X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muska wrote:
    Jedź na zdrowie ;) raczej wszystko idzie na mleko :D
    Jeszcze trochę i będziesz fit laska jak przed ciążą ;) Tylko o skórę na brzuchu trzeba zadbać żeby się ładnie ściągała.Przy kp zwykle kg lecą w dół jak szalone.Tego życzę :)
    Niestety nie u wszystkich. U mnie w ogóle nie leciały i dopóki nie przeszłam na ostrą dietę z ćwiczeniami to nie zrzucilam nic. Po porodzie tylko jakieś 4,5 kg:(
    Chciałabym by teraz było inaczej ale nie bardzo w to wierzę.każdy organizm jest inny

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie medela kalma sie nie sprawdzila. Ma dosc twardy smoczek. No troche posiedzielismy. Sama nie przypuszczalam ze dam rade

• emerald_m Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali, do takich zwykłych prac w domu wróciłam jakieś 2-3 tygodnie po cc. Nie pamiętam dokładnie. Bardzo szybko zaczęłam spacerować. Najpierw krótkie spacery i hartowanie (też był styczeń), stopniowo coraz dalej. Coś mi świta, że przez jakiś czas odkurzał mąż i to on szorował wannę, bo nie bardzo było mi się nad nią pochylać.

Mama-Ali lubi tę wiadomość

21.01.2014. synek <3
    05.01.2018. synek <3

12.03.2015 - 10tc [*] 12.05.2016 - 10tc [*] MTHFR C677T homozygota;
  • emerald_m Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    U mnie medela kalma sie nie sprawdzila. Ma dosc twardy smoczek. No troche posiedzielismy. Sama nie przypuszczalam ze dam rade
    U nas też nie przeszła :/

21.01.2014. synek <3
    05.01.2018. synek <3

12.03.2015 - 10tc [*] 12.05.2016 - 10tc [*] MTHFR C677T homozygota;
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju ja nie wierzę, że to już nadszedł miesiąc, w którym mam rodzić, trochę to przerażające... Siedź sobie jeszcze w brzuchu moja kruszynko

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez w dol kg nie lecialy mimo karmienia ale za to jak wrocilam ze szpitala z waga 79 kg czyli 13 kg mniej. Po 3 tyg.zeszlo do 77 i tak juz zostalo. Dopiero cwiczenia pomogly z tym ze tluszcz zmienil sie w miesnie :)

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • piri piri Koleżanka

Wysłany: 1 stycznia 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego w nowym roku!

U nas plan zrealizowany, dziecko poczekało do stycznia!

Kroko masz w okolicy doradcę laktacyjnego?
    http://laktacja.org.pl/konsultanci-ibclc-oraz-doradcy-cdl/
    Ninie w szpitalu podcinali dolne wędzidełko, różnica była ogromna i natychmiastowa. Teraz też mam zamiar tego dopilnować, bo muszę mieć sprawne cycki żeby 2 panny na raz karmić.

Kp nie powinno boleć, szukajcie pomocy u doradców bo zwykłe położne rzadko kiedy mają wiedzę :( a lekarze to już w ogóle :(

tt1cf261.aspx?&fake.png
    geeky-2018-01-10.jpg
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a z tych mniej przyjemnych tematów - lewatywa. Tzn, czy Wy będziecie robiły/ robiliście same w domu czy zabieralyscie do szpitala żeby Wam położna robiła? I właściwie kiedy należy ją zrobić? Dopiero przy regularnych skurczach, czy już jak coś się zaczyna dziać?

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka111192 wrote:
    Na ktg żadnych objawów zbliżającego się porodu, ja już mam dość...
    Jutro idę błagać lekarza o cesarke
    Marzycielka no synuś ma chyba jakiś inny plan ;). Ale niestety wiem że troxhe Cię podłamię ale niestety jest bardzo mały odsetek dzieci które rodzą się w terminie...przykre ale prawdziwe bo wiem z doświadczenia że w dniu terminu jak jest cisza to już każda mama czeka na cud i ma dość. W sumie w moim otoczeniu nie znam żadnej koleżanki czy to przy pierwszym porodzie czy nawet kolejnym żeby urodziły wcześniej czy w dniu terminu. Każda po. U mnie zaczęło się dziać 2 dni po terminie to był sukces czego tobie i życzę.
    Ale jak byś chciała jakieś porady to teściowa mi mówiła (A jest położną) że niby ananas surowy pomaga, masaż sutkow ale bardziej takie tarmoszenie nie mizianie ;), picie toniku, chodzenie po 2 schody, kręcenie biodrami, no i ostry seks . Ale wiadomo jak ze wszystkimi złotymi radami może coś ruszyć ale nie musi...ale może warto spróbować ;)
    A u Ciebie w szpitalu po jakim czasie wywołują itp? Pamietam przy córce że u mnie mówili że max tydzień po terminie trzymają i po tygodniu już wywoływanie
    A ja jutro jadę do szpitala podpisać wszystkie papiery i ustalić już tak na tip top cc. Jeju za tydzień będę już po i tak sobie myślę że gdybym miała teraz chodzić do terminu czyli do 20.01 to chyba bym osiwiala. Ja już mam dość

Szmaragdowa lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2018, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam sceptyczne podejscie do tych sposobow na wywolanie porodu. Jestem zdania ze jak ma siedxiec to bedzie i zadne cudowne sposoby nie pomoga. U mnie nie pomogly w ogole a robilam cudaaaaa.
    Z kp jest tak ze na poczatku zawsze boli i to nie kwestia dobrego przusyaeuania. Sutki musza przuwyknac do takiej a nie innej pracy. Zwykle w ciagu tygodnia max 2 powinno byc normalnie.
    Odnosnie lewatywy to ja pewnie sie zdecyduje ale w szpitalu

• annaki Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia ja też uważam że dziecko jak będzie gotowe to się po prostu zacznie poród ;)
    Ale może dla zdesperowanych będą to jakieś "dobre rady" i może komuś to w czymś pomoże ;). A tak wogole czytałam ostatnio na jednej z grup o dziewczynie która urodziła 3 dziecko uwaga 14 dni po terminie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2018, 17:04

KacperekiOliwka lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam was, czytam i to wszystko zaczyna mnie przerażać. Czuję, że wpadam powoli w lekką panikę. Karmienie piersią - jestem w tym temacie zupełnie zielona, opieka nad noworodkiem - to samo, jakieś połogi, obkurczania macicy. Wiedziałam na co się piszę zachodząc w ciążę, ale mam ochotę krzyczeć i schować się pod kołdrą z tego wszystkiego. Czy to każda kobieta, która zostaje mamą pierwszy raz tak ma czy jestem jakimś chorym wyjątkiem?

I jeszcze się wam poskarżę, źe od jakiegoś tygodnia strasznie swędzą mnie sutki. Wcześniej tego nie miałam :/

helagazela, KacperekiOliwka lubią tę wiadomość

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Kroki a po ilu dobach Cię wypuścili? :)

2 tygodnie temu miałam jakies 12 kg na plusie. Po świętach się nie ważyłam, ale jutro trzeba się skontrolować :P gdyby mi zostało 5 kg po porodzie to byłabym super hiper szczęśliwa :D

W środę urodziłam a w piątek mnie wypuścili. :)

natki89 lubi tę wiadomość

• Karmelova Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki ja jestem zdesperowana bo po pierwsze mam cukrzycą a po drugie mała waży już pewnie 4 kg więc im dalej w las tym gorzej. A jednak wolałabym żeby zaczęło się samo niż żeby mieli mi wywoływać.

Natki co do lewatywy to ja kupiłam sobie enemę. Nie wiem tylko czy dam radę zrobić ją sobie sama w domu. Jak nie to wezmę ze sobą do szpitala i może tam mi zrobią. W każdym razie ja bym chciała, bo jak na razie to się nie oczyszczam a może pozwoli mi to uniknąć jakiejś większej niespodzianki (choć oczywiście to nie jest pewne). Podobno czasami lewatywa potrafi ułatwić poród i przyspieszyć/wyregulować skurcze.

natki89 lubi tę wiadomość

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • helagazela Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubu93 wrote:
    I jeszcze się wam poskarżę, źe od jakiegoś tygodnia strasznie swędzą mnie sutki. Wcześniej tego nie miałam :/

Bubu, jak swędzą, to scisnij sutek, pojawi sie pewnie mleko/siara ;-)

ijpbj48a4iy2absw.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emerald_m wrote:
    U nas też nie przeszła :/

No nie mówcie że wydam kupę kasy i Mała wypluje hehe

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    piri piri wrote:
    Wszystkiego najlepszego w nowym roku!

U nas plan zrealizowany, dziecko poczekało do stycznia!

Kroko masz w okolicy doradcę laktacyjnego?
    http://laktacja.org.pl/konsultanci-ibclc-oraz-doradcy-cdl/
    Ninie w szpitalu podcinali dolne wędzidełko, różnica była ogromna i natychmiastowa. Teraz też mam zamiar tego dopilnować, bo muszę mieć sprawne cycki żeby 2 panny na raz karmić.

Kp nie powinno boleć, szukajcie pomocy u doradców bo zwykłe położne rzadko kiedy mają wiedzę :( a lekarze to już w ogóle :(

Nie mam, najbliżej 60km i nie chcą jechać tyle.

• natki89 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko to fajnie, że tak zwinnie Wam poszło. Czyli na dobrą sprawę byłaś "tylko" 2 noce w szpitalu, niecałe 3 doby?
    Cały czas chciałabym tak jak Ty tzn raz dwa poszło, bez czekania, przenoszenia i raz dwa do domu :)

Karmelova ja też mam kupioną eneme i na pewno z niej skorzystam, ale nie wiem czy sama będę na tyle odważna żeby sobie zrobić. Z drugiej strony chyba lepiej w domu niż w szpitalu. Jak przejdziesz z tym płynem w dupce przez szpital żeby się wypróżnić... Chyba że robią to gdzis koło toalety :P

Bubu nie martw się na zapas! Może u Ciebie będzie pięknie. To też mój pierwszy poród i wiem co może mnie czekać, ale nastawiam się pozytywnie :) jedynie co to ten pobyt w szpitalu i rozłąka z mężem działają na mnie przygnębiająco. Wszytsko się ułoży przecież :) nie bierz najgorszych scenariuszy do siebie.

Bubu93, Krokodylica lubią tę wiadomość

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • KacperekiOliwka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubu 93 nie martw się ja już trzeci ciaza trzeci poród i mam jak Ty chciałabym uciec bo wiem co mnie czeka albo żeby już minęły porod i magiczne trzy miesiące... jakoś mam dość bólu po cesarce bólu piersi przy karmieniu a do tego wiem ze nieodpoczne bo przecież nie mogę zaniedbać pozostałych dzieci które i tak będą bardzo tęsknić jak będę w szpitalu dobrze ze tym razem maz ma zostać w domu ponad miesiąc oby...

Bubu93 lubi tę wiadomość

1 szczescie 7 lat
    2 szczescie 2 latka
    3 szczescie Wanessa 1 rok
    odmawiajmy modlitwe do sw. Rity
  • KacperekiOliwka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małżowinka wrote:
    Jeju ja nie wierzę, że to już nadszedł miesiąc, w którym mam rodzić, trochę to przerażające... Siedź sobie jeszcze w brzuchu moja kruszynko
    Ja też nie wierze

1 szczescie 7 lat
    2 szczescie 2 latka
    3 szczescie Wanessa 1 rok
    odmawiajmy modlitwe do sw. Rity
‹‹ 998 999 1000 1001 1002 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ