X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Muska Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małżowinka wrote:
    O jakie tabelki chodzi?
    O takie gdzie są ładnie zaznaczone skoki rozwojowe.Przy córce sprawdzało n się idealnie.Pamietam że były to na linii czasu zaznaczone słoneczka a jak był skok rozwojowy to gradowa chmurka ;) No idealnie odzwierciedlały humorki córeczki ;) Wpisz "skoki rozwojowe" w Google i przełącz na grafikę.Warto sobie wydrukować nawet albo zapisać w telefonie.Mi bardzo pomagało przy pierwszym dziecku.Teraz tylko patrzę jak mały nagle robi podkówkę,zaczyna mega płakać,potem jak go wezme to uśmiech od ucha do ucha i ja wtedy aha,skok rozwojowy ;) Nawet nie zaglądam w tabelki,hehe.Chociaz może sobie wydrukuje,niech wisi na lodówce,a co ;)

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Moja wchodzi w body 62, reszta 68.. Co najciekawsze mam człowieka yeti, nawet dzis ortopeda stwierdzil,ze ma duze stopy,ja to widze po spichach,ogólnie die miesci, tylko stopy w stópkach nie.
    Ale mnie ubawil tekst o yeti :D
    Mój też czasem w stopach się nie mieści.Ogolnie śpiochy czy polspiochy pasują a w stopach szyte to jak na jakiegoś mikruska ;)
    Poza tym chciałam mojemu dryblasowi wczoraj zalozyc niechodki na spacer,bo na kombinezon było za ciepło i co?mam parę par i w żadne się nie mieści.A już myślał że będzie miał wszystko na wesele na koniec miesiąca a tu klops.Musze coś mu sprawić.Sa teraz jakieś fajne promocje w sklepach na butki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2018, 16:20

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi rozmiarami to ciężka sprawa. Dawid też nie mieści się w pajace 62, body też przyciasne. Jedne 68 praktycznie idealne, tylko nóżki minimalnie duże. Inne za szerokie i za długie. On znowu ma długi tułów, bo grubaskiem nie jest.
    Stopki też spore od urodzenia :)Ostatnio kupiłam mu trochę rzeczy z 68, bo jakoś mi brakowało. Za to 74 i 80 mam sporo.
    Teraz mam dylemat jak ubierać go przy tej pogodzie. Nie chcę przegrzewać, bo niby tylko 1 warstwa więcej. Ale jak kładę welurowy lekko ocieplany kombinezonik pajac to chyba nie muszę nic na nóżki dawać? Tylko na górę? Np body i bluzeczke, bo mama mi mówi, że jednak powinnam dawać śpiochy. A przecież dół pajaca to jak spodenki w dodatku lekko ocieplone.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2018, 17:07

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ubieram na spodenki i body z dlugim rekawem nakladam kombinezon wiosenny cieniutki tj bawelna od srodka a na zewn jaki lekko sliski material. Ten kombinezon to same spodnie bez bucikow. Na to takie buciki bawrlniane bluza bawrlniana i kurteczka wiosenna lekka no i czapka. W wozku nie przykrywam kocem tylko tą pokrywą od wózka. Jak bedzie cieplej to naloze body z krotkim rekawem. Nie wiem czy to za grubo czy nie ale w Gdyni pizga strasznie i wydaje sie ze jest chlodniej

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze pajaca welurowego ale teraz chyba za chlodno jeszcze

• stere Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megii... u nas body z dlugim i spodenki, na to tylko kombinezon taki wiosenny z materialu jak na dresy.... na razie nie jest jakos bardzo cieplo... czapeczka juz typowo wiosenna, cieniutka ale jak bedzie tak cieplo i bez wiatru to nawet tej czapki nie bede zakladala...

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stere wrote:
    Megii... u nas body z dlugim i spodenki, na to tylko kombinezon taki wiosenny z materialu jak na dresy.... na razie nie jest jakos bardzo cieplo... czapeczka juz typowo wiosenna, cieniutka ale jak bedzie tak cieplo i bez wiatru to nawet tej czapki nie bede zakladala...
    O to ja podobnie ubieram swojego ostatnie dni.Body z dług i jakieś gatki,na to wiosenny kombinezon,taki lekko watowany tylko i nakrywam kocykiem.Czapka też już taka cieńsza zawiązywana pod brodą,bo wierci się strasznie i te zwykłe mu zjeżdżają do góry.U nas wiatr czasem zimny zawieje a tak to ostatnie dni piękne słońce.Jak było dużo cieplej to zakładał mu zamiast kombinezonu taka gruba bluzę z misia i ocieplane spodenki i na to kocyk.
    Wiadomo że trzeba to robić z głową,aleama zawsze dobrze ubierze,więc słuchajcie tylko swojego rozsądku a nie wszystkich życzliwych dookoła.
    Zobaczycie co to dopiero będzie jak czapki nie założycie ;) Będzie wołanie o pomstę do nieba że dziecko zawieje,że uszy mu zmarzną itp itd.Trzeba wysłuchać i olać od razu bez zastanawiania się czy mu tę uszy nie odpadną :P

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestesmy wlasnie na ogrodku, porzadkujemy go, pakujemy sie do wyprowadzki po malu. Mlody w dresikach tylko i bez czapki, zadnego kocyka. To jest dopiero wiosna :)

Muska... w Holandii dzieci bez czapki to normalnosc, nawet niemowlaki... w sumie to jesli jest tak jak dzisiaj ze nie wjeje, na mocnym sloncu nie jest to czapka zbedna...

KacperekiOliwka lubi tę wiadomość

• Muska Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stere wrote:
    Jestesmy wlasnie na ogrodku, porzadkujemy go, pakujemy sie do wyprowadzki po malu. Mlody w dresikach tylko i bez czapki, zadnego kocyka. To jest dopiero wiosna :)

Muska... w Holandii dzieci bez czapki to normalnosc, nawet niemowlaki... w sumie to jesli jest tak jak dzisiaj ze nie wjeje, na mocnym sloncu nie jest to czapka zbedna...
    Wiem bo tam mieszkałam jakiś czas ;) Dzisiaj u nas też piękna wiosna i moj smyk w wózku tez bez czapki leżał.Ale naprawdę w PL jest jakaś mania z tymi czapkami.Nawet w lato dziecko czapkę mieć musi i koniec.Jak pytałam sama kuzynki po co jej dziecku czapka w taki upał,że się zgrzeje i spoci pod nią to usłyszałam "takiemu małemu to niewiele trzeba żeby zachorować" i czapka obowiązkowa musiała być.Ten jej mały to czapkę okrągły rok ma,tylko zmienia się materiał na głowie ;)
    Ja stosuję zasadę że jak ja kosze to dziecko też,a jak ja nie mam to daje córce wybór a małemu nie będę zakładać.Dopiero będzie jak się zapoci i wtedy go zawieje...

KacperekiOliwka lubi tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • KacperekiOliwka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z Wami dziewczyny w Pl jest mania czapkowa a jak widzę w lecie nieraz i nawet roczne dzieci w czapce to mi słabo i to nie kąpielisku ochronny od słońca tylko czapka... Muska fajnie mi się czytało Twój post bo śmieszny a i prawdziwy...

1 szczescie 7 lat
    2 szczescie 2 latka
    3 szczescie Wanessa 1 rok
    odmawiajmy modlitwe do sw. Rity
  • KacperekiOliwka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miało być kapelusik

1 szczescie 7 lat
    2 szczescie 2 latka
    3 szczescie Wanessa 1 rok
    odmawiajmy modlitwe do sw. Rity
  • stere Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojego starszaka sprawdza sie zasada ze lepiej jak mu bedzie zimniej niz jak sie zgrzeje...

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ubiór dostosowuję do pogody, czyli np. wczoraj była dużo cieniej ubrana niż dzisiaj, bo po prostu dzisiaj było dużo chłodniej na zewnątrz.

Jejku ale Wam dzieci śpią w nocy... moja dzisiaj 3 razy się na cyca budziła i to jest super, zwykle budzi się więcej razy...

U nas r. 68 już od dawna, ale Łucja jest jakaś długa np. 62 miał dobre rękawy a pod tylkiem nie mogłam dopiąć, więc zakladalam 68, idealne pod ale za to musialam podwijac rekawy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To fakt z tymi czapeczkami. Ja nakladam bo u nas czesto wieje. Latem starszemu nakladam czapke od slonca i taka cieniutka.

Ostatnio mam dziwny śluz jest go duzo i jest taki jak klej. Wczoraj za przeproszeniem to taki glut mi wylecial mleczny ale baardzo lepki. Nic nie swedzi ani nie piecze. Zapach tez w normie. I nie wiem czy to norma czy cos sie dzieje. Gina mam dopiero 17tego

• stere Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia... moze to owulacja....
    Krokodylica... u nas w nocy pobudki najczesciej trzy ale czasami jest czesciej...
    ...a rozmiar 62 tez jeszcze dobry ale w rekawkach, na dlugosc tulowia juz nie za bardzo, mam jakies niewymiarowe dziecko...

• małżowinka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 03:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez rekawy przydlugawe a reszta pasuje, wiec to chyba jednak z producentami odziezy jest cos nie tak, a nie z naszymi dziecmi ;)

Krokodylica lubi tę wiadomość

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Moj dziec przywital niedzielę big kupa,wykala sie na ubranie prześcieradło.. Nie wiedziałam jak do niej podejsc..
    Dzis dzien prania..
    Gdzie to sie miescow tym malym brzuszku..?!
    ;) Też się czasem zastanawiam...

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Moj dziec przywital niedzielę big kupa,wykala sie na ubranie prześcieradło.. Nie wiedziałam jak do niej podejsc..
    Dzis dzien prania..
    Gdzie to sie miescow tym malym brzuszku..?!
    Moja to robi takie że pieluche przebiera i jak jest w trakcie jedzenia to ja też do przebrania trafiam (łącznie z bielizna) s do tego ubrudzona po szyję dosłownie.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a skoro z okazji niedzieli pojawił się temat kupowy to mam pytanie: Wasze dzieci robią takie duże kupy codziennie? Bo moja robiła takie co 3 dni a ostatnio taka duża pojawia się praktycznie codziennie i tak się zastawiam czy to nie za często patrząc na ilość. A i karmimy się piersią.

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova wrote:
    Dziewczyny a skoro z okazji niedzieli pojawił się temat kupowy to mam pytanie: Wasze dzieci robią takie duże kupy codziennie? Bo moja robiła takie co 3 dni a ostatnio taka duża pojawia się praktycznie codziennie i tak się zastawiam czy to nie za często patrząc na ilość. A i karmimy się piersią.
    Moja najczęściej robi dwa razy dziennie takie że nie uciekają z pieluszki, jak którejś nie zrobi to później trochę nadrabia i zdarzy się że wypłynie

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
‹‹ 1216 1217 1218 1219 1220 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ