X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova wrote:
    Moja 7 miesięcy skończy 9 sierpnia i też jeszcze u nas daleko do siadania czy taczkowania. Za to turlanie i obroty plecki-brzuszek-plecki ma opanowane. Co chwilę zgarniam ją gdzieś z podłogi bo wypadła z maty i krzyczy :-) i oczywiście już nie ma mowy żeby zostawić ją samą bez nadzoru na łóżku czy kanapie. Nawet przeszkody z poduszek nie robią na niej wrażenia.
    Mama Ali a co Ci pediatra mówiła o tych ruchach rączek przypominających wkręcanie żarówek? To coś niebezpiecznego? Pytam bo moja też tak robi i trochę się zaczęłam martwić.

wiesz co, kazała neurologicznie zbadać, nie mówiła co to może być, pewnie związane z napięciem mięśniowym. ale moja córa też tak robiła. Poza tym czytałam że dzieci tak robią jak są podeksytowane, a Wojtus jak tak kręci a podejdę do niego z zabawką to natychmiast wyciaga ręce, przestaje kręcić i przekłada sobie ładnie z jednej w drugą łapkę. Także nie martwię się na zapas, ale jak będę po wizycie to dam znać co neurolog powiedział. Zawsze to fachowe słowo ;)

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam umówionego neurologa w poniedziałek, więc dam znać co z żarówkami i siadaniem ;)
    A jak któraś z Was ma jakieś zmartwienie to dajcie znać, może uda mi się podpytać.

Ja wciąż z gorączką, 3 tabletki nie pomogły...na szczęście męzu wrócił i przejmuje syna...

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali mojej znajomej synek tak wkręcał żarówy do roczku :) Zdrowy, śliczny, bardzo żywotny chłopaczek, teraz ma 2 latka. W życiu bym nie pomyślala, że te zarówy to coś nie tak. My wręcz podziwialiśmy jak sprytnie tymi łapinkami kręci :)
    Koniecznie daj znać co to oznacza!
    A wracajac do mojej księżniczki ... to pozwolic jej "posiedzieć" czy kłaść od razu?

• stere Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BCNL.... my pozwalamy posiedziec... w czasie kiedy jemy, to Bruno siedzi w krzeselku... on uczestniczy w posilku a my mamy mozliwosc w miare spokojnego zjedzenia....

No i chyba zakupimy mlodemu parasolke... bedzie latwiej w samolocie a i na pewno sie jeszcze przyda.

BlackCatNorL lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas noc z dupy totalnie. Młody obudził się koło północy, dostał smoka, zaraz go wypluł. Jak wypluł to zaczął ryczeć. Potem znowu smok, plucie, ryk. I tak co pół godziny aż do 7 rano. Myślałam, że wyjdę z siebie i stanę obok. Teraz śpi 3 raz. Już ponad 2 godziny. Jak się nie śpi w nocy to w dzień trzeba odespać :) Co do AZS to powoli jest lepiej. Brzuszek prawie czysty, rączki jeszcze czerwone, ale walczymy. No i od 2 dni dostaje zupkę i jak do tej pory go nie wysypuje, więc jestem dobrej myśli :)

My małemu też pozwalamy siedzieć jeśli widzimy, że się naprawdę wyrywa i chce. Oczywiście w granicach rozsądku :)

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makasa ja tez chrzcze 5 sierpnia:) Kiecke dostalam od szwagierki, wiec zakup mialam z glowy:)

Bubu93 moja ma jakas alergie pokarmowa, w poniedzialek jedziemy do dermatologa ktory tez jest alergologiem. Od tygodnia nie jem nabialu i jest lepiej... Ubolewam nad tym bo na chrzcinach bede miala wspanialy tort i ciasta;p

Dziewczyny ja chodze po domu w samych gaciach i staniku bo inaczej mam niewyrobke, chociaz w nocy mogloby byc chlodniej...

makasa lubi tę wiadomość

l22nkrhm0evewuhw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas niedlugo chyba wyjda dolne jedynki. Dzisiaj pediatra mowila ze juz widac tylko jeszcze nie przebiły sie przez błonkę- i faktycznie widac ale jeszcze pod skórką :-)

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackCatNorL wrote:
    Mama-Ali mojej znajomej synek tak wkręcał żarówy do roczku :) Zdrowy, śliczny, bardzo żywotny chłopaczek, teraz ma 2 latka. W życiu bym nie pomyślala, że te zarówy to coś nie tak. My wręcz podziwialiśmy jak sprytnie tymi łapinkami kręci :)
    Koniecznie daj znać co to oznacza!
    A wracajac do mojej księżniczki ... to pozwolic jej "posiedzieć" czy kłaść od razu?

Mi pediatra powiedziała że póki dziecko samo nie siada to nie sadzać.

• makasa Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Mi pediatra powiedziała że póki dziecko samo nie siada to nie sadzać.
    Mi też tak mówiła.I tego się trzymałam.Dopóki sam nie siadlto nie sadzalam.

Dziś obydwie z mamą pilnowalysmy Adasia a on tak się bawił firanka ze upadł na uchwyt szafki w salonie i stlukl mocno łuk brwiowy.Ma napuchniete:/

ug37uay334snzwle.png

atdc9vvjfum5rj8f.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że u większości już zęby wyszły albo za chwilę wyjdą. Tylko u mojego oprócz hektolitrów śliny, wsadzania całych pięści do buzi ni widu ni słychu :)

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka... ja juz dzisiaj tez w samych gaciach i staniku... w domu rekord 30 stopni, pomimo ze mieszkamy nad woda, jest duzo zieleni, mamy rolete ogrodowa ale gorac jest straszny.... dzisiaj to chyba ze 40 stopni i najchetniej lazilabym na golasa...
    Basen rozstawilismy juz jakis czas temu i dzisiaj wsadzilam mlodego, radosc byla ogromna, teraz drzemie w samym pampersie...

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko ona siada sama w spacerówce i leżaczku jak ma ustawione na 1 poziom leżenia. A jak już usiądzie to jej położyć się nie da tak się drze :) Musielibyśmy ją na max płasko wozić ... czyli co .... come back gondolo? :):)

• Vilu Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej się już nie da wozić w gondoli - podnosi się na kolana, rękami łapie budę i próbuje wypaść. W spacerówce na całkiem płasko też się nie da, bo się drze i tak wije, że raz sobie zdarła pasami skórę na szyi. Więc wożę ją już na półsiedząco, mimo że sama jeszcze całkiem prosto nie siada. Fizjo twierdzi, że na tym etapie godzina dziennie takiego siedzenia jej krzywdy nie zrobi, a jeśli się sama podciągnie do pełnego siadu, to mam jej nie zmuszać, żeby się oparła.

wff2tv73b0vlt43s.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilu wrote:
    Mojej się już nie da wozić w gondoli - podnosi się na kolana, rękami łapie budę i próbuje wypaść. W spacerówce na całkiem płasko też się nie da, bo się drze i tak wije, że raz sobie zdarła pasami skórę na szyi. Więc wożę ją już na półsiedząco, mimo że sama jeszcze całkiem prosto nie siada. Fizjo twierdzi, że na tym etapie godzina dziennie takiego siedzenia jej krzywdy nie zrobi, a jeśli się sama podciągnie do pełnego siadu, to mam jej nie zmuszać, żeby się oparła.
    O! I o to mi chodziło :) Dzięki Vilu ;)

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubu93 wrote:
    Widzę, że u większości już zęby wyszły albo za chwilę wyjdą. Tylko u mojego oprócz hektolitrów śliny, wsadzania całych pięści do buzi ni widu ni słychu :)
    U Łucji też na razie brak zębów.

• Vilu Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też bezzębnie. Za to z pasją "gryzie" ostatnio wszystko, łącznie ze stelażem wózka i z nogami od stołu, więc spodziewam się, że niedługo coś się pojawi.

wff2tv73b0vlt43s.png
  • makasa Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zęby pod dziaslem było widać od 3 msc i myślałam że zaraz wyjda a tu dopiero co się przebily i to jeden a na następny dzień drugi.Teraz potrafi mi je odbić na ręce;)

ug37uay334snzwle.png

atdc9vvjfum5rj8f.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my w drodze do Polski. Wyjechaliśmy po 3 w nocy żeby ominąć upały bo niestety klima w aucie nie działa... sara pierwszy raz jedzie tak daleko i stwierdzam że to dziecko stworzone do jazdy. Póki co dopóki auto jedzie to ona śpi sobie wiec na razie trzymamy siku haha. Starsza z przodu juz jedzie to tez inaczej

Lilly123, makasa, małżowinka, Polaj, Megiiii lubią tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki szczęśliwej podróży. Ile macie kilometrów do przejechania?

Wiecie że mnie już trzeci dzień boli żołądek i głowa po tym jak się strułam jedzeniem? Jakaś masakra.

• annaki Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko dzieki, mamy 650km. Jestesmy z dolnego Śląska dokładnie okolice Kłodzka.
    Za nami polowa drogi.

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 1354 1355 1356 1357 1358 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ