X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj, zdrówka.

My już po USG przezciemiączkowym, ale na wynik musimy czekać 3 dni robocze i weź człowieku wysiedź :/
    U nas na szczęście bez żadnych przeziębień, angin. Tylko ze mną jakoś nie za ciekawie. Mniej więcej od godziny 17 mam ciągłe zawroty głowy. Czuję się jakbym była pijana, chodzę i potykam się o własne nogi. Masakra jakaś. Musiałam poprosić męża, żeby się zajął małym, bo ja nie jestem w stanie. Nie wiem co się dzieje, co prawda uderzyłam się dzisiaj w głowę jak wysiadałam z samochodu, ale to nie było aż tak mocne uderzenie, żeby mi się coś poprzestawiało w główce :) Aj, jak nie sraczka to urok.

Polaj lubi tę wiadomość

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Mania1085 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś na spokojnie w domku. Bałyśmy tylko na 2 krótkich spacerach i po zakupy:)Młoda dziś trochę marudna. Wczoraj natomiast znów cały dzień poza domem, obiad i kawka na mieście:) Moja niunia mega polubiła ostatnio starbucksa. Spędzamy tam zazwyczaj koło 1h. W ogóle nie chce tam cyca, tylko najchętniej leży na brzuchu w gondoli, albo u mnie na kolanach i obserwuje wszystko. A ja jestem zadowolona, bo mogę tam wypić kawę bezkofeinową i dzięki temu jestem jedna kawę do przodu w ciągu dnia :D

Teraz mała śpi gdzieś od 20, mąż zresztą też poszedł spać, a ja pojadłam sobie ciastek i ogarnęłam kuchnię. Zrobiłam tez pierwszy raz w życiu ogórki małosolne. Oby się udały.

Megiiii lubi tę wiadomość

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania1085 wrote:
    Polaj, a może sprawdź ten lek w tym leksykonie http://www.e-lactancia.org/
    Btw, mega polecam te stronę :)

Ja też polecam. Świetna sprawa. W listopadzie mam mr głowy z kontrastem i pytając o kp powiedzieli,że trzeba odstawić. A sprawdziłam na stronce i jest very low risk, więc spokijnie mozna karmić. Lekarze rodzinni często nie mają wiedzy na ten temat i wolą zachować ostrożność. Ja ostatnio brałam Amotaks. Bezpieczny przy kp jak Duomox.

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2018, 01:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja amotaks i duomoks bralam przy kp jak vjlopaki mieli po 2 tyg

• Lilly123 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to super, mąż mnie zaraził. Jestem wściekła, bo nic przy małej nie zrobi to jeszcze nam zafundował takie coś :/ nie mogłam spać, bo tak mnie piekielnie boli gardło. Mało pocieszające jest to, że jego boli 3 dzień tak samo mocno :/ najbardziej boje się, że zachoruje Ola, a szanse są gigantyczne. Czy to kp może ją uratować czy lepiej się nie łudzić?

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2018, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lepiej sie nie łudzić. Ale nie caluj jej myj czesto rece mozesz nosic maseczke

• Lilly123 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ;( Tak robię, maseczki niestety nie mam. A wczoraj zanim się zaczęło to i tak jak zwykle ją wycałowałam. Udusze go. Tak, tak właśnie zrobie.

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • makasa Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja często z córką byłam chora i karmilam ją bardzo często i nigdy się nie zaeazila w tamtym okresie ode mnie. W mleku mamy wytwarzają się przeciw ciała.Maseczki nie używałam nigdy więc się nie wypowiem.

Wczoraj byliśmy na urodzinach siostrzenicy.Trochę dzieci było.Adaś bardzo grzeczny,rozgladal się na wszystkie strony:)

Mania1085, Krokodylica lubią tę wiadomość

ug37uay334snzwle.png

atdc9vvjfum5rj8f.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania1085 wrote:
    Polaj, a może sprawdź ten lek w tym leksykonie http://www.e-lactancia.org/
    Btw, mega polecam te stronę :)
    Dzięki nie znałam tej strony jak wrzuciłam tam moj lek okazalo sie ze jest dopuszczony. Jednak wczesniej wzięłam jednak duomox bo mam go na tygodniowa kuracje.
    I tak w nocy był problem bo córką na nocnym karmieniu zasypia przy mnie a tym razem musiałam pójść spać do innego pokoju. Maz ja w nocy nosił prawie 40 minut żeby zasnęła.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Mania1085 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly123 wrote:
    No to super, mąż mnie zaraził. Jestem wściekła, bo nic przy małej nie zrobi to jeszcze nam zafundował takie coś :/ nie mogłam spać, bo tak mnie piekielnie boli gardło. Mało pocieszające jest to, że jego boli 3 dzień tak samo mocno :/ najbardziej boje się, że zachoruje Ola, a szanse są gigantyczne. Czy to kp może ją uratować czy lepiej się nie łudzić?

Ja dwa tyg temu byłam mega chora. Mała się nie zaraziła. Ja nie stosowałam maseczek, bo były wtedy upały. Jak karmisz cycem to masz przeciwciała i duża szansa, że Ola tego nie złapie

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się trzymam wersji że najlepsze są przeciwciała dostarczane z mlekiem. Jak młoda się zarazi to mam nadzieję że syn będzie zdrowy i ja też w lepszej formie.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Lilly123 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to sobie tłumaczę tak, że jeśli ja pierwsza zetkne się z wirusem to w mleku wytwarzają się przeciwciała i dzieć może się uchronić, ale równie dobrze dzidziuś może załapać wirusa przede mną i wtedy tak różowo nie jest.
    Ehhh, lato w pełni a takie problemy tu mamy!

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • Mania1085 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megiiii wrote:
    Ja też polecam. Świetna sprawa. W listopadzie mam mr głowy z kontrastem i pytając o kp powiedzieli,że trzeba odstawić. A sprawdziłam na stronce i jest very low risk, więc spokijnie mozna karmić. Lekarze rodzinni często nie mają wiedzy na ten temat i wolą zachować ostrożność. Ja ostatnio brałam Amotaks. Bezpieczny przy kp jak Duomox.

Megi, co do rezonansu i kontrastu, to ja też się o to pytałam, bo chciałam sobie zrobić MRI brzucha. I generalnie w tym badaniu używają gadolinu, czy jakoś tak. I mi przez tel radiolog powiedział, że wg ulotki po tym środku można kp, ale pn radziłby zrobić badanie jak dziecko skończy 6 miesięcy. Później też znalazłam na tej stronie, ze można karmić od razu.

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly ja też byłam chora półtora miesiąca temu, musiałam brać antybiotyk, malutkiej nic nie było, tylko wiadomo musiałam wyeliminować buziaki i przytulaski przynajmniej na początku :(
    Ja ostatnio robiłam MRI bez kontrastu, ale z kolei mówili coś o przerwie kilkugodzinnej w karmieniu, ale nie wnikałam w szczegóły

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laseczki pamietacie mnie jeszcze. Podczytuje Was dosc regularnie, w czasie zazwyczaj gdy mala wisi na cycu albo zasypia... Niestety moj egzemplarz w dzien spi srednio 1,5 godz (kilka drzemek polgodzinnych)a kiedy nie spi to trzeba ksiezniczke zabawiac, bo sama w swoim towarzystwie sie nudzi. Za to w wieczory chodzimy prawie zawsze regularnie spac ok. 20tej. W nocy srednio sie budzi co dwie godziny(spimy razem), przy cycu zasypia, a czassem ma problem z zasnieciem i wierci sie przez pol godznyw nocy. godz ok. 6tej juz jest pobudka na dobre. Reasumujac jestem permanentnie niewyspana, tez mam problemy z pamiecia, na tematy wymagajace glebszego zastanowienia/analizy ze mna sie nie porozmawia. Bo po prostu jestem MEGA NIEWYSPANA. Czekam z niecierpliwoscia na dzien w ktorym moje dziecko bedzie sie budzic tylko raz w nocy... Gabryska skonczy 10go czerwca 5 miesiecy i zamierzam zrobic podejscie do nauki spania w lozeczku. Motywuje mnie do tego a)wedrowanie mojego dziecka po lozku b)spanie w poprzek, przez co niewiele miejsca dla mnie zostaje c)chociaz na te pare godzin snu marze o tym by wywalic sie swobodnie:) no zobaczymy jak to bedzie...

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Motywuje mnie do tego a)wedrowanie mojego dziecka po lozku b)spanie w poprzek, przez co niewiele miejsca dla mnie zostaje c)chociaz na te pare godzin snu marze o tym by wywalic sie swobodnie:) no zobaczymy jak to bedzie...

Mój właśnie w poprzek śpi w łóżeczku, a ze mną w łóżku normalnie. Rozkłada rączki i nóżki na boki, wygląda przy tym jak żabka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2018, 18:09

Krokodylica lubi tę wiadomość

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • Ewelaa_♡ Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2018, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn z krakowa , czy może któraś z was polecić jakiegoś dobrego fizjoterapeute? Podejrzewam u siebie rozejscie mięśni i chciałabym to sprawdzić . Brzuch nadal mam duży i ostatnio wyczytałam jak się sprawdza położyłam się na ziemi z ugietymi nogami podniosłam głowę nacisłam brzuch a tam rzeczywiście dziura !! Będę wdzięczna za pomoc

uhghzc7.png

j7wag8u.png

9.02.2017 [*] aniołek ciąża obumarła w 10tc
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly123 wrote:

Wydaje mi się że tak, bo wytwarzasz przeciwciała.

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Eklerka, też jestem permanentnie nie wyspana. Chyba mój organizm już do tego przywykł. ;)
    Ja śpię z Łucją w łóżku bo dzięki temu lepiej się wysypiam, nie muszę wstawać tylko przysuwam do cyca i odsuwam z powrotem.
    Marzę o tym żeby Mała jadła tylko raz w nocy!!!

• Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko ja tez przywyklam, ale mowie na glebsze tematy nie porozmawiam... i sa dni gdzie przespie w sumie razem az z 6 godzin, a sa ze mniej bo mam problem z zasnieciem, a jak juz zasne to mijaja 2 godz i sie mala budzi;> Obawiam sie ze jak przekonam ja do lozeczka i dalej bedzie sie budzila tak czesto, to jednak mnie bedzie ciezej, bo bede musiala do niej wstawac. A tak poki co obsluguje ja na lezaco

l22nkrhm0evewuhw.png
‹‹ 1317 1318 1319 1320 1321 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ