Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Paula - bardzo mi przykro, wiem co czujesz, ale jeszcze się wszystko ułoży.
Mama-Ali i Pietruszka - super wieści dziewczyny
Ja też słyszałam serduszko maleństwo ma 5,9 mm według USG wynika, że ciąża ma 6tyg i 3 dni, czyli jest o dzień młodsza.
Jestem bardzo szczęśliwa Oby tym razem wszystko się udało.
Kolejna wizyta 25 maja. Muszę zrobić do tego między innymi czasu glukozę, ponieważ w ostatniej ciąży miałam cukrzycę ciążową.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 22:00
Agniechaaaa, Krokodylica, Mama-Ali, Raven, be_aduska, Inez87 lubią tę wiadomość
-
Dziewczęta, pytanie do tych na l4. Po radosciach i w ogóle przypomniało mi się że dostałam l4 ciążowe jak i kiedy należy poinformować pracodawcę aby dostawać wynagrodzenia? Czy trzeba to też zgłosić do ZUS czy tym już się zajmie pracodawca?
-
pietruszkanatki wrote:Dziewczęta, pytanie do tych na l4. Po radosciach i w ogóle przypomniało mi się że dostałam l4 ciążowe jak i kiedy należy poinformować pracodawcę aby dostawać wynagrodzenia? Czy trzeba to też zgłosić do ZUS czy tym już się zajmie pracodawca?
Mi maz zawozil l4 ciazowe do pracodawcy a do zusu nic nie zawozilam
Nawet każde kolejen l4 mam przywozic do ptacodawcy bezpośrednio, nie do zusupietruszkanatki lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnypietruszkanatki wrote:Dziewczęta, pytanie do tych na l4. Po radosciach i w ogóle przypomniało mi się że dostałam l4 ciążowe jak i kiedy należy poinformować pracodawcę aby dostawać wynagrodzenia? Czy trzeba to też zgłosić do ZUS czy tym już się zajmie pracodawca?
Ja zaniosłam na 2 dzien l4. Z tego co wiem przez 33dni płaci pracodawca dopiero potem ZUSpietruszkanatki lubi tę wiadomość
-
pietruszkanatki wrote:Dziewczęta, pytanie do tych na l4. Po radosciach i w ogóle przypomniało mi się że dostałam l4 ciążowe jak i kiedy należy poinformować pracodawcę aby dostawać wynagrodzenia? Czy trzeba to też zgłosić do ZUS czy tym już się zajmie pracodawca?
L4 ciążowe powinno mieć w kodzie B (o ile dobrze pamiętam) oznacza to, że to ciążowe l4. O l4 musisz pracodawcę powiadomić do 3 dni a l4 donieść do 7 dni. O ile przepisy sie nie zmieniły. L4 jest 100% płatne, ale nie obejmuje premii uznaniowych.
Jeśli pracodawca ma powyżej 25 pracowników wynagrodzenie wypłaca ci pracodawca,jeśli Twój pracodawca ma poniżej 25 pracowników to płaci Ci bezpośrednio zus (o ile nic się w międzyczasie nie zmieniło)Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 22:14
pietruszkanatki, FreshMm lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny tzn wiem, że zwolnienie do pracodawcy, ale myślałam że może ZUS też muszę poinformować w ogóle o fakcie ciąży. No to mąż zawiezie l4 a ja tylko jutro zadzwonię gdzie trzeba jaka jest sytuacja też bym niby wolała informować po 13 tygodniu, ale właśnie to przecież te teraz są najważniejsze i to teraz trzeba się najbardziej oszczędzać.
Angela* lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
KaroP wrote:Cześć dziewczyny , jak to jest u Was z objawami ? Jestem w 6 tyg według OM ale zupełny ich brak.... Nie wiem co o tym myśleć. Zaraz lecę na betę, strasznie się boje ze coś nie tak się rozwija lub już przestało się rozwijać.
Karola, u mnie nie ma zadnych objawów- a wczoraj na usg, wszystko super.
Także nie musi być . Ja już pisałam że z córą miałam tak dużo i tak silne mdłości ze dziękuje niebiosom że na razie nie ma nic.
A w ciąży z pustym jajem na poczatku już wymiotowałam. Nie ma reguł. -
Objawy jakieś tam są ale te najgorsze dopiero nam się zaczną. Ech.
U mnie noc nie przespana, córka nie mogła spać i rzucała się po całym łóżku.
Co do l4 zanosi się do zakładu pracy.
Teraz zus szuka pieniędzy i bardzo lubi kontrolować ciężarne więc polecam być w domu w czasie godzin prac zusu bo jak nie zastaną Was w domu to wstrzymają wypłatę świadczenia.
Ja też od dzisiaj na l4.pietruszkanatki lubi tę wiadomość