a stres tylko im szkodzi. Wiadomo, że ciężko jest się nie martwić, ale nie ma co popadać w paranoję.
    Tak jak napisała MarCza nie mamy wpływu na naturę, niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć. Ale prada jest taka, że nasze Kruszynki są czasami silniejsze niż nam się wydaje. Rodzą kobiety z nowotworami, z wieloma zdrowotnymi problemami.
    To co możemy zrobić dla naszych Ktosiów, to zdrowo się odżywiać, odpoczywać, kontrolować wyniki, dużo się uśmiechać i wierzyć, że w styczniu będziemy tuli nasze dzieci.
    Porównywanie pęcherzyków moim zdaniem nie ma sensu. Mogło dojść do zapłodnienia w innym terminie, poza tym każda ciąża jest inna, tak jak każde dziecko. Jedno rodzi się 2,5kg drugie 4,5. Jedno zaczyna chodzić jak ma 9 mcy drugie jak 14. Tak samo zarodki, serduszka itd.
    Ja mimo wielu problemów zdrowotnych mam przeczucie, że będzie dobrze, tak samo jak z moim SzkraBem, który właśnie wyciąga mi garnki z szafki i nimi tłucze :-)
    Dlatego uszy do góry:-)

wariatka3, MarCza lubią tę wiadomość

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pytanie o l4.

Jestem na wypoczynkowym i chciałam wysłać L4 po wczorajszej wizycie i ciagnąć je do końca. Zwolnienia nie dostałam. We wtorek mam wizytę u innego lekarza. Załóżmy ze da mi l4 np na tydzień lub dwa. Wizytę u swojego mam za 3 tygodnie i na niej już na pewno wezmę od niego l4.
    Czy mogę wysłać to zwolnienie na 2 tyg np a potem znów być tydzień lub kilka dni na wypoczynkowym i po kolejnej wizycie wrócić na l4?
    Nie wiem czy to działa tak automatycznie czy musiałabym po pierwszym zwolnieniu pisać wniosek o wznowienie wypoczynkowego ? Urlop mam do 20.06 wiec mogę po prostu poczekać do wizyty 15.06.

Nie wiem ci robić a koniec umowy w sierpniu, liczą na to, ze wyślę im teraz wniosek o wychowawczy...

f2w3yx8dyu5e286e.png
    km5sroeqx17f5ycl.png[/url]
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggySue wrote:
    Dziewczyny pytanie o l4.

Jestem na wypoczynkowym i chciałam wysłać L4 po wczorajszej wizycie i ciagnąć je do końca. Zwolnienia nie dostałam. We wtorek mam wizytę u innego lekarza. Załóżmy ze da mi l4 np na tydzień lub dwa. Wizytę u swojego mam za 3 tygodnie i na niej już na pewno wezmę od niego l4.
    Czy mogę wysłać to zwolnienie na 2 tyg np a potem znów być tydzień lub kilka dni na wypoczynkowym i po kolejnej wizycie wrócić na l4?
    Nie wiem czy to działa tak automatycznie czy musiałabym po pierwszym zwolnieniu pisać wniosek o wznowienie wypoczynkowego ? Urlop mam do 20.06 wiec mogę po prostu poczekać do wizyty 15.06.

Nie wiem ci robić a koniec umowy w sierpniu, liczą na to, ze wyślę im teraz wniosek o wychowawczy...
    Zawsze możesz wziąć krótkie l4 od internisty. Moja siostra połowę ciąży tak ciągnęła bo wpadła na genialny pomysł żeby iść do ginekologa na nfz który zwolnienia dać nie chcial. Co prawda miała później kontrole z ZUSu ale przecież nikt nie może zakwestionować ze wtedy się źle czułas i byłaś niezdolna do pracy.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peggy Sue. Urlop wychowawczy po macierzyńskim jest bezpłatny. Idź po L4. Przedłużą Ci umowę do dnia porodu. I weź z literka D zwolnienie. Będzie 100% płatne. L4 mogą wypisać max na miesiąc, wiec zagadaj z drugim doktorkiem.

A lekarzowi powiedz że masz pracę gdzie musisz dźwigać. I tak nie sprawdzi tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2016, 11:46

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • solania Debiutantka

Wysłany: 26 maja 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    never give up wrote:
    Solania zazdroszczę :) Po ostatnich wakacjach w Kappl często wracam do wspomnieniami :):)
    Nie ukrywam, ze kraj piękny ale ma tez swoje minusy. Póki co po 5 latach tutaj stwierdzam jednak ze plusów troche wiecej:)

• Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet_CupCake wrote:
    Ja też lubię suplementy z Solgara. Teraz mam magnez. A ze Swansona Folian. Bez zbędnych dodatków. Zaczęłam juz szukać witamin prenatalnych z Solgara ale nigdzie nie ma. Nawet u producenta. Moze do lipca się pojawia.

http://www.solgar.pl/produkty/witaminy/multiwitaminy/witaminy-i-mineraly-prenatalne chodzi Ci o te witaminy Witaminy i minerały prenatalne dla kobiet będących w ciąży i matek karmiących?

ma6n13bx3stfpcr8.png
‹‹ 168 169 170 171 172 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ