Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Dlaczego z miasta?
    Do reastauracji szłam bardzo rzadko.
    Zwykle brałam kawę do kubka termicznego i prowiant, mleko dla Zuzi bo ona była na butli i jazda. :)
    Na spacerach robiłam 7-8km minimum :)
    Odnosnie tej kawiarni. U mnie na wsi to chodnik ma w sumie moze z 1,5 km a lawki to sa 3 i to na tetenie szkoly. A jak odbieramy dzieci z przedsxkola to koczujemy na tych lawkach przez jakas godzine.
    Ja zwykle chodzilam do lasu bo mieszkam 300m od niego i chyba znam juz wiekszosc sciezek.

Krokodylica lubi tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko, u nas katar trwał 2,5 tyg do czasu jak zaczęłam zakraplać nos swoim mlekiem w akcie desperacji. Minęło od razu jak ręką odjął.

Krokodylica lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! ja z kwietniówek ale chciałam zapytać w czym kąpiecie swoje dzidziusie? I co używacie i mogłybyscie polecic do masażu po kąpieli? Pozdrawiam

mhsvi09k63nasq33.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Kroko, u nas katar trwał 2,5 tyg do czasu jak zaczęłam zakraplać nos swoim mlekiem w akcie desperacji. Minęło od razu jak ręką odjął.

Gosiak, zakraplanie przed czy po odciąganiu?

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Aenu Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    Hej dziewczyny! ja z kwietniówek ale chciałam zapytać w czym kąpiecie swoje dzidziusie? I co używacie i mogłybyscie polecic do masażu po kąpieli? Pozdrawiam
    Hej, ja kąpię w emolium i nie robię żadnego masażu po kąpieli. PO kąpieli od razu ubieram dziecko i nic więcej nie używam. Na początku jedynie używałam emolium balsam od 1 dnia życia, ale to dlatego, że małej skórka schodziła i pępek psikałam octeniseptem.

Mania1085 lubi tę wiadomość

• Mania1085 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:

Ja do kąpieli używam Oilianum, a później ewentualnie smaruje olejem kokosowym jaksą suche miejsca. Pępek też pielęgnowałam Octaniseptem i bardzo szybko odpadł ;) Też masażu nie robię.

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • Mania1085 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    No nieźle:) nie wiedziałam, że tak można :D

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybaaaa wrote:
    Gosiak, zakraplanie przed czy po odciąganiu?
    Pierwszy raz po oczyszczeniu noska a potem już nie było co odciągać ;)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania1085 wrote:
    No nieźle:) nie wiedziałam, że tak można :D
    Ja wyczytałam właśnie, żeby wkraplać. Że jest przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne i że super działa i przy zapaleniu spojówek można wkraplać do oczu.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Ja wyczytałam właśnie, żeby wkraplać. Że jest przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne i że super działa i przy zapaleniu spojówek można wkraplać do oczu.

A jak to robiłaś tak technicznie? Czym to wkropić?

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    A jak to robiłaś tak technicznie? Czym to wkropić?
    Wyparzyłam taki dozownik-pipetkę po witaminie D dr Jacobsa. Ale pipetkę można kupić też w aptece chyba.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kąpię w emotopic albo oilianum a potem oliwka emolium a czasami bez. Włoski muję szamonem wodno micelatnym emotopic. Kubusiowi schodzi skóra na glowie a po tym szamponie sxybcuej sie łuszczy :-)

Ja przy pierwszym synu zakraplałam mleko do nosa bezposrednio z cycka. Jak scisnelam to polecialo strumieniem ale nie wiszialam spektakularnych efektow. Dla mnie nr 1 na katar to czeste inhalacje z soli ok 5 6 razy dziennie oraz krople euphorbium

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    Ja przy pierwszym synu zakraplałam mleko do nosa bezposrednio z cycka. Jak scisnelam to polecialo strumieniem ale nie wiszialam spektakularnych efektow. Dla mnie nr 1 na katar to czeste inhalacje z soli ok 5 6 razy dziennie oraz krople euphorbium
    No widzisz, u nas euphorbium i inhalacje, odciąganie słabo działały.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakropiłam.
    Też jestem zdesperowana, 3 tygodnie, to przegięcie. Jak włączam odkurzacz to mała już zaczyna się drzeć bo wie co ją czeka. Też bym miała dość na jej miejscu.

• Polaj Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej katar sie juz konczy rowne 3 tyg mija.
    Dzis na spacerze tak sie rozplakala i mam nadzieje ze sie nie rozchoruje przez to.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też katar tyle trwa. Już myślałam, że to coś poważnego. Po inhalacjach jest na trochę lepiej. Ale nigdy nie przechodzi całkiem. W ogóle jak się Dawidowi ulewa, to potem przez trochę ma takie lekkie charczenie, bulgotanie w drogach oddechowych. Potem przechodzi.

My też mieliśmy fatalną noc. Tzn. mały przespał od po 24 do 4, a potem koniec spania. Też zastanawialiśmy się co się stało, ale uznaliśmy, że tym razem kolka dała czadu....Może to rzeczywiście pełnia. Oby dziś było lepiej. Mąż już pada ze zmęczenia.

U nas 5 tydzień. Pora pomyśleć o szczepieniach. Dziewczyny orientujecie się jak to jest z szczepionkami 5 w 1? Podobno dla wcześniaków są bezpłatne, ale nie mogę znaleźć do którego tygodnia ciąży. Mój to "późny" wcześniak.
    W ogóle nie wiem, którą opcję wybrać. Płatne, czy nie. Skłaniam się ku 5w1, ale o jednych i drugich można się naczytać....

natki89 lubi tę wiadomość

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megiiii wrote:
    U nas też katar tyle trwa. Już myślałam, że to coś poważnego. Po inhalacjach jest na trochę lepiej. Ale nigdy nie przechodzi całkiem. W ogóle jak się Dawidowi ulewa, to potem przez trochę ma takie lekkie charczenie, bulgotanie w drogach oddechowych. Potem przechodzi.

My też mieliśmy fatalną noc. Tzn. mały przespał od po 24 do 4, a potem koniec spania. Też zastanawialiśmy się co się stało, ale uznaliśmy, że tym razem kolka dała czadu....Może to rzeczywiście pełnia. Oby dziś było lepiej. Mąż już pada ze zmęczenia.

U nas 5 tydzień. Pora pomyśleć o szczepieniach. Dziewczyny orientujecie się jak to jest z szczepionkami 5 w 1? Podobno dla wcześniaków są bezpłatne, ale nie mogę znaleźć do którego tygodnia ciąży. Mój to "późny" wcześniak.
    W ogóle nie wiem, którą opcję wybrać. Płatne, czy nie. Skłaniam się ku 5w1, ale o jednych i drugich można się naczytać....

Miałam zacytować a nie polubić :)

Nie ma co czytać o szczepionkach. My bierzemy te sanepidowskie. Wszędzie będą za i przeciw. Wybierz najlepszą dla siebie opcję i nie doszukuj się bo można ogłupiec od tych informacji ;)

U nas z kolei od prawie tygodnia Sara zrobiła się spokojniejsza, prawie nie ma kolek, kupki zaczęła robić regularnie, dużo się uśmiecha, zaczyna do nas gadać po swojemu :) bardzo ładnie je i śpi, nie chusta już jedzeniem. Chyba przyzwyczaiła się do żelaza albo pomogło jej to że dawkę rozbiliśmy na 3 mniejsze.

Morfologia dalej poniżej normy ale dopiero jutro będziemy mieli dostęp do wyników sprzed 2 tygodni. Za to poziom żelaza w normie :)

Dzisiaj robiliśmy USG kompleksowe. Badanie trwało 25 minut a Sara ani razu nie zapłakała :) :) główka i bioderek suoer, a w brzuszku zmiany na śledzionie ale to normalne przy anemii w chorobie hemolitycznej. Kontrola za 3 miesiące ale absolutnie nie mamy się martwić, także słucham lekarza. Swoją drogą rewelacyjny doktor. Wszystko dokładnie wyjaśnił, był bardzo serdeczny i delikatny w stosunku do Sary :)

Jestem szczęśliwa, że te bóle brzuszka właściwie minęły, zupełnie inne dziecko <3 ehh mam nadzieję że najgorsze za nami i teraz będzie tylko lepiej :) :)

Megiiii lubi tę wiadomość

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się czy jeszcze mnie tu ktoś pamięta :)
    Podczytuję ale jestem baaaardzo do tyłu :)
    U nas oki, Nina waży już 6kg i jest tylko na cycu. Łatwo nie było ale po 5 tygodniach walki o laktację, udało się ją jakoś ustabilizować. Też mi się wydawało, że jakoś kiepsko z tym pokarmem a okazało się, ze malutka przybiera elegancko na wadze :)
    Karmię na żądanie w dzień i w nocy, średnio co 1.5 h a w nocy co 3h. Musialam odstawić mleko krowie + jego przetwory bo mała ma alergię tak jak synek. Ale spoko, daję radę na sucharach i mięsie + suplementuję wapń.
    Dzisiaj Nina skończyła 2 mce, jesteśmy po szczepieniach. Zdecydowalam się na 5 w 1, platną na WZW a po 2 tyg. podaliśmy szczepionkę doustną na rotawirusy. Mała jest niesamowita! Gada jak najęta i śmieje się od ucha do ucha do wszystkich :)
    Jak jest przy cycubinsię już naje to tak słodko mnie zaczepia a jak jej odpowiem to śmieje się w głos :) Normalnievrozplywam się ♡ Kąpiele uwielbia ale jak ją wyciagam z wanienki to sceny robi okrutne :) o rękawki od bodziaka też jest awantura :)
    Codziennie wychodzimy na spacerki około 1,5 h (tak do max -10 stopni). Poza tym to normalka, są lepsze i gorsze dni. Zakupy w Lidlu stały się rozrywką, smycz mam krótką (max 1,5h). Nie poyrafię odciągnąć pokarmu, mam blokadę przy laktatorze i ni h.ja! :)
    Pozdrawiam Was serdecznie i trzymam kciuki za same cudowne chwile z maluszkami! :) Byle do wiosny!

natki89, Krokodylica, FreshMm, helagazela, Greta, Żabulka30, Polaj, makasa, Vilu, Paula_29 lubią tę wiadomość

• Megiiii Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackCatNorL wrote:
    Zastanawiam się czy jeszcze mnie tu ktoś pamięta :)
    Podczytuję ale jestem baaaardzo do tyłu :)
    U nas oki, Nina waży już 6kg i jest tylko na cycu. Łatwo nie było ale po 5 tygodniach walki o laktację, udało się ją jakoś ustabilizować. Też mi się wydawało, że jakoś kiepsko z tym pokarmem a okazało się, ze malutka przybiera elegancko na wadze :)
    Karmię na żądanie w dzień i w nocy, średnio co 1.5 h a w nocy co 3h. Musialam odstawić mleko krowie + jego przetwory bo mała ma alergię tak jak synek. Ale spoko, daję radę na sucharach i mięsie + suplementuję wapń.
    Dzisiaj Nina skończyła 2 mce, jesteśmy po szczepieniach. Zdecydowalam się na 5 w 1, platną na WZW a po 2 tyg. podaliśmy szczepionkę doustną na rotawirusy. Mała jest niesamowita! Gada jak najęta i śmieje się od ucha do ucha do wszystkich :)
    Jak jest przy cycubinsię już naje to tak słodko mnie zaczepia a jak jej odpowiem to śmieje się w głos :) Normalnievrozplywam się ♡ Kąpiele uwielbia ale jak ją wyciagam z wanienki to sceny robi okrutne :) o rękawki od bodziaka też jest awantura :)
    Codziennie wychodzimy na spacerki około 1,5 h (tak do max -10 stopni). Poza tym to normalka, są lepsze i gorsze dni. Zakupy w Lidlu stały się rozrywką, smycz mam krótką (max 1,5h). Nie poyrafię odciągnąć pokarmu, mam blokadę przy laktatorze i ni h.ja! :)
    Pozdrawiam Was serdecznie i trzymam kciuki za same cudowne chwile z maluszkami! :) Byle do wiosny!

A ja mam pytanie jak się u synka objawiała alergia na mleko krowie? Ja też zastanawiam się nad całkowitym odstawieniem. Mój maluch ma bardzo dziwne kolki, trwające praktycznie cały dzień z przerwami. Leki pomagają tyle co nic. Pręży się, jęczy, popłakuje, puszcza gazy. Chwila przerwy i tak w kółko. Jestem już zdesperowana. I ile tego wapnia suplementować? Czy jakieś konkretne?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 20:56

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba bede szczepila 5w1 tak jak starszaka plus wzw sanepidowskie. Zastanawiam sie nad meningokokami

‹‹ 1164 1165 1166 1167 1168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Rana po cc – jak o nią dbać na każdym etapie jej gojenia?

Rana po cesarskim cięciu to nie tylko ślad na skórze, lecz także miejsce, które przez wiele tygodni wymaga uważnej pielęgnacji. Od pierwszych dni po operacji aż do momentu, gdy blizna blednie i mięknie, zmienia się zarówno jej wygląd, jak i potrzeby. Sprawdź, co jest typowym etapem gojenia, jak dbać o ranę w domu, czego unikać, a także kiedy zmiany w okolicy blizny wymagają konsultacji z lekarzem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ