X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Dlaczego z miasta?
    Do reastauracji szłam bardzo rzadko.
    Zwykle brałam kawę do kubka termicznego i prowiant, mleko dla Zuzi bo ona była na butli i jazda. :)
    Na spacerach robiłam 7-8km minimum :)
    Odnosnie tej kawiarni. U mnie na wsi to chodnik ma w sumie moze z 1,5 km a lawki to sa 3 i to na tetenie szkoly. A jak odbieramy dzieci z przedsxkola to koczujemy na tych lawkach przez jakas godzine.
    Ja zwykle chodzilam do lasu bo mieszkam 300m od niego i chyba znam juz wiekszosc sciezek.

Krokodylica lubi tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko, u nas katar trwał 2,5 tyg do czasu jak zaczęłam zakraplać nos swoim mlekiem w akcie desperacji. Minęło od razu jak ręką odjął.

Krokodylica lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! ja z kwietniówek ale chciałam zapytać w czym kąpiecie swoje dzidziusie? I co używacie i mogłybyscie polecic do masażu po kąpieli? Pozdrawiam

mhsvi09k63nasq33.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Kroko, u nas katar trwał 2,5 tyg do czasu jak zaczęłam zakraplać nos swoim mlekiem w akcie desperacji. Minęło od razu jak ręką odjął.

Gosiak, zakraplanie przed czy po odciąganiu?

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Aenu Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    Hej dziewczyny! ja z kwietniówek ale chciałam zapytać w czym kąpiecie swoje dzidziusie? I co używacie i mogłybyscie polecic do masażu po kąpieli? Pozdrawiam
    Hej, ja kąpię w emolium i nie robię żadnego masażu po kąpieli. PO kąpieli od razu ubieram dziecko i nic więcej nie używam. Na początku jedynie używałam emolium balsam od 1 dnia życia, ale to dlatego, że małej skórka schodziła i pępek psikałam octeniseptem.

Mania1085 lubi tę wiadomość

• Mania1085 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:

Ja do kąpieli używam Oilianum, a później ewentualnie smaruje olejem kokosowym jaksą suche miejsca. Pępek też pielęgnowałam Octaniseptem i bardzo szybko odpadł ;) Też masażu nie robię.

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • Mania1085 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    No nieźle:) nie wiedziałam, że tak można :D

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybaaaa wrote:
    Gosiak, zakraplanie przed czy po odciąganiu?
    Pierwszy raz po oczyszczeniu noska a potem już nie było co odciągać ;)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania1085 wrote:
    No nieźle:) nie wiedziałam, że tak można :D
    Ja wyczytałam właśnie, żeby wkraplać. Że jest przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne i że super działa i przy zapaleniu spojówek można wkraplać do oczu.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Ja wyczytałam właśnie, żeby wkraplać. Że jest przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne i że super działa i przy zapaleniu spojówek można wkraplać do oczu.

A jak to robiłaś tak technicznie? Czym to wkropić?

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    A jak to robiłaś tak technicznie? Czym to wkropić?
    Wyparzyłam taki dozownik-pipetkę po witaminie D dr Jacobsa. Ale pipetkę można kupić też w aptece chyba.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kąpię w emotopic albo oilianum a potem oliwka emolium a czasami bez. Włoski muję szamonem wodno micelatnym emotopic. Kubusiowi schodzi skóra na glowie a po tym szamponie sxybcuej sie łuszczy :-)

Ja przy pierwszym synu zakraplałam mleko do nosa bezposrednio z cycka. Jak scisnelam to polecialo strumieniem ale nie wiszialam spektakularnych efektow. Dla mnie nr 1 na katar to czeste inhalacje z soli ok 5 6 razy dziennie oraz krople euphorbium

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    Ja przy pierwszym synu zakraplałam mleko do nosa bezposrednio z cycka. Jak scisnelam to polecialo strumieniem ale nie wiszialam spektakularnych efektow. Dla mnie nr 1 na katar to czeste inhalacje z soli ok 5 6 razy dziennie oraz krople euphorbium
    No widzisz, u nas euphorbium i inhalacje, odciąganie słabo działały.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakropiłam.
    Też jestem zdesperowana, 3 tygodnie, to przegięcie. Jak włączam odkurzacz to mała już zaczyna się drzeć bo wie co ją czeka. Też bym miała dość na jej miejscu.

• Polaj Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej katar sie juz konczy rowne 3 tyg mija.
    Dzis na spacerze tak sie rozplakala i mam nadzieje ze sie nie rozchoruje przez to.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też katar tyle trwa. Już myślałam, że to coś poważnego. Po inhalacjach jest na trochę lepiej. Ale nigdy nie przechodzi całkiem. W ogóle jak się Dawidowi ulewa, to potem przez trochę ma takie lekkie charczenie, bulgotanie w drogach oddechowych. Potem przechodzi.

My też mieliśmy fatalną noc. Tzn. mały przespał od po 24 do 4, a potem koniec spania. Też zastanawialiśmy się co się stało, ale uznaliśmy, że tym razem kolka dała czadu....Może to rzeczywiście pełnia. Oby dziś było lepiej. Mąż już pada ze zmęczenia.

U nas 5 tydzień. Pora pomyśleć o szczepieniach. Dziewczyny orientujecie się jak to jest z szczepionkami 5 w 1? Podobno dla wcześniaków są bezpłatne, ale nie mogę znaleźć do którego tygodnia ciąży. Mój to "późny" wcześniak.
    W ogóle nie wiem, którą opcję wybrać. Płatne, czy nie. Skłaniam się ku 5w1, ale o jednych i drugich można się naczytać....

natki89 lubi tę wiadomość

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megiiii wrote:
    U nas też katar tyle trwa. Już myślałam, że to coś poważnego. Po inhalacjach jest na trochę lepiej. Ale nigdy nie przechodzi całkiem. W ogóle jak się Dawidowi ulewa, to potem przez trochę ma takie lekkie charczenie, bulgotanie w drogach oddechowych. Potem przechodzi.

My też mieliśmy fatalną noc. Tzn. mały przespał od po 24 do 4, a potem koniec spania. Też zastanawialiśmy się co się stało, ale uznaliśmy, że tym razem kolka dała czadu....Może to rzeczywiście pełnia. Oby dziś było lepiej. Mąż już pada ze zmęczenia.

U nas 5 tydzień. Pora pomyśleć o szczepieniach. Dziewczyny orientujecie się jak to jest z szczepionkami 5 w 1? Podobno dla wcześniaków są bezpłatne, ale nie mogę znaleźć do którego tygodnia ciąży. Mój to "późny" wcześniak.
    W ogóle nie wiem, którą opcję wybrać. Płatne, czy nie. Skłaniam się ku 5w1, ale o jednych i drugich można się naczytać....

Miałam zacytować a nie polubić :)

Nie ma co czytać o szczepionkach. My bierzemy te sanepidowskie. Wszędzie będą za i przeciw. Wybierz najlepszą dla siebie opcję i nie doszukuj się bo można ogłupiec od tych informacji ;)

U nas z kolei od prawie tygodnia Sara zrobiła się spokojniejsza, prawie nie ma kolek, kupki zaczęła robić regularnie, dużo się uśmiecha, zaczyna do nas gadać po swojemu :) bardzo ładnie je i śpi, nie chusta już jedzeniem. Chyba przyzwyczaiła się do żelaza albo pomogło jej to że dawkę rozbiliśmy na 3 mniejsze.

Morfologia dalej poniżej normy ale dopiero jutro będziemy mieli dostęp do wyników sprzed 2 tygodni. Za to poziom żelaza w normie :)

Dzisiaj robiliśmy USG kompleksowe. Badanie trwało 25 minut a Sara ani razu nie zapłakała :) :) główka i bioderek suoer, a w brzuszku zmiany na śledzionie ale to normalne przy anemii w chorobie hemolitycznej. Kontrola za 3 miesiące ale absolutnie nie mamy się martwić, także słucham lekarza. Swoją drogą rewelacyjny doktor. Wszystko dokładnie wyjaśnił, był bardzo serdeczny i delikatny w stosunku do Sary :)

Jestem szczęśliwa, że te bóle brzuszka właściwie minęły, zupełnie inne dziecko <3 ehh mam nadzieję że najgorsze za nami i teraz będzie tylko lepiej :) :)

Megiiii lubi tę wiadomość

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się czy jeszcze mnie tu ktoś pamięta :)
    Podczytuję ale jestem baaaardzo do tyłu :)
    U nas oki, Nina waży już 6kg i jest tylko na cycu. Łatwo nie było ale po 5 tygodniach walki o laktację, udało się ją jakoś ustabilizować. Też mi się wydawało, że jakoś kiepsko z tym pokarmem a okazało się, ze malutka przybiera elegancko na wadze :)
    Karmię na żądanie w dzień i w nocy, średnio co 1.5 h a w nocy co 3h. Musialam odstawić mleko krowie + jego przetwory bo mała ma alergię tak jak synek. Ale spoko, daję radę na sucharach i mięsie + suplementuję wapń.
    Dzisiaj Nina skończyła 2 mce, jesteśmy po szczepieniach. Zdecydowalam się na 5 w 1, platną na WZW a po 2 tyg. podaliśmy szczepionkę doustną na rotawirusy. Mała jest niesamowita! Gada jak najęta i śmieje się od ucha do ucha do wszystkich :)
    Jak jest przy cycubinsię już naje to tak słodko mnie zaczepia a jak jej odpowiem to śmieje się w głos :) Normalnievrozplywam się ♡ Kąpiele uwielbia ale jak ją wyciagam z wanienki to sceny robi okrutne :) o rękawki od bodziaka też jest awantura :)
    Codziennie wychodzimy na spacerki około 1,5 h (tak do max -10 stopni). Poza tym to normalka, są lepsze i gorsze dni. Zakupy w Lidlu stały się rozrywką, smycz mam krótką (max 1,5h). Nie poyrafię odciągnąć pokarmu, mam blokadę przy laktatorze i ni h.ja! :)
    Pozdrawiam Was serdecznie i trzymam kciuki za same cudowne chwile z maluszkami! :) Byle do wiosny!

natki89, Krokodylica, FreshMm, helagazela, Greta, Żabulka30, Polaj, makasa, Vilu, Paula_29 lubią tę wiadomość

• Megiiii Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackCatNorL wrote:
    Zastanawiam się czy jeszcze mnie tu ktoś pamięta :)
    Podczytuję ale jestem baaaardzo do tyłu :)
    U nas oki, Nina waży już 6kg i jest tylko na cycu. Łatwo nie było ale po 5 tygodniach walki o laktację, udało się ją jakoś ustabilizować. Też mi się wydawało, że jakoś kiepsko z tym pokarmem a okazało się, ze malutka przybiera elegancko na wadze :)
    Karmię na żądanie w dzień i w nocy, średnio co 1.5 h a w nocy co 3h. Musialam odstawić mleko krowie + jego przetwory bo mała ma alergię tak jak synek. Ale spoko, daję radę na sucharach i mięsie + suplementuję wapń.
    Dzisiaj Nina skończyła 2 mce, jesteśmy po szczepieniach. Zdecydowalam się na 5 w 1, platną na WZW a po 2 tyg. podaliśmy szczepionkę doustną na rotawirusy. Mała jest niesamowita! Gada jak najęta i śmieje się od ucha do ucha do wszystkich :)
    Jak jest przy cycubinsię już naje to tak słodko mnie zaczepia a jak jej odpowiem to śmieje się w głos :) Normalnievrozplywam się ♡ Kąpiele uwielbia ale jak ją wyciagam z wanienki to sceny robi okrutne :) o rękawki od bodziaka też jest awantura :)
    Codziennie wychodzimy na spacerki około 1,5 h (tak do max -10 stopni). Poza tym to normalka, są lepsze i gorsze dni. Zakupy w Lidlu stały się rozrywką, smycz mam krótką (max 1,5h). Nie poyrafię odciągnąć pokarmu, mam blokadę przy laktatorze i ni h.ja! :)
    Pozdrawiam Was serdecznie i trzymam kciuki za same cudowne chwile z maluszkami! :) Byle do wiosny!

A ja mam pytanie jak się u synka objawiała alergia na mleko krowie? Ja też zastanawiam się nad całkowitym odstawieniem. Mój maluch ma bardzo dziwne kolki, trwające praktycznie cały dzień z przerwami. Leki pomagają tyle co nic. Pręży się, jęczy, popłakuje, puszcza gazy. Chwila przerwy i tak w kółko. Jestem już zdesperowana. I ile tego wapnia suplementować? Czy jakieś konkretne?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 20:56

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba bede szczepila 5w1 tak jak starszaka plus wzw sanepidowskie. Zastanawiam sie nad meningokokami

‹‹ 1164 1165 1166 1167 1168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ