X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też z lenistwa jednak po chusteczki sięgam, chociaż może się zmobilizuję i zacznę myć wodą ;) kupki wolałam jak robiła w czasie/po każdym posiłku, mniejsza objętość była, teraz jak zrobi kupkę, to czasem trzeba ją przebrać, raz nawet mąż się musiał przebrać :D

My kąpiemy co 2, 3 dzień, ale od jakiegoś czasu nalewamy więcej wody i kąpiel jest super :) nie przejmujemy się że Iza ma mokre uszka, zresztą sama je moczy, ale jak fajnie się rusza w wanience, aż żałuję że nie mamy normalnej, dużej wanny tylko prysznic :D

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Ewelaa_♡ Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Jestem lutowka i mam pytanie do Was odnośnie po jakim czasie można ćwiczyć po cesarce i po jakim czasie wolno współżyc ?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

uhghzc7.png

j7wag8u.png

9.02.2017 [*] aniołek ciąża obumarła w 10tc
  • calza Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa_♡ wrote:
    Cześć dziewczyny. Jestem lutowka i mam pytanie do Was odnośnie po jakim czasie można ćwiczyć po cesarce i po jakim czasie wolno współżyc ?

Obydwie rzeczy - najlepiej po kontroli u lekarza... seks - łatwo złapać jakieś zakażenie, masz tam ranę w środku. Ćwiczenia - ponownie, masz w środku ranę... lepiej się nie wygłupiać za wcześnie żeby szwy nie poszły.

Ja w poniedziałek mam kontrolę po porodzie, więc coś więcej może uda mi się napisać.

Gosiak lubi tę wiadomość

mjvyi09k1yghelay.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też chusteczek używamy jak leci. Bobini Baby, Bambino (mają intensywny zapach) i te wszystkie inne. Tylko te z Pampers jakoś nam nie przypadły do gustu. Ogólnie ta firma chyba nie dla nas :)

Mały po wczorajszym szczepieniu czuje się chyba ok. Jest senny, po każdym karmieniu śpi jak suseł, a zawsze był z tym problem. Je normalnie, ale nad ranem miał temperaturę powyżej 38. Na szczęście udało mi się szybko zbić paracetamolem.
    Ogólnie to mój R. mnie wkurzył z tą temperaturą, bo skoro dotykam czoła i czuję, że jest gorące i w ogóle cały jest jakiś za ciepły i do tego termometr pokazuje co pokazuje to znaczy, że gorączka jest, a ten dotyka czoła i gada, że na jego oko to mały ma góra 37. No tak specjalista od siedmiu boleści. I jeszcze z pretensją wali do mnie z tekstem, że podaję ten lek na własną odpowiedzialność. Irytuje mnie strasznie ostatnio :)

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa_♡ wrote:
    Seksik był po 2 tyg ;), ćwiczenia lekkie z pomocą fizjo miałam już w szpitalu 2 dni po cc ale takie na prawdę lekkie i pod okiem fizjo a normalne dostałam pozwolenie po 6tyg

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa_♡ wrote:
    Ja dlugo po cc plamilam wiec nie odwazylam sie wspolzyc przed jak kontrola. A na wizycie okazalo sie ze to przez infekcje bakteryjna.

Co do cwiczen to mialam zielone swiatlo od lekarza ale powiem szczerze ze zmeczenie, przeziebienie 3 tyg z ktorego wyszlam tydzien temu jakos sprawilo ze nie mialam ochoty.
    Za to dzis pokusilam sie na 30 minut lekkich cwiczen ale bez brzuszkow z tym nie ma co szalec.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Ewelaa_♡ Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2018, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za rady :)
    Póki co jestem dwa tygodnie po porodzie także jeszcze się wstrzymuje. Pozatym zmęczenie i nie wyspanie daje się we znaki.
    Calza ja czuję się podobnie. Bardzo brakuje mi mojego wcześniejszego życia. W dodatku mieszkam w niemczech I nie mam przy sobie nikogo. Była mama przez tydzień i czułam duży komfort psychiczny a odkąd pojechała to co dzień rycze.
    Szczerze dziewczyny to nie wiedziałam, że będzie aż tak ciężko. Baaardzo pragnelam dziecka wiele lat myślałam że nie będę mogła go mieć. A teraz gdy już jest na świecie ja nie potrafię się cieszyć... mam nadzieje, ze to winne są hormony i samopoczucie nie długo będzie lepsze.

uhghzc7.png

j7wag8u.png

9.02.2017 [*] aniołek ciąża obumarła w 10tc
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi.
    Póki mały ma niedoleczone odparzenie będę mu nadal zmieniać pieluszki co karmienie, potem zamierzam wyluzować w nocy. No i teraz zwracam uwagę na wewnętrzne falbanki w peluszkach. Dziś mojemu znowu przeciekł Pampers. Chyba dlatego, że on strasznie się kręci podczas ataków kolki i ona mu się poluźnia, bo była sucha.

Kupiłam dziś zielony Linomag za Waszą radą (mama jutro wraca do domu i udało nam się wyskoczyć na miasto, na małe zakupy). Nóżka jakby lepiej, ale nie cieszę się jeszcze, bo ostatnio też było lepiej i nagle znowu odparzenie się powiększyło. A Wy za każdym razem używacie kremu przeciw odparzeniom?
    Chusteczek używałam różnych. Głównie próbek i na razie najlepiej przypasowały nam z Babydream różowe ultra sensitive. Mają mało chemii i dają radę. Wacików używałam na samym początku, ale potem jakoś przerzuciłam się na chusteczki, Ale macie rację, chyba jednak wrócę do wacików. Przynajmniej podczas dnia i w domu. Może to pomoże. Choć te odparzenia to na boczkach od falbanek.

Dziś odciągnęłam 100 ml mleczka i mąż podał małemu, jak wyszłyśmy na miasto. Potem znowu zjadł jak przyszłam i po godzinie znowu. W ogóle mały ostatnio sporo ulewa i jak dużo uleje, to zaraz znowu jest głodny. Wasze dzieci też tak mają? Zazwyczaj je regularnie co 3 godzinki, albo co 2.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2018, 19:26

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • makasa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nasz syn coś się poprzestawial.Wczoraj prawie cały dzień przespal więc noc była kiepska.Wstał o 4 już wyspany.Więc myślałam ze dziś będzie odsypial.Miał inne plany.Nie płakał ale prawie cały dzień był aktywny.Dziś zostawiłam Adasia z moją mamą bo ze starszą mialam pierwszą wizytę u dentysty.Marysia zadowolona.ząbki zdrowe ufff:)

Widziałam że był temat pampersy i chusteczki.My używamy pampers premium care-dla nas idealne a chusteczki babydream,hipp,velvet w sumie co się napatoczy. Mam całą komode chusteczek mokrych różnych firm bo podostawalam os znajomych dla małego. Z odparzeniami raczej się nie meczymy.Ostatnio co se prutną to miał brudną pieluche więc zrobiło mu się trochę.ZazwycZaj pomaga bepanthen jednak tym razem nie działał ale zadziałało tormentalum:)już nie ma śladu.

Ciekawe jaka noc nas czeka.Dziś padam ze zmęczenia. Jeszcze w między czasie lasagne robiłam. Jest przy tym roboty ze hoho ale warto.Jutro leżę i pachne:)

ug37uay334snzwle.png

atdc9vvjfum5rj8f.png
  • makasa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bepanthen co druga zmianę pieluszki mu smaruję.W nocy nie wybudzam.Zdarzy się przeciek.Ale u nas czesto śpi 5 h ciągiem.Co do ulewania to my nie mamy teraz problemu za to córka ulewala do czasu kiedy usiadła czyli do 7 msc. Mało przybierala na wadze przez to.Była tylko kp bo nie tolerowala butli.Wisiala na cycu godzinami po czym ulewala i znów to samo.Oj były przeboje.

ug37uay334snzwle.png

atdc9vvjfum5rj8f.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ wrote:
    Ja też z lenistwa jednak po chusteczki sięgam, chociaż może się zmobilizuję i zacznę myć wodą ;) kupki wolałam jak robiła w czasie/po każdym posiłku, mniejsza objętość była, teraz jak zrobi kupkę, to czasem trzeba ją przebrać, raz nawet mąż się musiał przebrać :D

My kąpiemy co 2, 3 dzień, ale od jakiegoś czasu nalewamy więcej wody i kąpiel jest super :) nie przejmujemy się że Iza ma mokre uszka, zresztą sama je moczy, ale jak fajnie się rusza w wanience, aż żałuję że nie mamy normalnej, dużej wanny tylko prysznic :D

Ja mam obok przewijaka dużą butelkę z "dzióbkiem", a w niej przegotowana woda, starcza mi na bardzo długo, dzięki czemu przemywanie wodą nie jest utrudnieniem, nie muszę co chwilę przynosić z kuchni. Polecam takie rozwiązanie :)

natki89, Gosiak, Myszk@ lubią tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2018, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na odparzenia polecam maść posladkowa. U syna jak byly spore ofparzenua to pediatra kazała smarowac tridermem. 2 dni i po temacie ale u bas wietrzenie i skrobia nic nie pomagały

• Polaj Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nocka po raz kolejny z karmieniami co 1,5 godziny. A bylo tak pieknie.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś karmienia co godzinę w nocy i półtorej godziny stękania od 3 :(

Gosiak lubi tę wiadomość

3jvzx1hp5ghrc9im.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj była chyba pełnia więc dzieci świrowały.
    Moja starsza o 1 się obudziła i chciała do mnie no ale na tej wąskiej kanapie we 3 nie ma szans więc leżała w łóżeczku i nie mogła zasnąć.
    Jak poszlam do toalety to młodsza zaczęła coś stękać i krzyczeć a starsza wpadła w ryk.
    Mąż do niej poleciał i zabrał do siebie do łóżka i tam już ponoć spała.
    Dacie wiarę że dalej mają katar? To już 3 tygodnie... młodszej cały czas wyciągam mega gluty a starszej o ile w dzień nie przeszkadza o tyle w nocy od kataru kaszle.
    Zdziczeć można.

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calza to normalne że się tak czujesz.
    Od siebie mogę poradzić tyle że zaraz zrobi się ciepło, pakuj latorosl do wózka, zapas pieluch, prowiant dla siebie, kawka do kubka termicznego i jazda.
    Mnie przy Zuzi czasem i cały dzień nie było.
    Czasem np. szłam do restauracji która ma stoliki na zewnątrz, zamawialam coś dobrego i sobie siedzialam po prostu nic nie robiąc.
    Ale najwięcej łazilam. Po prostu, bez celu.
    To dobrze robi na głowę. :)

Polaj, natki89, Mania1085, Muska lubią tę wiadomość

• Polaj Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko super pomysl dla ludzi z miasta :)

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Mania1085 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko włąśnie marze o takich spacerach i nie mogę się doczekać wiosny :D

Calza- masz ciekawy nick:) masz coś wspólnego z j. włoskim czy pracujesz w sieci Intimissimi? ;)

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wrote:
    Kroko super pomysl dla ludzi z miasta :)

Dlaczego z miasta?
    Do reastauracji szłam bardzo rzadko.
    Zwykle brałam kawę do kubka termicznego i prowiant, mleko dla Zuzi bo ona była na butli i jazda. :)
    Na spacerach robiłam 7-8km minimum :)

• moniczko. Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroki,super opcja :) liczę, że już niedługo będę tak robiła, bo od tego siedzenia w domu już na głowę siada...

Krokodylica lubi tę wiadomość

km5sjw4zdfxntaj3.png

p19u3e3kx233tsme.png
‹‹ 1163 1164 1165 1166 1167 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ