X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • wronka Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wsparcie jeszcze chwila i jadę z Antkiem na ten zabieg mam nadzieję że pójdzie gładko i bez większego płaczu.

mhsvh371ki524rx2.png
    f2wli09kcn87qqra.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Ja nie wiem kiedy swoją zaszczepię, już czwarty tydzień jej smarki wyciągam.
    Ja mialam dzis szczepic. Wczoraj zadzwinilam do przychodni i mi sami przelozyli na przyszly tydzien. Za duzo maja pacjentow z grypa i wola szczepic w innym czasie. Zreszta to jest przychodnia z jednym lekarzem rodzinnym i jedna poczekalnia dla wszystkich.
    Dodatkowo mloda dzis wstala z katarem nic tylko sie powiesic...

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • calza Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rozłożyłam się na maxa jednak, teściowa przepisała mi antybiotyk, jak do piątku mi się nie polepszy to mam wziąć antybiotyk... chodzę cały czas w maseczce na twarzy żeby nie kaszleć na małego... Na szczęście moje maleństwo jest zdrowe!!! <3

I tak pięknie się uśmiecha i już trochę gada nawet :) wasze maluchy też już gadają?

Słuchajcie czy przy chorobie mogę mieć zmniejszoną laktację? Staram się dużo pić i jeść w miarę regularnie, ale mam wrażenie, że piersi nie są aż tak nabrzmiałe jak wcześniej...

mjvyi09k1yghelay.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calza to pamietaj zeby myc czesto rece szczegolnie przed braniem malego na rece i czesto zmieniaj maseczki. Ponadto jak kichasz i kaszlesz to nie w dlonie tylko w zgiecie łokcia. Umyj w fomu klamki. Duzo osob xapomina a tam najwiecej syfow. Antybiotykiem sie nie przejmuj weź jak bedzie potrzeba biwrz probiotyk tylko. Laktacja nie powinna byc osłabiona ale moze ustabilizowala sie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula zostały ci jeszcze rurki windii jak bedzie juz dramat. Odgazowuje natychmiast.
    A jak nosisz na rekach? Moze spróbuj brzuchem do dołu na przedramieniu albo brzuchem do brzucha. W tych pozycjach masuje sie brzuszek

• calza Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    Calza to pamietaj zeby myc czesto rece szczegolnie przed braniem malego na rece i czesto zmieniaj maseczki. Ponadto jak kichasz i kaszlesz to nie w dlonie tylko w zgiecie łokcia. Umyj w fomu klamki. Duzo osob xapomina a tam najwiecej syfow. Antybiotykiem sie nie przejmuj weź jak bedzie potrzeba biwrz probiotyk tylko. Laktacja nie powinna byc osłabiona ale moze ustabilizowala sie?

Myślisz, że już mogła się ustabilizować? Ja mam nadzieję, że może to przez małe ilości jedzenia i picia ostatnie 2 dni (brak apetytu), ale jeśli to stabilizacja to dla mnie super :)

mjvyi09k1yghelay.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ wrote:
    Moniczko, Muska gdzie podcinałyście wędzidełko? Położna jak u nas była mówiła że krótkie, poszłam do pediatry a on na to że jak je z piersi i ładnie przybiera (2 kg w 2 miesiące) to on by nie ruszał ale dał skierowanie do chirurga
    Ja już w szpitalu po porodzie wyczaja że ma za krótkie wędzidełko.O dziwo nikt z lekrzay sam tego nie sprawdził :/ Mieli podciąć od razu ale przede te 3 dni nikt tego nie Zrobił.Tlumaczyki się różnie,a że nie ma dr która to robi,a potem se sprzęt im się skończył.Ostatecznie podpisałam wszystkie papiery na ten zabieg i przyjechałam parę dni później z powrotem na neonatologie na kliniki i pościeli od razu.Robila to dr Czyżewska.
    Położna mi mówiła że na Opolskiej jest jakieś centrum dentystyczne gdzie robią to na NFZ.Tam też studenci się uczą,ale nie pamiętam nazwy.Taki wielki budynek niedaleko Famuły Pointy ale po drugiej stronie drogi.

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calza teoretycznie laktacja stabilizuje sie po 5 6 tyg. Jezeli u ciebie maly je lub pije czesciej niz zwykle to cycki beda bardziej miekkie. U mnie jak Kuba je lub pije co max 2h to cycki sa non stop miekkie a jak je co 2,5-3h to wiecej pokarmu sie zbiera i wydsja sie pełniejsze

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam nastepującą mieszanke na laktacje owoce anyżu i kopru włoskiego i kminek. Wszystko kupiciecw aptece. Proporcje 1:1:1. Smak niezly i chyba dziala

• Muska Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Cześć dziewczyny. Dawno mnie nie było ale udało się nadrobić wasze wpisy. Natomiast tyle tego, że już zapomniałam do czego się odnieść. Współczuję katarów, kolek i wszystkich bóli.
    Ja nie bardzo mam czas na to by wejść na forum bo Julian ma ciągłe problemy z brzuszkiem. Ciągłe kolki i płacz. Walczyliśmy o kp i udało się, mały zaczął ładnie zjadać i przybierać. Oczywiście waży dopiero 4500 kg ale szybko mu już idzie przybieranie, za to zaczęły się problemy z ulewaniem a raczej chlustaniem. Je, wymiotuje i po tym dalej chce jeść. Brzuszek go boli, płacze, kopie nóżkami i tak po każdym jedzeniu. Robi kupę po każdym karmieniu i ulewa więc nawet w nocy przebieramy pampersa i ubranko najczęściej. Julian je, robi kupę, ulewa a potem płacze i tak do następnego karmienie. Cały czas prawie na rękach. Jak się uda na chwilę mu zasnąć i go odłożyć to trzeba zająć się Zuzia i tak wkoło. Jest co robić... stosowaliśmy już chyba wszystko espumisan, esputicon, sab simplex, ostatnio infacol polecany przez niektóre z Was, delicol, oczywiście biogaje i blf i bez poprawy.ręce opadają z niemocy (i noszenia) termoforki, masaże nie pomagają. Co robić? Może coś poradzicie dziewczyny bo wysiadam. Chyba Kroko i Muska macie podobnie, nie?
    Dzisiaj spektakularnie Jurek mnie obrzygal.tobjuz nawet nie było ulewanie.Trzymalam go przed sobą,brzuszkiem do brzucha i nagle jak zapuścił hafta w mój dekolt...Obrzygal mi wszystko,łącznie ze stanikiem,po czym pięknie spłynęło w dół pod bluzka aż na spodnie :P Wszystko do przebrania,mały oczywiście też.
    Ach już czasem wymiekam.Czasem mi się wydaje że jest lepiej,a wtedy- korekta.Tzn haft albo coś równie pięknego.
    Dzisiaj bolał go brzuszek i od 4 ciągle go masowałm,karmiłam i nosiłam i tak do 6 kiedy to walnął mega kupę i poszedł spać.
    Jak noszę go w chuście to zasypia szybko,ale nie daje się odlozyc.Tzn daje ale po paru minutach się budzi :/
    Wczoraj go wzięłam sobie na piersi polozyl na brzuszku to zasnął a ja wtedy nabpolsiedAco też.Hura.Pol godziny tak posłałam,aż mnie obudziła zdretwiala szyja.Ale dobre i to.
    No bosko jest :P
    Poza tym jest kochany.Pieknie się uśmiecha i robi sie mega papusiowaty.Ciekawe ile już wazy? Jutro jedziemy na USG brzuszka to jak znajdę wagę to go tam zwaze gdzieś.Taki mały Pudzian troche ;) Czekam az skończy te 3 m-ce i będzie lepiej z kółkami chociaż.
    Teraz j tak jest ciut lepiej bo więcej je,jest silniejszy,czasem dobrze odbija mu się.Byle do przodu :)

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy w pt usg bioder a jutro przychodzi położna ostatni raz juz to zobacze ile Kuba wazy. Z pampersow 2 juz wyrasta a mam jeszcze chyba 130 szt. Mam nadzieje ze wykorzystam bo szkoda

• Polaj Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja juz wskoczy w 3 jeszcze tylko ok 30 sztuk 2 nam zostalo.
    Kupilam Dady biale bedziemy testowac oby nie bylo odparzen.

A synkowi nic sie po nich nie dzialo tylko mielismy wtedy te fioletowe.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też dady die sprawdzają

Polaj lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makasa wrote:
    Łączymy się w bólu.U nas trzeci tydzień...mało tego wczoraj dzwoniła do mnie baba z przychodni z zapytaniem kiedy się pojawimyna szczepienie.Mówię jej ze mamy katar a po za tym jesteśmy pod opieką poradni neonatologicznej bo wciąż Adaś ma bilirubine podwyższoną której nie powinien mieć a może utrzymać się do 12 tyg.Więc mówię jej ze pewnie jeszcze z miesiąc się wstrzymamy a ona:to w takim razie proszę wziąć zaswiladczenie od neonatologa i odroczeniu:O trochę dziwne przecież w sumie i dla pediatry też powinno to być wskazaniem do nie szczepienia.

Haha niech się cmoknie w kant kuli. :D

makasa lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Cześć dziewczyny. Dawno mnie nie było ale udało się nadrobić wasze wpisy. Natomiast tyle tego, że już zapomniałam do czego się odnieść. Współczuję katarów, kolek i wszystkich bóli.
    Ja nie bardzo mam czas na to by wejść na forum bo Julian ma ciągłe problemy z brzuszkiem. Ciągłe kolki i płacz. Walczyliśmy o kp i udało się, mały zaczął ładnie zjadać i przybierać. Oczywiście waży dopiero 4500 kg ale szybko mu już idzie przybieranie, za to zaczęły się problemy z ulewaniem a raczej chlustaniem. Je, wymiotuje i po tym dalej chce jeść. Brzuszek go boli, płacze, kopie nóżkami i tak po każdym jedzeniu. Robi kupę po każdym karmieniu i ulewa więc nawet w nocy przebieramy pampersa i ubranko najczęściej. Julian je, robi kupę, ulewa a potem płacze i tak do następnego karmienie. Cały czas prawie na rękach. Jak się uda na chwilę mu zasnąć i go odłożyć to trzeba zająć się Zuzia i tak wkoło. Jest co robić... stosowaliśmy już chyba wszystko espumisan, esputicon, sab simplex, ostatnio infacol polecany przez niektóre z Was, delicol, oczywiście biogaje i blf i bez poprawy.ręce opadają z niemocy (i noszenia) termoforki, masaże nie pomagają. Co robić? Może coś poradzicie dziewczyny bo wysiadam. Chyba Kroko i Muska macie podobnie, nie?

Tak u nas to samo. Daję delicol i incacol przed każdym karmieniem ale to średnio pomaga. Od kilku wieczorów podaję herbatkę rumianek plus koperek, chyba pomaga bo nie krzyczy do północy tylko krócej. W aptece można kupić z herbapolu rumianek z koperkiem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż ze starszym ida na ostatnie już chyba sanki najmlodszy spi a w domu cisza :-). Nie sądziłam że będzie mnie to krecić :-)

ana167, Polaj, Krokodylica lubią tę wiadomość

• Paula_29 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    Paula zostały ci jeszcze rurki windii jak bedzie juz dramat. Odgazowuje natychmiast.
    A jak nosisz na rekach? Moze spróbuj brzuchem do dołu na przedramieniu albo brzuchem do brzucha. W tych pozycjach masuje sie brzuszek
    Sylwia rurki nie działają u nas. Gazy nie wychodzą,zresztą on nie ma problemu ze zrobieniem kupy, robi aż za dużo. Bąki tez. Także nie wiem skąd problem. Noszę we wszytskich możliwych pozycjach, ale płacz jest mimo to. Nawet czasem śpi na brzuszku a i tak później płacze. Chyba spróbuje z tym nabialem, może to alergia skoro nic nie pomaga. Kroko dzięki za radę.Jak odstawienie nabiału nie pomoże będę próbować herbatek.
    Muska u nas też tak wymiotuje ze ja sie muszę cała przebrać i on:(

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • wronka Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko przeżyłam podcinanie wędzidełka ale mam nadzieję że to ostatni raz to było straszne. Zabieg rzeczywiście chwilę trwał ale ten płacz i do tej pory jest niespokojny jakby go bolało mimo że dostał paracetamol

mhsvh371ki524rx2.png
    f2wli09kcn87qqra.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobrazcie sobie ze moja gwiazda nie spi od 7 chyba wszystko przez ten katar.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko i Paula a próbowałyście podać ciepłą wodę? Myśmy nie zdążyły sprawdzić bo najgorsze kolki za nami.

Położna mówiła że doskonale się sprawdza podawanie 3 razy dziennie po 30-40 ml ciepłej wody. Temperatura około 38-40 stopni. Na być ciepła a nie letnia. Spróbujcie może Wam pomoże :)

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
‹‹ 1169 1170 1171 1172 1173 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ