X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka no ja kąpię codziennie bez względu na to co gadają jakieś położne od dnia wyjścia ze szpitala i tak jak sprawdzało się to u starszej córki tak i teraz się sprawdza. Jest kąpiel butla i spanie i Sara śpi mi później albo do rana albo budzi się raz.

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mania1085 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja placilam za meningo 360 w aptece...a w przychodni podobno 320

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuba uwielbia sie kąpać. Sama radocha popatrzeć jak mu się buźka cieszy. Za to jest ryk przy wyjmowaniu.
    Ja główkę myję co ok 3 dni.
    Teraz do kąpieli używam płyn mediderm. Super natłuszczona skóra jest

• Lilly123 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczkaa Ja też kąpie codziennie. A za doradce od chusty płaciłam 100 zł. Uczyła mnie najpierw na lalce, a później raz na dzidzi. Później w domu ćwiczyć i ćwiczyć dociąganie. Ja ciągle mam problem z głową. Chusta jest świetną sprawą, jak dzidzia już marudzi ze zmęczenia i nic nie daje rady, po zawiązaniu chusty automatycznie zasypia jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki :)

Gosiak lubi tę wiadomość

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie same pozytywy prawie z tej chusty, wiec się do niej odezwę. Przynajmniej będę mogła zrobić wszystko na spokojnie, a nie z dzieckiem na ręku. No i będę miała ja blisko siebie, co też jest dużym plusem :))

Tak myślałam, że też kapiecie codziennie. To normalne. Dziś pierwszy raz narzeczonego nie było przy kąpieli Wiktorii. Myślałam, że będzie krzyczeć jak nie złapie palca,a tak skulila rączki, złapała je i patrzyła na mnie jakby zdziwiona. Ale nie płakała. Troszkę zamarudzila przy wyjmowaniu. A tak git, jestem z niej zadowolona w tej kwestii. A póki nie nauczę się chustowania, będę wychodzić z nią dwa razy dziennie na spacer, raz na godzinkę, a drugi drugi raz na 2-3h. Może to pomoże.
    A co do uśmiechu to u nas dalej jest okazjonalny.. Rano ewentualnie jak gadam do niej guuguu. Potem już nie. Nawet guuguu jej potem nie rusza. Juz nie wspomnę ze nie uśmiech się nawet jak podchodzę do niej do łóżeczka. Troszkę się martwię, w końcu ma już 9 tygodni.. Zaczyna sobie gaworzyc po trochę.
    A czy wasze dzieciaki łapią zabawki w ręce lub swiadomie w nie uderzają?

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka.. z bieganiem poczekaj jeszcze az minie minimum 6 miesiecy po porodzie, niektorzy mowia ze dobrze jest odczekac rok...
    ...ja dzisiaj zaczelam cwiczyc, na razie tak spokojnie, zeby sie rozruszac ale czuje sie duzo lepiej, pomimo zmeczenia...

Bruno juz duzo sie usmiecha, o kazdej porze dnia. Duzo tez mowi po swojemu, wiecej niz moj pierworodny. W wiszace zabawki juz swiadomie uderza raczka ale jeszcze nie potrafi lapac.

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • Maruder Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno mnie tu nie było.

Ja nawet nie mam siły myśleć o ćwiczeniach... zostały mi 3 kg i to na brzuchu :( Do tego już nie chudnę, bo okazało się że mam polekową nadczynność tarczycy i mam zmniejszoną dawkę, bo nie dość że miałam problemy z zaśnięciem w nocy to jeszcze serducho mi kołatało.

W międzyczasie przytrafił mi się lejący katar, który o dziwo zlikwidowałam w 3 dni :) prócz czosnku i maści majerankowej co 3h robiłam sobie parówki z wody z olejkiem eukaliptusowym i herbacianym. Olejek herbaciany wali niesamowicie ale pomogło, wirusy zwiały :) Dziecko się nie zaraziło.

Kasia ma już 11 tygodni i śmieje się rzadko, głównie rano... raczej nie nosimy jej na rękach (waży już 6,3kg!) ani w chuście (nie umiem wiązać i chyba ona tego też nie lubi). Częśto kładę ją w łóżeczku i włączam karuzele lub układam na macie... potrafi sobie tak leżeć i kopać rączkami i nóżkami czasem nawet 1 godzinę. Zaczynam się zastanawiać czy nie za mało się nią zajmuję i czy nie powinnam jej więcej nosić/przytulać...

Pojawił się u nas problem z karmieniem... wychodzi nam głównie karmienie na leżąco, na siedząco dość rzadko się karmimy, bo zawsze jej coś nie pasuje :( Nie wiem co zrobić żeby dało się ją karmić siedząc, jeszcze 2 -3 tyg temu nie było takiego problemu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2018, 00:33

relgi09kotjuarzp.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 03:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez ten cholerny kaszel nie mogę spać i jeszcze Łucja się budzi przez niego. Co za g**no mnie dopadło.

Doradcy chostowemu zapłaciłam 150zł. Nie motamy się bo Mała tego nie lubi.

Ja karmię tylko na leżąco, tak mi w6godnie. Chociaż sądzę że gdybym siedziała to też by zjadła.

Jutro kolejne podejście do szczepienia, wątpię czy to się uda.
    Ja wczoraj próbowałam dostać się do lekarza - nie było szans, pełna poczekalnia.

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 03:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łucja dzisiaj kończy 3 miesiące. :)
    Ale to zleciało. Jeszcze drugie tyle i będzie siedzieć. :)

Mama-Ali, ana167 lubią tę wiadomość

• Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka, u nas dosłownie od wczoraj chyba Wojtek zaczyna łapać rzeczy. Wczoraj zlapał grzechotkę załozoną nad mata. I później jak włozyliśmy mu do rączki grzechotkę to próbował ją włożyć do buzi :).

Jeśli chodzi o śmiech, to u nas jest non stop. Ale Wojtek będzie chyba jak córa, rozchachany. Śmieje sie jak sie podchodzi do łóżeczka, jak się do niego mówi, śmieje się do zawieszek nad przewijakiem i do lampy ;). Generalnie mało trzeba żeby doprowadzić go do smiechu :D. A śmieje się już głośno.

Co do kapieli to my kąpiemy co dwa dni, tak jak córkę kąpaliśmy. Czasem nawet sie zdarza że jak coś sie dzieje to co 3 dni. Oczywiście rączki myje specjalnymi chusteczkami codziennie i przebieram go tez w świeże ciuszki codziennie.

Czy ktoś pisał coś o bieganiu? Ja byłam ostatnio u lekarza, posprawdzał szwy, bliznę i cięcie w środku. Powiedział że nie ma przeciwskazań i mogę zacząć normalnie ćwiczyć, bieganie, brzuszki. Wszystko jest chyba kwestią indywidualną.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2018, 07:15

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Ali
    http://treningdlamam.com/powrot-biegania-porodzie/
    ...po poprzedniej ciazy wrocilam do biegania po 3 miesiacach i mocno nadwyrezylo to moje miesnie dna miednicy, pomimo ze przed ciaza i w ciazy uprawialam sport..

Paula_29 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie kg zostały też na brzugu i udach. Cycki niewiele wieksze niz przed ciazą mo mozecbarziej pełne jeszcze.

Kubuś uśmiecha sie czesto ale slabo gada. Czasami troszeczke. Alee starszy syn tez nie gadał nie gaworzył a jak miał 1.5roku to tak zaczał gafać ze do tej pory nie przestaje :-)

• Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stere wrote:
    Mama Ali
    http://treningdlamam.com/powrot-biegania-porodzie/
    ...po poprzedniej ciazy wrocilam do biegania po 3 miesiacach i mocno nadwyrezylo to moje miesnie dna miednicy, pomimo ze przed ciaza i w ciazy uprawialam sport..

Zgłupiałam już. Czyli mimo wizyty u ginekologa powinnam wybrać się też do fizjoterapety? Po córce zaczęłam ćwiczenia niemal od razu, właściwie nie bardzo wiedziałam o zaleceniach odczekania odpowiedniego czasu.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Ali... w sumie to nie wiem co kazda z nas powinna zrobic...
    ...ja bieganie na razie odloze w czasie, do po wakacjach...
    ...na razie wzmocnie cialo, miesnie dna miednicy...

• Mania1085 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama -Ali czyli byłaś już drugi raz u gina od cc? Ja byłam na kontroli po połogu, wybieram się w wakacje znów, bo po porodzie nie robiłam cytologii. Teraz chodzę na dość szybkie spacery nawet po 8 km...hm...może też się wybiorę na kontrolę wcześniej.

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka, ale nawet jak masz dziecko w chuście to nie oznacza że wszystko da się z nim zrobić :)

Iza dużo się uśmiecha i sporo gada. Rączkami i nóżkami macha jak szalona, ale nie zauważyłam żeby świadomie trącała zabawki, raczej w ogóle ich nie trąca tylko je ogląda, za to sutka potrafi bezbłędnie rączką złapać, nie wiem czy jakiś magnes na niego ma czy co

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania, tak byłam drugi raz. Pierwszy tuż po porodzie, bo musiałam wziąć recepte na leki i przy okazji lekarz obadał mi cięcie i teraz. No i też miałam cytologię robioną teraz, mam nadzieję ze bedzie ok.

Ech, ja dziś nie mam cierpliwości do mojego dziecka. Od rana ciągle jęczy, płacze. Kiepsko je, wygina mi się przy jedzeniu, szybko się nudzi. Teraz było karmienie i znów to samo. Szlag mnie już trafia i nerwy puszczają. Odniosłam go do łóżeczka, słysze jak płacze ale sama musze sie chyba najpierw uspokoić...

Dziewczyny z 3 miesięczniakami- czy teraz jest jakiś skok rozwojowy?

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • calza Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieliśmy dziś szczepienia, maluch był bardzo dzielny. Gorzej z mamą, ledwo się od płaczu powstrzymałam...

Czy po szczepieniu normalnie wychodziłyście z dziećmi na spacer i kąpałyście?

mjvyi09k1yghelay.png
  • Mania1085 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calza ja w dzień szczepienia nie spacerowałam i dzień po pierwszym szczepieniu też zostałyśmy w domu.

Wczoraj miałyśmy meningokoki i dziś wystawie mała na balkon, bo chce zrobić obiad.

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • Mania1085 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj zamontowaliśmy karuzelę Tiny LOve...mam nadzieje, że jest bezpieczna. Mała jest nią zafascynowana. Ja się cieszę, bo jest trochę spokoju i mogę coś zrobić, ale po tym incydencie z karuzelą Canpolu to się boję.

w5wqvut1rkxwljzl.png
‹‹ 1201 1202 1203 1204 1205 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ