Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Paula - bardzo mi przykro, wiem co czujesz, ale jeszcze się wszystko ułoży.
Mama-Ali i Pietruszka - super wieści dziewczyny
Ja też słyszałam serduszkomaleństwo ma 5,9 mm według USG wynika, że ciąża ma 6tyg i 3 dni, czyli jest o dzień młodsza.
Jestem bardzo szczęśliwaOby tym razem wszystko się udało.
Kolejna wizyta 25 maja. Muszę zrobić do tego między innymi czasu glukozę, ponieważ w ostatniej ciąży miałam cukrzycę ciążową.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 22:00
Agniechaaaa, Krokodylica, Mama-Ali, Raven, be_aduska, Inez87 lubią tę wiadomość
-
Dziewczęta, pytanie do tych na l4. Po radosciach i w ogóle przypomniało mi się że dostałam l4 ciążowe
jak i kiedy należy poinformować pracodawcę aby dostawać wynagrodzenia? Czy trzeba to też zgłosić do ZUS czy tym już się zajmie pracodawca?
-
pietruszkanatki wrote:Dziewczęta, pytanie do tych na l4. Po radosciach i w ogóle przypomniało mi się że dostałam l4 ciążowe
jak i kiedy należy poinformować pracodawcę aby dostawać wynagrodzenia? Czy trzeba to też zgłosić do ZUS czy tym już się zajmie pracodawca?
Mi maz zawozil l4 ciazowe do pracodawcya do zusu nic nie zawozilam
Nawet każde kolejen l4 mam przywozic do ptacodawcy bezpośrednio, nie do zusupietruszkanatki lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnypietruszkanatki wrote:Dziewczęta, pytanie do tych na l4. Po radosciach i w ogóle przypomniało mi się że dostałam l4 ciążowe
Ja zaniosłam na 2 dzien l4. Z tego co wiem przez 33dni płaci pracodawca dopiero potem ZUSpietruszkanatki lubi tę wiadomość
-
pietruszkanatki wrote:Dziewczęta, pytanie do tych na l4. Po radosciach i w ogóle przypomniało mi się że dostałam l4 ciążowe
L4 ciążowe powinno mieć w kodzie B (o ile dobrze pamiętam) oznacza to, że to ciążowe l4. O l4 musisz pracodawcę powiadomić do 3 dni a l4 donieść do 7 dni. O ile przepisy sie nie zmieniły. L4 jest 100% płatne, ale nie obejmuje premii uznaniowych.
Jeśli pracodawca ma powyżej 25 pracowników wynagrodzenie wypłaca ci pracodawca,jeśli Twój pracodawca ma poniżej 25 pracowników to płaci Ci bezpośrednio zus (o ile nic się w międzyczasie nie zmieniło)Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 22:14
pietruszkanatki, FreshMm lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny
tzn wiem, że zwolnienie do pracodawcy, ale myślałam że może ZUS też muszę poinformować w ogóle o fakcie ciąży. No to mąż zawiezie l4 a ja tylko jutro zadzwonię gdzie trzeba jaka jest sytuacja
też bym niby wolała informować po 13 tygodniu, ale właśnie to przecież te teraz są najważniejsze i to teraz trzeba się najbardziej oszczędzać.
Angela* lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
KaroP wrote:Cześć dziewczyny , jak to jest u Was z objawami ? Jestem w 6 tyg według OM ale zupełny ich brak.... Nie wiem co o tym myśleć. Zaraz lecę na betę, strasznie się boje ze coś nie tak się rozwija lub już przestało się rozwijać.
Karola, u mnie nie ma zadnych objawów- a wczoraj na usg, wszystko super.
Także nie musi być. Ja już pisałam że z córą miałam tak dużo i tak silne mdłości ze dziękuje niebiosom że na razie nie ma nic.
A w ciąży z pustym jajem na poczatku już wymiotowałam. Nie ma reguł. -
Objawy jakieś tam są ale te najgorsze dopiero nam się zaczną. Ech.
U mnie noc nie przespana, córka nie mogła spać i rzucała się po całym łóżku.
Co do l4 zanosi się do zakładu pracy.
Teraz zus szuka pieniędzy i bardzo lubi kontrolować ciężarne więc polecam być w domu w czasie godzin prac zusu bo jak nie zastaną Was w domu to wstrzymają wypłatę świadczenia.
Ja też od dzisiaj na l4.pietruszkanatki lubi tę wiadomość